Groningse doopsgezinden » Sicke Freerks (± 1500-1531)

Persönliche Daten Sicke Freerks 

  • Er wurde geboren rund 1500 in Leeuwarden.
    Spellingvariant: Sicke Freerkes, Sicke Frericx of Sicke Freerks Snijder.
  • Er wurde getauft rund 11. Dezember 1530 in Emden, Ostfriesland, Duitsland (herdoop).Quelle 1
  • (Levensloop) von um 1500 bis 1531.Quelle 2
    Sicke Freerks (Freerkes, Frericx), genoemd "Snijder" (hij was snijder of kleermaker van beroep), * Leeuwarden, geboortejaar onbekend, † Leeuwarden, 20 maart 1531. S., van wiens leven weinig bekend is, liet zich eind 1530 te Emden herdopen en vestigde zich vervolgens te Leeuwarden. De Friese overheid die streng optrad tegen de anabaptisten arresteerde hem. Hij werd op 20 maart 1531 onthoofd en was hiermede de eerste martelaar van het anabaptisme in de Nederlanden. Voor Menno Simons was dit aanleiding om zich te bezinnen op de volwassenendoop, doch eerst na de Munsterse beroeringen sloot hij zich aan bij de doperse beweging."

    "Sicke Freerksz stierf op het schavot te Leeuwarden als eerste doperse martelaar in de noordelijke Nederlanden. Zijn marteldood in maart 1531 bracht Menno Simons, toen nog vicaris in het Friese dorpje Pingjum, tot nadenken en tot onderzoek in de Bijbel, een boek dat hij voordien nauwelijks kende!"
    _______________________________________________________________

    Het vonnis tegen Sikke Freerks (1531)

    Het vonnis tegen de kleermaker Sicke Freerks is het eerste bewijs van het optreden van de doperse beweging in Friesland. Het vonnis is onduidelijk over zijn “ketterse” opvattingen, maar de veroordeling is daarentegen niet mis te verstaan. (1531)

    Transcriptie:
    Alzoe tegewoirdige Sicke Frericxzoon, gevanghen onder den hove van Vrieslandt, staende op zijn vrije voeten buyten pijne ende banden van ijsere opentlyck bekendt heeft omtrent XIIII daghen voer kersmisse lestleden toe Embden herdoopt (hierna doorgehaald: gedoopt) te zijne, seggende daertoe indyen hij nyet anders dan in zijne jonckheyt gedoopt oft oick nu onlancx als voirscreven is nyet herdoopt en waer, dat hij hem noch soude laeten herdoopen, myt meer ander erreuren in zijne confessie breederende hier van gheenen noode te verhaelen, die anderen ten exemple ongestraeft nyet en behoeren te blijven. Tvoirscreven hoff inden naemen ende van weghen Roemscher keyserlicker maiestaet, koninck van Germania, van Spaenguen, eertshertoge van Oestenricke, hartoge van Bourgoinguen, van Brabandt, grave van Hollandt, Zeelandt, ende heere van Vrieslandt, condempneert den voirscreven Sicke Frericxzoon dat hij bij den scharprechter hier voer der cancelrijen mitten sweerde van levende lijve ter doot gebrocht sal wordden, tlichaem op een rat geseth ende thooft op eene stake. Aldus gedaen ende uuytgesproken den XXen marcii anno XXXI per Stavele, Martena, Naerden, Rattallar, Nicolay, Nytshem, Homnpinus.
    gecollationneert

    Bewerking:
    Sikke Freerks, gevangene in het Hof van Friesland*, heeft, zonder dat hij geboeid was, in het openbaar bekend dat hij ongeveer 14 dagen voor kerstmis herdoopt is in Emden. Hij verklaart dat hij ondanks de doop in zijn jeugd, en het betwisten van zijn herdoop, zich toch zou laten herdopen. Bovendien heeft hij nog andere dwalingen bekend, waarvan het niet nodig is die hier te vermelden. Het Hof veroordeelt de eerder genoemde Sikke Freerks, om voor de kanselarij*, door de scherprechter*, met het zwaard ter dood gebracht te worden. Het lichaam moet op een wiel gezet worden en het hoofd op een staak*. Besloten en uitgesproken op 20 maart 1531.

    Vindplaats: Tresoar. Hof van Friesland inv.nr. 7488 (blz. 88/89).
  • Er ist verstorben am 20. März 1531 in Leeuwarden.Quelle 3
    Oorzaak: onthoofd
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 15. April 2014.

Familie von Sicke Freerks

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Sicke Freerks?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. " Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme
  2. " Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme"; "Doopsgezinden in de Ommelanden" van P. Coolman; http://jong.tresoar.nl/bronnen/bron.php?b=35&per=5&t=3
  3. "Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme"; "Om de ware gemeente en de oude gronden: geschiedenis van de dopersen in de ..." van S. Zijlstra


Die Groningse doopsgezinden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Groningse doopsgezinden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/groningse-doopsgezinden/I17525.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Sicke Freerks (± 1500-1531)".