Gerrit de Klark en voorgeslacht » Olga Elias (1899-1943)

Persönliche Daten Olga Elias 

  • Sie ist geboren am 2. Juli 1899 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Quelle 1
    Getuigen bij de geboorteaangifte van Olga Elias waren Willem Färber, oud 66 jaar en Pieter van Dongen, oud 38 jaar, ambtenaren wonende te Amsterdam.
    Olga is geboren in het huis Sarphatistraat 73 te Amsterdam.
    Tijdstip: 13:00
  • Geburtsregistrierung am 4. Juli 1899.Quelle 2
  • Beruf: Pianolerares aan het muzieklyceum en concertpianiste.Quelle 3
  • Glaube: Israeliet.Quelle 4
  • Wohnhaft:
  • Sie ist verstorben am 21. Mai 1943 in Sobibór, Lublin, Polen, sie war 43 Jahre alt.
    Op 1 maart 1950 werd in Amsterdam ambtshalve een overlijdensakte opgemaakt. Akte nr. 396.
    Er is een gedenksteen voor Olga Elias geplaatst in voormalig kamp Sobibór.
    Olga staat op het Joods Monument als Olga Moskowsky-Elias, wat dus niet juist is, want het echtpaar was reeds in 1938 gescheiden.

    Sobibór was een vernietigingskamp in het Generaal-Gouvernement (tegenwoordig Oost-Polen), dat gevestigd was nabij het dorp Sobibór. Het kamp, gebouwd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond onder gezag van nazi-Duitsland. Het kamp bestondvan april 1942 tot november 1943. Er zijn ten minste 170.165 personen naar Sobibór gedeporteerd, waarvan er 169.800 in het kamp werden vermoord, voornamelijk Joden, maar ook Roma en niet-Joodse Polen. Er werden ten minste 34.295 Nederlandse Jodenvermoord. [bron Wikipedia].
  • Die leiblichen Eltern sind David Marcus Elias und Elsa Hennig
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 8. April 2019.

Familie von Olga Elias

Sie ist verheiratet mit Alexander Moskowsky.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 27. April 1926 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland erhalten.Quelle 5

Sie haben geheiratet am 12. Mai 1926 in Amsterdam, Noord Holland, Nederland, sie war 26 Jahre alt.Quelle 6

Het voorgenomen huwelijk van Alexander Moskowsky en Olga Elias werd afgekondigd op 1 mei 1926.
De ouders van de bruid waren aanwezig en gaven hun toestemming; de bruidegom overlegde een verklaring van de Russische Legatie dat hij geen toestemming van zijn ouders* nodig had.
Getuigen waren Eduard David Elias, oud 22 jaar, bankbeambte, broer van de bruid en Thomas Louis Florens Caniver, oud 49 jaar, violoncellist, beiden wonende te Amsterdam.
Het burgerlijk huwelijk was een huwelijk 2e klasse en kostte F. 26,50.

* De achternaam van de moeder staat in deze verklaring als Schimkine. Volgens een familielid van Alexander moet dat zijn Scheinin. Alexander verklaart echter voor de ambtenaar van de burgerlijke stand dat Schimkine juist is. (zie afbeelding bij Rosalia Schimkine)

Conclusie van Eisch -inzake- Alexander Moskowsky, in gemeenschap van goederen gehuwd met Olga Elias, wonende te Amsterdam.,
Eischer bij exploit van dagvaarding van den deurwaarder B. Stoppelsteen te Amserdam dd. 21 Januari 1938
Procureur Mr. Ada Goudsmit
-contra-
Mevrouw Olga Elias, in gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoote van Alexander Moskowsky, wonende en verblijvende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit.
Mr. Ada Goudsmit, als procureur van eischer, zegt en concludeert voor eisch, dat:
Aangezien eischer den 12 Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen is gehuwd met gedaagde, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren;
Aangezien eischer heeft moeten ondervinden dat zijn echtgenoote zich tijdens het huwelijk van partijen heeft schuldig gemaakt aan overspel, door met een anderen man dan eischer vleeschelijke gemeenschap uit te oefenen;
Aangezien eischer gerechtigd is op grond van voormeld overspel ontbinding van zijn huwelijk door echtscheiding te vorderen;
Aangezien eischer bij beschikking van den E.A. Heer President der Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam dd. 19 januari 1938 verlof heeft bekomen tot het instellen van deze vordering;
Aangezien de gedaagde hoewel behoorlijk gedagvaard, geen procureur voor zich heeft gesteld, alzoo niet is verschenen en dientengevolge tegen haar verstek is verleend;
Het mitsdien Uwe rechtbank behage bij vonnis uit te spreken de echtscheiding van partijen den 12 Mei 1926 te Amsterdam gehuwd; voorts gedaagde te veroordelen om met eischer over te gaan tot scheiding en deeling der gemeenschap waarin partijen zijngehuwd, met benoeming, zoo partijen daaromtrent niet overeenkomen, van een notaris, ten overstaan van wien de werkzaamheden dier scheiding zullen plaats hebben, op door dezen als den gekozen notaris te bepalen tijd en plaats en van een onzijdig persoon om gedaagde te vertegenwoordigen, zoo zij ingebreke mocht blijven te verschijnen, of verschenen zijnde weigeren mocht tot de scheiding en deeling mede te werken; kosten rechtens.
(was get.) Ada Goudsmit, procureur

Alexander Moskowsky wonende te Amsterdam, Eischer bij exploit van dagvaarding van 21 Januari 1938 verschijnende bij de Procureur Mr. Ada Goudsmit
tegen Olga Elias wonende te Amsterdam, Gedaagde bij voormeld exploit., niet verschenen.
Grosse afgegeven aan Mr. Ada Goudsmit voor Eischer. Amsterdam, 25 Februari 1938.
DE RECHTBANK: Gelet op het verleend verstek;
Gezien de stukken;
TEN AANZIEN DER FEITEN: Overwegende dat de eischer met verlof van den President dezer Rechtbank vordert, dat tusschen partijen echtscheiding zal worden uitgesproken en hetgeen verder in de conclusie van eisch is vermeld, op grond: dat partijen op 12Mei 1926 te Amsterdam in gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd, uit welk huwelijk geen kinderen zijn geboren en dat gedurende der partijen huwelijk gedaagde vleeschelijke gemeenschap heeft gehad met eenen anderen man dan eischer:
TEN AANZIEN VAN HET RECHT: Overwegende dat, de conclusiën van eisch der Rechtbank niet onrechtmatig of ongegerond voorkomen.
RECHTDOENDE: Spreekt tusschen partijen, die op 12 Mei 1926 te Amsterdam met elkander zijn gehuwd, echtscheiding uit op grond van overspel gepleegd door de vrouw.
Beveelt de gedaagde om met den eischer over te gaan tot de verdeeling der gemeenschap van goederen waarin partijen zijn gehuwd;
Benoemt voor het geval dat partijen niet binnen acht dagen nadat dit vonnis zal zijn ingeschreven in de registers van den burgerlijken stand zullen zijn overeengekomen omtrent de keuze van een notaris, te wiens overstaan de verdeeling zal plaats hebben als zoodanig den Heer J.D. Meiners Notaris te Amsterdam;
Bepaalt dat de verdeeling zal geschieden op tijd en plaats door den notaris vast te stellen;
Benoemt Mr. A. Kuinders Advocaat te Amsterdam, ten einde als bewindvoerder de gedaagde bij de verdeeling te vertegenwoordigen, indien deze mocht weigeren of nalatig blijven daartoe mede te werken;
Veroordeelt de gedaagde in de kosten van het geding, aan de zijde van den eischer tot heden begroot op honderd en vijf en twintig gulden.
Gewezen door de Heeren Mrs. G.J. Jutte Waarnemend President, A.C.N.P. Ruijs en H.J. Kütschler Rechters, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van de Arrondissements-Rechtbank te Amsterdam, Zesde Kamer, van 24 Februari 1938 in tegenwoordigheidvan den Heer Mr. F.A. Holleman in tegenwoordigheid van den Heer Substituut-Griffier. (get. Holleman en Griffier, beide onleesbaar)

Das Ehepaar wurde geschieden von 24. Februar 1938 bei Amsterdam, Noord Holland, Nederland.Quelle 7

Oorzaak: Overspel door de vrouw


Notizen bei Olga Elias

Olga Elias bezocht het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. Zij vertolkte in haar eindexamenjaar 'Prelude, choral et fugue' van Cesar Franck tijdens het jaarlijkse schoolconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 22 januari 1917.

Olga Elias was concertpianiste. Ze was getrouwd met Alexander Moskowsky, violist in het Hongaars strijkkwartet.
De violist Theo Olof studeerde met Olga Elias de Sonate voor viool en piano van Maurice Ravel. In zijn autobiografie 'Flarden' schrijft hij: "Olga Moszkowski had dit werk vaak gespeeld en kon mij er veel over leren. Het jazzy karakter van het tweededeel, de 'Blues' en het strak vol te houden tempo van deel drie, 'Perpetuum mobile', met van begin tot einde niets anders dan razendsnelle zetienden. Het was een strijd tegen kramp. Olga Moszkowski was veeleisend en streng. En uiterst deskundig."
Haar laatste concert was met de joodse leden van het concertgebouw orkest in 1941 waar ze de twee pianoconcerten van Mendelssohn speelde. Ze had veel bekende musici om zich heen. Ook begeleidde ze geregeld een bekende danseres op de piano.
Theo Olof heeft Olga Elias ook een keer als soliste gehoord. In het al eerder genoemde Mendelssohnconcert, 'onder benauwende omstandigheden', zo lezen wij in de autobiografie.


Opfer des Zweiten Weltkriegs


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Olga Elias?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Olga Elias

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Olga Elias

Vorfahren (und Nachkommen) von Olga Elias


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Geboorteakte gemeente Amsterdam. Register 7, folio 57v, akte nr. 7879.
    2. Geboorteakte.
    3. Bevolkingsregister Amsterdam, huwelijksakte en biografie
    4. Bevolkingsregister Amsterdam
    5. Huwelijksbijlagen register 3b akte nr. 13.
    6. Huwelijksakte gemeente Amsterdam. Register 3b, folio 27, akte nr. 244
    7. Vonnis Arrondissement Rechtbank Amsterdam

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 2. Juli 1899 war um die 15,3 °C. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 76%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1899: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 17. Januar » Die USA annektieren die Insel Wake im Pazifischen Ozean.
      • 7. Februar » Der US-amerikanische Rüstungskonzern General Dynamics wird, unter dem vorläufigen Namen Electric Boat Company, gegründet.
      • 30. März » Der britische Passagierdampfer Stella rammt vor der Insel Guernsey (Ärmelkanal) in dichtem Nebel die Felsen von Casquets und sinkt innerhalb von acht Minuten. 105 Menschen kommen ums Leben.
      • 17. April » Der Sportverein VfL Osnabrück wird gegründet.
      • 17. Juli » Eröffnung der ersten Verkaufsstelle der Konsum-, Bau- und Sparverein „Produktion“ eGmbH, Hamburg
      • 23. November » Die Teufelskäthe, eine Oper von Antonín Dvořák, wird in Prag uraufgeführt.
    • Die Temperatur am 12. Mai 1926 lag zwischen 8,2 °C und 15,4 °C und war durchschnittlich 11,5 °C. Es gab 4,9 mm Niederschlag. Es gab 4,1 Stunden Sonnenschein (26%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 4. August 1925 bis 8. März 1926 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn I mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1926: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,4 Millionen Einwohner.
      • 8. Januar » Abd al-Aziz ibn Saud lässt sich zum König von Hedschas und Nadschd, dem späteren Saudi-Arabien ausrufen.
      • 22. Februar » Als erste deutsche Autobank wird in Berlin unter der Firma Ford Credit Company die Ford Bank gegründet.
      • 16. März » Der US-amerikanische Raketenpionier Robert Goddard führt mit Unterstützung der Smithsonian Institution den ersten erfolgreichen Start einer Flüssigkeitsrakete durch.
      • 18. Juli » Das Planetarium Jena wird eröffnet. Damals das vierte seiner Art weltweit, ist es heute das älteste, das noch in Betrieb ist.
      • 15. November » Die National Broadcasting Company (NBC) nimmt als Network seinen Sendebetrieb in den Vereinigten Staaten mit Radioprogrammen auf.
      • 27. November » Die Regierung Albaniens schließt den Ersten Tiranapakt mit Italien und erhält im Gegenzug Finanzhilfen und Unterstützung beim Aufbau der Polizei. Präsident Ahmet Zogu stärkt mit dem Vertrag seine innenpolitische Stellung.
    • Die Temperatur am 21. Mai 1943 lag zwischen 10,3 °C und 25,2 °C und war durchschnittlich 17,7 °C. Es gab 11,3 Stunden Sonnenschein (71%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1943: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 9,1 Millionen Einwohner.
      • 23. Januar » Britische Einheiten nehmen im Zweiten Weltkrieg die libysche Stadt Tripolis ein, die von den Truppen der deutsch-italienischen Achsenmächte nicht mehr gehalten werden kann.
      • 1. April » Die Oper Das Schloß Dürande von Othmar Schoeck mit dem Libretto von Hermann Burte nach der gleichnamigen Novelle von Joseph von Eichendorff wird an der Staatsoper Unter den Linden in Berlin uraufgeführt.
      • 12. Mai » Dem viertägigen Massaker von Changjiao durch die Kaiserlich Japanische Armee im Zweiten Japanisch-Chinesischen Krieg fallen in der chinesischen Provinz Hunan etwa 30.000 Zivilisten zum Opfer.
      • 24. Mai » Großadmiral Karl Dönitz lässt aufgrund der hohen eigenen Verluste den U-Boot-Krieg im Nordatlantik vorläufig abbrechen.
      • 2. August » Das Schnellboot PT-109 unter dem Kommando von Lieutenant John F. Kennedy wird vor den Salomon-Inseln von dem japanischen Zerstörer Amagiri versenkt. Es gelingt Kennedy jedoch, die meisten Mitglieder seiner Besatzung zu retten.
      • 3. September » Zweiter Weltkrieg: Mit der Landung von zwei britischen Divisionen in Kalabrien beginnt die alliierte Invasion auf dem italienischen Festland. Währenddessen führen Geheimverhandlungen zum Waffenstillstand von Cassibile zwischen Italien und den Alliierten.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Elias

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Elias.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Elias.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Elias (unter)sucht.

    Die Gerrit de Klark en voorgeslacht-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    J.A.J.de Klark, "Gerrit de Klark en voorgeslacht", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/gerrit-de-klark-en-voorgeslacht/I400.php : abgerufen 27. Mai 2024), "Olga Elias (1899-1943)".