Genealogische data Golse Genen » Evert Lubbertsz van Domseler (± 1350-± 1425)

Persönliche Daten Evert Lubbertsz van Domseler 

  • Er wurde geboren rund 1350 in Barneveld.
  • Er ist verstorben rund 1425 in Barneveld.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 30. Mai 2011.

Familie von Evert Lubbertsz van Domseler

Er ist verheiratet mit N.N. van Brijler.

Sie haben in der Kirche geheiratet im Jahr 1376 in barneveld.


Kind(er):



Notizen bei Evert Lubbertsz van Domseler

Evert Lubberts werd beleend met het goed Bryler als leenvolger van Ghise van Brijler, met wiens dochter hij was gehuwd en die hem ook het goed Schoonhorst, by Bryler gelegen, zal hebben aangebracht. Zijn (enige ?) zoon Johan verwierf, mogelijk door zijn huwelijk met Margriet van Delen, het goed Malckenhorst, terwijl zijn tweede vrouw, Mechteld van Emeler, het goed Emeler aan de van Domseler's bracht

DNL 09/1962, Blz 265: Beleend met het Stichtse leen de tienden van het landgoed Bryler als leenvolger van Ghise van Bryler: verkoopt in 1387 8 morgen land en koopt 16 morgen land bij Schothorst (Rijks Archief Gelderland). Heeft in 1387 een 'neef' Bronis Peterszoon (mogelijk een Van Meerveld); komt in de domeinrekeningen van de Veluwe ook voor als Everhardus Lubberti. Trouwt NN, mogelijk een dochter van Ghise van Bryler, wiens leenvolger hij is. Uit dit huwelijk Johan.

DNL 08/1912, blz 289: Vermeld in eene door hem aangenomen uitdaging met de handschoen in 1386.

De oudste van Domselaar, Evert Lubberts, komen wij tegen in het laatste kwart van de 14e eeuw. Waarschijnlijk hebben de van Domseler's zich toen pas gevestigd in de gemeente Barneveld in het ambt Garderen. Als bakermat wordt (nog steeds) aangenomen de buurtschap Donkelaar onder Woudenberg. Via verschrijvingen valt dit te verklaren als volgt: Doncelaar-Donkelaar Doncelaar-Donselaar-Domselaar-Domseler-Domselaer-Dompselaer etc. waarbij de uitgang "laar" of "ler" staat voor een open, ontgonnen plek in het bos, waar dan vaak een al dan niet versterkt huis werd gebouwd.

De Van Domselaars namen direct een vooraanstaande plaats in het ambt Barneveld in, waarbij zij optraden als gerichtsman, peinder, later schout, kerkmeester en heemraad, terwijl zij bijna allen begraven lagen in het schip en op het koor in de kerk te Barneveld, allen onder een eigen grafzerk. De Van Domselaars-clan was rijkelijk gezegend met grondbezit, al evenzeer als met zonen. Half Barneveld en een groot deel van de Veluwe mocht tot de bezittingen worden gerekend zoals de (land)goederen en erven Brielaar en Schoonhorst, Emelaar, Otelaar, Schoonderbeek, Malkenhorst, Buitenhuis en Uddel en later nog Estveld, Rootselaar, Twiller en de Schaffelaar.

Tot de bezittingen van het geslacht behoorde ook het huis DOMPSELAER. In 1773 stond dat ruim "honderd roeden ten westen van de kerk te Overlangbroek nabij Wijk bij Duurstede". Heer van het huis Dompselaer was Johan van Domseler ). Deze Johan was gerichtsman in Barneveld en heette daar Jan Mor van Domseler.

Het geslacht kent een zeer uitgebreide vertakking en heeft zich inmiddels over de gehele wereld verspreid en draagt ook zeer bekende namen. Als één van de bekendste nazaten van Evert Lubberts van Domselaar mag worden genoemd Jan van Schaffelaar.
Het onderzoek, gedaan door Dr. A.H.J. Prins en beschreven in "Jan van Schaffelaar, Requiem van een Gelderse ruiter" (Schaffelaarreeks nr. 12), geeft aan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat Jan een zoon was van Gijsbert van Domselaar en Lysbeth van Schaffelaar. Een andere bekende nazaat is de in de vorige eeuw overleden componist Jacob van Domselaer, geboren in Nijkerk en overleden in Bergen (N-H).

In 1832 is Antonie van Domselaar geëmigreerd naar Argentinië en ook daar is een grote Van Domselaar-clan ontstaan. Het overgrote deel van de familie woonde in San Vincente, een plaats in de provincie van Buenos Aires en bezaten daar diverse landerijen. Toen de overheid daar een spoorbaan aan wilde leggen hebben zij grote delen van het land overgedragen aan de regering, zodat de bouw van de spoorweg kon doorgaan. Als dank heeft de overheid daar een treinstation gebouwd en het de naam 'Domselaar' gegeven. Zoals het vaak met enkel een stationnetje gaat, kwamen er meerdere huizen en een kerk en langzaam groeide het stationnetje uit tot zoals het nu is, het plaatsje 'Domselaar', zo'n 60 km ten Z.W van Buenos Aires.

Heldhaftigheid zit de Van Domselaar's al eeuwen in het bloed. Vochten zij in de 14e-15e eeuw tegen en met de Hertog van Gelre, de Hertog van Kleef of Maximiliaan van Oostenrijk, ook in WO-II vochten de Van Domselaar's in Nederlandsch-Indië tegen de toenmalige bezetter. Frederik Jan van Domselaar is in 1943 in de strijd tegen de Japanners overleden. Zijn lichaam ligt begraven op de Erebegraafplaats in Kanchanaburi, Thailand.

De van Domselaar's hebben in het verleden goed op de maatschappelijke ladder gestaan. De stad Utrecht heeft in de periode 1573-1628 drie muntmeesters gekend die de naam Van Dompselaer droegen, nl. Hendrik Joostenz. van Dompselaer, Hendrik Hendrikz. van Dompselaer en Floris van Dompselaer. Zo zijn er ook verschillende Van Domselaar's burgermeester geweest van o.a. Harderwijk, Tiel, Amersfoort en Brielle; zijn er velen gerichtsman, schepen, schout etc. geweest; hebben er een aantal hoge militaire rangen bekleed maar het merendeel heeft, voor zover op dit moment bekend, een ondernemend beroep uitgeoefend met daarin opvallend veel tabaksplanters en bierbrouwer/waard.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Evert Lubbertsz van Domseler?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Evert Lubbertsz van Domseler

Evert Lubbertsz van Domseler
± 1350-± 1425

1376

N.N. van Brijler
1357-> 1425


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Domseler

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Domseler.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Domseler.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Domseler (unter)sucht.

Die Genealogische data Golse Genen-Veröffentlichung wurde von J. Eijsermans erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. Eijsermans, "Genealogische data Golse Genen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-data-golse-genen/I612290.php : abgerufen 25. Juni 2024), "Evert Lubbertsz van Domseler (± 1350-± 1425)".