Genealogisch bestand van Leo Hendriks » Gerardus Thijssens (1741-1800)

Persönliche Daten Gerardus Thijssens 

    Ruim 220 jaar was op de Geldersekade de Glashandel Wed. G. Thijssens & Zonen gevestigd. Gerardus Thijssens begon er al in 1780 een handelsfirma in flessen, potten en farmaceutisch glaswerk. Het leverde pittoreske plaatjes op van aangemeerde schuiten met manden vol flessen, die met veel mankracht aan wal gesleept moesten worden en naar boven gehesen. Onlangs verhuisde het bedrijf naar de voormalige Oranje-Nassaukazerne in de Sarphatistraat.
    De huidige directeur van glashandel Thijssens, Frank Boers, gunt zich weinig tijd voor een terugblik. De verhuizing is achter de rug en hij kijkt liever vooruit. Met veel Amsterdams lef presenteert hij zich als de succesvolste verpakkingsspecialist in Europa. Naast de import en export van flessen voor wijn, bier en gedistilleerd, worden bijzondere flessen in opdracht ontworpen en uitgevoerd. Een groot succes is de als ‘Amsterdammertje’ vermomde fles, die door Dirkzwager in Schiedam wordt afgevuld met korenwijnjenever. Voor de Amerikaanse markt ontwerpt Boers luxe wodkaflessen, gesatineerd en voorzien van ingebrande etiketten van email met afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh en Rembrandt.
    Frank Boers is inmiddels de derde generatie Boers die leiding geeft aan de oudste glashandel in Nederland. In 1925, nadat hij vijf jaar medewerker was geweest, kreeg zijn grootvader Frits Boers het bedrijf in handen. Hij nam het over van de gebroeders Roelvink, die het bedrijf leidden van 1900 tot 1925. Maar het is de familie Thijssens die - ook met drie generaties - het langst aan het roer heeft gestaan: van 1780 tot 1900.
    Weliswaar wordt 1780 aangehouden als jaar van oprichting van de glashandel, maar echte bewijzen daarvoor zijn er niet. Een bedrijfsgeschiedenis is nooit geschreven en oude documenten zijn, op een paar uitzonderingen na, helaas niet bewaard gebleven. Er zijn slechts wat aantekeningen van Frits Boers sr. en wat gegevens in het Gemeentearchief.
    Zeker is dat Gerardus Thijssens en Helena Helmig op de Zeedijk woonden toen zij in 1776 met elkaar trouwden. Hij was 36 en zij 26. Zeker is ook dat Thijssens achtereenvolgens vier huizen heeft gekocht op de Geldersekade. In 1784 een huis aan de westzijde, tussen de Waterpoort- en de Latehaversteeg. In 1789 een dubbel pand aan dezelfde kant met het erachter gelegen pand aan de Zeedijk, vanouds genaamd “Het Wapen van Frankrijk”, nu nummer 50. In 1798 een pand bij de Stormsteeg, nu nummer 88. Volgens het Adresboek van 1880/81 was de glashandel toen in ieder geval nog gevestigd op Geldersekade 50.
    Een belangrijk deel van zijn omzet haalde Gerardus Thijssens waarschijnlijk uit de handel in Hollandse kelderflessen, die vanaf 1770 op de markt kwamen: vierkante, later tabs naar onderen toelopende flessen, genoemd naar de kist of ‘kelder’ waarin de Hollandse jenever over de hele wereld werd verhandeld. Aangezien jenever in de 18de en 19de eeuw het meest verspreide gedistilleerd ter wereld was, gingen er kratten vol met deze flessen de oceanen over. Dit verklaart waarom er nu nog overal in de wereld bij opgravingen kelderflessen worden gevonden.
  • Er wurde geboren im Jahr 1741.
  • Er ist verstorben am 25. Juni 1800 in Amsterdam,NL, Nederland, er war 59 Jahre alt.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. April 2016.

Familie von Gerardus Thijssens

Er ist verheiratet mit Helena Helmich.

Die Eheerklärung wurde am November 1776 zu Amsterdam,NL, Nederland gegeben.

Sie haben geheiratet


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerardus Thijssens?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerardus Thijssens


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 25. Juni 1800 war um die 17,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1800: Quelle: Wikipedia
    • 16. Januar » Am Théâtre Feydeau in Paris erfolgt die Uraufführung der Oper Les Deux Journées, ou Le Porteur d’eau (Der Wasserträger) von Luigi Cherubini.
    • 14. März » Mit der Unterstützung des einflussreichen Kardinals Ercole Consalvi wird Giorgio Barnaba Luigi Chiaramonti nach mehrmonatigem Konklave in Venedig zum Papst gewählt und nimmt den Namen PiusVII. an.
    • 17. März » Beim Untergang des britischen Linienschiffes HMS Queen Charlotte nach einem Brand an Bord vor Livorno sterben 673 Seeleute, nur 156 können gerettet werden.
    • 7. Mai » US-Präsident John Adams unterzeichnet ein Gesetz, mit dem aus einem Teil des Nordwestterritoriums das Indiana-Territorium als Hoheitsgebiet der Vereinigten Staaten hervorgeht. Das Gesetz tritt am 4. Juli in Kraft.
    • 20. Oktober » Das Generalauditoriat der Preußischen Armee wird begründet.
    • 14. Dezember » In der zweitägigen Schlacht am Walserfeld gelingt es im Zweiten Koalitionskrieg den unterliegenden österreichischen Truppen sich einer Einkesselung durch französische Einheiten zu entziehen. Jean-Victor Moreau quartiert seine Soldaten in der Folge in Salzburg ein.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Thijssens

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Thijssens.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Thijssens.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Thijssens (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Leo Hendriks, "Genealogisch bestand van Leo Hendriks", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogisch-bestand-van-leo-hendriks/I48600.php : abgerufen 20. September 2024), "Gerardus Thijssens (1741-1800)".