Genealogie Uittien » Willem Hendrik van Steenberch (1725-1788)

Persönliche Daten Willem Hendrik van Steenberch 

  • Er wurde getauft am 19. April 1725 in Venlo.Quelle 1
    Geloof: Ned. Herv.
  • Er ist verstorben am 8. Dezember 1788 in Schipluiden.
    Het kasteeel Keenenburg werd daardoor eigendom van zijn moeder Maria Elisabeth Bachman.
  • Er wurde beerdigt in Herv. Kerk Schipluiden.
    lijst van de navolgende lijke soo als dezelven sijn begraave of bijgeset in de grafkelder tot Schipluijde tegenwoordigh toehorende aan den weledelen en gestrengen Heer de Heer Willim Heindrik van Steenbergh Heer van Keenenburgh en Dorp en St, o.a..
    Hier leidt begraven de Heer Wilhelm Hendrik van Steenberch Heere van Keenenbnrg Schipluide, Hodenpijl Dorp, en St Maertens regt. Gestorven den 8 december 1788 (bron: De Navorscher 1891 blz.348)
  • Ein Kind von Laurens Hendrik van Steenberch und Maria Elisabeth Bachman
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 7. Juli 2013.

Familie von Willem Hendrik van Steenberch

Er ist verheiratet mit Hendrietta Susanna de Vries.

Sie haben geheiratet vor 1770.


Notizen bei Willem Hendrik van Steenberch

De "gereformeerde officier" Willem Hendrik van Steenbergh, geboren te Venlo, arriveerde in Mei 1744 in Suriname, samen met 13 militairen. Hij was van aanzienlijke komaf, en behoorde vanaf zijn komst tot de elite van de kolonie. In 1747 huwde hij met Henriette Susanna de Vries. Door dit huwelijk werd hij verwant met Jan Bavius de Vries, en tussen hun beiden ontstond een zakelijke relatie. Bij afwezigheid van De Vries nam Van Steenbergh diens zaken waar. Van Steenbergh bekleedde diverse ambten. In 1753 was hij ontvanger van de kassa tegen weglopers. In 1754 was hij raadsheer van het Hof van Civiele Justitie, en in de periode 1755 - 1762 was hij Raad van het Hof van Politie en Crimineele Justitie.
Van Steenberg verwierf zich naast zijn ambtelijke loopbaan een fors plantagebezit. Hij was eigenaar van de schuins tegenover Bodenburg gelegen grond Alderat (bruin aangegeven op de kaart van Bakhuys en De Quant), en verder de plantages Vriesenburg Nova, Dwingelo en Driesveld aan het Tapoeripa kanaal.
Vanaf 1760, mogelijk eerder, vormde hij een firma samen met zijn schoonzoon Hendrik Saffin, gehuwd met Petronella Maria van Steenbergh. De firma "Steenberg & Saffin" hield zich bezig met plantage-administraties, en was de vertegernwoordiger van het handelshuis Koopstadt en Rochussen te Rotterdam.
Hoe was Steenbergh in de omgang ? Zijn zakelijke opponenten behandelde hij met minachting, zoals blijkt uit het journaal van gouverneur Nepveu uit maart 1768: "... Vervolgens heeft Sijn WelEdele Gestrenge een open Bal gegeven aan alle fatsoenelijke lieden dezer colonie, 't welk tot in den morgenstond heeft geduurd. Hebbende bij deze occasie de raaden van Politie zig wederom gedistingueerd, zijnde geen der zelver aldaar present geweest behalve den heer Hatterman met zijn familie & de oude heer Felsinger. 't Schijnt dat de hoofden van de Leeden dier vergadering zodanig met de grootsheid van de raadsheer Steenberg zijn doortrokken en met harssenschimmen opgevult, dat ze zig inbeelden nevens den Heer Gouverneur de complementen te moeten ontfangen ..."
In 1775 was Van Steenbergh nog in Suriname. Niet lang daarna remigreerde hij met zijn gezin naar Nederland, en vestigde zich in het slot Keenenburg te Schipluiden nabij Delft. Henriette Susanna overleed aldaar in 1783. Willem Hendrik overleed in 1789. Zijn dood werd bekendgemaakt in de kerk te Paramaribo.
"... 1789-april 4 Debet Boedel Willem Hendk: van Steenbergh - A: kerkegeregtigheid voor 't bekentmaaken van zijn Ed: op de Heerlijkheid Keenenburg den 8 december 1788 f 7,10 ..."Het oude slot Keenenburg werd niet lang daarna, in 1798, gesloopt.
Van zijn schoonvader krijgt hij het beheer over dienst planatges.
Zelf verwierf hij aanzienlijk aantal plantages in de Commewijne en Warappakreek in Suriname. Hij woonde in Paramaribo in een groot huis. Hij was "Raad in de Edele Hove van Politie en Criminele Justitie van Suriname" en daardoor verantwoordelijk voor de openbare orde, jacht op weggelopen slaven en rechtspraak.
Bij zijn vertrek in 1768 had hij een slaaf bij zich. Deze slaaf werd op 11 juni 1775 gedoopt in de Herv. Kerk van Schipluiden en kreeg de naam Hendrik de Kock, naar zijn functie. Deze trouwde op 23-10-1791 in de Herv. Kerk van Schipluiden met Sophia den Braven en kreeg een dochter Hendrika (24-8-1792 en een zoon Leendert Albertus 15-11-1792. (bron: http://caraibischelet-
teren.blogspot.nl/2012/10/hendrick-de-kock-ca-1740-1814.html)
lidmaten H'wijk 1768: met attestatie van Paramaribo.

Op 27-11-1783 geeft hij als pillegift [doopgeschenk] aan Wilhelm Hendrik de Vries, later captein in 't regiment Orange Vriesland, een huis op de Vischmarkt in Harderwijk, in 1768 gekocht van Nicolaas Wesenhagen, ook een familie waar het vermogen in Suriname werd vergaad. Een zeer groot huis, nu Vischmarkt 55 en 57, perceelgrootte 460m2 met een tuin van 1190m2. 10 Jaar later verkoopt Willem Hendrik de Vries het aan zijn broer Johan Cornelis Franciscus voor f. 10.000,= wat een vermogen was in die tijd.

Harderwijk 1768: Krijgt 25-11-1768 het Groot Burgerrecht van Harderwijk.
Hoewel hij volgens mij kinderloos overlijdt treffen in de lidmaten van H'wijk aan: Willem Hendrik van Steenbergen de Vries, met attestatie 1798 van Arnhem, 1799 met attestatie naar elders. Volgens mij is dit het petekend dat het fraaie huis bij zijn geboorte krijgt.

Ons Voorgeslacht 1965 blz.27: Behalve kasteelheer was hij ook ambachtsheer van Schipluiden, Hodenpijl, St. Maartensrecht en Dorp.

In de Surinaamsche Almanak van 1793 verschijnt de naam van Reinhard Menno Larcher. Die kwam ook uit Venlo. De familie Larcher blijkt de bewoner van Slot Keenenburg te zijn geweest. De familie Steenbergh verkreeg het bij akte van 22 juli 1769 van Larcher. Steenbergh was in Suriname zaakwaarnemer van Coopstad en Rochussen, de eigenaren van L'Embarras en trouwens één van de grootste slavenhandelaren. De compagnon van Steenbergh was JH Saffin en die trouwde weer met de zus van Steenbergh.
(www.raadvankerken.nl/fman/3455.doc)

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Willem Hendrik van Steenberch?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Willem Hendrik van Steenberch

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Willem Hendrik van Steenberch


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. www.heerlijkheidbredevoort.nl, bewoners

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 19. April 1725 war um die 8,0 °C. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1725: Quelle: Wikipedia
      • 7. Februar » Am Theater am Gänsemarkt in Hamburg erfolgt die Uraufführung des Singspiels Bretislaus, oder Die siegende Beständigkeit von Reinhard Keiser.
      • 30. April » Im Vertrag von Wien sagt Kaiser KarlVI. Spanien Unterstützung beim Wiedererlangen Gibraltars von Großbritannien zu. Im Gegenzug werden die Pragmatische Sanktion anerkannt und der Ostender Kompanie Handelsprivilegien gewährt.
      • 10. Mai » Johann Sebastian Bachs Kirchenkantate Auf Christi Himmelfahrt allein wird in seinem zweiten Amtsjahr in Leipzig uraufgeführt. Der Text stammt von Christiana Mariana von Ziegler.
      • 21. Mai » Die russische Zarin KatharinaI. stiftet nach dem Tod ihres Gemahls Zar Peter des Großen den Alexander-Newski-Orden.
      • 22. Oktober » Die Uraufführung des Singspiels Die Hamburger Schlacht-Zeit, oder Der mißgelungene Betrug von Reinhard Keiser findet am Theater am Gänsemarkt in Hamburg statt.
      • 26. Dezember » Die Uraufführung der Oper Il Siface von Nicola Antonio Porpora erfolgt am Teatro Regio Ducale in Mailand.
    • Die Temperatur am 8. Dezember 1788 war um die -3 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1788: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Der Ratgeber Über den Umgang mit Menschen von Adolph Knigge erscheint erstmals.
      • 2. Januar » Georgia ratifiziert als 4. US-Bundesstaat die Verfassung der Vereinigten Staaten.
      • 28. Januar » In Biberach an der Riß wird die komische Oper Der Erntekranz von Justin Heinrich Knecht uraufgeführt.
      • 1. Februar » Isaac Briggs und William Longstreet lassen sich das erste Dampfschiff patentieren.
      • 28. Juni » Mit einem fingierten Vorfall wollen als Russen verkleidete Schweden bei Puumala einen Vorwand für den von König Gustav III. gewollten Krieg mit Russland schaffen. Das Erscheinen russischer Soldaten löst den gewünschten Russisch-Schwedischen Krieg sofort aus.
      • 27. September » Jean-Pierre Blanchard führt die erste Ballonfahrt über Berlin durch.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Steenberch


    Die Genealogie Uittien-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    K. Chr. Uittien, "Genealogie Uittien", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-uittien/I19725.php : abgerufen 20. Juni 2024), "Willem Hendrik van Steenberch (1725-1788)".