Genealogie Tichelman / Tiggelman op Goeree Overflakkee » Adrianus Cornelis Crena de iongh (1910-1992)

Persönliche Daten Adrianus Cornelis Crena de iongh 


Familie von Adrianus Cornelis Crena de iongh

Er ist verheiratet mit Els ROODENBURG.Quelle 1

Sie haben geheiratet am 1. September 1948 in Amsterdam, er war 38 Jahre alt.


Notizen bei Adrianus Cornelis Crena de iongh

CORNELIS CRENA DE IONGH
Dordrecht, 10 juni 1910 - Amsterdam, 8 augustus 1992

Adrianus Cornelis Crena de Iongh werd geboren in Dordrecht, een stad waar hij zijn leven lang bijzonder op gesteld bleef. Na zijn eindexamen gymnasium alfa en zijn militaire dienst ging hij in 1930 rechten studeren in Utrecht. Die studiekeuze was niet de zijne: zijn hart ging uit naar het vak Nederlands, waarin hem zowel de taalkundige als de literaire aspecten aanspraken, maar zijn grootvader achtte zo'n talenstudie ver beneden de stand van een lid van een oude Dordtse familie. Aangezien grootvader bereid was de studie te betalen, kon hij bepalen welke richting voor zijn kleinzoon passend was. Nog tijdens zijn rechtenstudie echter gaat Crena de Iongh colleges Oudnoors volgen aan de Leidse Universiteit, bij de vermaarde Jan de Vries.

Nadat hij op 8 april 1938 in Utrecht zijn meestertitel heeft behaald, kan hij zich volledig wijden aan de Neerlandistiek. Hij gaat onder andere Skaldiek en Oudengels volgen bij De Vries. 'Maar', zo schrijft hij in een brief van 31 december 1978 aan zijn oud-collega De Tollenaere, 'dat studiejaar (1938-1939), heeft helaas voor mij maar kort geduurd, omdat ik al vroeg in 1939 gemobiliseerd werd (daar heb ik nu nog een militair pensioentje van). (...) Ik heb aan zijn (De Vries', H.H.) colleges zeer goede herinneringen, behalve dat we een college Gotisch hadden 's morgens van 9-10 uur op dezelfde dag dat de grote Huizinga een voor iedereen bedoeld college algemene geschiedenis gaf van 9-11 uur. Dat college Gotisch konden wij als eerste en tweede jaars natuurlijk niet missen en toen wij De Vries vroegen dat te verzetten, weigerde hij dat 'omdat wij Huizinga niet nodig hadden'.1

Het college vergelijkende taalwetenschap van de Indogermaanse talen, dat toen 'algemeene taalwetenschap' heette, volgde Crena bij de slavist Nicolaas van Wijk, de man die onder andere het Etymologisch Woordenboek van Franck bewerkte en aanmerkelijk uitbreidde. Ook het college Kerkslavisch werd door Crena met grote belangstelling bijgewoond. Dit toont zijn grote liefde voor het vak: hij was nieuwsgierig en wilde alles weten. Die nieuwsgierigheid heeft hij altijd behouden. Zijn mobilisatietijd bracht hij eerst door in Brabant, later in Stiens in Friesland en ten slotte, in het vroege voorjaar van 1940, bij de krijgsraad in Den Haag. Na de oorlogsdagen van mei 1940 pakt hij zijn studie in Leiden weer op, als spoorstudent op en neer reizend van Dordt naar Leiden.

Niet voor lang echter. De Leidse Universiteit werd na de rede van Cleveringa in 1940 door de bezetter gesloten. Crena de Iongh probeert toch zijn honger naar de Neerlandistiek te stillen en gaat terug naar Utrecht, tot ook die universiteit in 1943 op last van de Duitsers zijn poorten moest toe doen. In 1943 en 1944 blijft hij overigens toch 'elke woensdagmiddag een (uit het oogpunt van de bezetter) clandestien privatissimum' volgen bij 'de bekende en geliefde keltoloog A.G. van Hamel'. De drie uitverkorenen die bij dit college aanwezig waren lazen onder andere het verhaal van Cú Chulainn uit de Ulstercyclus en verder Ierse vertellingen die door Canon O'Leary rond 1850 uit de volksmond waren opgetekend. Crena zou blijvend door Ierland en zijn taal worden gefascineerd. Hij bracht er in 1948 zijn huwelijksreis door en zijn laatste reis in 1985, toen de eerste symptomen van zijn ziekte zich al aandienden.

Op 11 maart 1943 doet Crena zijn kandidaatsexamen en op 28 mei 1947 neemt hij, vertraagd door de oorlogsomstandigheden, zijn doctoraalbul in ontvangst. Het leraarsambt trekt hem niet aan en het leraarschap zou ook niets voor hem zijn geweest: hij was er te veel eenzaat voor, te afstandelijk en te ironisch. Door zijn contacten met de WNT-redacteur De Tollenaere, die met hem het clandestiene privatissimum bij Van Hamel volgde, kwam hij op de gedachte zijn werkkring bij het Woordenboek te zoeken. In het voorjaar van 1948 werd hij 'op proef' ('jullie zijn maar probeersels', zei de toenmalige hoofdredactrice Koosje van Lessen), aangenomen bij het WNT, samen met Frans van Coetsem en Adriaan de Vin.
Dat woordenboekswerk betekende de vervulling van zijn ideaal: zich zo breed mogelijk bezighouden met alle facetten van de Nederlandse taal en cultuur. Zijn universele belangstelling maakte hem ook uitermate geschikt voor het werken aan een historisch-diachroon woordenboek als het WNT, dat de taal van 1500 tot het begin van deze eeuw beschrijft. Zoveel aspecten immers komen in de oude teksten waarop het WNT zich baseert naar voren, dat de bewerker niet voldoende heeft aan zijn taalkundige kennis alleen. Crena wist veel en bezat het geduld zich te verdiepen in onderwerpen die hem vreemd waren. Iemand met zo'n brede interesse publiceert meestal niet of weinig op specialistisch taal- of letterkundig gebied. Ook Crena niet. Buiten zijn2 proefschrift schreef hij slechts één recensie.3

Het is niet onwaarschijnlijk dat hij zelfs zijn proefschrift nooit geschreven zou hebben als de doctorstitel toentertijd niet een voorwaarde was voor het bereiken van het redacteurschap van het WNT. Zonder die titel bleef de aspirant-redacteur zijn leven lang aspirant. Crena wilde meer dan dat en promoveerde derhalve, op 30 januari 1959 bij C.B. van Haeringen op de geannoteerde tekstuitgave van twee kluchten van de zeventiende-eeuwse Delftse auteur Gerard of Gerrard van Santen. Naast deze geannoteerde tekst, gevolgd door een woordenlijst van 37 bladzijden, bevat het werk een informatief hoofdstukje over de auteur, een grondige beschrijving van diens oeuvre en een zeer uitvoerige verhandeling over de taal ervan, zowel over klank en spelling als over vormleer, woordvorming en syntaxis. Deze studie vormt een bron van kennis over de zeventiende-eeuwse stadse volkstaal. Wie Crena's artikelen in het WNT bekijkt, komt tot het besef dat al die bijdragen ook beschouwd kunnen worden als wetenschappelijke studies, waarin de betekenissen, de betekenisveranderingen, de gebruiksmogelijkheden, de verbindingen en de socio-culturele aspecten van een woord akribisch en met groot taalgevoel zijn vastgelegd. Bij veel van zijn 'woorden' is merkbaar dat in de WNT-redacteur ook een jurist schuilging. De zeer moeilijk te interpreteren zestiende-eeuwse juridische of ambtelijke teksten kenden voor mr. Crena de Iongh weinig geheimen. Met name de vele door hem geredigeerde artikelen met re(s)- leggen hiervan getuigenis af.

Vanaf 1971 neemt Crena twee tijdrovende taken op zich die hij met groot plezier vervulde. Hij wordt secretaris van de redactie en is de verantwoordelijke voor de uitbreiding van het bronnenbestand van het WNT. Op talloze veilingen en bij vele antiquariaten verwierf hij de boeken die onmisbaar zijn voor het woordenboekswerk. Door zijn acquisitiebeleid is de bibliotheek van het WNT tot een unieke collectie in Nederland uitgegroeid. Ook de opleiding van een nieuwe generatie aspirant-redacteuren die rond de jaren zeventig het redactiebureel van het WNT bevolkte (alle redacteuren en aspiranten werkten op één grote kamer aan het pand Rapenburg 68, een weinig confortabel arbeidsklimaat), ging hem zeer ter harte. Nauwkeurig bekeek hij alle betekenisomschrijvingen die een aspirant in de citaten uit de inmiddels 10.000 bronnen van het WNT had menen te ontdekken. De sigaren die hij daarbij rookte, lieten een onuitwisbaar spoor achter op de fiches die de aspirant later retour kreeg. Bij de bespreking van zo'n artikel (altijd bij hem thuis, in Amsterdam, met om 12 uur een eenvoudige lunch, gevolgd door een lange wandeling in het Amsterdamse Bos) informeerde hij soms met lichte ironie of die aspirant werkelijk meende wat hij had opgeschreven. Als diens verweer kracht van argument bezat, legde hij zich bij die opvatting neer. Haperde echter de bewijsvoering, veelal begeleid door een karakteristiek 'ja, ja' uit de mond van de opleider, dan wist hij een haarscherpe verandering voor te stellen die altijd een verbetering inhield.

Op 11 juni 1975 nam Crena, samen met zijn vrouw Els Rodenburg, afscheid van het WNT, maar ook na dit vaarwel bezocht hij nog regelmatig de kamers van zijn jonge collega's. Het Woordenboek bleef hem trekken 'ondanks de veranderingen die in de laatste jaren van zijn functie plaatsvonden en waar hij het totaal niet meer eens5 was'. Sinds 1985 ging zijn gezondheid achteruit, het lopen, zijn favoriete bezigheid (hij bezat zelfs geen fiets, laat staan een auto) viel hem steeds zwaarder, maar zijn geest bleef helder. Op 8 augustus 1992 sterft hij in Beth Shalom in Amsterdam.

Die laatste moeizame jaren van aftakeling heeft hij slechts kunnen dragen door de combinatie van zijn geduld, zijn wijsheid en zijn geloof (want, ofschoon hij er nooit over sprak, hij was een echte Remonstrant).

Met hem stierf een humoristische, bescheiden man wiens enige ambitie het was wijs te zijn en tevreden en een bekwaam vakman, drie strevingen die hij ten volle verwezenlijkte.

HANS HEESTERMANS

NOTEN

1. Geciteerd door F. de Tollenaere, 'Herinneringen aan A.C. Crena de Iongh', in Jaarboek van de Stichting Instituut voor Nederlandse Lexicologie (1994), p.92-99.

2. Dr. A.C. Crena de Iongh, Lichter Wigger en Snappende Siitgen. Assen 1959.

3. 'Over: E. van Diervoet "De Nederlandse tekst van de Belgische wetboeken"', in TNTL 81 (1965), p.236-238.

4. 'Levensgang van dr. F. de Tollenaere', in: P.G.J. Van Sterkenburg e.a. (red.), Lexicologie. Opstellen voor F. de Tollenaere, Groningen 1977, p.7-12.

5. Brief van mevr. Els Crena de Iongh d.d. 1 juli 1994.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Adrianus Cornelis Crena de iongh?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Adrianus Cornelis Crena de iongh

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Adrianus Cornelis Crena de iongh

Adrianus Cornelis Crena de iongh
1910-1992

1948

Els ROODENBURG
± 1910-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Maatschappij de Nederlandse letterkunde

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 10. Juni 1910 lag zwischen 15,5 °C und 27,2 °C und war durchschnittlich 21,2 °C. Es gab 0.8 mm Niederschlag. Es gab 9,2 Stunden Sonnenschein (55%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1910: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,9 Millionen Einwohner.
    • 19. Februar » Eine der letzten Opern von Jules Massenet, Don Quichotte mit dem Libretto von Henri Cain nach dem Roman Don Quijote von Miguel de Cervantes, wird mit Fjodor Iwanowitsch Schaljapin in der Titelrolle in Monte Carlo uraufgeführt. Die Oper hat von Beginn an großen Erfolg und wird bald in ganz Europa aufgeführt.
    • 1. Oktober » Bei einem Bombenattentat auf die Los Angeles Times wird das Redaktionsgebäude zerstört. 21 Menschen kommen ums Leben.
    • 3. Oktober » Miguel Bombarda, ein Psychiater und Vordenker der republikanischen Bewegung in Portugal, wird von einem psychisch kranken ehemaligen Patienten ermordet. Das führt in der Folge zu Aufständen gegen König Emanuel II. und die portugiesische Monarchie und zur Gründung der Ersten Republik am 5. Oktober.
    • 7. Oktober » In der Schweiz tritt das Verbot des thujonhaltigen Getränks Absinth in Kraft.
    • 5. November » In Polen wird der Fußballverein Widzew Łódź gegründet.
    • 30. November » Die Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft m. b. H. (DEHOMAG) wird gegründet.
  • Die Temperatur am 1. September 1948 lag zwischen 10,2 °C und 19,8 °C und war durchschnittlich 15,1 °C. Es gab 2,0 mm Niederschlag während der letzten 2,3 Stunden. Es gab 5,1 Stunden Sonnenschein (37%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 4. September 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Von 7. August 1948 bis 15. März 1951 regierte in den Niederlanden die Regierung Drees - Van Schaik mit als erste Minister Dr. W. Drees (PvdA) und Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • Im Jahr 1948: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,7 Millionen Einwohner.
    • 23. April » Berliner Studierende demonstrieren für eine Freie Universität Berlin und das Ende der politischen Einflussnahme auf die akademische Ausbildung an der Universität Berlin.
    • 24. August » Bei Ausgrabungen in den Weinberghöhlen im bayerischen Mauern wird die Venus von Mauern gefunden, eine Venusfigurine aus der jüngeren Altsteinzeit.
    • 18. September » Bei der Luftbrücke werden 897 Flüge nach West-Berlin an einem einzigen Tag durchgeführt, die höchste Anzahl aller Flüge.
    • 2. Oktober » Der Hessische Rundfunk wird gegründet.
    • 30. November » Eine von der SED-Fraktion einberufene „Stadtverordnetenversammlung“ erklärt den Berliner Magistrat für abgesetzt und wählt Friedrich Ebert zum Oberbürgermeister. Im sowjetischen Sektor hat die Besatzungsmacht eine für den 5. Dezember geplante gemeinsame Wahl zur Berliner Stadtverordnetenversammlung verboten. Die Teilung der Stadt konkretisiert sich.
    • 1. Dezember » Auf Briefen in der Bizone werden die Zuschlagsmarken Notopfer Berlin Pflicht. In Berlin bricht deswegen mit dem Ostteil der Stadt ab Januar 1949 ein „Postkrieg“ aus, der das gesamte geteilte Deutschland erfasst.
  • Die Temperatur am 8. August 1992 lag zwischen 15,8 °C und 30,8 °C und war durchschnittlich 23,9 °C. Es gab 2,9 mm Niederschlag während der letzten 1,7 Stunden. Es gab 8,6 Stunden Sonnenschein (57%). Es war Halb- bis Schwerbewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Dienstag, 7 November, 1989 bis Montag, 22 August, 1994 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers III mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1992: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 15,1 Millionen Einwohner.
    • 3. März » Der bosnische Präsident Alija Izetbegović erklärt nach einem Referendum die Unabhängigkeit von Bosnien und Herzegowina.
    • 17. März » Die Explosion einer Autobombe vor der israelischen Botschaft in Buenos Aires fordert 29 Todesopfer und über 200 Verletzte.
    • 18. Mai » Nachdem mehrere Bundesstaaten eine verfassungsergänzende Vorlage von 1789 ratifiziert haben, bestätigt der Archivar der Vereinigten Staaten das Zustandekommen der notwendigen Dreiviertelmehrheit für den 27. Zusatzartikel zur Verfassung der Vereinigten Staaten.
    • 28. Juni » Die ersten demokratischen Wahlen in der Mongolei sehen die inzwischen demokratisierte MRVP, die schon 1924 als kommunistische Einheitspartei die Macht übernommen hat, als Sieger.
    • 2. Oktober » Bei einer Gefangenenrevolte im völlig überfüllten Gefängnis Carandiru im brasilianischen São Paulo werden 111 Insassen erschossen.
    • 18. Dezember » Bei der Wahl des Präsidenten von Südkorea siegt Kim Young-sam über Kim Dae-jung und löst Roh Tae-woo im Amt ab. Eine 32-jährige Periode, in der Militärs an der Staatsspitze standen, geht zu Ende.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Crena de iongh


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
LvH, "Genealogie Tichelman / Tiggelman op Goeree Overflakkee", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-tichelman-tiggelman/I37074.php : abgerufen 24. Juni 2024), "Adrianus Cornelis Crena de iongh (1910-1992)".