Genealogie Spaak » Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Persönliche Daten Jan Albert Sichterman 


Familie von Jan Albert Sichterman

Er ist verheiratet mit Sybilla Volkera Sadelijn.

Sie haben geheiratet am 20. März 1721 in Hooghly, Bengal, India, er war 28 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jan Albert Sichterman  1733-± 1750


Notizen bei Jan Albert Sichterman

Afkomstig uit een familie van bestuurders en regenten, afgestudeerd jurist en nadien kolonel infanterie in Groningen had hij een goede toekomst in het vooruitzicht. Maar toen hij op 23-jarige leeftijd in een duel zijn tegenstander had doodgestoken, moest hij zich uit de voeten maken. Om de gevolgen van zijn daad te ontlopen nam hij dienst bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Als onderkoopman vertrok hij op 10 april 1716 - aan boord van de 'Generale Vrede', met schipper Willem de Leus - vanuit Texel, via Kaap de Goede Hoop, naar Batavia (Nederlands-Indië), waar hij een half jaar later (op 30-10-1716) aankwam. Sichterman's vele en goede connecties aldaar zorgden ervoor dat het VOC-bestuur in Azië hem een jaar later als onderkoopman naar Hougly Bengalen stuurde (40 km ten noorden van het huidige Calcutta, India). Twee jaar later werd hij bevorderd tot kassier en overgeplaatst naar de iets noordelijker gelegen factorij Cassimbazar, het centrum van de zijdeteelt in Bengalen.

Op 20 maart 1721 treedt Jan Albert in Hougly in het huwelijk met de schatrijke Sybilla Volkera Sadelijn, dochter van Jacob Sadelijn, de latere directeur van Bengalen. Door dit huwelijk was hij toegetreden tot de directeursfamilies van Bengalen. Deze verbintenis met Sybilla zou al gauw gunstig blijken te zijn voor zijn verdere carrière bij de VOC.
Het echtpaar kreeg acht kinderen, die echter al op jonge leeftijd naar het vaderland werden gestuurd, waar zij onder de hoede kwamen van familieleden. Jan Albert verhuisde weer van Cassimbazar naar de vestiging Hougly, waar hij toezichthouder werd over de pakhuizen (baanmeester).

Wegens onenigheden met de directeur van Bengalen, de beruchte Petrus Vuyst (1722-1724), werd Sichterman overgeplaatst naar Batavia. In 1725 werd hij echter aangesteld als koopman en fiscaal in Bengalen, waar Vuyst inmiddels was ontheven van zijn functie. De volgende jaren maakte Sichterman nog enkele malen promotie. In 1734 werd hij uiteindelijk door de Hoge Regering van de VOC in Azië benoemd tot directeur van Bengalen (1734-1744), als opvolger van Rogier Beerenaart (1731-1733), die eerder Sichterman's schoonvader Jacob Sadelijn (1727-1731) was opgevolgd. De familie Sichterman vertrok daarop wederom naar Hougly. In 1740 werd Sichterman tevens tot raad extraordinaris van de Raad van Indië benoemd.
De handelsactiviteiten van de VOC waren zeer lucratief. Daarnaast waren er talloze mogelijkheden voor particulieren om hiervan een graantje mee te pikken. Zo ook Jan Albert Sichterman, die een fortuin wist te vergaren met beleggingen en de handel in allerlei producten. Het verlangen naar vaderland en familie bleek steeds sterker te worden. Toen ook nog de binnenlandse politieke situatie in Bengalen verslechterde, deed hij een verzoek aan de heren van de Hoge Regering om terug te mogen keren naar het vaderland. Dit verzoek werd ingewilligd.

Na 28 jaren in de Oost te hebben gewerkt en gewoond, beëindigde Sichterman in 1744 zijn directeurschap van Bengalen. Bij aankomst in Batavia in juli 1744 kreeg hij te horen dat hij tot Raad van Indië was benoemd. Maar uiteindelijk vertrok Jan Albert Sichterman en zijn echtgenote met enkele Bengaalse bedienden op 24 oktober 1744 uit Batavia. De retourvloot van 25 schepen, waarover Sichterman het admiraalschap voerde, zeilde in september 1745 de thuishaven binnen. Maar liefst twee schepen ervan waren nodig om alle bezittingen van Sichterman naar de Republiek der Verenigde Nederlanden te vervoeren. Via Middelburg en Den Haag arriveerde Sichterman in Groningen. In die stad had hij een gigantisch herenhuis aan de Ossenmarkt laten bouwen. Dit stadspaleis had hij in de laatste jaren van zijn verblijf in Indië laten bouwen (start van de bouw op 26 maart 1743). Het herenhuis kende een deurpartij met balkon ondersteund door twee sculpturen van een Bengaalse zwarte man en vrouw (beide nu in de collectie van het Groninger museum). De zeer grote collecties aan diverse kunstschatten (volg kunstschatten) uit alle windstreken (porseleinen serviezen, schilderijen, meubelen, munten, boeken, rariteiten en dergelijke) kregen daar hun plaats. Ook had hij een collectie van 481 schilderijen, waaronder doeken van Rembrandt, Ruysdael. Hij ontving vele buitenlandse gasten die zijn verzamelingen bewonderden.
Zijn prachtige stadspaleis aan de Ossenmarkt was de trots van alle 'Stadjers'. Zij namen hun muts of hoed af als de 'Koning van Groningen' uitreed. Zijn rijtuig, getrokken door zes paarden, ratelde over de keien. Donkere bedienden uit het verre Indië hielden de snuivende paarden aan de teugel. Ook had hij de gewoonte wekelijks vanaf zijn bordes geldstukken te strooien naar de arme bevolking, die zich op de markt voor zijn huis verzameld had.

Zoals meer gegoede Groninger families, bezat ook Sichterman een zomerverblijf buiten de stad - namelijk de buitenplaats 'Woellust' op de grens met Wildervank - dat Jan Albert in 1747 liet bouwen.
De buitenplaats lag op een langwerpig eiland, aan drie zijden omgeven door het Westerdiep. Het was gebouwd op kelders en telde twee verdiepingen. Een hoge monumentale stoep leidde naar de hoofdingang, met aan weerszijden twee ramen. Achter Jan Albert's veenpaleis lag de tuin, die zich uitstrekte tot aan Borgercompagnie. De tuin was aangelegd in de stijl van Le Nôtre, met zijn fraaie lanen, geschoren heggen en sierlijke bomen die de wandelpaden omzoomden. Op de eind- en kruispunten stonden kostbare vazen en imponerende beelden. Ieder sprak over de machtige fontein, het wonder van de Veenkoloniën. En alsof het nog niet genoeg was konden de wandelaars in dit wonderland hun ogen ook nog verwennen aan een hertenkamp, visvijvers, de verblijven van fazanten, slanke windhonden en vreemd uitziende varkens. Vóór Woellust lag een jacht met 'twee kamers'.
Na het overlijden van haar man verkocht mevrouw Sichterman 'Woellust' in 1764 voor f 14.408,- aan Nicolaas Emmen en zijn vrouw Catharina Wildervanck (kleindochter van Adriaan Geerts Wildervanck).

Een bestuurlijke functie heeft Jan Albert na zijn terugkomst in de Republiek der Verenigde Nederlanden niet meer uitgeoefend.
Op 15 januari 1764 kwam een plotselinge einde aan het leven van deze markante Groninger, 71 jaar oud geworden. Hij werd zeer waarschijnlijk begraven in de Martinikerk.
Zijn bibliotheek was niet onaanzienlijk, getuige de veilingcatalogus die na Sichterman's dood werd opgesteld door de Groningse boekverkoper Hajo Spandaw.
Enkele jaren later verkocht zijn weduwe het statige huis aan de Ossenmarkt. In 1770 werd het in tweeën verdeeld. Ook de inboedel werd geveild. Sybilla Volkera verhuisde naar de Grote Markt, waar zij in 1781 overleed. De gehele nalatenschap werd verdeeld onder de vier nog levende kinderen en de erfgenamen van de overleden kinderen.

Bron: o.a. Hans Stienstra (RHC Groninger Archieven)

Zie ook:
- De Koning van Groningen: Jan Albert Sichterman [https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-koning-van-groningen-jan-albert-sichterman-1692-1764]
- Jan Albert Sichterman : een imponerende Groninger liefhebber van kunst [http://docplayer.nl/13086295-Jan-albert-sicht-erman-1692-1764.html]
- Wikipedia: Woellust (Wildervank) [https://nl.wikipedia.org/wiki/Woellust_(Wildervank)]
- Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Jaargang 27 [http://www.dbnl.org/tekst/_med009200401_01/_med009200401_01_0005.php]

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Albert Sichterman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Albert Sichterman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Albert Sichterman

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Albert Sichterman


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. biografischportaal.nl, nr 88884831
    2. Algemeen doopboek 1676-1705 Kerkelijke gemeente - Groningen ; Collectie DTB (toegang 124) ; Inventarisnummer 148

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1692: Quelle: Wikipedia
      • 12. Januar » Im Tordinona in Rom erfolgt die Uraufführung der Oper Eraclea ovvero Il ratto delle Sabbine von Giovanni Battista Bononcini.
      • 13. Februar » Weil das Familienoberhaupt zu spät zur Eidesleistung auf den englischen König Wilhelm von Oranien nach der Niederschlagung des Jakobitenaufstandes erschienen ist, wird der schottische MacDonalds-Clan Opfer im Massaker von Glencoe, bei dem über 30 Clanmitglieder sofort ums Leben kommen. 40 Frauen und Kinder sterben in der Folge, weil ihre Häuser niedergebrannt worden sind.
      • 7. Juni » Port Royal (Jamaika) wird von einem Erdbeben erschüttert: 1600 Menschen werden getötet, 3000 schwer verletzt.
      • 3. August » In der Schlacht von Steenkerke misslingt ein alliierter Versuch im Pfälzischen Erbfolgekrieg, die französische Armee aus Flandern zu verdrängen.
      • 10. November » Die vom schwedischen König Karl XI. genehmigte Stiftung St. Petri Waisenhaus wird ins Leben gerufen.
      • 19. Dezember » Herzog Ernst August von Braunschweig-Lüneburg-Calenberg wird neunter Kurfürst im Heiligen Römischen Reich. Das Kurfürstentum Hannover entsteht durch das Zusammenfassen seiner Herrschaftsgebiete.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1692: Quelle: Wikipedia
      • 13. Februar » Weil das Familienoberhaupt zu spät zur Eidesleistung auf den englischen König Wilhelm von Oranien nach der Niederschlagung des Jakobitenaufstandes erschienen ist, wird der schottische MacDonalds-Clan Opfer im Massaker von Glencoe, bei dem über 30 Clanmitglieder sofort ums Leben kommen. 40 Frauen und Kinder sterben in der Folge, weil ihre Häuser niedergebrannt worden sind.
      • 1. März » In Salem, Massachusetts, werden Sarah Good, Sarah Osborne und die Sklavin Tituba auf Grund der Anschuldigungen der elfjährigen Abigail Williams unter dem Vorwurf der Hexerei verhaftet.
      • 7. Juni » Port Royal (Jamaika) wird von einem Erdbeben erschüttert: 1600 Menschen werden getötet, 3000 schwer verletzt.
      • 3. August » In der Schlacht von Steenkerke misslingt ein alliierter Versuch im Pfälzischen Erbfolgekrieg, die französische Armee aus Flandern zu verdrängen.
      • 22. September » Im Zuge der Hexen­prozesse von Salem in Neuengland werden die letzten acht Personen durch Hängen hingerichtet.
      • 19. Dezember » Herzog Ernst August von Braunschweig-Lüneburg-Calenberg wird neunter Kurfürst im Heiligen Römischen Reich. Das Kurfürstentum Hannover entsteht durch das Zusammenfassen seiner Herrschaftsgebiete.
    • Die Temperatur am 20. März 1721 war um die 3,0 °C. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1721: Quelle: Wikipedia
      • 8. Mai » Michelangelo dei Conti wird vom Konklave als Nachfolger des im März verstorbenen ClemensXI. zum Papst gewählt, nachdem der Favorit, Kardinalstaatssekretär Fabrizio Paolucci, durch das Veto Kaiser KarlsVI. verhindert worden ist. Er nimmt den Namen InnozenzXIII. an.
      • 3. Juli » Der norwegische Pfarrer Hans Egede trifft auf Grönland ein, wo er vom Glauben abgefallene Wikinger-Nachfahren vermutet, die er missionieren will. Er findet stattdessen einheimische Inuit vor, die er mit dem Christentum vertraut machen kann.
      • 10. September » Der Frieden von Nystad beendet den Großen Nordischen Krieg zwischen Schweden und Russland. Der Gebietszuwachs im Baltikum lässt Russland zur europäischen Großmacht reifen, während Schweden sein machtpolitisches Gewicht einbüßt.
      • 2. November » In Sankt Petersburg lässt sich Zar Peter I. der Große zum Kaiser des Russischen Kaiserreiches ausrufen.
      • 4. November » Ormisda re di Persia
      • 26. November » Am Teatro San Bartolomeo in Neapel findet die Uraufführung des musikalischen Dramas Arianna e Teseo von Leonardo Leo statt.
    • Die Temperatur am 15. Januar 1764 war um die 5,0 °C. Es gab 4 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen omtrent helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) war von 1759 bis 1766 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1764: Quelle: Wikipedia
      • 27. Februar » Papst ClemensXIII. verbietet die Lektüre des unter dem Pseudonym Justinus Febronius im Jahr zuvor erschienenen Buches De statu ecclesiae et legitima potestate Romani pontificis liber singularis und setzt es auf den Index Librorum Prohibitorum. Die Verbreitung der Gedanken des Febronianismus durch mehrere Nachdrucke stoppt dies nicht. Dem Trierer Weihbischof Johann Nikolaus von Hontheim wird nach seiner Enttarnung als Autor Jahre später ein Widerruf auferlegt.
      • 3. April » Der Habsburger JosephII. wird in Frankfurt am Main zum römisch-deutschen König gekrönt.
      • 5. April » Das Parlament von England beschließt den Sugar Act. Dieses Zollgesetz bringt die Wirtschaft in den Kolonien fast zum Erliegen und ist eine der Ursachen für die Amerikanische Unabhängigkeitsbewegung.
      • 7. September » Stanislaus II. August wird zum König von Polen gewählt. Er wird der letzte Herrscher über das Land sein.
      • 1. Dezember » König Karl III. bezieht mit seiner Familie den neu erbauten königlichen Palast in Madrid.
      • 26. Dezember » Die German Society of Pennsylvania wird gegründet. In ihren Anfangsjahren kümmert sie sich um Auswirkungen der Schuldknechtschaft deutscher Einwanderer.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Sichterman

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Sichterman.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Sichterman.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Sichterman (unter)sucht.

    Die Genealogie Spaak-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Wim Spaak, "Genealogie Spaak", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I508.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Jan Albert Sichterman (1692-1764)".