Genealogie Spaak » Egbert Vonk (1890-1971)

Persönliche Daten Egbert Vonk 


Familie von Egbert Vonk

Er ist verheiratet mit Hiltje Brandsma.

Sie haben geheiratet am 9. November 1911 in Schoterland (Frl), er war 21 Jahre alt.Quelle 2


Notizen bei Egbert Vonk

beroep: schaatsen maker
-------------------------------------------------
Egbert Vonk gaat al op jonge leeftijd werken als schaatshoutmaker bij de firma G.S. Ruiter in Akkrum. Zijn ouders hebben vlak bij de Ruiterfabriek een kruidenierswinkeltje. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij gemobiliseerd in Zeeland. In 1917 keert hij terug naar Friesland, naar Oudeschoot waar hij zich voegt bij zijn vrouw die tijdens de oorlog bij haar ouders in Oudeschoot is gaan wonen.

Omstreeks 1919 begint hij in een schuurtje aan de Kolfbaan in Oudeschoot schaatsen te maken om in het onderhoud te voorzien. Aanvankelijk verkoopt hij zijn schaatsen door ze zelf bij particulieren en winkeliers af te zetten. Nadat dit succesvol blijkt, wordt na enkele jaren een grotere schuur gebouwd voor de schaatsenproductie. Deze werkplaats wordt nog driemaal vertimmerd. Het bedrijfje loopt voorspoedig en in 1925 laat hij door zijn zwager Jochem Brandsma, die aannemer is, een nieuwe fabriek bouwen aan de Wolvegasterweg, waarin tot 1960 schaatsen zijn gefabriceerd.

Vonk is een van de meest innovatieve Friese schaatsenmakers, die het als enige is gelukt gedurende een periode van 40 jaar te bestaan van het maken en verkopen van schaatsen alleen. De ijzers worden in de beginperiode gemaakt door Pieter de Jong uit Terherne en waarschijnlijk door Hette Sikkema uit Franeker. Ook betrekt hij ijzers van de firma J. Nooitgedagt in IJlst. Na verloop van tijd wordt er een smid aangetrokken, gevolgd door nog enkele smeden.

In 1926 wordt Thijs Klompmaker Nederlands Kampioen op Vonkschaatsen. Vonk introduceert kort daarna de benaming ‘kampioenschaats’ voor zijn doorloper voor hardrijders. Het kenmerk van de kampioenschaats zijn de dunne ijzers. De fabriek wordt nu aan de achterzijde verder uitgebouwd. Rond 1928/29 werken er 23 man. De fabriek van Vonk is in de jaren dertig één van de meest gerenommeerde schaatsenfabriekjes in Friesland. Vonks schaatsen hebben een goede naam onder hardrijders. Hij levert veel schaatsen aan A. Gaastra in Heerenveen, die schaatsen verhandelt.

Hoewel Vonk niet veel aan tentoonstellingen deelneemt, wordt hij in 1929 door de Heerenveense winkeliersvereniging onderscheiden en krijgt hij in 1931 de NANIWO-onderscheiding. Er worden negentien modellen gemaakt. Een van die modellen krijgt de naam PELIKAAN, vernoemd naar het Fokker vliegtuig ‘de Pelikaan’, dat in 1933 een recordvlucht op het toenmalige Nederlands-Indië maakte. Pelikaan wordt zo geassocieerd met snelheid.

Bekende houtzetters bij Vonk zijn Siebe Stoelwinder uit Wolvega en Albert Kuiper uit Nijehorne. Het leerwerk betrekt hij van Pier Bos, van de Super PB-fabriek uit Heerenveen.Vonk laat zich op het terrein van de ontwikkeling van de schaats niet onbetuigd. Hij is evenwel geen voorstander van de hoge noor, die vooral voor beginners in zijn ogen ongeschikt is omdat de rijder te hoog staat.

In 1935 krijgt hij grote bekendheid met zijn Friese doorloper met aluminium voetblad. Het idee ervan is samen ontwikkeld met Jord Knaap (1900), die verkoopagent is van Vonk voor Groningen. Er zijn drie uitvoeringen: met blauwe (Friese schaats), rode (grote maat doorloper) en groene (kleine maat doorloper) stapel. Aluminium schaatsen worden goed verkocht in Groningen en Zuid-Holland. In Friesland valt de verkoop tegen. Ondanks de duurzaamheid van het aluminium kent de schaats ook nadelen: de sneeuw blijft hinderlijk aan het aluminium kleven en bovendien worden de schaatsen te duur gevonden, zodat de productie al vrij snel moet worden gestaakt.

Van de houten Vonkschaatsen zijn de Friese noor en de kampioenschaats met hun dunne ijzers het meest in trek. In de periode dat hij nog bij Ruiter in Akkrum werkte, had hij de taak de schaatsen voor hardrijders in orde te maken. In Oudeschoot blijven hardrijders hem opzoeken en verzorgt hij voor hen de schaatsen en het slijpen voor belangrijke wedstrijden. Het echtpaar Vonk is altijd gastvrij. Vonk zelf heeft een blijmoedig karakter.

Voor de Tweede Wereldoorlog brengt Vonk ook onder eigen naam metalen kunstschaatsen op de markt. Uitzonderlijk is zijn experiment met gatenschaatsen waarvan er als zwierschaats een klein aantal zijn gemaakt. Tijdens de oorlog brengt hij in navolging van Nooitgedagt een eigen Elfstedenschaats op de markt.

In 1954 komt Vonk nogmaals met een noviteit op de markt: de zogenaamde zaagschaats. Het idee komt overigens van twee heren van buiten de schaatssport: Netelenbos, die textieldeskundige in Nederlands-Indië was geweest, komt op het idee om in het glijvlak van het schaatsijzer twee inkepingen te maken waardoor de schaatsenrijder meer grip op het ijs kan krijgen. In het bijzonder moet dit voordeel opleveren voor de korte baan en bij het nemen van bochten. Netelenbos vindt in de heer W.G. Rodijk, die in Almelo een kleermakerij en herenmodezaak heeft, een goede financier. Zij richten samen de handelsmaatschappij ‘NERO’ op, een samentrekking van de eerste twee letters van beider namen. Na verschillende fabrieken te hebben afgelopen wordt de firma Vonk door Netelenbos en Rodijk uiteindelijk bereid gevonden zo’n 2.000 zaagschaatsen te maken. Ze worden in drie modellen geleverd: als gewone doorloper, als doorloper met veiligheidskrul en als Friese noor. Om ze goed herkenbaar te maken worden de houten van onderen wit geschilderd. Na enkele demonstratiewedstrijden wordt snel duidelijk dat het principe niet werkt: om te remmen zet de schaatser de schaats dwars op het ijs waardoor de tanden verkeerd in het ijs komen te staan en de schaatser dreigt te vallen. Na één seizoen worden de zaagschaatsen op verzoek van Vonk uit de handel gehaald.

Door de opkomst van de hoge noren vermindert de vraag naar Friese houten schaatsen en wordt het bedrijf van Vonk in 1960 uiteindelijk beëindigd.
Bron: http://www.schaatshistorie.nl/schaatsenmakers/schaatsenmakers-en-verkopers/egbert-vonk-oudeschoot/
-------------------------------------------------

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Egbert Vonk?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Egbert Vonk

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Egbert Vonk

Vorfahren (und Nachkommen) von Egbert Vonk

Egbert Vonk
1890-1971

1911

Hiltje Brandsma
± 1892-????


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Geboorteregister 1890, Utingeradeel, Aktenummer A28
    2. Huwelijksregister 1911, Schoterland, , Aktenummer A140

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 13. März 1890 war um die 7,1 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 79%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1890: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 10. Januar » Papst Leo XIII. veröffentlicht die Enzyklika Sapientiae christianae, „Über die Christen als Bürger“, in der er über die Pflichten der Gläubigen in der Zivilgesellschaft schreibt.
      • 22. Februar » Beim Stauanlagenunfall von Walnut Grove in Arizona bricht der Staudamm, durch die Flutwelle kommen zwischen 50 und 150 Menschen um.
      • 1. Mai » Der Erste Mai wird im Gedenken an die Haymarket Riot erstmals international als „Kampftag der Arbeiterbewegung“ begangen. Der Gedenktag ist von der Zweiten Internationale ausgerufen worden.
      • 15. Mai » Die mit Wasserkraft betriebenen Elektricitäts-Werke Reichenhall nehmen als erstes Wechselstrom-Kraftwerk in Deutschland den Betrieb auf.
      • 24. September » Präsident Wilford Woodruff gibt in seiner Amtlichen Erklärung Nr. 1 bekannt, dass die Mitglieder der Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage keine Mehrfachehe mehr praktizieren dürfen.
      • 12. Oktober » Ein Parteitag der Sozialistischen Arbeiterpartei Deutschlands beschließt in Halle (Saale) die Umbenennung der Organisation in Sozialdemokratische Partei Deutschlands.
    • Die Temperatur am 9. November 1911 lag zwischen 3,2 °C und 9,4 °C und war durchschnittlich 6,0 °C. Es gab 1,4 mm Niederschlag. Es gab 4,8 Stunden Sonnenschein (52%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
      • 1. März » Der Sächsische Bergsteigerbund, der größte sächsische Sportverband, wird in Dresden gegründet.
      • 25. März » Die Uraufführung der Operette Grigri von Paul Lincke findet am Metropol Theater in Köln statt.
      • 17. September » In Wien kommt es zur Teuerungsrevolte von Arbeitern, die vom Militär gewaltsam niedergeschlagen wird. Zum ersten Mal seit 1848 wird in Wien wieder das Feuer auf Demonstranten eröffnet. Dabei kommen drei Menschen ums Leben, 149 werden verletzt.
      • 4. November » In Kopenhagen findet der Stapellauf der Selandia statt, des ersten mit zwei Dieselmotoren und elektrischen Ladewinden ausgestatteten, hochseetüchtigen Frachtmotorschiffs.
      • 5. November » Italien annektiert im Italienisch-Türkischen Krieg die zum Osmanischen Reich gehörenden nordafrikanischen Provinzen Tripolitanien und Kyrenaika.
      • 14. Dezember » Roald Amundsen und sein Team erreichen im Zuge der Fram-Expedition als erste Menschen den geographischen Südpol und errichten dort das erste Camp Polheim.
    • Die Temperatur am 21. November 1971 lag zwischen 0,1 °C und 9,6 °C und war durchschnittlich 3,9 °C. Es gab 12,7 mm Niederschlag während der letzten 11,2 Stunden. Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
    • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett Biesheuvel I mit Mr. B.W. Biesheuvel (ARP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1971: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 13,1 Millionen Einwohner.
      • 8. Februar » Die NASDAQ nimmt in New York als erste elektronische Börse den Handel auf.
      • 10. Juli » In Skhirat kommt es zu einem Putschversuch gegen König Hassan II. von Marokko. Über Radio Rabat rufen die Rebellen die Republik Marokko aus. Der nur von Teilen des Militärs unternommene Umsturzversuch wird von loyalen Truppen und der Polizei niedergeschlagen.
      • 13. September » Heinrich Böll wird Präsident des internationalen P.E.N.-Clubs.
      • 23. Oktober » Daimler-Benz meldet seine Entwicklung des Airbag als Aufprallschutzvorrichtung für den Insassen eines Kraftfahrzeugs für ein deutsches Patent an.
      • 8. November » Die britische Band Led Zeppelin veröffentlicht das Album Zoso.svg (Led Zeppelin IV). Darauf enthalten ist mit Stairway to Heaven ihr bekanntestes Lied.
      • 13. Dezember » Bei Sprengarbeiten im Buchener Stadtteil Eberstadt wird der Eingang zu einer Tropfsteinhöhle entdeckt. Die Eberstadter Tropfsteinhöhle wird am 9. September 1973 für den Publikumsverkehr freigegeben.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Vonk

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Vonk.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Vonk.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Vonk (unter)sucht.

    Die Genealogie Spaak-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Wim Spaak, "Genealogie Spaak", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I1198.php : abgerufen 14. Mai 2024), "Egbert Vonk (1890-1971)".