Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Elisabeth van Baer (± 1330-± 1380)

Persönliche Daten Elisabeth van Baer 


Familie von Elisabeth van Baer

Sie ist verheiratet mit Dietrich V von Moers.

Sie haben geheiratet rund 1350.


Kind(er):

  1. Kunegonde van Moers  ± 1350-???? 
  2. Friedrich IV von Moers  1350-1417 


Notizen bei Elisabeth van Baer

file:///M:/!GRABS/graafschap-middeleeuwen/baer_meurs.html#FrederikII

Als haar broer Frederic V van Baer kinderloos overlijdt neemt Elisabeth van Baer het bestuur over Baer in handen. Zij is gehuwd met Diederik IV van Meurs, die in 1356 zijn overleden broer opvolgt als graaf van Meurs. Zo komt de bannerij Baer in het geslacht Meurs terecht.
Het graafschap Meurs ligt ten westen van de Rijn tussen Kleef, Gelder en Berg. Het wapen van de graven van Meurs is in goud een dwarsbalk van sabel. Tegenwoordig nog te zien in het wapen van de gemeente Didam.
Een vechtersbaas

Diederik IV en Elisabeth krijgen een zoon: Frederik II. (Wijziging: Rycout en Walraven zijn zonen van Hendrik van Baer-Lathum ). Diederik IV is als bewoner van het kasteel te Didam geen onbekende in De Graafschap. Hij staat bekend als een vechtersbaas. In 1346 wordt hij door de hertog van Gelre gemaand om op te houden met zijn strooptochten in de omgeving van Didam. In 1356 verkoopt hij het kasteel tezamen met andere rechten in Didam aan heer Willem van den Bergh. In 1359 moet hij in het kader van het Gelders-Kleefs verbond met vijf man te paard opkomen. In datzelfde jaar krijgt hij van Reinald III en Eduard de tollen te Tiel en Herwerden in pand.
Een betwiste erfenis

De overgang van het goed Baer naar het huis Meurs wordt door de jongere zuster van Elisabeth, Margaretha van Baer, betwist. De strijd laait hoog op, waarbij de wapenen niet worden geschuwd. Margaretha's man, Dirk van Zuylen, wordt door Diederik IV in 1360 gevangen genomen en aldus gedwongen afstand te doen van zijn rechten op Baer. In een oorkonde uit 1360 wordt het aldus verwoord:
"Wy Didderic here van Zulen, ridter, kinnen apenbeerlic in diesen brieve, dat wy versat ende versoent ziin mit Dydderic greve te Murse van unser ghevenghenisse ende van allen zaken, der wi undertusschen te doen hebben gehadt tot diesen daghe toe in dussliker vurwarden ende manieren, dat wy Dydderic here van Zulen vurscrieven gelaeft hebben, gheziekert in guden trouwen ende mit upgherichten vingheren aen den heylghen gesvaren, dat wy Margariete, unse elighe wiif, ende alle unse kindere tusschen dit ende sunte Peters daghe, dat men scriift ad cathedram, nu alreneest toecomende rechte vertichgenisse doen zullen van der heerscap van Baer, so wye die geleghen mit alle oeren toebehoeren, ende van alle guden, dat daeraen gevallen is ende gevallen mach, so van der alden vrouwe van Baer, soe van der jongher ofte van went daeraen mach, in behoef Didderix greve van Murse vurscrieven ende sinre rechter erven"
Etc., etc., etc., waarbij Dirk van Zuylen zelfs moet zweren dat het ontbreken of beschadigen van een zegel aan de oorkonde de rechtsgeldigheid van het document niet aan zal tasten. Vervolgens hangen ook alle zonen van Dirk van Zuylen hun zegels aan het document en is de erfenis geregeld. In de Middeleeuwen geven erfenissen soms problemen binnen families, die blijkbaar niet altijd even vreedzaam worden opgelost.
Ondanks Diederiks IV's strooptochten verkeert de familie Van Meurs in hoge Gelderse kringen. Diederik IV's broer Johan van Meurs, is van hertog Eduard van Gelre en oefent diverse bestuurlijke functies uit. Diederik IV overlijdt in 1372 op een veldtocht tegen het "heidense Pruisen", waarna Elisabeth opnieuw de zaken waarneemt in Baer. In 1380 komt zij te overlijden.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Elisabeth van Baer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Elisabeth van Baer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Elisabeth van Baer


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Baer

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Baer.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Baer.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Baer (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I8617.php : abgerufen 30. April 2024), "Elisabeth van Baer (± 1330-± 1380)".