Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare

Persönliche Daten Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare 

  • Er ist verstorben in Living 1288.
  • Ein Kind von Leon van der Aa und Imaine Nn
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. Dezember 2022.

Familie von Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare

Er ist verheiratet mit Maria (Anna) van Brugge.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Catharina van der Aa  ± 1280-???? 


Notizen bei Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare

créé chevalier à la bataille de Woeringhe

E: heren en hun gerecht te Zemst tijdens de.htm

Van der Aa.
Geeraard Van Aa, heer van Grimbergen, heer van Pollare was een nakomeling van een kastelenheren-geslacht van Brussel. Hij was gehuwd met Maria van Brugge of van Gruuthuse. Zij hadden een zoon Geeraard, heer van Aa, Grimbergen en Gruuthuse genoemd in akten tussen 1310 en 1320. Deze huwde met Isabella Van Leefdael, weduwe van de ridder Willem van Petershem, en overleed in 1347. Een andere zoon, Jan, was heer van Grimbergen en Gruuthuyse. Hij ondertekende te Gent op 3 december 1339 de akte van alliantie tussen de graaf van Vlaanderen en de hertog van Brabant. Hij hield meerdere lenen van de stad Brugge. Hij was een eerste maal gehuwd met Catharina Van Steenlant, dochter van Jan, heer van Lophem en van Agnes Van Varsenaere. Hij huwde een tweede maal met Margareta van Dudzeele, dochter van Boudewijn, ridder, en van Maria de Bailleul.
Geeraard Van der Aa had twee zusters, Hymaina en Adelisa en een broer, Walter. Latere nazaten met de titels van heer van Grimbergen en Gruuthuse waren Jan Van Aa, geciteerd in 1372, senesalk van Brabant, gehuwd met Maria Van Ghistelles. Hij was de zoon van Jan (overleden ca. 1360) en van Margareta Van Dutsel (overleden in 1363).
Hun voorouders kwamen ook voor in de kringen van de eerste hertogen van Leuven. Na de deling van de baronnie van Grimbergen, in 1197, ging dit gebied door huwelijken van de Berthouts, naar twee families. Het ene stuk ging naar de Aa's. Het andere naar de heren van Perwez, waarvan Godfried, nakomelingen van de hertogelijke familie. Zo kwam de vader van Geeraard van Aa, Leonius, eveneens burchtheer te Brussel, in het bezit van een tiendegebied te Grimbergen. Hij verklaart in 1258 dat hij al het land van Grimbergen, dat hij bezit, in leen houdt van de hertog.
Burchtheren of kastelijnen waren rechtstreekse vertegenwoordigers van de hertog. We vinden er te Brussel sporen van terug vanaf het einde van de elfde eeuw. Ze bestonden ook in het graafschap Vlaanderen. Hun status was erfelijk. In Brabant schijnen ze slechts voor te komen op twee plaatsen: Antwerpen en Brussel.
Om de macht van deze familie ongeveer te bepalen onderzochten we even een aantal gemeenten, voornamelijk gelegen in het Westen van Brabant en het oosten van de provincie Oost-Vlaanderen. De heren van Aa hadden grote bezittingen te Dworp. Ook het plaatsje Pollare was hun bezit. Zij hadden de herenrechten over het kapittel van Anderlecht. In 1266 ondertekende Leo van Aa, heer van Pollare te Sint-Amands de Wet en Vrijheid van Sint-Amands, wat neerkwam op de politieke onafhankelijkheid tegenover de heren van Grimbergen, aan wie hun inwoners tot het einde van 16de eeuw een last verschuldigd waren. Een belangrijk gegeven hier: De rechten van de familie Berthout zijn hier nadien overgegaan naar Adriaan Vilain en dit vóór 1460. Te Itterbeek had de familie verscheidene vazallen. Het allodium Erpe behoorde hen eveneens toe. Te Sint-Pieters-Leeuw hadden zij tijdens de 13de eeuw uitgestrekte bezittingen. De hele heerlijkheid van Lombeek behoorde rond het jaar 1300 aan hun toe. Zij hielden er een schepenbank en pasten het gewoonterecht van Nijvel toe. Een gelijkaardig geval zoals te Zemst dus. Te Zottegem waren de eerste heren verwant met de familie Van der Aa en behoorden tot de hoogste adel van Brabant. Hier schonk Walter Van Aa in 1171 goederen aan een niet nader genoemde instelling of persoon. Te Sint-Kwintens-Lennik bekwamen zij rond 1236 "de bijzondere voogdij". De heerlijkheid en parochie van Zandbergen was op een zeker ogenblik geheel in hun bezit en tenslotte was er te Zaventem een Willem Van der Aa die daar tot 1367 alle rechten had. Na dat jaar gingen deze rechten er over naar de heer van Perwijs.
De "Zemstse" Geeraard Van Aa komt voor in charters tussen de jaren 1283 en 1298. Op 16 december werd hij gerekend tot de milites (ridders) in een acte van Jan I, hertog van Brabant en op 2 augustus 1286 bekrachtigt Guillelmus, bisschop van Kamerijk de toekenning van de tiende van Zemst, gedaan door de nobele heer Geeraard van Aa aan de abt van Ter Kameren. De geregistreerde diverse transacties die hij aangaat volgen hierna.
Op 23 april 1283 laat Geeraard van Aa, heer van Grimbergen, weten dat Walter de Braempt, in zijn gezelschap gekomen naar Zemst, al de feodale goederen die afhangen van zijn domein heeft gegeven ten voordele van de abdij van Ter Kameren, met uitzondering van enkele die van hem bleven tegen een jaarlijkse cijns van 6 Brusselse stuivers, te ontvangen door hemzelf.

==================================

E: van Pieter Jan van Vliet.htm

5021972 Gérard van der Aa, ridder, heer van Grimberghe
Hij werd ridder gemaakt bij de slag van Woeringen in 1288.
Gehuwd met
5021973 Anna van Brugge
Uit dit huwelijk:
1. Jean van der Aa <http://www.homepages.hetnet.nl/~homanfree/k3.htm> (zie 2510986).
2. Gérard van der Aa Gehuwd met Isabeau van Leefdal

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Geeraard van der Aa


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Aa

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Aa.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Aa.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Aa (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I21915.php : abgerufen 31. Mai 2024), "Geeraard van der Aa heer van Grimbergen, heer van Pollare".