Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Gijsbrecht II Both Both van der Eem (± 1269-????)

Persönliche Daten Gijsbrecht II Both Both van der Eem 

Quelle 1
  • Alternative Name: Gijsbrecht II Both van der Eem
  • Er wurde geboren rund 1269.
  • Ein Kind von Gijsbrecht I Both und Nn Nn
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. Dezember 2022.

Familie von Gijsbrecht II Both Both van der Eem

Er ist verheiratet mit Nn van Bosinchem.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Gijsbrecht (III) Both  ± 1320-< 1361 
  2. Hadewich Both van der Eem  ± 1313-1371 
  3. Johanna Both van der Eem  ± 1320-???? 


Notizen bei Gijsbrecht II Both Both van der Eem

Hij huwde in 1334.
In 1303 doet (een) Gijsbrecht Both van der Eem een oorkonde dat hij alles in het werk zou stellen om de moordenaars uit het land te houden en hun 'emmermeer helpen noch starken en sal in eenigher manieren'. Dat laatste is iets dat hij blijkbaar vroeger wel gedaan heeft.
Dit lijkt te volgen op een oorkonde uit 1284 waarin hij (en zijn halfbroer Gijsbrecht van Bokel) zich borg stellen voor de heren van Amstel, die toen al toch geen beste reputatie hadden.
Beide oorkonden lijken bij elkaar te passen en de Gijsbrecht uit 1284 moet dan ten minste 15 jaar eerder, in of voor 1269 geboren zijn. Dit zou er dan op wijzen dat Gijsbrecht II de vader van Gijsbrecht III is.
Van Gijsbrecht (II) is van zijn echtgenote alleen het spitgeruite wapen bekend. Aangezien zijn erfdochter, Johanna, waarschijnlijk de oudste dochter is en dus vernoemd naar de moeder des vaders had ik haar in mijn bestand Johanna genoemd.
Hans Vogels had al eerder verwezen naar 'van Stein' als een mogelijke optie. Het enige verschil met het wapen is dat de wapens van alle Arnolds worden beschreven als zeven aaneenstotende ruiten (3-3-1). Alleen in de Amorial de Gelre wordt hetzelfde wapen beschreven als dat in het handboek van Buchel.
NF-VII tafel 114 vermeld een zekere Johanna van Stein. Zij wordt vermeld in 1278 (bron?) en is de dochter van Jacob van Stein (vermeld 1263-1278, heer van Kessenich, broer van Arnold II) en Juliane van Schinnen.
Als de vrouw van Gijsbrecht (II) inderdaad een 'van Stein' is, dan is deze Johanna van Stein op dit moment de enige die in aanmerking kan komen. Ze voldoet aan de tijdperiode, de venoeming en het wapen. Maar dat is niet het enige.
Koenen vermeld dat Gijsbrecht (II) Both van der Eem een halfbroer van Gijsbrecht Bokel moet zijn (Wapenheraut, 1903, pag. 453-456): "Professor Pruin  ... is later tot het inzicht gekomen dat de Both van der Eems een afzonderlijk geslacht waren en dat de beiden Gijsbrechts dus halfbroeders van moederszijde moeten zijn geweest." Op zich weer een andere
discussie maar het gaat om een andere gebeurtenis.
Beiden Gijsbrechten worden in 1284 genoemd als borgen voor de heren van Amstel (Van den Berghe, II, nr. 591). Na de moord op graaf Floris V in 1296, waarvoor de heren van Amstel verantwoordelijk waren, werden de bezittingen van de leenmannen (van de vermoorde graaf) geconfisideert. Onder andere ook dat van Bokel. Maar vreemd genoeg niet dat van Both van der Eem. Op 3 maart 1303 oorkondt Gijsbrecht BvdE dat hij "de Heere van Amestelle, Heeren Hermanne, die men heet Heere van Woerden, Gheerard van Velsen, ende allen den ghenen, die van hem commen sijn, jof commen sullen, emmermeer helpen noch starken en sal in eenigher manieren, ende dat ic se sal helpen houden mit alle minre macht uter
lande." (van Mieris, II, blz. 26-27).
Both van der Eem kan nu niet bepaald tot de hoge adel gerekend worden en zal die verdienste dus niet aan hun afkomst liggen. Persoonlijk zocht ik dat dus bij naaste verwanten, zoals aangetrouwde familieleden. En hierin komt het geslacht van Stein weer aan bod.
Als de gebeurtenissen in "De Heeren van Stein als Paladijnen der Hertogen van Brabant, door A. Munsters" klopt dan had Jan van Avesnes (Jan II van Holland) er in die periode alle belang bij om met heer Arnold IV van Stein (de neef van Johanna van Stein) op goede voet te staan. Dit zou een logische uitleg kunnen zijn dat Gijsbrecht II Both van der Eem nog steeds heer van der Eem was.
Wanneer ik wat verder kijk in de 14de eeuw komen er 3 namen terug waarvan ik verder geen informatie heb dan
hun vermeldingen:
- Herman Both, vermeld 1272-1290, kannunink van St.Joris te Amersfoort
- Jacob Both, vermeld 1272, als hebbende een leen in pacht van Herman
- Arnold van Gent, vermeld in 1410? als de overleden vader (dus een generatiegenoot van de twee bovengenoemden) van Gijsbert Bot met een leen in Nieuwerkerk aan de Alm.
Verder hebben we nog Willem van Stein die, als het voorgeslacht van Kunigonde van Virneburg klopt, een voorvader was van Kunigonda.
Verder hebben we nog Daniel VIII van der Merwede (zoon van Daniel VII van der Merwede en Johanna Both van der
Eem) die getrouwd was met Margaretha van Stein, de dochter van Arnold V van Stein. Hun zoon Daniel IX werd de eerstvolgende heer van Stein.
De vraag is natuurlijk nu in hoeverre Margaretha van Stein een rol heeft gespeeld in de overdracht van het ambacht Stein wanneer we alles bij elkaar beschouwen:
de tweede vrouw van Jan I, de vrouw van Gijsbrecht
Both van der Eem en de voorvader van Kunigonda. Daniel VIII lijkt op het eerste gezicht 3 van Steinen te hebben in zijn voorgeslacht.
Het ziet er naar uit dat deze Johanna van Stein de echtgenote van Gijsbrecht (II) Both van der Eem kan zijn, maar buiten het bovenstaande is er verder nog geen echte bron die dat kan staven.
Bron: André Both

===============================================

E: Both (van der Eem).htm

...
In 1303 vindt men weder een Gijsbrecht Both van der Eem, waarschijnlijk een zoon van den voorgaande, vermeld, onder degenen die beloofden de moordenaars van graaf Floris uit het land te zullen houden (v. Mieris. II 26 <http://users.skynet.be/andre.both/genealogie/bronnen/mieris/index.htm>); zijn dochter of kleindochter Johanna Both van der Eem komt in 1347 als erfdochter van de heerlijkheid de Eem voor en was gehuwd met Gerard heer van Gennep, uit welken echt weder een erfdochter is voortgekomen, die met Reinoud van Brederode is gehuwd.
...

================================================

file:///E:/E-S009/genealogy/!downloads/Kwartierstaat%20van%20Gerhard%20Heinrich%20Christian%20Witte.htm

753932 Gijsbrecht II Both van der Eem, geboren circa 1280, overleden 1303/1324, vermeld 1284-1303, zoon van Gijsbrecht I Both van der Eem (zie 1507864).
Gehuwd met
753933 nn, geboren circa 1290, wapen: rode ruiten op een wit vlak.
Uit dit huwelijk:
1. Johanna , geboren circa 1310 (zie 376973).
2. Gijsbrecht III , geboren circa 1310 (zie 376966).
3. Hadewich, geboren circa 1315, overleden 1363/1371. Gehuwd circa 1335 met Wolfert III van Borselen, Heer van Veere en Zandenburg, geboren circa 1313, overleden op 01-06-1351, zoon van Wolfert II van Borselen, Heer van Veere en Zandenburg, en Aleida van Henegouwen, Bastaarddochter.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gijsbrecht II Both Both van der Eem?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gijsbrecht II Both Both van der Eem

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gijsbrecht II Both

Gijsbrecht II Both
± 1269-????


Nn van Bosinchem
± 1290-????

Gijsbrecht (III) Both
± 1320-< 1361

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. rob_gomes.ged

Über den Familiennamen Both

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Both.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Both.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Both (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I211872.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Gijsbrecht II Both Both van der Eem (± 1269-????)".