Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Frederik graaf de Thoms (1696-1746)

Persönliche Daten Frederik graaf de Thoms 


Familie von Frederik graaf de Thoms

Er ist verheiratet mit Johanna Maria Boerhaave.

Sie haben geheiratet am 24. September 1741 in Leiden, Zuid-Holland, Netherlands, er war 44 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Frederik graaf de Thoms

https://gw.geneanet.org/schapekoppen?lang=en&iz=72173&p=frederik&n=de+thoms

De Duitse verzamelaar Frederik graaf De Thoms heeft tijdens zijn leven een aanzienlijke collectie oudheden verworven. Een aantal voorwerpen uit zijn verzameling is in het Rijksmuseum van Oudheden terecht gekomen.

Frederik Thom werd geboren in 1696 in de stad Giessen in Hessen als zoon van een Duitse herbergier. Hij ging studeren aan de universiteit van Giessen, waar hij niet alleen colleges volgde in politiek en staatsrecht, maar ook in geschiedenis. Toen hij 16 jaar was, promoveerde hij al op een juridisch onderwerp. Een paar jaar later schreef hij een biografie van de net overleden koning Lodewijk XIV. De jongeman had grootse ambities, maar zijn vrij eenvoudige afkomst zat hem daarbij in de weg. Daarom bedacht hij een adellijke grootvader, een Fransman met de naam De Thomas. Deze zou naar Duitsland zijn verhuisd en zich daar uit afkeer van zijn voorouders bescheiden Thom zijn gaan noemen. In werkelijkheid was zijn grootvader een simpele kleermaker uit Hessen, maar dat was in Frederiks ogen niet belangrijk.

Frederik legde contacten in diplomatieke kringen en maakte reizen naar Wenen, Boedapest, Regensburg en Londen. In Londen wist hij het tot secretaris van koning George I te brengen. Ondertussen vergaarde hij door speculaties en gokken een behoorlijk kapitaal. Hij werd een rijk man met veel vrienden en daardoor veel invloed. In 1725 werd hij agent voor het Duitse hertogdom Brunswijk in Londen. In hetzelfde jaar werd hij in de adelstand verheven en vanaf die tijd noemde hij zich De Thoms.

In de jaren dertig van de 18e eeuw reisde hij veel rond in Italië. Hij vestigde zich in Napels, waar hij aan het hof kwam van Karel VII, de koning van Napels. Deze benoemde hem tot hofmaarschalk. In 1737 verhief de koning De Thoms tot graaf. In Italië kreeg De Thoms een nieuwe hobby: het verzamelen van oudheden. Iedere zichzelf respecterende heer van stand bezat in die tijd een verzameling oudheden. Bijvoorbeeld in Herculaneum en Stabiae, Romeinse steden die in 79 na Chr. door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius waren verwoest, werden toentertijd grote hoeveelheden antieke voorwerpen opgegraven. De Thoms was lid geworden van de Etruskische Academie. Hij wist een aanzienlijke verzameling antieke munten, gesneden stenen en andere oudheden te verwerven. In deze collectie bevond zich ook een aantal bronzen en marmeren beelden.

Na zijn jaren in Italië ging De Thoms in Leiden wonen. Daar trouwde hij in 1741 met Johanna Maria Boerhaave, de dochter van de wereldberoemde medicus Boerhaave, die drie jaar daarvoor was overleden. Het echtpaar De Thoms kreeg twee dochters. Van haar vader had Johanna een huis geërfd aan het Rapenburg en bovendien het kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. De verzameling antieke oudheden van De Thoms werd verdeeld over de beide huizen. Omdat hij zijn collectie wilde publiceren, liet hij van een aantal voorwerpen gravures maken. Deze catalogus is echter nooit af gekomen, doordat hij in 1746 op 50-jarige leeftijd stierf aan een beroerte.

Na zijn dood werd zijn verzameling verkocht aan stadhouder prins Willem IV. De oudheden bleven in de familie Van Oranje tot 1795, toen Nederland werd veroverd door de Fransen en een groot deel van de oudheden werd overgebracht naar Parijs. Na de val van Napoleon is in 1815 veel weer teruggekomen naar Nederland, maar niet alles. De munten en gesneden stenen kwamen terecht in het Koninklijk Munt- en Penningkabinet in Den Haag en enkele andere voorwerpen zijn via het Rijksmuseum in Amsterdam in het Rijksmuseum van Oudheden beland. Het betreft een Romeinse uil van marmer, een marmeren reliëf met Asklepios en Hygieia erop, en de zogenaamde "Stadhoudersvaas", een grote antieke amfoor.

===========

https://oudoegstgeest.nl/pdf-publicaties/20141000-FL-Oud-Poelgeest-Digitaal.pdf

Frederik graaf de Thoms (afb. 7.6) is een echte 'self made man'.359 Hij wordt geboren als
zoon van de waard van herberg Zum wilden Mann in Giessen, in het Duitse Hessen, met
Thom als achternaam.360 De jeugdige Frederik Thom heeft weliswaar belangstelling voor
beeldende kunst en anatomie maar gaat toch geschiedenis, politiek en staatsrecht studeren. Hij
spreekt zijn talen vloeiend, vervaardigt een levensbeschrijving van de net overleden koning
Lodewijk XIV van Frankrijk, maakt reizen naar Wenen, Boedapest, Regensburg en Londen
en legt contacten in diplomatieke kringen. Daarbij bewijst de naam van zijn adellijke Franse
grootvader, Bartholomeus de Thomas, goede diensten. Dat deze niet bestaat, vindt hij van
minder belang: zijn grootmoeder heeft het hem immers zelf verteld!361 In lijn hiermee
usurpeert hij het wapen van de Franse familie Thomas.362 In 1719 brengt hij het vanwege zijn
kennis van het Engels tot secretaris van koning George I van Engeland; hij had de koning al
eerder ontmoet toen deze nog slechts keurvorst van Hannover was en bevelhebber van het
Rijnleger. In 1725 is Thom agent van het hertogdom Brunswijk in Londen en weet hij een
Duits adelsdiploma te verwerven.363 Sindsdien noemt hij zich 'de Thoms'. Daarna is hij
raadsman van de koning van Pruisen. Hij gaat reizen in Italië en vestigt zich in Napels, waar
hij hofmaarschalk wordt van koning Karel VII van Napels. Deze is zo met hem ingenomen
dat hij hem in 1739 tot graaf verheft.364 Sindsdien staat hij bekend als 'graaf de Thoms'. Hij
heeft dan al een fortuin vergaard door gelukkige speculatie met aandelen South Sea Company,
waardoor hij nu kan besluiten zijn leven verder te besteden aan kunst en wetenschap. Dat doet
hij. Hij correspondeert met geleerden in Frankrijk en Italië en legt verzamelingen aan van
Griekse en Romeinse antiquiteiten, waaronder penningen en munten. Hij wil zich settelen, een
gezin stichten en een plaats hebben om zijn verzamelingen op te bergen en vooral te tonen. In
zijn netwerk zit een Zwitserse hoogleraar365 die via Heidelberg en Utrecht in Leiden is
terechtgekomen. Deze weet een geschikte huwelijkskandidaat voor hem: Johanna Maria
Boerhaave. Zij is erfgenaam van een comfortabel vermogen en vooral van Oud-Poelgeest. De
professor nodigt De Thoms uit om bij hem te komen logeren, in welke periode hij Johanna
Maria Boerhaave ontmoet. In 1741 trouwen ze en trekken ze bij haar moeder in, die 's winters
aan het Rapenburg woont en 's zomers op Oud-Poelgeest.
etc ...

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Frederik graaf de Thoms?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Frederik graaf de Thoms

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Frederik graaf de Thoms


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1696: Quelle: Wikipedia
    • 25. Februar » Am Theater am Gänsemarkt in Hamburg erfolgt die Uraufführung des Trauerspiels Mahumet II. von Reinhard Keiser.
    • 11. Juli » Kurfürst Friedrich III. von Brandenburg ruft die Academie der Mahler-, Bildhauer- und Architecten-Kunst ins Leben, die heutige Akademie der Künste.
    • 28. Juli » Zar Peter der Große feiert den ersten Sieg in einer Schlacht gegen die Osmanen: Er erobert mit seiner Armee im Zweiten Russischen Türkenkrieg die zäh verteidigte Stadt und Festung Asow.
    • 26. August » Im Großen Türkenkrieg trennen sich Reichstruppen unter dem Befehl des Kurfürsten Friedrich August von Sachsen und ein zum Entsatz von Temeschwar herangeführtes osmanisches Heer unter Sultan Mustafa II. in der Schlacht an der Bega nach verlustreichen Kämpfen unentschieden.
    • 20. Oktober » Die russische Duma beschließt auf Wunsch von Zar Peter I. der Große den Aufbau einer Marine.
    • 27. Dezember » Am Teatro San Bartolomeo in Neapel erfolgt die Uraufführung der Oper Il trionfo di Camilla regina de Volsci von Giovanni Battista Bononcini.
  • Die Temperatur am 24. September 1741 war um die 17,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1741: Quelle: Wikipedia
    • 10. Januar » Deidamia, Georg Friedrich Händels letzte Oper, wird in London uraufgeführt. Das Libretto stammt von Paolo Antonio Rolli.
    • 15. Juni » Vitus Bering bricht in Petropawlowsk im Rahmen der zweiten Kamtschatkaexpedition zu Schiff mit dem Auftrag auf, die Küste Amerikas zu erkunden. Er entdeckt dabei unter anderem Alaska.
    • 30. Juni » In der Enzyklika Quanta Cura spricht Papst Benedikt XIV. Missstände beim Verlangen von Entgelt für Messen an und verlangt eine ordnungsgemäße Praxis von den Geistlichen.
    • 25. Juli » Der russische Kapitän Alexei Iljitsch Tschirikow sichtet bei der Zweiten Kamtschatkaexpedition Land an der Südostküste Alaskas.
    • 30. Juli » Vitus Bering entdeckt im Rahmen der Großen Nordischen Expedition als erster Europäer Alaska.
    • 8. August » Mit der schwedischen Kriegserklärung an Russland beginnt der sogenannte Krieg der Hüte.
  • Die Temperatur am 7. September 1746 war um die 13,0 °C. Es gab 26 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen zeer betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1746: Quelle: Wikipedia
    • 17. Januar » Die aufständischen Jakobiten unter Charles Edward Stuart besiegen in der Schlacht bei Falkirk in Schottland die englischen Truppen.
    • 6. Februar » In Bologna findet die Uraufführung der Oper Caio Mario von Niccolò Jommelli statt.
    • 3. Mai » Charles Messier entdeckt im Sternbild Jagdhunde den Kugelsternhaufen Messier 3. Das Himmelsobjekt besteht aus etwa 500.000 Sternen und enthält 212 veränderliche Sterne – die größte Anzahl in der Milchstraße.
    • 16. Juni » Im Österreichischen Erbfolgekrieg kommt es zur Schlacht bei Piacenza, in der die Österreicher eine französisch-spanische Armee besiegen.
    • 21. September » Eine französische Streitmacht unter Admiral Bertrand François Mahé de La Bourdonnais nimmt im Ersten Karnatischen Krieg die zuvor von den Briten beherrschte indische Stadt Madras ein.
    • 28. Oktober » Bei einem Erdbeben der Stärke 8,4 im Gebiet Limas in Peru kommen rund 18.000 Menschen ums Leben. Die Hafenstadt Callao wird durch den anschließenden Tsunami praktisch ausgelöscht.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Thoms

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Thoms.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Thoms.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Thoms (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I135355.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Frederik graaf de Thoms (1696-1746)".