Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Floris van Jutphaas

Persönliche Daten Floris van Jutphaas 

Quelle 1
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 4. Dezember 2022.

Familie von Floris van Jutphaas

Er ist verheiratet mit Wendelmoede van den Wael.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



Notizen bei Floris van Jutphaas

Domproost.

In 1322 liet graaf Willem III van Holland, beschermer en vriend van de Utrechtse bisschop Jan van Diest, 'des nyes ghecooren byscops Uthof ende woeninghe tot Doern' door zijn legerleider Arent van Boecop platbranden om een geschil tussen de bisschop en de domproost Floris van Jutphaas te vereffenen.
In 1347 werd door het kapittel aan de opvolger van Floris, Henrick van Mierlaer, de machtiging gegeven het huis Doorn 'weder op te bouwen, hetwelk te voren verdestrueerd was'. Uit een akte gedateerd 12 april 1356 is af te leiden dat in dat jaar aan het herstel werd gewerkt. Uit de akte blijkt dat het nieuwe huis van de Domproost naast de hof was gelegen.

Kasteel Wijnestein
Ligging Ten oosten van het Fort van Jutphaas, ten zuiden van de Overeindseweg in Nieuwegein.
Andere benaming: Wyndenstein. Het kasteel is rond 1382 gebouwd.
Geschiedenis
In de middeleeuwen en ten tijde van de Republiek lag het huis Wijnestein in het Overeind van Jutphaas, één van de twee gerechten binnen het kerspel Jutphaas, die van elkaar waren gescheiden door de Vaartse Rijn. Dit veengebied was al voor het graven van dit kanaal in 1122 ontgonnen, in elk geval voor 1076. Aan de ontginningsbasis, de Jutphasewetering, ontstond in de tweede helft van de 13e of het begin van de 14e eeuw een reeks van kastelen, een situatie vergelijkbaar met die langs de Langbroekerwetering. Bouwheren waren veelal opgeklommen boeren, ministerialen en nazaten van de oorspronkelijke kolonisten. Het bestaan van Wijnestein blijkt voor het eerst omstreeks 1382, wanneer Floris van Jutphaas 'een huys ende een hoeve lants, ghelegen in den kerspel van Jutfaes ter naescap van Scalcwijc' van de bisschop van Utrecht in leen blijkt te houden. Floris bezat zijn leen in ieder geval al in 1379, toen bij de verkoop van een stuk land aan het kapittel van St. Jan te Utrecht zijn Stichtse leen als belening werd vermeld. In 1394, als Floris op 21 maart door de nieuw aangetreden bisschop Frederik van Blankenheim herbeleend wordt met het goed, wordt de naam van het huis voor het eerst genoemd: 'Wyndenstein'.  In de vijftig jaar na deze eerste vermelding wisselde het huis met de bijbehorende grond regelmatig binnen de (schoon)familie van eigenaar zonder dat duidelijk is wat hiervoor de reden was. In 1416 droeg Floris het leen over aan zijn schoonzoon Willem van Lockhorst, die het echter zes jaar later aan een familielid van zijn schoonmoeder Wendelmoede van den Wael, namelijk Alert van den Wael doorgaf!. Mogelijk is dit laatste een aanwijzing dat Wijnestein geen erfgoed van de familie van Jutphaas was, maar door Wendelmoede als bruidsschat ingebracht was. Na nog vererfd te zijn op Alerts zonen Willem en Herberen, die er in 1430, respectievelijk 1434 mee werden beleend, was het huis in 1445 weer in handen van Agnes van Jutphaas, dochter van Floris, en haar man Willem van Lockhorst. Dezen droegen het goed over op Bartholomeus van Jutphaas die er in 1450 mee werd beleend. Zeven jaar later blijkt hij overleden te zijn en kreeg zijn zoon Floris het in handen, op dat moment nog een kleuter. Zijn moeder, Henric Willemsdochter, zal dan ook het bewind op Wijnestein hebben gevoerd totdat hij in 1471 de volwassen leeftijd had bereikt. Tijdens de Stichts-Hollandse oorlog van 1481-83 werden op 10 oktober 1481 vrijwel alle adellijke huizen in Jutphaas, zowel in het Nedereind als in het Overeind, door een Hollands leger verwoest. Ook Wijnestein ontkwam hier niet aan en werd in brand gestoken.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Floris van Jutphaas?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Floris van Jutphaas


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. lockhorst.ged, downloaded 08 Feb 2007

Über den Familiennamen Jutphaas

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Jutphaas.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Jutphaas.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Jutphaas (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I126831.php : abgerufen 25. Mai 2024), "Floris van Jutphaas".