Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320 (????-± 1338)

Persönliche Daten Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320 


Familie von Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320

Er ist verheiratet mit Nn van den Wale.

Sie haben geheiratet


Kind(er):



Notizen bei Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320

E: Ghijbrecht Dullaert Ver Baertensz.
Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320. Verkrijgt in 1323 een recht leen afkomstig van zijn vader (NAA HL reg. XVIII fol 109 oude no.) Zijn zoon Diederik wordt in 1338 met dit leen beleend.
Moeten we hem gezien zijn benaming niet zien als een broer van Willem Dullaert veren Baertenzn? In de genealogie Van Tetrode op blz. 14 zie ik (Hans Volgens uit Helmond) in de Haarlemse schepenakte van 13 juni 1315 een Ghisebrecht Dullart als schepen. Is de betiteling schout van Haarlem in 1315 etc. dan foutief en moeten we hem als schepen zien? In de Brabantse contreien moest men om het ambt van schepen te kunnen vervullen minstens 25 jaar oud zijn. Dat is een leeftijd die je ook tegenkomt als een leeftijd dat men als volwassen beschouwd kon worden. Zo moest een (parochie-) priester ook minstens 25 jaar zijn om benoemd te worden.
De Ghijsbert Dullaert die in 1323 Willem Dullaert veren Baertenzn als leenman opvolgde wil ik best zien als zoon van Willem. Dit op basis van de gegevens zoals die in de genealogie zijn opgenomen. Hij zal dan dezelfde naam hebben gedragen als zijn oom. Het kan goed zijn dat ik de verkeerde conclusies trek maar dan komt het doordat de info in de genealogie ruimte biedt voor andere gevolgtrekkingen. Wordt de Ghijsbert die in 1323 zijn vader als leenman opvolgde ook daadwerkelijk als Ghijsbert Dullaert betiteld? Hoe is de omschrijving van de leenopvolgingen precies? Die beschrijving vond ik niet terug in de bronvermeldingen achterin de genealogie. Als Ghijsbert Dullaert in 1323 zijn vader opvolgt als leenman dan mogen we stellen dat hij dan minimaal 18 jaar (leenrechtelijke meerderjarigheid) moet zijn geweest.
Deze datering past ook beter bij de andere data die we kunnen herleiden. Kerstine Willem veren Baertenzn. huwde in 1316 (op internet staat 1326). Voor de oudste dochter in een gezin hanteer meestal een leeftijd van 15 á 20 jaar op het moment van haar huwelijk. De minimum huwelijkse leeftijd naar canoniek recht voor een meisje was in de middeleeuwen 12 jaar. Een (eventueel reeds gesloten) huwelijk werd pas voltrokken al het meisje de leeftijd bereikte dat ze vrouw werd, wat zo rond de 15 of 16 jaar zal hebben gelegen. Dergelijke “kinderhuwelijken” zien we echter meer bij de wat hogere landsadel en rijksadel (graven en hertogen). Het geboortejaar van Kerstine kunnen we dus op 1296/1301 plaatsen (bron: Hans Vogels uit Helmond).
Zijn zoon was
Diederik Ghisebrecht Willemszone die volgt 3.
Als zoon Dirk in 1338 beleend wordt met het leen van zijn vader dan weten we eveneens dat Dirk minimaal in 1320 moet zijn geboren. Zijn vader heeft hem niet vernoemd naar grootvader zodat we voorzichtigheidshalve een generatiebreedte van 30 jaar mogen aanhouden. Grootvader Willem veren Baertenzn. zal derhalve ca. 1290 gehuwd zijn (bron: Hans Vogels uit Helmond).

====================

rob_gomes.ged

Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320. Verkrijgt in 1323 een recht leen afkomstig van zijn vader (NAA HL reg. XVIII fol 109 oude no.) Zijn zoon Diederik wordt in 1338 met dit leen beleend.

Als Ghijsbert Dullaert in 1323 zijn vader opvolgt als leenman dan mogen we stellen dat hij dan minimaal 18 jaar (leenrechtelijke meerderjarigheid) moet zijn gewees

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Ver Baerte

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Ver Baerte.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Ver Baerte.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Ver Baerte (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I103710.php : abgerufen 3. Mai 2024), "Ghijsbrecht [Dullaert] ver Baerte Schout van Haarlem in 1315, 1318-1320 (????-± 1338)".