Genealogie/parenteel Hameeteman » Johannes Cornelisse Haymeetman (1709-1783)

Persönliche Daten Johannes Cornelisse Haymeetman 


Familie von Johannes Cornelisse Haymeetman

(1) Er hat eine Beziehung mit Soetje Pieters van den Boogaart.


Kind(er):

  1. Johanna Haymeetman  1758-???? 


(2) Er ist verheiratet mit Maria Slingerlant.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 3. Dezember 1728 in Ouddorp (Z.H.) (aangifte civiele impost TB Ouddorp (Z.H.)-Oudeland PD) erhalten.

Sie haben geheiratet am 19. Januar 1728 in Ouddorp (Z.H.), er war 19 Jahre alt.


Kind(er):



(3) Er ist verheiratet mit Maartje Abrams Roon.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 4. Juni 1735 in Ouddorp (Z.H.) (aangifte civiele impost TB Oudelant PD) erhalten.

Sie haben geheiratet am 26. Juni 1735 in Ouddorp (Z.H.), er war 26 Jahre alt.Quelle 1


Kind(er):



(4) Er ist verheiratet mit Kaatje van der Sluijs.

De aangifte voor de civiele impost TB Oudelant van het eerste huwelijk van Johannes Haymeetman vindt plaats op 3-12-1728 PD. Hij trouwt op de vrij jonge leeftijd van 19 jaar, wat in die tijd niet gebruikelijk was. Het was geen gedwongen huwelijk want pas in april 1929 wordt hun eerste kind geboren. Hoewel zijn ouders lang niet onbemiddeld waren zal het standsverschil tussen hem en de ouders van Maria wel een rol gespeeld hebben. Cornelis Slingerland was schout, een in die tijd belangrijke functie. Overigens waren Cornelis Slingerland en Maria Elisabeth van Regenmorter niet rijk, gezien de testamentaire verdeling hieronder d.d. 12-10-1743 vermeld.

NA ORA Ouddorp (Z.H.), nr.
Huijden den 13 januari 1730 compareerde voor de ondergenoemde schout en schepenen van het outdorp en oudelant, in westvoren, mitsgaders Johannis Haymeetman, als in huijwelick hebbender Marija Slingerlant ende Maarten Leendersz. Witte als in huijwelick hebbende Catharina Slingerlant alle kinderen van wijlen Cornelis Slingerlant te same wonende alhier en ons schout en schepenen wel bekent: de welck gezamentlijck verclaarde te constitueren ende magtig te maacken Pieter van Regenmorter mede alhier present, speciaal om uijt de name en van wegens haar comparanten sigh te vervoegen, benevens de andere mede erfgenamen, in den sterfhuise van mejuffr. Amarentia Slingerlant, binnen Schravenhage weduw van N. Jenarieus hun constituanten gewesene oiitmenij van 's vaders zijde en waar zij constituanten erffgenamen zijn t'samen voor een geregt en vijfden gedeelte ende alle goederen en gelden van den overledenen behoorlijck te helpen inventariseren ende alsdan met de erffgenamen te treden tot schufting en deijling, de verdeelde goederen en gelden van haar constituanten erffportie te aanvaarden ende te ontvangen als mede behoorlijcke quitantie van sijn ontvangh te passeren en voortdien aangaande alles meer te doen ende te verrigten 't gene mogt sijn en desen meesten besten van haar comparanten soucken vereischen haar even off sij constituanten selfs present sijnde, souden konnen off mogen doen, alwarende dat daar toe nader off ampelder procuratie wierden gerequireert, houdende die in desen geintireert, mitsgaders hij geconstitueerden te doen behoorlijcke reeckeninghe bewijs en reliqua, onder verbant en submissie als naar regte daar toe staande aldus verleden ende gepasseert ten overstaan van Jan Grinwis schout, Gijsbert Gerritse Hartogh en Cor. Commersz schepenen datum int

ARA ORA Ouddorp (Z.H.), nr????? Staat en inventaris van alle zodanige goederen roerende en onroerende, in het gemeen bezeten bij Johannes Haymeetman en Maria Slingerland en bij de laatste meter dood ontruijmt en naargelaten ten op en aangeven van hem Johan Haymeetman.
Vaste goederen.
Een woningh betaande in een huijs schuur en verder opstal met daar annex 4 gemeten 250 roeden land belendingh ten oosten zuijden westen en noorden den armen van Menno.
Nogh vier vijfde parten van een gemet gelegen inde zelve polder Oudeland in belendingh ten oosten ;'s Heeren wegh ten zuijden Eeuwout Tanis ten westen den Heer Johan van Heemsingh ten noorden dezelve.
Laastelijk nogh een gemet land gelegen in het poldertie den Nieuwen Noort in belendingh ten oosten de wateringh ten zuijden Johannes Quaatland ten westen den dijk.
Gout en zilver kleding en reedingh behoort hebbende tot den lijve van de overledene.
Een zilverijser met gouden stukken
een gout haaktie en oogtje
een paar gouden spellen
een gouden ring
drie striengen bloetkoralen met een gout schilt
zeve vrouwe hemden
vijf hoofddoeken met kant
9 kroblappen
3 ondermusten
2 paar vrouwe wanten
2 borst rocken
1 paar damaste mouwen
een paar linne
vijf mantels
twee vrouwe rokken
een zije manteltje
twee stik lijven
een zije kap
een zije voorschoot
een wit halsdoek
De kleederen tot den lijve van Johannis Haijmeetman hier niet apart gespecificeert
Verder gout en zilver
Contante penningen geen
een zilver ijser met gouden stukken
1 paar gouden spellen
een zilver borsteltie
Verder linnen en wollen
zes servetten, 5 slopen, 3 tafellakens, eenig kindergoed, een kinderhemt, twee kinderslaaprokkes, een linne doekje, een laken, vier kindermusten, een paar kinderwanten, een bont doekje, een sloop, een dito, 3 kinderhemden, 3 kinderrockjes, een zije speltkusen, een kinderrokje, twee kinderslaaprokjes, twee kinderdeekens, twee dito kleijnder, twee kinderrokken, tafelkleet en servet.
Meubelen en huijssieraat.
Een kist, een spinnewiel, een spiegel, een theerak, daarin enig delft aardewerk, twaalf hangschotels, een bet met zijn toebehorens, twee gordijene en rabat, een groen schoorsteenrabat, een diti bont, een plaat, een haartijser, een snaphaan, een tafel, 2 stoven, een kindertuijter, twee theeketels, een naijmant met rommeling, een wiegh, een koffijblickje, 8 stoelen, 2 kinderstoeltjes, een blaesbalk taugh en asschop, een hengel, een theeblaasje, een tinne trekpot, een houte kandelaar, een koperen blaker, een snuijter, een kopere ketel, een ijseren treeff
Op de vloer
Een kas daarop drie koppen, een corenmaat, een kaarne, een tafeltie, drie zakken, een houtkissie, een schotelrak, een mantelhoutje, een zeeff, 2 schalen, een jock, eenig garen en vlas, een geerstezeeff, een plaat en borstel, een strijkijser, 2 ijseren ketels, 2 koperen ketels, een blik en vager, een kerkstooff.
In het zijkamertie.
Een woosvat, een zaag, een bijl, een hakmes, een zak daarin middetarw, twee schrepers, vier melktesten, een roompot, een kruijk, een wastobbe, een kleermant, eenig rommeling.
Ander zijkamertie.
3 zakken rogge, een baktobbetie, een bethooftpeuluw en drie kussens, een webbetie linden, een kakstoel, 2 korven, een schrijffbort, 5 zakken, 8 zakken gerst, een stroohoet, 22 hoenders.
Paarden, beesten en bouwgereetschappen.
2 wekpaarden, 1 jareling, een tweejarigh paart 4 melkbeesten, twee jarige kalven, een wagen, een ploegh, een ijseren eije, een houten diti, een slebregh, een ploegtouw, een heulboom, zes planken.
Schulden en lasten.
Eerstelijk de ordinaire verpondingh van een gemet land in den Nieuwen Noort van den jare 1730, 1731, 1732, 1733 een summa van f 4.8.-; de extraordinaire verpondingh van de jaren 1729, 1730, 1731, 1732, 1733 een summa van f 2.15.-; de ordinaire verpondingh van de landen gelegen in de polder het Oudeland van den jare 1733, f 11.2.4; de extraordinaire verpondingh van de jaren 1731, 1732, 1733 een summa van f 25.4.4; Pieter Goecoop als timmerman is competerende een summa van f 10.-.-; aan Jacob Krijger voor leverantie van 200 bos stroo f 4.10.-; de heer en mr. Jacob Briel is competerende de reste van een jaarland pagt van de graaflijkheijts landen den jare 1732, f 39.-.-; en voor den jare verschenen Sint Gilles 1733 een summa van f 77.-.-
nogh verschult aan Jacob Bax voor bezaij niets; aan Gerrit Emaus aan slagggelt een summa van f 6.-.-.Aldus geinventariseert naar het op en aangeven van gemelde Johannes Haijmeetman, verclarende hem omtrent dezelve opregtelijk te hebben gedragen zonder dater zijnes wetens iets van den inventaris te hebben afgelaten ,en in dien iets verders ten zijnen weten mogte opkomen deze inventaris daarmede te zullen amplieren vermeerderen of verminderen en des noods met den behoorlijcken boedeleet te zullen bevestigen aldus gedaan ter presentie en overstaan van Jan Grinwis, schout, jacob krijger en Cornelis Commerse 't Heerschap, schepenen vanOudeland op den 15 maart 1734.

ARA Weeskamer Ouddorp (Z.H.), nr 120, fol 133. d.d. 8-4-1734. Van de twee kinderen die Johannes en Maria kregen is de dochter Cornelia nog in leven. Johannes krijgt de roerende en onroerende goederen van zijn overleden vrouw. Hij moet Cornelia laten leren lezen en schrijven. Johannes en Pieter Slingerland worden tot voogden aangesteld.

ARA Notarieel archief voor 1842, 6460, fol. 178, d.d. 12-10-1743: Maria Elisabeth van Regenmorter wed. van de heer Cornelis Slingerland maakt haar testament en maakt tot haar universele erfgenamen haar zoon Pieter Slingerlandt en haar dochter Catharijna Slingerlandt. Aan haar kindskinderen, kinderen van Adrianus Slingerland en Jobje Cornelis Roon, nl. Jan, Cornelis en Marije Slingerland vermaakt ze voor samen f 250 en aan "haar dogters kind in huwelijk verwekt door Johannes Haymeetman met name Cornelia f 250, vrij in zuiver gangbaar geld".

Op 4-6- 1735 vindt de aangifte van Johannes Haymeet en Maartje Abrams Roon voor de civiele impost TB Oudeland plaats, kosten PD.

ARA ORA Roxenisse nr. 28. Johannes en Maartje maken op 27-5-1754 hun testament voor schout en schepenen van Roxenisse. Johannes is bouwman te Roxenisse. Hij maakt tot zijn enige en universele erfgenaam zijn voordogter Cornelia uit zijn huwelijk met Maria Slingerland en zijn huisvrouw Maartje Abrams Roon en de twee kinderen uit het huwelijk met Maartje. "Secluderende de weesmeesters van de polder waar hun sterfhuis zal zijn." In geval van overlijden van één van beiden worden tot voogden aangesteld Jacob Dimmese Krijger (van vaders zijde) en Eeuwout Pieters Roon (van moeders zijde). Ze verklaren niet boven de f 4000 gegoed te zijn. Het testament wordt opgesteld op den Ruygenhil, cavel 15 te Roxenisse.

ARA ORA Melissant nr. 7 Op 24-3-1757 verkopen Jacob Pas en Johannes Hamete als voogden over de minderjarige kinderen en erfgenamen van Pieter van Dijke, in sijn leven schepen en bouwman , in Oud Melissant paarden, vaars, ossen koeien, hoenders, kippen en boomgaard. Jan Haymeetman koopt een jaarling vaars voor f 180, Johannes Haymeetman koopt een varken voor f 150 en een wagen voor f 39.0.0, Johannes Hamete koopt 400 bossen hoy (hondert bossen voor f 2.10.0) voor f 10.0.0 en nog eens 200 bossen tarwe stroo voor f 10.0.0, vlees voor f 1.2.0 en bomen voor f 4.10.0

ARA ORA Melissant nr 7. Op 12 juni 1758 wordt er een verkoping gehouden op de boerderij van Jan van Dijke in Melissant. Een schuur in het dorp wordt ook verkocht. Deze wordt voor F 163 verkocht aan Johannes Haijmeetman. Verder koopt hij bij de boedelverkoop een hartsvanger en een kast.

Johannes Haymeetman en Soetje Pieters van den Boogert laten op 1-2-1758 te Dirksland Johanna dopen. Deze Johanna trouwt op 8-2-1781 met Adrianus van Drunen j.m. van Almkerk. In het doopboek staat vermeld dat Johanna in onecht geboren is en dat de vader Johannes Haymeetman is na, 't seggen van de moeder

Op 14-6- 1765 doet Johannes Haymeetman, wedn. v. Maartie Abrams Roon voor de civiele impost TB van Roxenisse aangifte van zijn huwelijk met Caatje van der Sluijs en verklaart te behoren onder de 3de klasse. De huwelijksproclamatoies door de gerechtsbode vinden plaats op resp. 16-6, 23-6 en 30-6-1765 te Roxenisse

Op 25-11-1811 is een kopij van deze akte gegeven aan kleinzoon Jacob Pas Hameteman, wonende onder Sommelsdijk
Het huwelijk van Johannes Haymeetman en Kaatje van der Sluijs werd te Dirksland ingezegend door Jacobus Zoutman, predikant te Dirksland.

ARA ORA melissant nr. 7 Op 24 juli 1773 verkoopt hij deze schuur aan Lauwerijntje Both, wed. van Mattheus Lokker, wonende te Melissant, voor de prijs van f 400. Hij staat zelf vermeld als wonende onder Nieuw-Beijerland.

Op 11 februari 1782 vertrekt Caatje met de drie kinderen uit het tweede huwelijk van Johannes naar Oud-Beyerland. Op 14 maart 1784 hertrouwt ze met Hendrik van der Hoek.
Op 7 maart 1784 verkopen Caatje en broers en zusters een huis aan de Noord Voorstraat te 's-Gravendeel en land in Bonaventura aan Aaldert Boer. Huis en land hadden ze gekregen uit de erfenis van Wilhelmina van der Sluijs, wed. van Willem van Moerkerken.
Na de dood van Hendrik Hoek houdt Caatje publieke verkoop: "Publieke Verkoop van een huijs, schuurd en erfpagt boomgaard te Heijnenoord. Op woensdag den 4 januarij 1804 . Caatje van der Sluijs laatst weduwe van Hendrik van Hoek is van meening ten overstaan van schout en schepenen van Heijnenoord en Oost Somerland publiecq te en bij afslag finaal te verkoopen een huijs en schuur te heijnenoord, belend ten oosten mr. Cornelis van Beek, westen de Kerkstoep ten zuijden de Gemeenelandsberm, noorden de Dorpstraat als meede een erfpagt boomgaard groot 121 roeden gelegen in Oost-Somerland te Heijenoord, belend ten oosten en noorden de gemeenelands ten westen den buijtendijk en ten zuijden Willem van Moerkerken en zal met meij 1804 kunnen werden aanvaart. Ieder die genegen is het voorseijde huijs schuur en erfpagtboomgaard te koopen die komen ten dage voors. januari middag ten drie uren in den regtkamer bij de boode Arij Kooij. Boven de conditie en doen in tkoopen hun voordeel. Zeg het voort".

Op 26 april 1804 huwt Caatje weer en nu te Piershil met Abraham de Kreek. Hij is weduwnaar van Wijna Schenk.

Die Eheerklärung wurde am 13. Juni 1765 zu Numansdorp (gaarder, 2 x f3) gegeben.

Sie haben geheiratet am 8. Juli 1765 in Roxenisse, er war 56 Jahre alt.Quelle 2


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Cornelisse Haymeetman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes Cornelisse Haymeetman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Ouddorp (Z.H.). 2, 10
  2. Herkingen 9, 17

Historische Ereignisse

  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1709: Quelle: Wikipedia
    • 2. Februar » Von der ansonsten unbewohnten Insel Más a Tierra im Juan-Fernández-Archipel wird der schottische Seemann Alexander Selkirk geborgen. Sein Schicksal liefert Stoff für Daniel Defoes Roman Robinson Crusoe.
    • 8. Juli » Der Sieg der russischen Armee unter Peter dem Großen gegen die Schweden unter Karl XII. in der Schlacht bei Poltawa bringt die Wende im Großen Nordischen Krieg.
    • 10. Juli » Beim mehrtägigen Treffen dreier Könige am preußischen Hof gilt dieser Tag politischen Gesprächen der Monarchen Friedrich I., August der Starke und Friedrich IV. Die Bemühungen Dänemarks und Sachsens beim Herrschertreffen, Preußen zu einem Engagement gegen Schweden zu bewegen, scheitern.
    • 26. Juli » Die Uraufführung der Oper Desiderius, König der Langobarden von Reinhard Keiser findet am Theater am Gänsemarkt in Hamburg statt.
    • 8. August » Einen Vorläufer des Heißluftballons stellt der brasilianische Jesuitenpater Bartholomeu Lourenco de Gusmao vor.
    • 29. Oktober » Während des Spanischen Erbfolgekriegs sichert Großbritannien im ersten Barrieretraktat den Vereinigten Niederlanden für die Zukunft den Besitz einer Reihe von festen Plätzen in den Spanischen Niederlanden zur Sicherung gegen Frankreich zu.
  • Die Temperatur am 8. Juli 1765 war um die 20,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Westlich vom Süden. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) war von 1759 bis 1766 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1765: Quelle: Wikipedia
    • 16. März » Die Uraufführung der komischen Oper Le Tonnelier von François-Joseph Gossec erfolgt an der Comédie Italienne in Paris.
    • 22. März » Das britische Parlament verabschiedet das Stempelgesetz. Die Steuer soll in den nordamerikanischen Kolonien erhoben, aber nach London abgeführt werden. Das löst erheblichen Protest und Boykottaktionen der Siedler aus.
    • 24. März » Auf Befehl von Erzherzogin Maria Theresia wird in Wien die Lehrschule zur Heilung der Viehkrankheiten gegründet. Sie ist damit die drittälteste Institution ihrer Art weltweit, nach Lyon und Alfort, und die älteste im deutschsprachigen Raum.
    • 24. März » Das britische Parlament beschließt den Quartering Act, wonach die Siedler der amerikanischen Kolonien dazu verpflichtet sind, britische Soldaten zu beherbergen.
    • 27. Juni » Die komische Oper Le Faux Lord von François-Joseph Gossec hat ihre Uraufführung an der Comédie Italienne in Paris.
    • 18. August » Mit dem Tod von Franz I. Stephan von Lothringen regiert sein Sohn Joseph II. als Kaiser das Heilige Römische Reich.
  • Die Temperatur am 23. Juni 1783 war um die 13,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden bis Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1783: Quelle: Wikipedia
    • 20. Januar » Das musikalische Drama Tancredi von Ignaz Holzbauer wird in München uraufgeführt.
    • 5. Februar » Eine Serie von Erdbeben beginnt, die Messina und besonders Teile Kalabriens heimsucht. Bis zum 28. März werden 300 Dörfer zerstört, etwa 30.000 Menschen verlieren ihr Leben.
    • 8. April » Die russische Zarin Katharina die Große verkündet die Annexion der Krim, der Halbinsel Taman und des Kuban-Gebietes durch Russland.
    • 14. April » Gotthold Ephraim Lessings Schauspiel Nathan der Weise wird, zwei Jahre nach dem Tod des Dichters, in Berlin uraufgeführt. Lessing hat damit seinem Freund Moses Mendelssohn ein literarisches Denkmal gesetzt.
    • 20. Juli » In Island quellen nach dem Beginn am 8. Juni erneut Lavamassen aus den Laki-Kratern hervor. Der Pfarrer Jón Steingrímsson hält an diesem Tag seine berühmte Feuerpredigt. Diese soll bewirkt haben, dass die Lava den Ort Kirkjubæjarklaustur verschont.
    • 3. November » Die Kontinentalarmee der Vereinigten Staaten wird nach dem Frieden von Paris aufgelöst.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Haymeetman

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Haymeetman.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Haymeetman.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Haymeetman (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Cornelis Hameeteman, "Genealogie/parenteel Hameeteman", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-parenteel-hameeteman/I0358.php : abgerufen 8. Juni 2024), "Johannes Cornelisse Haymeetman (1709-1783)".