Er ist verheiratet mit Mathilda van VLAANDEREN.Quelle 2
Sie haben geheiratet
Kind(er):
Willem de Veroveraar werd geboren als bastaardzoon van de Hertog van Normandië en wist na het overlijden van zijn vader diens hertogdom over te nemen.
In de slag van Hastings in het jaar 1066 wist hij de Engelse koning Harold van Essex te verslaan waarmee hij zijn bijnaam "De Veroveraar" verkreeg en zelf tot koning van Engeland gekroond werd.
Kort hierna werd van deze gebeurtenis een monumentaal wandkleed geborduurd waarop deze slag als een stripverhaal te lezen en te bekijken is.
WILLEM I DE VEROVERAAR
Willem de Veroveraar Detail van het 'tapisserie de Bayeux' dat de strijd tussen Willem (links) en Harold weergeeft. Bayeux (eind 11de eeuw).
Willem [Engeland/Groot-Brittannië] (Falaise 1027 of 1028, waarschijnlijk herfst 1028 – Rouen 9 sept. 1087), koning van Engeland van 1066 tot 1087 en hertog van Normandië van 1035 tot 1087, natuurlijke zoon van Robert van Normandië en Herleva, de dochter van een leerlooier. Als kind volgde Willem zijn vader in Normandië op en werd herhaaldelijk bedreigd door het ongedisciplineerde ridderschap. Door de overwinning bij Val-ès-Dunes (1047) vestigde hij zijn effectief gezag in het hertogdom, dat hij zowel op politiek als op kerkelijk gebied stevig reorganiseerde. Toen de Engelse koning Eduard de Belijder kinderloos overleed, was Willem een van de pretendenten voor de opvolging, op grond van bloedverwantschap en bepaalde beloften hem door Eduard gedaan. Op 14 okt. 1066 versloeg hij de opvolger van Eduard, Harold II in de Slag bij Hastings en hij werd op kerstdag van hetzelfde jaar tot koning van Engeland gekroond. Hij bleef hertog van Normandië, zodat een personele unie tussen de twee staten tot stand kwam. In de jaren na de verovering kwamen talrijke Normandiërs en andere continentalen naar Engeland, waar zij in kerk en staat de hand legden op alle belangrijke posities en op het grondgebied. Sporadische weerstand van de inheemse bevolking tegen die kolonisatie werd neergeslagen, hetgeen vooral in het noorden in 1069–1070 tot grootscheepse verwoesting leidde. Tegen het einde van zijn regering liet Willem het Domesday Book aanleggen. Tijdens zijn bewind werd het leenstelsel in Engeland ingevoerd. De koning bezat zelf ca. een kwart van de Engelse bodem, evenals de kerk, en de grote koninklijke vazallen bijna de helft: dit was de grondslag van een feodaal leger van ca. 5000 ridders.
Willem werd begraven in de door hem opgerichte St.-Stefanusabdij te Caen. Hij was gehuwd met Mathilde, dochter van de Vlaamse graaf Boudewijn V. Zijn oudste zoon, Robert Curthose, volgde hem op in Normandië, de tweede overlevende zoon, Willem II, in Engeland en de jongste zoon, Hendrik, werd in 1100 koning van Engeland.