Genealogie Moelker » Dirk van Westfriesland (± 880-± 939)

Persönliche Daten Dirk van Westfriesland 

  • Er wurde geboren rund 880.
  • Beruf: Graaf in Westfriesland en Gent.
  • Er ist verstorben rund 939.
  • Ein Kind von Gerulf
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 12. Juni 2012.

Familie von Dirk van Westfriesland

Er ist verheiratet mit Geva van Hameland.

Sie haben geheiratet rund 920.


Kind(er):

  1. Dirk II van Holland  ± 920-988 
  2. Wichman van Gent  ± 925-± 983 


Notizen bei Dirk van Westfriesland

Egmond, Abdij van, de oudste van de Hollandse en Zeeuwse abdijen. De oudste historische gegevens maken melding van een bescheiden schenking van graaf Dirk I van Holland aan de kerk van een nonnenklooster dat hij te Egmond gesticht had. Naast de oorspronkelijke verering van Sint Pieter trad die van St. Adalbertus, wiens lichaam door Dirk I uit het oude kerkje inde duinen naar het klooster werd overgebracht. Graaf Dirk II bevestigde het werk van zijn vader: ca. 950 verving hij de nonnen door monniken, diehij uit de St. Pietersabdij te Gent liet komen. Aan Dirk II en zijn gemalin Hildegard herinnert nog het door hen geschonken evangeliarium. Egmond was een eigenklooster, dwz. de graven van Holland hadden inspraakbij de abtskeuze en lieten er zich met hun familie begraven. Deze inspraak leidde in de 11de eeuw onder gravin Petronella tot een crisis. Pas toen zij inzag dat de door haar benoemde abt Ascelinus totaal ongeschikt was, kwam het klooster onder de nieuwe abt, Wouter, een monnik van St. Pieter van Gent (1130-1161), tot nieuwe bloei. Onder zijn bestuur kwam de nieuwe abdijkerk zover gereed dat zij in 1143 ingewijd kon worden. Toegevend aan de geest van zijn tijd, droeg Dirk VI in 1140 de abdij van Egmond, tegelijk met die van Rijnsburg in eigendom aan de H. Stoel op, waardoor de abdij vrijwel exempt werd. De graaf behield als voogd het toezicht. Uit het delegeren van deze bevoegdheid aan leken is het geslacht vande heren van Egmond gesproten. De oudste te Egmond geschreven geschiedbronnen, de heiligenlevens van St. Adalbertus en St. Jeroen, het Gravenregister en de Annales Egmundenses, zijn niet alleen van belang voor de kloostergeschiedenis, maar vooralvoor die van het graafschap Holland. Dit verklaart de belangstelling ervoor van historici en de hierover ontstane meningsverschillen. Tegenwoordig worden de Egmondse geschiedbronnen in hoofdzaak als betrouwbaar aanvaard. Een ca. 1250 vervaardigde Egmondse kroniek heeft tot in de 19de eeuwals grondslag gediend voor de geschiedenis van het graafschap Holland. Deze historiografische traditie werd voortgezet door Wilhelmus procurator,de latere abt Willem van Rollant, die te Egmond in de jaren 1324-1332 zijn kroniek voltooide, en door Jan van Leiden die in 1476 en volgende jaren een abtenkroniek samenstelde, waarin hij tal van oorkonden inlaste. Dirk I, de zoon van graaf Gerulf, van wie hij het grafelijk gezag in Kennemerland, Rijnland en wellicht nog andere delen van het latere Holland overnam. Hij was waarschijnlijk betrokken bij de Lotharingse opstand tegende Duitse koning Otto I (939). Met zijn vrouw Geva stichtte hij het klooster Egmond. CD ROM Encarta encyclopedie Winkler Prins editie 1998

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk van Westfriesland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk van Westfriesland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Dirk van Westfriesland

Gerulf
????-

Dirk van Westfriesland
± 880-± 939

± 920

Geva van Hameland
± 880-± 929

Wichman van Gent
± 925-± 983

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Westfriesland


Die Genealogie Moelker-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
T. Moelker, "Genealogie Moelker", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-moelker/I41375.php : abgerufen 14. Juni 2024), "Dirk van Westfriesland (± 880-± 939)".