Genealogie Meeldijk » Jacob Heijmansz CAPITEIJN (1629-1695)

Persönliche Daten Jacob Heijmansz CAPITEIJN 


Familie von Jacob Heijmansz CAPITEIJN

(1) Er ist verheiratet mit Lijntje Isaks van der STICHEL.

Sie haben geheiratet im Jahr 1654 in Maasdam, er war 25 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Heijman Jacobsz CAPITEIJN  ± 1654-???? 
  2. Isack Jacobs CAPITEIJN  1656-1722 
  3. Aert Jacobsz CAPITEIJN  ± 1658-???? 
  4. Arie Jacobs CAPITEIJN  1660-1712 


(2) Er ist verheiratet mit Pietertje PIETERS.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 14. Dezember 1664 in Dordrecht erhalten.


(3) Er ist verheiratet mit Neeltje Hendricksd CASTELEIJN.

Sie haben geheiratet am 15. Mai 1668 in Dordrecht, er war 39 Jahre alt.

Datum ondertrouw is 13 mei 1668 te Maasdam.

Kind(er):



Notizen bei Jacob Heijmansz CAPITEIJN

NATI Nederlandse
SURN Boerin
Weduwnaar wonende Maasdam (1668), boer, woonde op het dorp Strijen (1651), bij de sluis van Nieuw-Bonaventura nabij deSteenplaats onder Strijen (1654-ca. 1658), Maasdam (1658).
Wonende bij de steel plaets in de heerlijkheid en de baljuwschap van Strijen (1655).

ORA Maasdam 1639 - 1652
Inv.nr.2
Fol. 145 e.v.
- 19 januari 1648: Willem Meertenss., schout, Vas Corn(elis) en Jan A., heemrad.d.den.
Jacob Corn(elis) Snokelaer, onze mede heemraad, Jacob Heyd.d.manss. en Aeltye Jacobsdr., waardinne alhier op Maasdam,onze inwod.d.ners, leggen op verzoek van Jacob Anthoniss., mede onze inwod.d.ner, de verklad.d.ring af dat zij op 5januari 1648 zijn geweest ten huize van Aeltye Jacobsdr. en aldaar gehoord hebben dat Flueris Jad.d.cobsz, de voornoemdeJacob Thoniss. zijn zoon, had verkocht aan Jan Corneliss timmerman, 3 mergen lands.
Jacob Corneliss. Snokelaer, oud ontrent 57 jaren, verklaart dat hij op genoemde dag ten huize van Aeltye was enbevestigt de koop. Hij had Floris tegen timmerman horen zeggen ‘ghij hebt het lant van mij gecoft om veerthyen hondertgul yder mergen veerthyen hondert gul gereet en alle jaeren thyen hondert gul tot dat de 3 mergen betaelt zijn, en alsghij de tweede paey geeft soo sal u tlant eerst mogen aenvaerden’, waarop timmerman antwoordde: ‘jae dat is waer’. JacobHeyd.d.menss,., oud ontrent 19 jaren, en Aeltye Jacobs. waardinne, oud ontrent 39 jaren, geven soortgelijkeverklaringen. De derde dag zijn de partijen ten huize van de waardinnen verder met de koop gegaan etc. Akte getekenddoor J.W. Hoffman, secretaris.

ORA Maasdam 1651 - 1667
Fol. 48 vs. e.v., d.d. 1 juli 1655.
Jan Aryensen Maesdam, schout, Vas Corneliss. en Jan Dirckxss. van der Wier, heemraden.
- Compareert Ingen Jacobss. van der Maesen, wonende opt Gadt onder de jurisdictie van ‘s- Gravendeel, als getrouwdhebbende Marya Heymans, voor hem zelf, met Cornelis Viscil, wonende in Numanspolder, als getrouwd hebbende CorneliaHeymans, bekennen schuldig te zijn aan Christyaen Coopmans, als oom en voogd van de nagelaten weeskinderen van AdryaenPauwelss. de Haen, burger der stad Dordrecht, en dat ten behoeve van de voorzegde weeskinderen, 1250 Car. gld. n.a.v.aangetelde penningen van de voornoemde Coopmans ontvangen. Zij beloven dit geld te restitueren 1 juli 1656 met deinterest jegens de penning 5 van het 100. Zij verzekeren hiervoor in het speciaal 4 mergen 200 roeden zo zaai- alsweiland, hen comparanten aanbedeeld uit de boedel van Marijken Wijtten volgens cavelceel, en gelegen in het Oudeland vanMaasdam, belend O den Ocker Camp toebehorende Jacob Aryenss. Maesdam, wonende in Mijnsheerenland van Moerkerken, ZCornelis Jacobss. Snueckelaer op Maasdam met bruikwaar, W den Maesdamsen wegh en N de heer Thuft tot Dordrecht. Voortsstellen zij hun persoon en roerende- en onroerende goederen als zekerheid.
De orginele brief bezegeld door de schout en heemraad Vas en bij gebrek aan een zegel van Van der Wier door hemondertekend (met merkje). Deze akte ondertekend door de schout, heemraad Vas en secretaris J.W. Hoffman. Van der Wierzet handmerkje.
Op 3 mei 1664 is deze schuldbrief aan schout en schepenen getoond met quitantie. getekend: Jan A Maesdam, schout, TonijsCornelijssen Cruijcht (?) en secretaris van Heijsen.

Fol. 50, akte d.d. 5 juli 1655.
Jan Arijensen Maesdam, schout, Jan Dircxssn van der Wier, heemraad.
- Zij verklaren als waarheid ten verzoeke van Jacob heymanss. dat op 4 juni 1655 ene Ingen Jacobsen, zwager van JacobHeymanse, aan schout en heemraad voornoemd heeft gepasseerd een schuldbrief inhoudende 900 gld. kapitaal tot laste vanJacob Heymans, requirant in dezen, ten behoeve van Crijstijaen Coopmans, borger der stad Dordrecht, en dat de voornoemdeJacob Heymanss. des andere daags de klokke 8 uren voor de middag, zijnde de 5e juli 1655, aan schout en heemraadvoornoemd, het genoemde geld aan Coopmans schuldig te wezen en daarvoor 2 mergen lands, gelegen bij het Maasdamsekerkhof, had verhypothekeerd.
De schout en de secretaris J.W. Hoffman plaatsen hun handtekening en Van der Wier zijn handmerkje.

Fol. 50 vs. e.v. 5 juli 1655.
Jan Aryensen Maesdam, schout, Vas Corneliss. en Jan Dirckxss. van der Wier, , heemraden.
- Jacob Heymanss., wonende bij de steel plaets in de heerlijkheid ende baljuwschap van Strijen, bekent schuldig te zijnaan Cristiaen Coopmans, borger der stad Dordrecht, 900 Car. gld. vanwege aangetelde penningen. Hij belooft de penning 5van het 100 als interest te betalen en dit geld op 5 juli 1656 te restitueren. Hij verhypothekeert hiervoor ontrent 2mergen zaailand in het Oudeland van Maasdam, belend O tkerckhoff van Maesdam, W de Maese, N. den Maesdamsen Wegh. Voortszijn persoon en verdere goederen.
De schout en heemraad Vas zegelenen de orginele akte. Bij gebrek aan zegel van heemraad van der Wier zet dezehandmerkje.
Deze akte getekend door de schout en heemraad Vas en Van der Wier plaatst handmerkje.

Fol. 56 e.v., d.d. 19 april 1656.
Jan Aryensen Maesdam, schout, Vas Corneliss., Harmen Lodewijckxss. Montaen, Jan Dirckxss. van der Wier, JacobLeendertss., Aryen Janss. Wesenhagen, Isaack Aryenss. Maesdam en Cornelis Jacobsen Sneukelaer, heemraden.
- CompareertJacob Heymanss., wonende ‘aende steen plaets’ onder de heerlijkheid en Baljuwschap van Strijen, entransporteert aan Cristyaen Coopmans, borger der stad Dordrecht, 2 mergen zaailand in het Oudeland van Maasdam ‘aendemaescant’, belend: O kerckhofff van Masdaem en Isaack Aryenss. voornoemd, Z en W de maise ofte vysserye van Maesdam, hemcomparant aanbedeeld uit de boedel van Marijken Wijtten, zijn overleden bestemoeder zaliger, volgens cavel cedulle daarvan zijnde.
In de orginele akte zegelden de schout en heemraad Vas, ‘door beheere dandre heemraden’. Heemraad van der Wier heeftgeen eigen zegel. Deze akte getekend door de schout en heemraad Vas en secretaris J.W. Hoffman. Van der Wier plaatsthandmerkje.

Fol. 57, d.d. 19 april 1656.
- de schout en heemraden taxeren op verzoek van Cristiaen Coopmans ca. 2 mergen zaailand bezaaid met koolzaad en gelegenin het oudeland van maasdam, dat hij heeft gekocht van Jacob Heymanss. Het wordt getaxeerd op 1000 Car. gld.

Fol. 67 vs. e.v., akte d.d. 10 juni 1657.
Jan Ariensen Maesdam, schout, Jan Dircksen van der Wier, Ary Jansen Wesenhagen, schepenen.
- Compareert Matthis Cornelisen, wonende in De Polder, oud 34 jaar, Jacop Heymensen, oud 29 jaar, en Pieter Aertsen,wonende op Maasdam oud 23 jaar, welke attestaeren op verzoek van Willem Dirckse, wonende tot De Polder, dat zij op 3juni 1657 gezamenlijk zijn geweest ten huize van Cornelis de Schipper in De Polder, waar mede in het gezelschap isgeweest Pieter Dircksen. Matthis en Pieter verklaren dat zij hebben gezien en gehoord dat Willem Dircksen "sijn gelaghheeft betaelt en van meeningh was na huys te gaen, alwaer als dan den voorn(oemde) Pieter Dirckse bij quaem, die denvoorn(oemde) Willem Dirckse dwongh dat hij met hem noch most vechten het welck hij t’eenemael aff keerde alsoo hij sijgelagh hadt betaelt en niet van meeningh was daer langer te blijven, waer over hij gedrongen wert om te weycken tot opde camer alwaer als doen met een timme k gesmeten wiert na den voorn(oemde) Willem Dirckse soo dat hijeyndelijckgenootsaeckt is geweest tot beschermingh van sijn lijff en leven sijn mes te gebruycken en heeft als doen denvoorn(oemde) Pieter Dirckse gequetst". De attestanten verklaren gezamenlijk ng dat twee personen waren gekomen met eenmes tegen de voornoemde Willem om hem te "questen", "waer over hij sijn mes ter neer lijden".
Matthis en Jacop veklaren nog dat de twee mannen "sijn gevallen op Willem Dirckse en hem onder de voet hebbe gesmeten ende kleederen van het lijff geschuert soo dat sij attestante de twee parsoonen daer van hebben moeten trecken alsoo hetscheen dat sij den voorn(oemde)
Willem Dirckse van leven ter doodt willen brengen".
Akte getekend door de schout, de secretaris F. van breedenhoff. De schepenen plaatsen hun handmerkje.

Fol. 80 e.v., akte d.d. 25 maart 1660.
Jan Ariensen Maesdam, schout, Corn(elis) Jacopsen Sneukelaer, Jan Dirckse van der Wier, schepenen.
- Compareert Jacop Heymensen, voor hem zelf en als voogd van Jacop Cornelisen Boerin, zoon van Corn(elis) JacopsenBoerin, en nog als voogd van de andere onmondige kinderen van zaliger Heymen Jacopsen, Ingen Jacopsen, als man en voogdvan Mariken Heymens, Jacop Damen, als man en voogd van Lisbet Heymens, Corn(elis) Aert Viskil, als man en voogd vanCornelia Heymens, gezamenlijk erfgenamen van Marike Wijtte, die weduwe was van zaliger Ary leendertsen. Zij bekennengezamenlijk voor twee derde parten verkocht en getransporteert te hebben aan Adriaen Jacopsen Ros, schout vanSandelingenambacht, die mede erfgenaam is en voor derde part, een geheel huis met de werf en al het gene aard ennagelvast is, met de beplanting en beteling daar om en op staande en gelegen in het dorp van maasdam, belend N den rijwegh, O Jacop Leendertsen, Zde maes en W het kerckehuys.
Akte getekend door de schout, schepen Sneukelaer en secretaris F. van Breedenhoff. Van der Wier plaatst handmerkje.
De 40e penning van 573 gld. bedraagt 19 gld. 6 st.

Fol. 102 vs., akte d.d. 1 november 1663.
Jan Ariensen Maasdam, schout, Jan Dircx van der Wier, Isaak Ariensen Maasdam, schepenen.
- Jacob heymensen, voor hem zelf en zich sterk makende zo wel voor de mondige en als testamentaire voogd van deonmondige kinderen van Berber Gelven zaliger nagelaten, namelijk Cornelis, Wijt, Annichjen en Heymentje Heymens, zijnbroeder en zusters, Jacob Damen, als getrouwd hebbende Lijsbet Heymens, voor hem zelf, Aertoom, als getrouwd hebbendeGeertruyt Heymens, voor hem zelf, en hem sterk makende voor Cornelis Aertsen Viskil, zijn zwager, als getrouwd hebbendeCornelia Heymens. Zij constitueren Ingen Jacobsen, hun zwager, als getrouwd hebbende Maria Heymens, om nevens AertJansen van Es, weduwnaar van Berber gelven, zaliger, allen kindren of erfgenamen van heymen Jacobsen en berber Gelven,beiden zaliger, in hun leven gewoond hebbende op Maasdam, om uit hun naam te compareren voor schout en gerechten vanStrijen of elders en te transporteren alzulke stukken land als de voorzegde erfgenamen zouden mogen hebben verkocht.
Getekend door de schout, secretaris J. van Heysen en de schepen Maesdam. Van der Wier plaatst zijn handmerkje.

Fol. 111 e.v., akte d.d. 28 juni 1664.
Jan A.sen Maasdam, schout, Jan Dircxe van der Wier, Isaack Ariensen Maasdam, schepenen.
- Compareert Jacob Heymens, als testamentaire voogd en hem sterk makende voor Wijt Heymans, zijn broeder, HeymentjenHeymensdr., voor haar zelf, Annichjen Heymensdr. voor haar zelf, Anries Ariens Aertoom, getrouwd hebbende GeertruytHeymensdr., voor hem zelf, Cornels Heymens, voor hem zelf, , allen kinderen van heymen Jacobse en Berber Gelven, beidenzaliger, in hun leven gewoond hebbende op Maasdam. Tezamen geassisteerd van Jacob Heymens, hun broeder, en Arien Jacobs,schout in Sandelingenambacht, [N.B. slecht leesbaar: ...aangesteld bij...???] Marichjen Wijtten zaliger. Zij kavelenlanderijen van hen bij
dode van hun grootmoeder aangekomen.
-3 mergen zo wei- als zaailand, in het Oudeland van maasdam, belend O den.................., W
saackA. Maasdam, Z Tiele(man?) Dircken en N Jacob Leenderts. De mergen getaxeerd op ..honderd Car. gld. en bij blindelotinge door Jacob Heymens getrokken en gekomen aan Wijt Heymens voor de ene helft en aan Heymentjen Heymensdr. voor deandere helft.
Nog 2 mergen zaailand gelegen ‘aende maescant’ onder maasdam, belend O Neeltjen Dircken, W Thonis Jacobs Koppen, Zdemaase en N den wech, texaeerd op 600 Car. gld. is ten deel gevallen aan Annichjen Heymensdr.
Nog 5 mergen weiland in het Oudeland van maasdam, belend O Issack A. Maasdam, W de erfgenamen van Vas Cornelisz., Z denwech, en N Eldert Pieters Hordijck, de merge teaxeerd op 750 Car. gld. en voor de ene helft gekomen aan Andries AriensAertoom als getrouwd hebbende Geertruyt Heymensdr. en voor de andere helft aan Cornelis Heymens, haar broeder.
Getekend door de schout, schepen maasdam en secretaris van Heysen.
Schepen Van der Wier plaatst zijn handmerkje.
Cavelcedulle is overhandigd aan Andries Aerts Aertoom en Cornelis Heymensen. Op 19 juni 1672 drie extracten gemaakt ,ten 1e ten behoeve van de weduwe van Wijt Heymensen, ten 2e
voor Isebrant Cornelisen Goutswaert, als getrouwd hebbende Heymentje Heymensdr., en ten 3e voor Pieter Rocken [?] alsgetrouwd hebbende Annichjen Heymensdr.
[N.B. akte gedeelte moeilijk leesbaar door verbleking].

Fol. 121 e.v., akte d.d. 25 april 1665.
Jan A.sen Maasdam, schout, Jan Dircxen van der Wier, Isaack Arienssen Maasdam, schepenen.
- Compareert Jacob Heymenssen, voor hem zelf, Jacob Damen, als getrouwd hebbende Lijsbet Heymens, voor hem zelf,Cornelis Aertssen Viskil, als getrouwd hebbende Cornelia Heymens, voor hem zelf, Andries Arienssen Aertoom, als getrouwdhebbende Geertruyt Heymens, voor hem zelf, Cornelis Heymens, voor hem zelf, Wijt Heymenssen, voor hem zelf, MariaHeymens, weduwe van Ingen Jacobsen, en Heymentje Heymensdr., geassisteerd met Jacob heymenssen, hun broeder, voor henzelf, allen kinderen of ergenamen van Heymen Jacobs en Berber Gelven, beiden zaliger, in hun leven gewoond hebbende opMaasdam. Zij verklaren van hun vaders- en moeders erfenis van alles voldaan en betaald te zijn en de resterendepenningen daarvan ontvangen te hebben uit handen van Aert Janssen van Es en dat met de som van 677 Car. gld. 7 stuiversvolgens de rekening daar van zijnde, hetwelk zij veroaccordeerd waren betreffende de pachten van ca. 2 mergen zaailandgelegen ‘aende maas candt’, waarmee de boel belast is geweest volgens akte daar van zijnde en van welke pacht zijcomparanten ten eeuwige dage voldaan verklaren te zijn met accoord tussen Aert Janssen van Es, die hier mede compareert,en verklaart daar tegen te laten lopen de doodschuld als andere onkosten van hun overleden moeder. De comparanten nemenhier genoegen mee.
Getekend door de schout en schepen Maesdam en de secretaris J. van Heysen. Van der Wier plaatst zijn handmerkje.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jacob Heijmansz CAPITEIJN?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jacob Heijmansz CAPITEIJN

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jacob Heijmansz CAPITEIJN


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Im Jahr 1668: Quelle: Wikipedia
    • 13. Januar » Uraufführung der Komödie Amphitryon von Molière im Palais Royal in Paris.
    • 13. Februar » Der Friede von Lissabon beendet den Restaurationskrieg. Karl II. von Spanien erkennt die portugiesische Unabhängigkeit unter Alfons VI. an.
    • 23. Februar » Der Leopoldinische Trakt der Wiener Hofburg fällt einem Großbrand zum Opfer und brennt bis auf die Grundmauern nieder. Die kaiserliche Familie kann sich vor den Flammen retten.
    • 2. Mai » Mit dem Ersten Aachener Frieden endet der Devolutionskrieg zwischen Frankreich und Spanien. Spanien muss einen Teil der Spanischen Niederlande an LudwigXIV. abtreten, dieser zieht sich jedoch aus dem größten Teil der eroberten Gebiete zurück.
    • 27. Mai » Mehrere Bewohner Henhams in Uttlesford, Essex, sichten angeblich eine „fliegende Schlange“, den sogenannten Drachen von Henham.
    • 9. September » Der Geizige, eine Komödie in fünf Akten von Molière, wird in Paris erstmals aufgeführt.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1695: Quelle: Wikipedia
    • 18. Januar » In Frankreich erlässt König Ludwig XIV. eine Kopfsteuer. Die Bevölkerung wird in 22 Steuerklassen eingeteilt. In der niedrigsten ist eine Livre an den Staat zu entrichten, in der höchsten sind es 2.000 Livres.
    • 5. Februar » Im Tordinona in Rom erfolgt die Uraufführung der Oper Muzio Scevola von Giovanni Battista Bononcini.
    • 17. Juli » Durch ein Gesetz des schottischen Parlaments entsteht die Bank of Scotland.
    • 19. Juli » In England erscheint die weltweit erste Heiratsannonce in der Wochenzeitung A collection for improvement of husbandry and trade (Sammlung für den Fortschritt in Landwirtschaft und Handel).
    • 15. August » Ein dreitägiger Beschuss Brüssels während des Pfälzischen Erbfolgekriegs durch die französische Armee unter dem Befehl von François de Neufville, duc de Villeroy endet. Ausbrechende Feuer in diesen Tagen tragen mit dazu bei, dass ein Drittel der Stadt zerstört wird.
    • 20. November » Der gefangene und zuvor gegen das Sklaventum kämpfende Zumbi wird in der portugiesischen Kolonie Brasilien hingerichtet. Er war letzter Anführer der größten Sklavensiedlung Palmares, die von den Plantagen geflohenen afrikanischen Sklaven jahrzehntelang eine Heimstatt bot.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen CAPITEIJN

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen CAPITEIJN.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über CAPITEIJN.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen CAPITEIJN (unter)sucht.

Die Genealogie Meeldijk-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I8575.php : abgerufen 5. Mai 2024), "Jacob Heijmansz CAPITEIJN (1629-1695)".