Genealogie Meeldijk » Cornelis Teunis SIJMONSZ (± 1613-< 1680)

Persönliche Daten Cornelis Teunis SIJMONSZ 


Familie von Cornelis Teunis SIJMONSZ

Er ist verheiratet mit Anneke PIETERSDR.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 16. Mai 1638 in Hendrik-Ido-Ambacht erhalten.

Sie haben geheiratet am 4. Juni 1638 in Kijfhoek.


Kind(er):



Notizen bei Cornelis Teunis SIJMONSZ

NATI Nederlandse
SURN Boterclomp
--
Cornelis Teunis Simons alias Boterclomp, bouwman aan de Drogenwaaldijk (= Pruijmendijk) onder Ridderkerk, j.m. vanKijfhoek (1638).
--
Op 13-11-1647 comp. Arij Janse Pauw won. op de Oostendam als hiertoe specialijk last en procuratie hebende van SusArijen Lammens wed. van Huijbert Pieters Land man zalr. zijn comp. schoonmoeder zijnde de zelve procuratie in data de10-10-1647 ons schout en heemraad vertoond en gebleken. Hij transporteerd aan Cornelis Tonis Sijmons won. aan dePruijmendijk omtrent 4’A hont land met de voet te sloten en zo groot en klein het zelve gelegen is in Oud-Reijerwaardmet 16 wilgen bomen staande tegen de stede van Arijen Lammens de welke houder is van deze brief zal mogen afhouwen. Enweder om de plaats te betelen na zijn contentement.
Belend ten oosten Tonis Cornelis van der Waal oud heemraad alhier, ten westen Jacob Arijen Ellerden met zijn bruikweer,strekkende van de Drogendijk tot het land van de comp. toe. Er wordt kontant betaald behoudens de som van 500 car. gld.kapitaal als lopende op interest tegen 5 gld. ten honderd in ’t jaar. Verschijnende jaarlijks op 10 april de welkeHadeweij Jans won. Dordrecht in Seversloot daar op sprekende heeft. Welke interest tot laste van de koper ingegaan ismaart lestleden 1647.
Op 17-4-1659 comp. Cornelis Tonis Sijmons won. aan de Drogenwaaldijk is schuldig aan Quireijn Heijmans won. te Krimpena/d IJssel de som van 500 car. gld., spruitende uit zaken van deugdelijke en aangetelde penningen, betaald jaarlijks 4gld. ten honderd, voor zekerheid stelt hij zijn huis, schuur en keten gelegen aan de Drogenwaaldijk.
In maart 1663 maken Cornelis Theunisse en Anneke Pietersdr. egte man en vrouw won. aan de Pruimendijk onder jurisdictievan Ridderkerk een testament voor de langstlevende en sluiten de weeskamer uit. Cornelis Theunis ziekelijk te bedde ende voorn. Anneken Pietersdr. gezond naar lichaam, gaande en staande. Zij herroepen vorig testament gedaan voor not.Corn, van Reijwaart binnen Dordrecht op 12-12-1648 gepasseerd. De langstlevende moet de kinderen eten en drinken geventot hun mondige dagen of huwelijkse staat tot ouderdom van 24 jaren. Aan ieder kind uit te keren een som van 200 gld.ter voldoening van hun legitiem portie.
De erfgenamen van Leentje Pieters zalr. in haar leven wed. van Cornelis Cornelis Truijen zalr. verkopen op 7-6-1663 aanCornelis Tonis Sijmons onze mede inwoner de nombre van een mergen vier hont zaailand met gewas van zeven hontwintertarwe daarop te velde staande, gelegen aan de Drogenwaaldijk in Oud-Reijerwaard, strekkende van de zelveDrogendijk tot het land van Dirck Tonis van der Waell, belend in het oosten Jacob Cornelis de Vries, westen CornelisHerbertse de jonge, voor de som van 1500 car. gld.. Te weten eerstelijk met de aanneminge in mindering van de zelfdekooppenningen van 800 car. gld. kapitaal lopende jaarlijks op interest tegen 4 gld. ’t honderd per jaar die WillemPieters won. aan de Veersendijk op ’t voorschr. land sprekende heeft. En nog daarboven 200 car gld. in gereed geld, metverlij van schuldbrief van 500 car. gld. op huiden verlijden en te betalen met 100 gld. per jaar.
De zelfde dag bekent Cornelis Teunis Sijmons onze inwoner schuldig te zijn aan erfgenamen van Leentgen Pieters in haarleven wed. van Cornelis Cornelis Truijen, gewoond hebbende aan de Drogendijk voor Oud-Reijerwaard de som van 500 gld.spruitende uit zake van resterende koop penningen van de nombre van ene mergen 4 hont zaailand met het gewas daaropstaan de van zeven hont wintertarwe. Hij betaald jaarlijks de som van 100 car. gld.
Op 4-11-1669 verklaart Cornelis Tonis Sijmons Boterclomp onze inwoner schuldig te zijn aan Abram Stoop tot Dordrecht desom van 500 car. gld., spruitende ter zake van deugdelijke geleende en aangetelde penningen tegen interest van 5 car.gld. ten honderd, met die konditie als hij binnen twee maanden na de verschijndag komt betalen kan hij volstaan met 4car. gld. ten honderd.
Comparant verbind als borg hier aan twee mergen drie hont zaailand gelegen in Oud-Reijerwaard gelegen omtrent dekorenmolen, strekkende van de Drogenwaaldijk tot de Tiendweg (= Oudelandseweg), belend in het oosten Gerrit Hendriks vander Houp, westen Cornelis Teunis Lodewijcks.
Ds. Jacobus Covius pred. tot Molenaarsgraaf verklaart verhuurt te hebben aan Cornelis Theunis Boterclomp won. aan dePruimendijk alhier mede comparerende en zegt de huur te accepteren van een zeker 4 mergen en twee hont weiland of zogroot of klein. Dit land is gelegen in Hendrik-Ido-Ambacht naast de Paulusweg genaamd de Wales (= Nesch) voor de tijdvan zeven achter eenvolgende jaren ingaande 1-1-1675 tot laatste dec. 1681 voor de som van 75 car. gld. vrij geld tebetalen precies op de verschijndag, de verpondingen on omslagen komen ten lasten van de huurder en tevens behoorlijk tesloten en te grippen.
Op 8-5-1676 comp. Cornelis Teunis Boterclomp wonende aan de Pruimendijk onder Ridderkerk als principaal, mitsgadersHuigh Ariens Zeeuw, Pieter Cornelis Boterclomp en Dammis Cornelis Boterclomp, won. allen aan de Pruimendijk voorn., alsborgen en mede als principaal bekennen schuldig te zijn aan Arij Cornelis Ruijter won. op de Oostendam of rechte toonderdeze briefde som van 400 car. gld., spruitende ter zake van deugdelijke geleende en aangetelde gelden die de voorn.Cornelis Teunis bekende volgens twee distinte obligatie’s de ene van 28-7-1663 en de ander van 6-5-1667 beiden onder dehand verleden. Cornelis Teunis beloofde zijn borgen (zijn twee zonen en schoonzoon) kosteloos en schadeloos te houden.
Op 27-8-1676 comp. Cornelis Teunis Sijmons alias Boterclomp won. aan de Pruimendijk onder jurisdictie van Ridderkerkziekelijk te bedde doch zijn verstand en memorie volkomen hebbende, geeft te kennen dat na zijn comparants overlijdenniet eerder bij zijn kinderen en erfgenamen tot schiftingen en scheidingen en delingen van zijn na te laten boedel zalworden geprocedeerd ten zij alvorens zijn jongste zoon tot zijn mondige dagen zal zijn gebracht ofte ander eerder tenhuwelijke staat zal zijn gekomen.
Er wordt nog verwezen naar testament gemaakt met zijn vrouw zalr. Gelijk en in zulke voegen zijn andere uitgehuwelijktekinderen zijn gedaan geweest, dat in het schiften en scheiden zijn jongste zoon Dammis Cornelis voor zijn aenpaert (=aandeel) zal aanbedeeld blijven aan de huisinge, erve, boomgaard en verdere gevolgen van dien waarin de comp. daartegenwoordig in wonende.
Tevens nog 4 hont land gelegen in Oud-Reijerwaard tegenover de huisinge van Hendrik Cornelis tot zijn lasten houden,mitsgaders het beddengoed en toebehoren met de kast in het voorhuis, waar voorn, jongste zoon alleen aan de comp. oudstezoon en zusters kinderen eens zal uitkeren samen een bedrag van honderd car. gld. terstond na de scheidingen en voortsniet willende dat enig minste staat of inventaris van zijn na te laten boedel zal worden geleverd aan schout engerechten van Ridderkerk. Tot zeker gezag en administratie wordt aangesteld zijn broeder Teunis Teunis Sijmons, en incasu van deselfs overlijden de naaste daarvan aldus gedaan aan de Pruimendijk.
Op 24-1-1680 comp. Pieter Cornelis Boterclomp onze inwoner is schuldig aan Arij Corsse Ruijter won. op de Oostendamonder Hendrik-Ido-Ambacht de som van 400 car. gld. ter zake van en uit krachte van zekere obligatie van gelijke som van400 car. gld. die de voorn. Arij Corsse ten lasten van Cornelis Teunis zijn comp. vader zalr. te spreken hadden, bijkavelingen tot zijn lasten genomen heeft, zijnde op 14-5-1677 voor not. Pieter van Gilst gepasseerd. Hij verbindspecialijk hieraan een mergen vier hont zaailand gelegen in de Oud-Reijerwaard, belend ten oosten Jacob de Vries metzijn bruikweer, ten zuiden de Pruimendijk ten westen Wouter Jacob ’t Hoen en noor den Dammis Dammisz. van ’t Selfde hemcomp. bij cavelingen ten dele gevallen uit de boedel van zijn voorn, vader zalr., gelijk Huigh Ariens Zeeuw als inhuwelijk gehad hebbende Leentie Cornelis, Dammis Cornelis en Teunis Teunis de jonge won. Hendrik-Ido-Ambacht als oom envoogd van de kinderen van de voornoemde Leentie Cornelis allen in deze mede comparerende, verklaren bij deze en voorzekerheid zijn comp. persoon en goederen zoo roerende als onroerende ter bedwangen van alle ’s Heeren Hoven en gerechtenen specialijk de hove ende Hoge Vierschaar van Zuid-Holland.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Teunis SIJMONSZ?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Teunis SIJMONSZ

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Teunis SIJMONSZ


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1638: Quelle: Wikipedia
    • 31. Januar » Krieger des Tokugawa-Shogunats besiegen rund 20.000 aufständische Bauern des Shimabara-Aufstands, die sich daraufhin nach Shimabara zurückziehen.
    • 5. Februar » Das schwedisch-protestantische Heer unter Bernhard von Sachsen-Weimar beginnt im Dreißigjährigen Krieg damit, die Reichsstadt Rheinfelden zu belagern. In der Folge zieht die Schlacht bei Rheinfelden herauf.
    • 17. Oktober » In der Schlacht bei Vlotho siegen im Dreißigjährigen Krieg kaiserlich-sächsische Truppen über eine schwedisch-pfälzische Armee.
    • 21. Oktober » Die Kirche in Widecombe-in-the-Moor wird nachmittags während des Gottesdienstes von einem Kugelblitz zerstört. Vier Menschen sterben und 60 werden verletzt. Das ungewöhnliche Wetterereignis führt zu einer dokumentierten Darstellung eines Kugelblitzes.
    • 7. November » Der Freisinger Bischof Veit Adam von Gepeckh weiht die Münchner Mariensäule auf dem Marienplatz ein.
    • 12. November » Der Hortus Botanicus Amsterdam entsteht als städtische Einrichtung. Er zählt zu den ersten botanischen Gärten der Welt.

Über den Familiennamen SIJMONSZ

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen SIJMONSZ.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über SIJMONSZ.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen SIJMONSZ (unter)sucht.

Die Genealogie Meeldijk-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I45766.php : abgerufen 29. April 2024), "Cornelis Teunis SIJMONSZ (± 1613-< 1680)".