Genealogie Meeldijk » Willem Pietersz MOERMAN (± 1573-± 1648)

Persönliche Daten Willem Pietersz MOERMAN 


Familie von Willem Pietersz MOERMAN

(1) Er ist verheiratet mit Maritje Roochusd LEMS.

Sie haben geheiratet rund 1605 in Poortugaal.


Kind(er):

  1. Pieter Willems MOERMAN  ± 1609-????
  2. Rochus willems MOERMAN  ± 1611-????
  3. Jakob Wilmse MOERMAN  ± 1613-???? 
  4. Fijtje Willems MOERMAN  ± 1615-???? 
  5. Barber Willems MOERMAN  ± 1615-????


(2) Er ist verheiratet mit Neeltje Jansd BLOCK.

Sie haben geheiratet rund September 1621 in Pernis.


Kind(er):

  1. Andries Willemsz MOERMAN  ± 1621-1673 
  2. Jan Willemszn MOERMAN  1623-1687 
  3. Jakob Willemsz MOERMAN  ± 1638-????


Notizen bei Willem Pietersz MOERMAN

NATI Nederlandse
Willem Pietersz. vestigde zich op het eiland Rozenburg of eigenlijk op een gedeelte daarvan wat hij "Blankenburg"noemde, naar zijn vorige woonplaats "Blankeberge" in België. Het eiland Rozenburg maakte toen deel uit van deMaasmonding, welke toen erg breed was. Zo breed zelfs dat aan de rechteroever Vlaardingen, Maassluis en 's-Gravenzandelagen, en aan de linkeroever Voorne Putten, Geervliet, Zwartewaal en Brielle. In deze brede monding lagen grotezandbanken, die tot eilanden dicht slipten. Één van deze eilanden was Rozenburg en het is één van de verdienste geweestvan het geslacht Moerman, dat zij er aan meegewerkt hebben om dat land te ontginnen en in te dijken.

Wat de woonplaats van Willem Pietersz. betreft kan men aannemen dat hij zich allereerst gevestigd heeft op een stukgrond dat niet onmiddellijk onder water liep bij verhoogde waterstand en dat hij stelselmatig de droogzijnde en droogkomende schorren heeft bewerkt en van dijken en kaden heeft voorzien. Eerst in 1627 werd de aldus ontstane dijkage doorde Statenvan Holland en West Friesland beschreven en in kaart gebracht en als eenonsterfelijk erfdeel aan Hunne EdelGroot Mogendheden als Ambachtsheerlijkheid aangewezen. Bewoner Moerman had toen een bezit van 118 gemet, 187 roeden.(Volgens Van Dale Woordenboek zijn zowel een Gemet als een Roede oude vlakte maten. 1Rijnlands gemet = ½ Rijnlandsemorgen = 300 Rijnlandse roeden. 1 roede = 14m2). Als buren had hij: de weduwe van der Does, Jacob van der Does, CornelisJorisz. van Dijk, Jan Doense Sonneveld, Samuel Pietersz. den Ouden, de weduwe van Hendrick van der Kaden en JanCornelisz. Van der Plaat.
---
Tekst overgenomen uit "Groei en Evolutie van Rozenburg eens een eiland: Auteur A.J.M. Tetteroo DSW Dordrecht niet commerciele uitgave 1982.

Willem Pietersz Moerman werd geboren in het Vlaamse stadje Blankenberge en staat in het doopregister als Willem Moorman. Zijn ouders namen met hun gezin de vlucht vanuit Sluis naar het toen nog veilige Holland, tijdens de inneming van Belgie door de Spanjaarden in 1587. Willem was toen 14 jaar oud. Het gezin Moorman vestigde zich in Portugaal en raakte in goede welstand. In 1605 trad Willem Pietersz in het huwelijk met Margitgen Rokusdr, die in Hoogvliet woonachtig was. In de Nederlandsche Leeuw Jaarg. LXIX, No. 1, is de volgende huwelijksomschrijving te vinden: Willem Pietersz Moerman van Blankenburche, met Margitge Rokus, van Hoogvliet, ghetrouwdt in Portegael anno 1605. Met Blankenburche werd geen eiland, polder of zandplaat bedoeld, maar de geboorteplaats van Moerman. In vroeger tijd kwam het heel vaak voor, dat de namen werd opgeschreven, zoals die werden uigesproken. Hierdoor is menige naam verbasterd of geheel veranderd. Alom zal bekend geweest zijn, dat Moerman uit Blankenberge afkomstig was, zodat deze stadsnaam spoedig ingeburgerd raakte. Direct na hun huwelijk pachtte het jonge paar een van de zandplaten in de monde van de Maas. Dat was de Middelplaat, die reeds in 1508 bezomerkaad was. In de erfpachtvoorwaarden werden ook weer verplichtingen gesteld. Enkele daarvan zijn: het opzetten van eendekooien, het bedijken van de zandplaat en het steken van een haventje. Hieronder volgt de tekst zoals die op het rouwbord van Willem Moerman is geschreven.
Aandachtige overdenkinge over mijn wedervaren in deze bedroevende, lijdende en strijdende weerelt. Als Spaans freet gespuis heel Vlaanderen gingh kwelle, Zoo dat geen leeuw hem in 't freetste mogh aamstelle, Zoo heeft daarboven nog ons honger zware plage. Daar bij nog zware pest schiere (g)eslaage. Ik die was jong geyaard, moest vluchten door dees nood. Zogt mijn jeugdig hert te vrije van den dood. Ik ben in Holland geraakt. God heeft mij hier gegeven, Bevrijd van straf en nood, genoeg om van te leven. Maar helaas mijn gans geslagt is door dees nood verdreven. Dat nooit een straal daar van in 't minste is verschenen. Maar echter zijn geslagt is in 't licht gebleven. Mijn stam en afkomst was eertijds genaamd Morman; Dit is 't meest wat mij hier van heugen kan. Terweil ik op 't Yland mijn woning nam met zorg. Zoo kreeg ik hier nogtans de Van: Van Blankenburg. Maar omdat mijn afkomst niet blijve zou vergeten, Zoo gaat men mij Moerman van Blankenburg heeten.
God geve, dat ik Moerman van Blankenburg sweven in 's hemels Blankenburg bij God in ewigh leven. De boerderij die hij bouwde kreeg de naam 'BLANCKENBURCH". In navolging van de adel ging Moerman zich 'Moerman van Blanckenburch' noemen. Later ging deze naam over op de polder en nog later op de gehele woongemeenschap. De Voornse Domeinen hebben deze naam overgenomen. In akten van de Voornse Domeinen wordt de vader van Willem Pietersz omschreven als 'Moorman van Portegaele'. In andere akten, eveneens van de Voornse Domeinen, wordt Willem Pietersz aangeduid als Moerman van Blanckenburche. Schim (Samuel Moerman) zou het verhaal over zijn voorvader rond 1700 hebben verteld aan een notaris in Maasland.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Willem Pietersz MOERMAN?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Willem Pietersz MOERMAN

Willem Pietersz MOERMAN
± 1573-± 1648

(1) ± 1605
(2) ± 1621

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen MOERMAN

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen MOERMAN.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über MOERMAN.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen MOERMAN (unter)sucht.

Die Genealogie Meeldijk-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I32990.php : abgerufen 19. Mai 2024), "Willem Pietersz MOERMAN (± 1573-± 1648)".