Genealogie Marit Terweij » Johannes Videnius (1645-????)

Persönliche Daten Johannes Videnius 


Familie von Johannes Videnius

(1) Er ist verheiratet mit Jantien Tiebbes.

Sie haben geheiratet am 1. Oktober 1665 in Doezum, Groningen, Nederland.Quelle 3

Doop- en trouwboek: Johannes Videnig van visvliet Jantien Tiebbes wed: van wijle Roelef van Oosterhof Geproclameert 1 den 10 Septemb: tot Grootegast 2 den 17 dito tot Doesum 3 den 24 dito tot Grootegast Gecopuleert den 1 Octob: tot Doesum [1665]

(2) Er ist verheiratet mit Alagunda Wussim.

Sie haben geheiratet am 7. Mai 1678 in Zuidbroek, Groningen, Nederland.Quelle 4

Genealogie Helmantel (www.GenealogieOnline.nl): Joannes Videnius, secretaris en schoolmeester te Visvliet, en Aeltien Wussim. Brg.: Aijlco Peters. Br.: Heijlina Geerts, weduwe van de welgeleerde dn. Daniel Wussim, als stiefmoeder; Roeleff Folckers, halfbroer en voormond; Jan Jans van Dullem, vreemde voogd; Getuigen: Jurrien Tammens en Haijo Elties.

(3) Er ist verheiratet mit Bauckjen Lieuwes Siccama.

Sie haben geheiratet am 11. Mai 1710 in Lutjegast, Groningen, Nederland.Quelle 5

Doop- en trouwboek Visvliet: Den 10 May [1710] attestatie medegegeven aen de E. Secretarius Johannes Videnius van Lutkegast en Bauktjen Louwes wed. van Marten Jans van Visvliet om de volgende dag tot LGast te trouwen.

Notizen bei Johannes Videnius

Noot Klaas Pera (genealogie Helmantel op www.genealogieonline.nl):
Johannes Videnius is schoolmeester, collecteur en rechtsgriffier van beroep. Op 1 oktober 1665 trouwt hij te Doezum met zijn eerste vrouw Jantien Tiebbes. Op 10 december 1665 wordt hij als belijdend lid ingeschreven in de kerk van Doezum, met met attestatie van Visvliet. In 1665 neemt hij het schoolmeesterschap in Doezum over van Roelof Martens van Oosterhof, de eerste man van Jantien Tiebbes. In 1668 aanvaardt hij een betrekking in Lutjegast. In 1671 solliciteert hij naar een vacature in Visvliet, samen met N. Westerborgh en Tjepke Althuys, deze laatste krijgt de baan in Visvliet.
Johannes Videnius blijft in Lutjegast tot 1674. Na drie jaar is Tjepke Althuys blijkbaar alweer vertrokken. Videnius solliciteert opnieuw naar de school in Visvliet. Zijn tweede poging slaagt wel. Hij geeft daar les van 1674 tot 1684. Vanaf 1684 woont hij opnieuw in Lutjegast. Op 5 oktober 1684 worden "Secretaris" Johannes Videnius en zijn tweede vrouw "Aeltjen Wussum" (Alegunda Wussem) ingeschreven als lidmaten in de Ned. Herv. Kerk van Lutjegast. Verder heeft Johannes Videnius gewerkt als rechtsgriffier voor het rechtscollege Westerdeel-Langewold (rond 1670). Sinds 19-4-1672 is hij ook collecteur. Op 26-12-1687 wordt hij als ouderling te Lutjegast opgevolgd door Joest Harmens.
In de reëelkohieren van Kollum komt hij sinds 1713 voor, of hij daar werkelijk heeft gewoond, is onduidelijk. "Johannes Widenius nomine uxoris" (dus namens zijn echtgenote) wordt genoemd als eigenaar van een plaats met landen onder Buitenpost en Ausbure (Augsbuurt). In 1725 is een aantekening te lezen: "Bauckjen Luwes wed. wijlen de secretaris Widenius eigenaar en gebruikster" (de plaats werd voordien door een pachter bewoond).
Cornelis Ennes (Wiersma) komt in 1727 voor in het Kollumer Proclamatieboek (Q7, folio 509) bij een transactie van "1/4 part in sate en landen op de Uitterdijkster kluft onder de klokslag van Kollum", welke in het bezit is van Bauckjen Lieuwes Siccama, weduwe van de schrijver Videnius. Haar broers Elze Lieuwes en Johannes Lieuwes (zonder de toenaam Siccama), zijn samen bezitter van 3/4 part. De sate grenst aan die van Johannes en wordt gebruikt en bewoond door de zoon van Elze, Lieuwe Elzes. De sate is groot 92 pondematen, bezwaard met 32 landsflorenen, 3 dijksflorenen en zijlschatting over 80 pondematen. De "heerlijke en kostelijke stemdragende sate landts" wordt geschat op 2231 Carolus guldens en 14 stuivers. Bij deze transactie maakte Elze Lieuwes gebruik van zijn recht van "niaer" (naastingsrecht: een buur of bloedverwant mag grond of onroerend goed kopen tegen de geboden prijs, in plaats van de oorspronkelijke, vreemde bieder). De sate was kennelijk uit de ouderlijke nalatenschap.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Videnius?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Ongedocumenteerd
  2. Kerkeboek
  3. Doop- en trouwboek
  4. Genealogie Helmantel (Genealogie Online)
  5. Doop- en trouwboek Visvliet


Die Genealogie Marit Terweij-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Jan Terweij, "Genealogie Marit Terweij", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-marit-terweij/I29387.php : abgerufen 5. Juni 2024), "Johannes Videnius (1645-????)".