Genealogie Gulickx » Wilhelmus GULICKX (1767-1851)

Persönliche Daten Wilhelmus GULICKX 


Familie von Wilhelmus GULICKX

Er ist verheiratet mit Johanna MARCELIS.

Sie haben geheiratet am 25. April 1796 in Baarle-Hertog, er war 28 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Gerardus GULICKX  1797-1869 
  2. Henricus GULICKX  1798-1821
  3. Petrus GULICKX  1800-1801
  4. Petrus GULICKX  1804-1806
  5. X GULICKX  1806-1806
  6. Petrus GULICKX  1807-1808
  7. Petrus GULICKX  1809-1878 
  8. Johan Baptist GULICKX  1814-1872 


Notizen bei Wilhelmus GULICKX


Getuigen bij de doop: Wilhelmus Corsten en Adriana Willemsen.
Heeft in de twintiger jaren van de 19e eeuw een leerlooierij met 2 knechten in Alphen aan de Molenstraat.
Ondanks de knechten moet men zich niet al te veel voorstellen van deze "baas". Het was in die tijd een keihard vak en ook al werkte hij dag aan dag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, de inkomsten waren niet voldoende om het gezin op een redelijke wijze in leven te houden. Met de bijverdiensten als barbier en het telen van groenten en aardappelen voor eigen gebruik en het houden van kippen een geit of een varken bleef het ploeteren.
Willem moest eerst de koeienhuiden bij slagers of handelaars opkopen. De huiden werden door hem in het najaar en in de winter klaargemaakt om te looien. Dit gebeurde nog op dezelfde manier als in de middeleeuwen. Bedenk daarbij de primitieve manier waarop de schoenmaker-leerlooier zijn huiden moest vervoeren van en naar de Ley, waar de huiden gestroomd werden.
Om de huiden te stromen moest Willem bij weer en wind, en vooral kou, het water in, om de paaltjes te slaan waaraan de huiden moesten worden vastgebonden. Door het stromende water werden de haren "gelost". Na verloop van tijd moesten de huiden eruit en ook dan zal het weer niet veel beter zijn geweest. Ter plaatse werden dan de huiden "gehaard" waarna de dan loodzware huiden naar huis konden worden vervoerd. Thuisgekomen werden de huiden gevleesd, gespoeld en gelaafd om daarna, bestrooid met eikeschorsmeel in de looikuipen te verdwijnen. Ongeveer twee jaar duurde het looiproces, waarbij tussentijds de kuipen nog enige keren moesten worden leeggehaald om opnieuw de huiden met eikeschorsmeel in te strooien.
Als het leer gelooid en getouwd was, kon de Willem aan zijn eigenlijke werk beginnen. Allereerst werd het leer gesorteerd en op een zo voordelig mogelijke wijze gesneden. De schachten van de schoen werden met pekdraad aaneen genaaid evanals het onderwerk, zool en binnenzool. Alles bijeen werd het dan een ruwe hoge werkschoen. Het schoenmaken speelde zich geheel af in de woonkamer. Daar stond immers de schouw en later de kachel voor warmte bij de arbeid. Daar tussen de huiselijke beslommeringen stond het schoenmakerstafeltje.
Zo maakte Willem een aantal paren van verschillende maten in voorraad. Daarna moest hij deze schoenen aan de man brengen om eindelijk zijn investering terug te zien.
Het dragen van schoenen was alleen weggelegd voor de welgestelden. Het grootste deel van de bevolking behielp zich met werk- en zondagse klompen. Het is daarom dat Willem er op uit moest om zijn schoenen te verkopen. Met een grote blauwe zak waarin de schoenen, op de rug trok hij er dan voor dag en dauw op uit naar de markten in Breda en Tilburg en naar de jaarmarkten in de omliggende dorpen.
Willem moest ook voor zijn looistof zorgen. Deze looistof was eikeschors, een plaatselijk produkt. De boeren hadden om allerlei redenen hun akkers door houtwallen omgeven waarin veel eikehout groeide. Daar dit opgaande hout om de 6 a 7 jaar geschikt was om te kappen werd dit ontdaan van de schors, "geblekt" noemden de boeren dat en de zo verkregen stukken schors werden door Willem opgekocht. Deze liet het thuis drogen, hakte het in kleine stukken en vervoerde het dan naar de molen waar de stukken schors vermalen werden tot eikeschorsmeel.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wilhelmus GULICKX?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wilhelmus GULICKX

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Wilhelmus GULICKX


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 1. Oktober 1767 war um die 12,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1767: Quelle: Wikipedia
      • 6. April » Markgraf Karl Friedrich von Baden schafft die Voraussetzungen für die deutsche Schmuck- und Uhrenindustrie. Er erteilt dem Franzosen Jean Francois Autran die Erlaubnis zur Eröffnung einer Taschenuhrenfabrik im Waisenhaus in Pforzheim. Die Erweiterung zu einer Schmuck- und Stahlwarenfabrik erfolgt noch im gleichen Jahr. Die Goldstadt bildet bis heute das Zentrum der deutschen Schmuckindustrie.
      • 24. April » Die komische Oper Lottchen am Hofe von Johann Adam Hiller wird am Theater auf der Ranstädter Bastei in Leipzig uraufgeführt.
      • 26. April » Am Burgtheater in Wien erfolgt die Uraufführung der Oper L’amore artigiano (Handwerkerliebe) von Florian Leopold Gassmann, die bald in ganz Europa aufgeführt wird.
      • 21. Juni » Der englische Kapitän Samuel Wallis entdeckt die Insel Tahiti.
      • 28. September » Die Uraufführung der komischen Oper Le Double Déguisement von François-Joseph Gossec findet an der Comédie Italienne in Paris statt.
      • 28. Dezember » Mit der Krönung König Taksins wird in Siam das Königreich Thonburi gegründet.
    • Die Temperatur am 25. April 1796 war um die 14,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1796: Quelle: Wikipedia
      • 9. März » Napoleon Bonaparte ehelicht die sechs Jahre ältere Joséphine de Beauharnais, Witwe des 1794 hingerichteten Alexandre de Beauharnais.
      • 29. März » Carl Friedrich Gauß ermittelt mit Zirkel und Lineal eine Konstruktionsmethode für das Siebzehneck.
      • 1. Juni » Tennessee wird der 16. US-Bundesstaat.
      • 4. Juni » In der Schlacht bei Altenkirchen sind im Ersten Koalitionskrieg die Franzosen unter Nicolas Jean-de-Dieu Soult siegreich gegenüber österreichischen Truppen, die Erzherzog Karl befehligt.
      • 20. Juli » In Margate (Kent) nahe der Themsemündung wird das erste Seehospiz eröffnet. Der Arzt John Coakley Lettsom erhofft sich davon bessere Genesung von Kranken durch das Meeres-Reizklima.
      • 24. August » Im Ersten Koalitionskrieg besiegt Erzherzog Karl von Österreich in der Schlacht bei Amberg das Heer des französischen Marschalls Jean-Baptiste Jourdan.
    • Die Temperatur am 29. April 1851 war um die 7,7 °C. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 84%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1851: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 11. Januar » Der Sektenführer Hong Xiuquan ruft in China während des Taiping-Aufstands das Himmlische Reich des höchsten Friedens aus und proklamiert sich selbst zum Himmlischen König.
      • 21. Januar » Beim Eisenbahnunfall von Avenwedde entgleist ein Zug von Minden ins Rheinland auf der Stammstrecke der Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft, wobei drei Menschen starben. Unter den Zugreisenden befindet sich auch Prinz Friedrich Wilhelm von Preußen, der spätere Kaiser Friedrich III., der leicht verletzt wird.
      • 1. Februar » Das Handelshaus Gebrüder Volkart wird mit Sitz in Winterthur und in Bombay gegründet. Es entwickelt sich zu einem der über Jahrzehnte hinweg weltweit größten Baumwollhändler.
      • 22. März » Das Königreich Württemberg trennt sich von der privaten Thurn-und-Taxis-Post und richtet einen Staatsbetrieb für den Postdienst ein.
      • 29. Juli » Annibale de Gasparis entdeckt den Asteroiden Eunomia im Asteroidengürtel unseres Sonnensystems.
      • 18. Oktober » Der Roman Moby Dick von Herman Melville, den dieser seinem Vorbild Nathaniel Hawthorne gewidmet hat, erscheint erstmals bei Richard Bentley in London.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen GULICKX

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen GULICKX.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über GULICKX.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen GULICKX (unter)sucht.

    Die Genealogie Gulickx-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    H. Gulickx, "Genealogie Gulickx", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gulickx/I19.php : abgerufen 12. Juni 2024), "Wilhelmus GULICKX (1767-1851)".