Genealogie Gomes » Cornelis Jansz Duijnker (1773-1843)

Persönliche Daten Cornelis Jansz Duijnker 

  • Er wurde geboren am 27. Juni 1773 in Den Hoorn (Texel, NH).
  • Er wurde getauft am 4. Juli 1773 in Den Hoorn (Texel, NH).
    Hij is ng gedoopt; doopgetuige: Martje Sipkes
  • Beruf: loodsschipper (1816); loodsman (1826, 1830); zeeman (1829, 1832); gepensioneerd loods (1843).
  • Er ist verstorben am 21. Oktober 1843 in Den Hoorn (Texel, NH), er war 70 Jahre alt.
    Hij is overleden om 09.00u; aangifte overl op 22 okt 1843 door Albert Bakker, 68 jaar, omroeper, wonende in Den Hoorn en Dirk Kalf, 57 jaar, schoenmaker, wonende in Den Burg
  • Ein Kind von Jan Cornelisz Duijnker und Neeltje Michiels Kriekeboom
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 23. November 2023.

Familie von Cornelis Jansz Duijnker

Er ist verheiratet mit Willempje Pieters Bakker.

Sie haben geheiratet am 21. Mai 1802 in Den Hoorn (Texel, NH), er war 28 Jahre alt.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 23. Mai 1802 in Den Hoorn (Texel, NH), er war 28 Jahre alt.

Het huwelijk is ng voltrokken

Kind(er):

  1. Jan Duinker  1803-1868 
  2. Neeltje Duinker  1805-1847 
  3. Machiel Duijnker  1806-1815
  4. Trijntje Duinker  1811-1889 


Notizen bei Cornelis Jansz Duijnker

Notaris Beets 1815-1816
N 482 Berging van een lading wijn in vaten
Voor Simon Theodorus Beets, Openbaar Notaris, in de residentie van Texel, deze onderteekend hebbende, en in tegenwoordigheid van de nagenoemde en mede ondergeteekende getuigen, zijn gecompareerd:
Cornelis Jansz Duinker, Jacob Willemsz Bakker, Jacob Kuiper, Pieter Kunst, Klaas Drijver en Maarten Gollenstein, de eerste, derde en vijfde Loods-schippers, en de tweede, vierde en zesde Loodslieden, doch allen aan den Hoorn binnen de gemeente van Texel voornoemt, woonachtig.
Welke Comparanten aan ons hebben verklaard en met ede bevestigd het gene volgt, te weten:
Eerstelijk de twee eerste Comparanten Cornelis Jansz Duinker en Jacob Willemsz Bakker:
Dat zij, op de 13 dezer loopende maand Maart, met derzelver Loods-schuit achter den Horst ten Anker leggende, des morgens, met den dageraad, hadden ontdekt een galjasschip, zittende tegen de buiten-bank van den Horst.
Dat zij daarop dadelijk alle mogelijke spoed hadden gemaakt om bij het gemelde galjasschip te komen, ten einde, ware het doenlijk, hetzelve te redden, of, ten minste, alle mogelijke adsistentie te verleenen.
Dat zij vervolgens bij hetzelve ten Anker gekomen zijnde, hadden bespeurd, dat deszelfs sein van guarantaine nog waaide, en alzoo slechts met hunne Jol aan boord van gemelde galjas waren gegaan; wanneer zij vernomen hadden, dat het een Zweeds galjas was, komende van Celle geladen met wijn, welke door het breken van deszelfs touw of touwen van de Reede was gedreven.
Dat als toen de Capitain van het gemelde schip, genaamt Jacob Vorbrodt, hun Comparanten met derzelvr schuit en volk, hadden aangenomen, om hem in alles te adsisteren, het zij door het redden van zijn schip, of het bergen der Lading, zoo als de Omstandigheden zouden toelaten, en zulks alles op goeden mannen zeggen.
Dat vervolgens zij Comparanten en hun volk, na met de scheeps-equipage bestaande uit 12 man, in de scheeps-Jol een werp-anker uitgebragt te hebben, den Capitain hadden aangeboden om dadelijk met de Loods-schuit op zijd van zijn schip te halen, ten einde de lading, zoo veel mogelijk, daarin te kunnen overnemen, doch dat deze, uit hoofde van de guarantaine geoordeeld had zulks niet te kunnen doen voordat de reeds door hem afgezonden Visch-schut (op welke zich als Schipper bevondt Jacob Kuiper, en die met 4 koppen bemand was) van den Helder zoude zijn teruggekomen; als met welke hij hoopte dat ook de Doctor komen, en hij alzoo van de guarantaine ontslagen zoude worden.
Dat enig tijd daarna ook de gemelde Visch-schuit, met den gedachten Doctor aan Boord, teruggekomen, en het voornoemde Galjas-schip door dien Doctor uit de guarantaine ontslagen zijnde, door den Capitain was geoordeeld geworden, dat het vaartuig van den genoemden Jacob Kuiper, ten dienste van schip en Lading, mede op het bovengemelde Accoord zoude worden gebruikt.
Voorts verklaarden nu verder de vier eerste Comparanten:
Dat zij gezamentlijk van toen af aan alle spoed hadden gemaakt, zoo met het uitzetten van de scheepsboot als met 't opruimen van het dek, het schuren van takels en het openen der luiken, om dadelijk te kunnen lossen; dat intusschen een ligter uit het Nieuwe Diep bij hun gekomen zijnde, onderling raadzaam was geoordeeld, dezelve als beter daartoe ingerigt en meerder kunnende laden, als zoodanig aantnemen, het welk dan ook werd gedaan voor de som van 150 gulden, benevens 8 gulden daags na 2 dagen stil leggen.
Dat zij als toen dadelijk aan het lossen waren gegaan; doch dat men, daarmede bezig zijnde, het weder meer en meer ongunstig was geworden en tevens hadde ontdekt dat de Lekkagie van het schip zeer toenam.
Dat men uit dien hoofde dan ook had goedgevonden, om, ten einde het werk met nog meerder spoed doortezetten, en het Anker dewelke te digt bij het schip stond, verder uittebrengen, noch een visch-schuit aantenemen; en dat, dien tengevolge, dan ook de schipper Klaas Drijver met deszelfs visch-schuit, bemand met 5 koppen, was aangenomen geworden.
Eindelijk verklaarden als nu alle de zes Comparanten te zamen:
Dat zij, alzoo bij elkanderen gekomen zijnde, gezamentlijk uit het voorschreve schip gelost en in de mede gemelde ligter geladen hadden 84 vaten van differente grootte, benevens nog eenige kassen.
Dat hier op de Vloed weder inbrekende, het water zeer onstuimig wordende, en de wind al meer en meer op de Wal aanwaaijende, de gemelde ligter niet langer had kunnen blijven liggen; maar, zoo doo door het breken van de achtertouwen, waaraan dezelve vast lag, als door het breken van zijn voorgiek of boegspriet, genoodzaakt was geworden om, uit vrees voor verlies van het geheele vaartuig, van boord van het gemelde schip te gaan.
Dat vervolgens der Comparanten drie vaartuigen, het ook niet langer daar kunnende houden, genoodzaakt waren geweest achter de Horst te vluchten; waardoor zij Comparanten, die toen alle nog op het schip waren, niets meerder tot derzelver redding hadden overghouden dan de scheeps-sloep en boot, welke echter, daar de Zee nu ook van alle kanten over het schip begon heenteslaan, eerst vol water geraakten en daarna geheel weggeslagen werden.
Dat zij Comparanten zich mitsdien toen, met levensgevaar, geplaatst vonden op een wrak, hetwelk, door het geweldig schokken van hetzelve, en het gestadig overslaan der Zee, hun gene Lijfs-berging dan alleen achter op de kajuit overliet.
Dat vervolgens tegen den avond het water zoo hoog was gerezen, dat hetzelve wel 2 voeten in de Cajuit stondt; hetwelk dan ook den Capitain en equipage had doen resolveren om hunne goedern intepakken.
Dat als ton ook, met gezamentlijk goedvinden, de vlag in sjouw was gehesen tot berging van alle de zich op het schip bevindende personen; doch dat het echter toen, door den te sterk loopende vloed, voor niemand mogelijk was geweest bij het schip te komen.
Dat vervolgens 's nachts met het afloopen van het getij, het weer en water wederom afnemende, eerst een Visch-schuit, gevoerd bij Schipper Jan Duinker, en kort na dezelve nog verscheidene andere aan boord van het gemelde schip gekomen zijnde, als toen verder met alle spoed is voortgegaan om de lading in verschillende vaartuigen te bergen.
Dat zij vervolgens des nagt, de vloed weder inbrekende en het water weder over het schip heenen loopende, allen genoodzaakt waren geweest het schip te verlaten, doch dat zij des morgens van de volgenden dag, het water weder gevallen zijnde, nogmaals aan boord waren gegaan en nog eenige vaten geborgen hadden, tot dat zij, toen met de voorvloed het water wederom sterk in het schip begin te rijzen, genoodzaakt waren geworden hetzelve geheel te verlaten.

N 486 20-3-1816 Cornelis Jansz Duinker, Jacob Kuiper en Klaas Drijver, Loods-schippers wonende aan den Hoorn-
Dewelke tot hun bijzondere gemagtigden hebben benoemd den Heer Johan Engelbert Bloemkolk, Solliciteur te Amsterdam.
Aan wien zij de magt geven om voor hun en in hunnen namente vorderen en ontvangen, van wien zulks behoren zal, al het gene hen is competerende voor bergloonen van goederen als door hun zijn geborgen geworden uit het onlangs op den Horst verongelukte Galjas-schip Sophia, Capitain Jacob Vorbrodt
Bron: Irene Maas
---
Vergadering gehouden den 30 Mei 1826
3 uur Present de Burgemeester en alle de Leden, dempto de Heeren Cornelis W. Smit en Jacob P. Dijksen
Eindelyk is door den Heer Burgemeester in tegenwoordigheid van den Raad afgifte gedaan van de Som van f 150- door het Collegie Zeemanshoop aan schipper Cornelis Jansz Duinker, en verdere manschappen van deszelfs Loodsschui: Irene Maast, toegelegd, ter belooning voor derzelver menschlievend gedrag en edele Zelfs opoffering by gelegenheid van het redden van Schipbreukelingen van het verongelukte schip Betsy en Carolina, zynde die Som alzoo door gemelden Heer Burgemeester met een toepasselyke aanspraak aan Jan Cornelisz Duinker by indispositie van deszelfs vader, den voornoemden Cornelis Jansz Duinker, uitgereikt en ter hand gesteld geworden.
Bron: Irene Maas
---
Brievenboek GAT 332
Mobilisatie wegens Belgische Opstand
N 109 Directeur Comm: der Marine Amsterdam 20-10-1830
Cornelis J. Duynker die de eer zal hebben UEdgestr: deze te overhandigen sedert vele jaren buiten Loods schipper alhier aan den Hoorn woonachtig heeft zich aangespoord gevoeld om aan de vrywillige werving voor ZM armada op de Stroomen deel te nemen. Hij is door en door Zeeman en ik twijfel niet of UEdG: zult in hem een geschikt voorwerp voor de diensten kunnen hebben- liefst echter zoude hij zoo dit zijn kon op eene Kanonneer boot of Zoortgelyks vaartuig geplaatst zijn.
Bron: Irene Maas

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Jansz Duijnker?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Jansz Duijnker

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Jansz Duijnker

Cornelis Jansz Duijnker
1773-1843

1802
Jan Duinker
1803-1868

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 27. Juni 1773 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Besondere Wettererscheinungen: veel dauw. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1773: Quelle: Wikipedia
    • 17. Januar » Die Motette Exsultate, jubilate von Wolfgang Amadeus Mozart wird durch den Kastraten Rauzzini in Mailand uraufgeführt.
    • 31. Januar » Friedrich der Große bildet per Kabinettsorder die neue Provinz Westpreußen.
    • 26. Juli » Die Uraufführung der Oper L'infedeltà delusa (Die vereitelte Untreue) von Joseph Haydn trägt sich in Esterház zu.
    • 13. Oktober » Charles Messier entdeckt die Spiralgalaxie M51, inzwischen auch Whirlpool-Galaxie genannt.
    • 14. Oktober » In Polen wird unter König StanislausII. August die weltweit erste ministerielle Organisation für Erziehung, Komisja Edukacji Narodowej, eingerichtet, die Hugo Kołłątaj maßgeblich beeinflusst.
    • 16. Dezember » Die Söhne der Freiheit, als Indianer verkleidete Bürger von Boston, entern Schiffe der englischen East India Company und zerstören drei Ladungen Tee. Diese Boston Tea Party und weitere ähnliche Aktionen gegen britische Teeimporte führen zwei Jahre später in den Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg.
  • Die Temperatur am 4. Juli 1773 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1773: Quelle: Wikipedia
    • 9. Januar » Am Teatro delle Dame in Rom erfolgt die Uraufführung der Oper La Giannetta ossia l'incognita perseguitata von Pasquale Anfossi.
    • 17. Januar » James Cook überquert bei seiner zweiten Reise als erster Mensch den südlichen Polarkreis.
    • 1. April » Die christliche Herrnhuter Brüdergemeine gründet im Auftrag des dänischen Königs ChristianVII. die Stadt Christiansfeld in Nordschleswig.
    • 5. April » In Berlin findet die Uraufführung der komischen Oper Die Jubelhochzeit von Johann Adam Hiller mit dem Text von Christian Felix Weiße statt.
    • 17. Juni » Die russische Zarin KatharinaII. verspricht in einem Toleranzedikt das Dulden aller religiöser Bekenntnisse, nimmt davon aber Juden aus, die nach der ersten Teilung Polens in ihren Machtbereich geraten sind.
    • 26. Juli » Die Uraufführung der Oper L'infedeltà delusa (Die vereitelte Untreue) von Joseph Haydn trägt sich in Esterház zu.
  • Die Temperatur am 21. Mai 1802 war um die 11,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Osten bis Norden. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1802: Quelle: Wikipedia
    • 16. März » US-Präsident Thomas Jefferson wandelt durch Gesetz das Fort in West Point in eine Militärakademie um, um dem Mangel an Offizieren in der US-Army abzuhelfen.
    • 27. März » Großbritannien auf der einen Seite und das napoleonischen Frankreich, Spanien und die Batavische Republik auf der anderen Seite unterschreiben den Frieden von Amiens zur Beendigung des Zweiten Koalitionskrieges. Großbritannien muss alle kolonialen Eroberungen zurückgeben, während Frankreich Ägypten, Neapel und den Kirchenstaat räumt.
    • 19. Mai » Der Erste Konsul Napoleon Bonaparte stiftet die Ehrenlegion, Frankreichs höchsten Verdienstorden, in der Absicht, militärische und zivile Verdienste, ausgezeichnete Talente und große Tugenden zu belohnen.
    • 24. August » Weil der Friede von Lunéville offene Detailpunkte enthält, tritt in Regensburg eine außerordentliche Reichsdeputation zusammen. Es gilt, die Auswirkungen aus der Abtretung linksrheinischer Gebiete an Frankreich zu regeln. Die Beratungen münden 1803 in den Reichsdeputationshauptschluss.
    • 4. September » Der deutsche Philologe Georg Friedrich Grotefend präsentiert in Göttingen der Öffentlichkeit seine ersten Schritte zur Entzifferung der Keilschrift.
    • 16. November » Der deutsche Dichter Friedrich Schiller erhält sein Adelsdiplom.
  • Die Temperatur am 21. Oktober 1843 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt regen . Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1843: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 16. Januar » An der Opéra-Comique in Paris wird die komische Oper Le Part du diable (Des Teufels Anteil) von Daniel-François-Esprit Auber uraufgeführt.
    • 23. Januar » Jacob Christoph Rad erhält ein fünf Jahre gültiges österreichisches Privileg auf seine Erfindung der Würfelzuckerpresse. Der Würfelzucker kommt in den Gebrauch.
    • 8. Februar » Bei einem Erdbeben in den Kleinen Antillen kommt es zur Zerstörung der Stadt Pointe-à-Pitre.
    • 8. März » Der Dichter Georg Herwegh heiratet in Baden im Aargau Emma Siegmund, die Tochter des Berliner Kaufmanns Johann Gottfried Siegmund. Das Ehepaar Herwegh wird eine wichtige Rolle in der Badischen Revolution und beim Heckeraufstand 1848 spielen.
    • 21. Juli » Der Zoo Antwerpen wird gegründet, der erste in Belgien.
    • 13. November » An der Grand Opéra Paris erfolgt die Uraufführung der Oper Dom Sébastien von Gaetano Donizetti.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Duijnker

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Duijnker.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Duijnker.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Duijnker (unter)sucht.

Die Genealogie Gomes-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I29877.php : abgerufen 29. Mai 2024), "Cornelis Jansz Duijnker (1773-1843)".