Genealogie Gomes » Pietertje Hendrika Garritsen (1879-1968)

Persönliche Daten Pietertje Hendrika Garritsen 


Familie von Pietertje Hendrika Garritsen

Sie ist verheiratet mit Jan van Vrede.

Sie haben geheiratet am 30. August 1899 in IJmuiden (gem. Velsen, NH), sie war 19 Jahre alt.Quelle 2


Kind(er):

  1. Arie van Vrede  1901-1902
  2. Arie van Vrede  1903- 


Notizen bei Pietertje Hendrika Garritsen

Zij werd geboren op de Spieringweg in Vijfhuizen, waarschijnlijk in en klein arbeiderswoninkje. Ze werd genoemd naar de moeder van haar moeder. Van haar jaren daar is niets bekend. Ze groeide op in Vijfhuizen, dat toen als het mooiste deel van de polder werd beschouwd. Ze bewaarde prettige herinneringen aan die tijd, ofschoon het gezin het lang niet breed gehad moet hebben.
Haar vader was in de Haarlemmermeer als landbouwer werkzaam. Hij 'boerde' kennelijk niet goed. Bij de BS werd zijn beroep van landbouwer veranderd in (land?)arbeider. Later werd hij melkslijter in Haarlem.
Ze bezocht er de lagere school en kreeg verder geen vervolgonderwijs.
Het gezin woonde in huis of naast haar grootmoeder van moeders zijde. Na de dood van de stiefvader van haar moeder (Maarten van der Horst) in 1886 vertrok haar grootmoeder Pie Langerak naar Haarlem, waar haar enige zoon Jacob in het zelfde jaar met zijn gezin heen was gegaan om een kaashandel in de Gierstraat te beginnen.
In 1890, toe ze 11 jaar oud was, besloten haar ouders ook naar Haarlem te verhuizen om in de Korte Zijlstraat een melkwinkel te beginnen. Op 5 sept. 1890 leten haar moeder en zij zich naar Haarlem overschrijven. Tijdens de verhuizing stierf haar vader plotseling op 14 nov. 1890 aan de pleuris, na maar 4 dagen ziek te zijn geweest. Haar broer Gerrit en zusters Rijntje en Josje werden op 22 nov. 1890 naar Haarlem overgeschreven. Omdat het gezin gedeeltelijk achter bleef in Vijfhuizen lijkt het aannemelijk dat er aanvankelijk nog een onderkomen en koeien in Vijfhuizen werden aangehouden. Door de dood van haar vader bleef het gezin in financieel benarde omstandigheden achter. Haar moeder zette de melkslijterij voort en de kinderen hielpen flink mee. In die tijd sloot Piet vriendschap met een schippersdochter (de grootmoeder van Rib Schotvanger), die ze bij het melkbezorgen aan schippers ontmoette.
Haar moeder hertrouwde op 1 nov. 1893 met de landbouwer en melkverkoper Kornelis Verhulp.
Broer Gerrit werd koetsier. De meisjes moesten zo snel mogelijk een dienstje zoeken. Haar zuster Adriana was al voor de verhuizing in 1888 naar Nieuwveen vertrokken en later in IJmuiden beland. Ze trouwde er in 1893 met de melkverkoper Barend van der Kolk.
Ook Pie en Rijntje verloochende hun pioniersbloed niet. Ze volgden haar voorbeeld.
Pie werd dienstbode in IJmuiden. Zij liet zich op 26 juni 1899 naar de gemeente Velsen overschrijven en huwde daar met Jan van Vrede. Voor haar getuigden haar stiefvader Cornelis Verhulp en zwager Barend van der Kolk.
Ze vestigden zich op de Bik en Arnoldkade 34.
Haar man richtte in 1897 de IJmuider vishandel op. Het bedrijf groeide uit tot een groothandel en exportbedrijf in zeevis. Pie werkte mee in de zaak, ze hield de boeken bij.
De kinderen werden vrij luxueus opgevoed. Cor had al jong een eigen rijpaard.
De twee zoons konden goed leren. Ze doorliepen de lagere school en de ulo in IJmuiden. Daarna bezochten ze de 3-jarige HBS en vervolgens de handelsschool aan de Raaks in Haarlem.
Cor moest Russisch leren, want zijn vader wilde naar Rusland gaan exporteren. Cor zou daar zaakwaarnemer worden. De russische revolutie maakte een eind aan die plannen.
De zaak liep steeds beter. Er werd vanouds zeer veel naar Duitsland geëxporteerd. Zoals de meeste vishandelaren in IJmuiden profiteerde Jan van Vrede van WO I en verdiende gedurende de begintijd ervan flink. In 1916 besloten ze vanwege de school van hun zonen te verhuizen naar Haarlem. Ze betrokken een mooi, groot bovenhuis op Kruisweg 45 rood. Jan en Pie gingen dagelijks per rijtuig naar IJmuiden om de zaak draaiende te houden. Pie's zuster Josje deed het huishouden. Ze bezaten later een Spijker. Cor had een motorfiets.
Pie leerde Duits op de Berlitzschool. De export van vis naar Duitsland verminderde in de 2e helft van de oorlog sterk. Aangezien ze altijd veel hadden geëxporteerd, wilden ze dat blijven doen. Door de voortschrijdende geldontwaarding leden ze verlies aan de transacties.
In 1923 moesten ze het huis in Haarlem opgeven. Ze verhuisden terug naar IJmuiden, aanvankelijk naar hun oude huis, later naar één van minder soort in de Prins Hendrikstraat 17 rood. De zaak ging failliet. In 1928 werden Jan en Pie in huis opgenomen door zijn moeder. Ze mochten op de zolder van haar huis aan het Willemsplein wonen.
In 1929 verhuisden ze naar de Kanaalstraat 87 rood, en 1932 naar 64 rood en in 1926 naar Breesaapstraat 1.
Jan was gedurende de laatste jaren van zijn leven onmetelijk dik. Hij werd ziek en bedlegerig. Pie bleef hem trouw verzorgen tot zijn dood op 26 juli 1937 in IJmuiden.
Na de dood van haar man bleef zij achter, zonder bron van inkomsten. Ze wilde bij haar zoon Cor en zijn gezin op de Julianakade in huis wonen, maar die voelden daar niets voor.
Sindsdien heeft ze een zwervend bestaan geleid. Ze hoopte te hertrouwen, maar dit is niet gelukt.
Ze was gedurende verschillende perioden huishoudster. Ze had een betrekking in Velserbeek? en in de Oosterlaan 18 in Heemstede. Daartussen door logeerde ze bij familieleden.
Op 8 mrt. 1938 doekte ze haar huis in de Breesaapstraat definitief op en werd huishoudster bij boer Koefuss (Kofoed) op de hoeve Bornholm bij Hoofddorp in de Haarlemmermeer. Deze man was weduwnaar en woonde in een bungalow naast de boerderij (IJweg 1124). Zijn zoon bewerkte de boerderij. Zelf hoopte hij te sterven als de rijkste man van de Haarlemmermeer. Pie had gehoopt dat hij haar zou trouwen, maar dat is niet gebeurd. In de oorlog werd de bungalow gevorderd en trokken ze in de boerderij. Na het overlijden van boer Kofuss paste Pie vanaf 1 juli 1942 op hr. van Wijk in huis Mignan in de Lanckhorstlaan 59 te Heemstede. Ook dit huis werd gevorders door de Duitsers. Zij trokken naar een bovenhuis op Binnenweg 212 in Heemstede, boven een boekwinkel.
Op 20 okt. 1948 ging ze bij haar zoon Arie en schoondochter Toos in de Prins Alexanderstraat 25 in Eindhoven wonen. Tenslotte is ze 5 jaar lang in huis geweest bij haar aangetrouwde nicht Catharina (Tini) van Vrede en Nicolaas Petrus (Piet) Zwager (van sept. 1953 tot nov. 1958; Bloemendaalsestraatweg 20 in Santpoort). Toen ze daar kwam was ze zonder enige financiële middelen, totdat Tini ontdekte dat haar AOW aan haar zoon Arie werd uitbetaald. Tini heeft daar toen snel een einde aan gemaakt. Toen ze ging sukkelen met haar gezondheid is ze korte tijd bij haar zoon Arie in huis geweest, in Eindhoven. Zoon Cor werd door de rechter veroordeeld kostgeld voor haar aan Arie te betalen. Daarna is ze naar een bejaardenhuis gegaan zonder dat zoon Cor dit wist. Al die tijd incasseerde Arie kostgeld voor haar Toen dit uitkwam betekende dit het einde van alle betrekkingen tussen de twee broers.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pietertje Hendrika Garritsen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pietertje Hendrika Garritsen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pietertje Hendrika Garritsen

Pietertje Hendrika Garritsen
1879-1968

1899

Jan van Vrede
1875-1937


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Noord-Hollands Archief; BS-Geboorte
    Akteplaats: Haarlemmermeer
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 519
    Registratiedatum: 23-09-1879
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Velsen
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 54
    Registratiedatum: 30-08-1899

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 22. September 1879 war um die 15,9 °C. Es gab 1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 7 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 63%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1879: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 1. März » Nach der Besetzung der Hafenstadt Antofagasta durch chilenische Truppen am 14. Februar erklärt Bolivien dem Nachbarland den Krieg. Der Salpeterkrieg wird bis zum Jahr 1884 dauern und Bolivien den Zugang zum Meer kosten.
    • 29. März » Pjotr Iljitsch Tschaikowskis „Lyrische Szenen“ Eugen Onegin nach dem gleichnamigen Versroman von Alexander Sergejewitsch Puschkin wird im Moskauer Maly-Theater uraufgeführt.
    • 5. April » Die im Zusammenhang mit der Marpinger Marienerscheinungen wegen Betruges und Landesfriedensbruch Beschuldigten werden von der Zuchtpolizeikammer Saarbrücken freigesprochen.
    • 1. Juli » Charles Taze Russells religiöse Zeitschrift Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence erscheint mit der Erstausgabe in den Vereinigten Staaten. Das Magazin wird auf Deutsch unter dem derzeitigen Titel Der Wachtturm verkündigt Jehovas Königreich herausgegeben.
    • 14. Juli » In Berlin erfolgt die Gründung des Reichsschatzamtes.
    • 21. Dezember » Am Det Kongelige Teater in Kopenhagen wird das Drama Nora oder Ein Puppenheim von Henrik Ibsen uraufgeführt. Aus Rücksicht auf die zeitgenössische Sicht der Institution der Ehe bleibt Nora in dieser Aufführung am Ende bei ihrem Mann. Die erste Aufführung mit Ibsens originalem Schluss erfolgt erst 1880 in München.
  • Die Temperatur am 30. August 1899 war um die 17,2 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 82%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1899: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 29. Januar » Am Theater an der Wien in Wien erfolgt die Uraufführung der Oper Ihre Exzellenz von Richard Heuberger der Ältere.
    • 14. Februar » Für die US-amerikanischen Bundeswahlen werden durch den Kongress der Vereinigten Staaten so genannte „Wahlmaschinen“ zugelassen.
    • 29. Juli » Auf der ersten Haager Friedenskonferenz werden Abkommen und Erklärungen zum Kriegsvölkerrecht und zur friedlichen Erledigung internationaler Streitfälle mit der ersten Haager Landkriegsordnung als Anhang unterzeichnet.
    • 11. Oktober » Der Kaiser verleiht den preußischen Technischen Hochschulen das Promotionsrecht (Dr.-Ing.).
    • 11. Oktober » Nachdem ein Ultimatum Paul Krugers, des Präsidenten des Transvaal, und des Präsidenten des Oranje-Freistaates, Steyn, von den Briten abgelehnt wird, erfolgt die offizielle Kriegserklärung des Transvaal an Großbritannien. Tags darauf beginnt der Burenkrieg.
    • 15. Dezember » Großbritannien erleidet in der Schlacht von Colenso die dritte Niederlage innerhalb von einer Woche im zweiten Burenkrieg. Die Woche geht als Black Week in die Geschichte Großbritanniens ein.
  • Die Temperatur am 20. Oktober 1968 lag zwischen 5,2 °C und 16,1 °C und war durchschnittlich 9,7 °C. Es gab 6,2 Stunden Sonnenschein (60%). Es war halb bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1968: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 12,7 Millionen Einwohner.
    • 21. März » Bei der Schlacht von Karame beansprucht die palästinensische Fatah ihren ersten militärischen Erfolg gegen Israel im israelisch-palästinensischen Konflikt.
    • 27. März » Die Westdeutsche Rektorenkonferenz beschließt einen leistungsbezogenen Numerus clausus, um die „Studentenschwemme“ an den Universitäten zu stoppen.
    • 18. Juli » Das Unternehmen Intel Corporation wird gegründet.
    • 13. August » Der Widerstandskämpfer Alekos Panagoulis verübt ein erfolgloses Attentat auf den griechischen Diktator Georgios Papadopoulos.
    • 24. August » Frankreich zündet seine erste Wasserstoffbombe
    • 2. Oktober » Beim Massaker von Tlatelolco werden Hunderte von protestierenden Studenten vom mexikanischen Militär erschossen.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Garritsen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Garritsen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Garritsen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Garritsen (unter)sucht.

Die Genealogie Gomes-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I13922.php : abgerufen 23. Juni 2024), "Pietertje Hendrika Garritsen (1879-1968)".