Genealogie familie Alsemgeest » Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr (????-1648)

Persönliche Daten Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr 

  • Er wurde geboren in Antwerpen.
  • Berufe:
  • Funktion Ab 1645: Deken van het Goud- en Zilversmidsgilde.Quelle 2
    Jan Corssen van Letou (Letho) oud deken van het Goud- en Zilversmidsgilde, Isaack Hartwech, keurmeester van dit gilde, Davit de Coninck, Abraham Gijsbertsz en Augustijn van der Heuvel, oudleden van het gilde, verklaren ten verzoeke van Pietertge Jans wed. van Thomas van Son en Pieter Weerts dat zij Franchois Bernarts hebben horen zeggen dat hij van Pietertge Jans 22 onsen en van Pieter Weerts 32 onsen Engels zilver had ontvangen om daar 2 bekers voor de weduwe en 3 bekers voor Weerts van te maken.
    Zij hebben deze kwestie besproken met Pieter Verschuyr, deken van het gilde die verklaart dat de bekers in zijn bezit zijn om in tegenwoordigheid van Franchois Bernarts gewogen en gekeurd te worden.
  • Eintrag: Lid van de Doopsgezinde gemeente Rotterdam.Quelle 3
  • Eintrag Ab 3. November 1602: Testament.Quelle 2
    Lijsbet Palmaes, weduwe van Joost van der Schuyr, vermaakt haar goederen aan haar zonen Jaecques en Pieter van der Schuyre, en aan haar dochters Magdaleen en Lijsbet van der Schuyre, alsmede haar dochter Cathelyna van der Schuyre, gehuwd met Heyndrick van Heynsborch. Er worden ook bepalingen opgenomen ten aanzien van de kinderen van Jaecques en Cathelyna.
  • Eintrag Ab 6. November 1603: Vermeld in weeskamer Rotterdam.Quelle 3
    Pieter Verschueren robijnsnijder en Lysbeth van Immersele zijn hvr., won. bij de Beurse, zij ziek, MT. Hun kn. opvoeden en samen 50 kgld. Is er op tijdstip van overlijden van de eerststervende maar 1 kind, dan dat kind 100 gld. Alles boven de kosten van onderhoud. Bij hertrouwen de kn. nog 100 gld.
  • Eintrag Ab 20. Oktober 1610: Machtiging.Quelle 2
    Pieter Verschuyeren, goutsmit, machtigt Franchois de Wit, procureur, om zijn zaken te behartigen.
  • Eintrag Ab 12. Januar 1617: Huwelijksvoorwaarden.Quelle 2
    Pieter Verschueren of Pieter van der Schueren sluit een contract van huwelijkse voorwaarden met Elisabeth van der Cloot geassisteerd door haar oom Henrick van der Cloot Westnyeuwelant
  • Eintrag Ab 3. Oktober 1618: Testament.Quelle 2
    Pieter Verschuyren alias Pieter van der Schuren robijnsnijder Lombardstraet, benoemt tot erfgenamen zijn kinderen van zijn eerste vrouw en zijn dochter Lysbeth Pietersdr Verschuyre, dochter van zijn huidige vrouw met legaten aan zijn vrouw Lysbeth Jansdr van der Cloot; aan Catharina Verschuyren zijn zuster; aan Emmitgen Jansdr, Lysbeth Jansdr, Jannitgen Jansdr, kinderen van zijn zuster Magdalena Verschuyren vrouw van Jan Thonisz, scheepstimmerman. Verder legaten aan bloedverwanten van zijn overleden vrouw wonende in Turnhout, en aan de Martinistenkerck te Rotterdam.
  • Eintrag Ab 2. Juni 1625: Testament.Quelle 2
    Pieter Verschuyren gout- en silversmit. Onder nietig verklaring van de huw. voorwaarden benoemt hij tot zijn universele erfgenamen zijn vrouw Elysabet Jansdr van der Cloot, alsmede Abraham Pietersz Verschuyren, Catharina Verschuyren en Sara Verschuyren, zijnde de kinderen uit zijn eerste huw. met
    Elysabet van Immerseel. De weeskamer wordt uitgesloten van bemoeienis. De akte van huw. voorwaarden is opgemaakt en gepasseerd op 03.10.1618. Comparant ondertekent de akte met Pieter van der Schuren.
  • Eintrag Ab 14. Februar 1627: Machtiging bij notaris Nicolaas Vogel te Rotterdam.Quelle 4
    Pieter van der Schuyre of Schuren, machtigt zijn behoudtsoone Willem Hendricxs Rotshouck, wonende in Frerickstadt op de Eyder in Holsteyn om al zijn zaken daar te behartigen.
  • Eintrag Ab 4. Juli 1635: Machtiging.Quelle 2
    Pieter van der Schuere, silversmith, machtigt Willem Hendricxsz Rotshoeck, zijn schoonzoon, goederen te transporteren op de Heide in Oosterlant in het hertogdom Holsteyn.
  • Eintrag Ab 25. September 1636: Attestatie.Quelle 2
    Lijsbet Verschuyr, vrouw van Pieter Verschuyr, silversmit verklaart op verzoek van Anthonette Jaspersdr, weduwe van Jacob van de Hulst, dat haar man kort nadat zij getrouwd waren bij hen twee zilveren zoutvaatjes bestelde en betaalde.
    Uiteindelijk werden de vaatjes geschonken omdat twee andere vaatjes die reeds in hun bezit waren, maar niet mooi gevonden, werden teruggegeven.
    N.B.: Lijsbet tekent als Lijsbet van der Schueren.
  • Eintrag Ab 22. Dezember 1637: Testament.Quelle 2
    Pieter Verschuijeren, zilversmit, herroept vorige testamenten d.d. 03-10-1618 en 02-06-1625. Benoemt zijn vrouw Elisabet van der Cloot en de voorkinderen Abraham -, Catharina -, en Sara Pieters -(waarvan moeder was Elisabet van Immerseel) en de nakinderen Elisabet, Lucretia, Jannetgen, Maria, Joost, Catrina, Pieter, en Johannes- en nog eventueel te komen-(van Elisabet van der Cloot). Prelegaten aan deze nakinderen van 200 gulden elk en 4.000 tesamen. Echtgenote Elisabet kan bij zijn overlijden het huis en erf met winkel, en alle inboedel tegen taxatie overnemen. De voorkinderen erven hetgeen hierna overblijft. Tot voogd en administratrice wordt echtgenote Elisabet benoemd.
    NB: Pieter tekent Pieter van der Schuren.
  • Eintrag Ab 30. Juni 1643: Machtiging.Quelle 2
    Pieter Verschuijr (van der Schuren), als man en voogd van Elisabeth Verschuijr, machtigt zijn zwager Niclaes Claesz de Jonge, om van Maria van der Cloot, weduwe en erfgename van Jan Jansz Verhaeven, haar eerste man, en nu de vrouw van Abram Barnaert, rekening en verantwoording te vragen over de pacht op de korenaccijns vanaf 1632. Jan Jansz Verhaeven had dit gepacht en geind, en Verschuijr was borg en medestander. Ook heeft hij nog 600 gulden van haar te goed. Ze had tegen zijn vrouw gezegd dat de pacht tegengevallen was en dat er daarom zoveel verlies op zijn derde deel was, zonder dit aan te tonen.
  • Eintrag Ab 3. Juli 1643: Attestatie.Quelle 2
    Jan Jans Verhaeven de Jonge legt een verklaring af op verzoek van Pieter Verschuyr.
    Zijn moeder, Maria van der Cloot, weduwe van Jan Jans Verhaeven den Ouden, heeft meermalen gezegd, na het verlies op de coorenacchijns in 1632, gepacht door zijn vader voor 1/3 part, dat zij van haar zuster Elisabeth Verschuyr, vrouw van Pieter Verschuyr, 600 gulden heeft ontvangen.
  • Eintrag Ab 28. Oktober 1644: Testament.Quelle 2
    Pieter Verschuyere, silversmit, vernietigt zijn testament d.d. 22-12-1637 voor notaris Jan Egberts van der Heul.
    Hij benoemt tot zijn erfgenamen zijn kinderen en zijn vrouw Elisabeth Jans van der Cloot. Hij bepaalt dat zijn vrouw het huis aan de westzijde van de Lombertstraet zal behouden met de winkel met bijbehorende waren voor een door vier neutrale personen vastgesteld bedrag.
    Hij benoemt tot voogden en executeurs testamentair zijn oudste zoon Abraham Verschuiere en zijn schoonzoon Hendrick Jans van der Plas.
  • Eintrag Ab 3. Dezember 1645: Verkoopakte.Quelle 2
    Pieter Verschuyr (van der Schuier), goudsmid, verkoopt aan Willem van Son (Zon), goudsmit zijn huis en erf, genaamd "Vlissingen", aan de westzijde van de Lombardstraat; het perceel strekt tot achter aan de Rotte en heeft als buren doctor Ghismus en Abraham Crijnen van der Meer. De koopsom bedraagt 8.500 gulden, incl. winkelinventaris ad 500 gulden. Er is een betalingsregeling overeengekomen.
  • Eintrag Ab 21. März 1646: Schuldbekentenis.Quelle 2
    Adam Andriesz de Swaen, silversmit, wonend te Schiedam, bekent 1.000 gulden schuldig te zijn aan Pieter Verschuyre, wonende alhier, wegens leverantie van gout,- en silverwerk, door hem van de laatste gekocht. Annetgen Dircx, vrouw van Andries Jacobsz Swaen, wonend te Delft, stelt zich borg voor de betaling t.b.v. haar zoon.
  • Eintrag Ab 23. Juni 1647: Boedelscheiding.Quelle 2
    -Abraham van der Cloot te Turnhout en Isaacq van der Cloot te 's-Hertogenbosch zijn kinderen en erfgenamen voor 1/3 deel van Isaacq van der Cloot, de broer van de overleden Hendrick van de Cloot, koopman.
    -Catharina Theunemans, weduwe van Dominus Coenradus Mirquinius te Leijden, handelt mede voor haar broer Dominus Ambrosius Theunemans te Warmondt. Zij zijn kinderen en enige erfgenamen voor 1/3 deel van Maria van der Clooth, de zuster van de voornoemde Henrick van der Clooth.
    -Maria van der Clooth, het laatst weduwe van Joan Verhaven te Haerlem, Joan van der Clooth te 's-Gravenhage en Pieter Verschuijre/van der Schuijer, man en voogd van Elizabeth van der Cloot, zijn kinderen en erfgenamen voor 1/3 deel van Joan van der Clooth, de broer van de voornoemde Henrick van der Clooth.
    Zij zijn samen de erfgenamen van Henrick van der Cloot en verdelen zijn erfenis.
    De helft van het huis en erf op het Westnieuwelant, waar Henrick Jansz van der Plass tegenwoordig woont en waarvan hij de eigenaar is van de andere helft, geregistreerd op nr.4517, is toegevallen aan Verschuijer en door hem aangenomen voor 7500 gulden. Verschuijer heeft de andere erfgenamen volledig betaald.
    Aan Verschuijer is ook een schuld van 1450 gulden toegevallen, die Aerd Willemsz nog moet betalen als rest van kooppenningen voor een huis en erf op de Zijl bij 't Hang, dat door Henrick van der Cloot nagelaten is.
    Allen verklaren tevreden te zijn met de verdeling van de nalatenschap.
  • Eintrag Ab 24. November 1647: Testament.Quelle 2
    Pieter Verschuiere, wonend aan de Cingel, herroept de huwelijksvoorwaarden tussen hem en zijn vrouw Elisabet Jansdr van der Cloot gesloten, en het testament gepasseerd voor notaris Jan Egbertsz van der Heul op 22-12-1637.
    Hij benoemt nu tot universeel erfgenaam zijn vrouw Elisabeth van der Cloot, en Abraham, Catarina en Sara Pietersdr, zijn 3 voorkinderen verwekt bij wijlen zijn eerste vrouw Elisabeth van Immerseel.
    Ook benoemt hij tot erfgenaam Elisabet, Lucretia, Jannetje, Maria, Joost, Catrina, Pieter, Johannes en Jacobus, zijn nakinderen, verwekt bij Elisabeth van der Cloot.
    Ook vermaakt hij gelden aan zijn ongehuwde kinderen.
    tot voogd over zijn nakinderen benoemt hij Elisabeth van der Cloot.
  • Eintrag Ab 16. Juli 1652: Boedelscheiding.Quelle 2
    De erven van wijlen Pieter Verschueren de Oude, komen met elkaar tot deling van de nagelaten boedel. Pieter is op 16-12-1648 alhier overleden. Er zijn over de deling al kwesties gerezen en hieruit voorlopige beslissingen genomen. Zie actes 1/1 en 18/37.

    Allereerst wordt een uitvoerige inventarisatie gedaan, gevolgd door een opsomming van de verdeling. Hierbij te onderscheiden: de weduwe (=2e echtgenote Elisabet van der Cloot); de kinderen uit het 1e huwelijk (met Elisabet van Emmersael) en de kinderen uit 2e huwelijk met Elisabet van der Cloot.
    Uiteindelijk omvatten de baten een 54.892 gulden; na aftrek gaat er 19.928 gulden naar Elisabet van der Cloot en 30.302 gulden naar de 12 ervende kinderen.
    De boedel bestaat o.a. uit een woon-en pakhuis buiten de Goudsepoort,genaamd Chincgelhoek -deze gaat naar de Jong; de helft van een woonhuis op het Westnieuwland (nog afkomstig van Henrik van der Cloot, oom van Elisabet) -gaat naar van der Plasch; vele duizenden guldens aan obligaties en schuld/custingbrieven- de meeste gaan naar Elisabet van der Cloot.
    Naast de obligaties/schuldbrieven t.l.v het gemene Land en Admiraliteit zijn te noemen: die t.l.v.: Roelof Dircxsz, schipper; Niesie Pieters, viskoopvrouw, weduwe van Crijn Jasperse; Jan Verhave; Willem van Son; Harman Jansz en Aeltie Dircxs; Baltie Bolders, weduwe van Aert Willemsz; Otto Boeyers, op woonhuis te Oosterhevert (Holstein-Dld).
    Er zijn ook 2 graven, in de Laurens - en in de Prinsenkerk.

    De erven zijn: 1) Elisabet van der Cloot, de weduwe van P.Verschueren; 2) voorkinderen: Willem Henrixse Rotshoek, voogd over minderjarige kind Agneta met wijlen Catharina Verschueren; Abraham Verschueren, zilver-smid; 3a) kinderen uit huwelijk met van der Cloot: Nicolaes Claes de Jong, man van Sara Verschueren; Henrick Jansz van der Plasch, man van Elisabet Verschueren; Gillis van der Clancq, man van Lucretia Verschueren; Cornelis Bloncq, man van Jannettie Verschueren; Adriaen Meeusen de Haes, man van Maria Verschueren, uit den Briel; Joost Verschueren; Dirck Hamijs, man van Catharina Verschueren, uit Gouda; 3b) idem doch minderjarig en met moeder van der Cloot als voogdes: Pieter-, Joannes -, en Jacobus Verschueren.
  • Eintrag Ab 20. August 1655: Verkoopakte.Quelle 2
    Willem Henriksen Rotshoeck, is gehuwd geweest met de overleden Catharina Verschuer, hij is erfgenaam van zijn overleden zoon Pieter Willemsz Rotshoeck, en vader en voogd van hun kinderen Hieronimus, Elisabeth en Catharina Rotshoeck.
    Abraham Verschuer, silversmith, capitain Nicolaes Claessen de Jongh, gehuwd met Sara Verschuer, Henrik Janssen van der Plasch, gehuwd met Elisabeth Verschuer, Gillis van der Clancq, gehuwd met Lucretis Verschuer, Adriaen Meeusen de Haes, wonend in den Briel, gehuwd met Maria Verschuer, en Pieter Verschuer, advocaat, en Agneta Rotshoek en Henrik Rotshoek, meerderjarige kinderen van genoemde Willem Rotshoek,
    zijn allen mede-erfgenamen van Pieter Verschuer, hun vader, grootvader resp. schoonvader.
    Zij machtigen Elisabeth van der Clooth, weduwe van Pieter Verschuer, om het eigendom over te dragen aan Joost Janssen van der Mij van een huis en erf, genaamd Chingelshoek, gelegen buiten de Goudtse poort, dat Nicolaes de Jongh namens hen allen heeft verkocht voor 1750 gulden.
    Het huis wordt belend door de Goudse Rijweg ten oosten, Pieter Pietersz ten westen en achter het erf van Thomas Govertsen van Houten, binnenvader van 't Gasthuijs.
  • Er ist verstorben am 16. Dezember 1648 in Rotterdam.Quelle 5
  • Ein Kind von Joost Verschuyr und Lysbet Palmaes
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 29. August 2018.

Familie von Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr

(1) Er ist verheiratet mit Elisabeth van Immerseel.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 8. September 1602 in Rotterdam erhalten.Quelle 4

Sie haben geheiratet am 22. September 1602 in Rotterdam.Quelle 4

JM; weduwe Bertholomeus Jorians

Kind(er):

  1. Catarina Verschuiere  1606-< 1647 
  2. Lijsbeth Verschuyr  1612-< 1613


(2) Er ist verheiratet mit Elisabeth Jans van der Cloot.

Sie haben geheiratet am 19. Januar 1617 in Rotterdam.Quelle 4

wed. , van Antwerpen , wonend: Rotterdam , goutsmit; jongedochter , van Turnhout , wonend: Rotterdam

Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Vermeld in testament
  2. ONA Rotterdam
  3. hogenda.nl
  4. SA Rotterdam
  5. Vermeld in boedelscheiding

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) war von 1585 bis 1625 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1617: Quelle: Wikipedia
    • 27. Februar » Der Friedensschluss von Stolbowo zwischen Russlands Zar Michael I. und dem schwedischen Heerführer Jakob De la Gardie beendet den Ingermanländischen Krieg und begründet Schwedens Großmachtstellung im Ostseeraum. Russland verzichtet auf alle Ansprüche in Estland und Livland, Schweden erhält die Festung Schlüsselburg und weitere Festungen in Ingermanland.
    • 6. Juni » Der Habsburger Erzherzog Ferdinand wird zum König von Böhmen gewählt. Seine bald darauf eingeleiteten Maßnahmen zur Rekatholisierung Böhmens und das Einschränken von Rechten der Stände lösen Unmut aus, ein Ständeaufstand bahnt sich an.
    • 29. Juni » Der Habsburger Ferdinand II. wird in Prag zum König von Böhmen gekrönt. Er ist ein Anhänger der Rekatholisierung und wird bald in Konflikte verwickelt, die zum Dreißigjährigen Krieg führen.
    • 29. Juli » Im Oñate-Vertrag einigen sich die österreichische und die spanische Linie des Hauses Habsburg über Erbfolgefragen. Der Verzicht der spanischen Seite auf Ansprüche zu Ungarn und Böhmen wird durch Überlassen kleinerer Ländereien an sie ausgeglichen.
    • 23. August » In London wird die erste Einbahnstraße eingerichtet.
    • 22. Oktober » Im Dom zu Uppsala wird Gustav II. Adolf zum König von Schweden gekrönt. Er regiert bereits seit dem Jahr 1611 das Land.
  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) war von 1647 bis 1650 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1648: Quelle: Wikipedia
    • 14. Februar » Die Naturkatastrophe von Holstein, ein Orkan mit Sturmflut und Erdbeben zerstört die Holsteinischen Elbmarschen. Unzählige Menschen und Tiere kamen ums Leben, das Gebiet war mehrere Monate völlig überflutet und verwüstet.
    • 1. Mai » Das Osmanische Reich beginnt mit der Belagerung von Candia, einer von der Republik Venedig auf der Insel Kreta gehaltenen Festungsstadt. Es wird mehr als 21 Jahre dauern, bis sich in dieser längsten Belagerung der Geschichte die Türken durchsetzen.
    • 14. Juni » Die Schlacht bei Wevelinghoven zwischen kaiserlichen Truppen unter Guillaume de Lamboy und den schließlich siegreichen Einheiten Hessen-Kassels unter Johann von Geyso ist die letzte Schlacht im Dreißigjährigen Krieg.
    • 6. August » Um die Freilassung zuvor verhafteter regierungskritischer Richter zu erreichen, beginnt in Frankreich der Aufstand der Fronde.
    • 24. Oktober » Der im Rathaus zu Münster und im Rathaus Osnabrück verhandelte Westfälische Friede zur Beendigung des Dreißigjährigen Krieges wird unterzeichnet
    • 26. November » Papst Innozenz X. legt mit dem Breve Zelo domus Dei Protest gegen die religionsrechtlichen Bestimmungen des Westfälischen Friedens ein. Er bleibt wirkungslos.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Verschuyr

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Verschuyr.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Verschuyr.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Verschuyr (unter)sucht.

Die Genealogie familie Alsemgeest-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I19158.php : abgerufen 19. Juni 2024), "Pieter Joosten (den ouden) Verschuyr (????-1648)".