Genealogie Eijkman, De Winter, en anderen » Christiaan Eijkman (1858-1930)

Persönliche Daten Christiaan Eijkman 

  • Er wurde geboren am 11. August 1858 in Nijkerk ,GE.
  • Titel: titel
    Hij is medisch dokter, officier van gezondheid 1ste klas O.I.L.,direkteur laboratorium voor pathologische anatomie en bacteriologie(later Eijkman instituut) te Batavia, hoogleraar hygiëne, medischepolitie en gerechtelijke geneeskunde te Utrecht, winnaar Nobelprijsfysiologie en geneeskunde 1929.
  • Beruf: med. dr., direkteur laboratorium, hoogleraar.
  • (Onbekend) .Quelle 1
    Christiaan Eijkman doorliep de openbare MULO te Zaandam, waarvan zijn vader directeur was. Hij schoolde zich bij in wiskunde en oude talen en slaagde in 1875 voor het vergelijkend examen dat toegang gaf tot de opleiding tot arts aan de Militaire Geneeskundige School, die was toegevoegd aan het Athenaeum Illustre te Amsterdam. In 1883 promoveerde hij aldaar cum laude tot doctor in de geneeskunde. De fysioloog Thomas Place was zijn promotor. In dat zelfde jaar vertrok hij naar Nederlands-Indië, vergezeld van zijn echtgenote. In 1885 keerde hij met ziekteverlof naar Nederland terug.
    Eijkman bekwaamde zich in de loop van 1886 in de bacteriologie, aanvankelijk onder leiding van de bacterioloog Joseph Forster te Amsterdam, later bij Robert Koch in Berlijn. In oktober werd hij toegevoegd aan de missie C.A. Pekelharing/C. Winkler, die voor 'onderzoek naar de aard en oorzaak der beri-beri' naar Indië vertrok. In 1888 werd Eijkman aangesteld tot directeur van het inmiddels opgerichte laboratorium bij het militair hospitaal te Weltevreden. Daarnaast kreeg hij de opdracht het directoraat van de 'Stovia', de School tot opleiding van inlandsche artsen, op zich te nemen. Hij doceerde aldaar fysiologie en organische scheikunde. In 1893 richtte hij het Tijdschrift voor inlandsche geneeskunde op.
    Toen in 1898 een hoogleraarsbenoeming in Utrecht volgde, keerde Eijkman naar Nederland terug. Hij aanvaardde daar het ambt van hoogleraar in de gezondheidsleer, geneeskundige politie en gerechtelijke geneeskunde met een rede Over gezondheid en ziekte in heete gewesten. In 1912/1913 was hij rector magnificus van de Rijksuniversiteit te Utrecht.
    Spoedig werd Eijkman in wijder kring een vermaard geleerde, wiens ontdekking van antineuritische vitamine hem de Nobelprijs in 1929 ten deel zou doen vallen. Die ontdekking was door Eijkman gedaan na zijn verblijf in Indië, al hadden persoonlijke en medisch-wetenschappelijke ervaringen daar zijn aandacht juist gericht op de in deze koloniën heersende tropische ziekten. Opgeleid in de strikt natuurwetenschappelijke sfeer van de experimentele fysiologie was hij reeds tijdens zijn eerste verblijf in Indië geconfronteerd geweest met de verwoestende werking van tropische ziekten. Hij werd zelf getroffen door malaria, waarvan de verwekker in 1880 door Alphonse Laveran was ontdekt. Daarom richtte hij toen al zijn aandacht geheel op micro-organismen; na zijn terugkomst in Indië had hij in Weltevreden gespeurd naar de verwekkers van tropische ziekten en naar middelen om deze te bestrijden.
    De commissie-Pekelharing was onder de indruk geraakt van de mogelijkheden in het onderzoekingsveld van tropische ziekten voor de bacteriologie. Deze indruk had zelfs tot een overschatting geleid: bij terugkeer in Nederland werd het vermoeden uitgesproken dat ook beri-beri verwekt zou worden door een bacterie. Lange tijd ondersteunde Eijkman deze theorie. Het was hem opgevallen dat hoenders, die hij in zijn laboratorium hield, een 'uitgebreide, perifere zenuwdegeneratie' kregen die overeen kwam met de verschijnselen van beri-beri. Deze kippen kregen gekookte, witte rijst, afkomstig van het militair hospitaal. Door wisseling van kok moesten de kippen het doen met rauwe, ongepelde rijst, waarna de gezonde dieren niet meer ziek werden en de zieke genazen. Deze beroemd geworden waarneming bracht Eijkman tot de theorie dat het zilvervliesje van de rijst een stof zou bevatten die het vergif dat de hoenderpolyneuritis veroorzaakte, zou tegengaan. Hij dacht dus aan een 'antistof in het zilvervliesje, die werkte tegen het gif van de bacterie.
    In 1898 besprak Eijkman, met deze hypothese als achtergrond, de relatie tussen voeding en beri-beri uitvoerig in een drietal artikelen in het Nederlandsch tijdschrift voor geneeskunde 2e reeks 34 (1898) 185-209, 233-247 en 275-303. Inmiddels had hij bewerkt dat van regeringswege door A.G. Vorderman in 1896 een onderzoek werd gedaan in honderd Indische gevangenissen naar het gebruik van ongepelde rijst bij de gevangenen. In de gevangenissen waar men de geheel gepelde rijst gebruikte vond Vorderman een significant hoger aantal beri-be-rilijders dan in de gevangenissen waar onafgewerkte rijst werd toegediend. Hiermede kwam het beri-berivraagstuk onder een bredere aandacht, daar voedingskwesties ook van belang waren voor het Nederlands-Indisch leger. Eijkmans hypothese over het ontstaan van beri-beri was onjuist. Zijn opvolger G. Grijns bestudeerde in Weltevreden de aard van de stof in het zilvervliesje. Hij opperde de theorie dat beri-beri een ziekte was die het gevolg was van het ontbreken van een levensnoodzakelijke stof, een 'partiële honger'. Aanvankelijk was Eijkman door de onderzoekingen van Grijns niet overtuigd. Pas in 1916 erkende hij beri-beri als een deficiëntie ziekte. In 1926 werd de werkzame factor, het vitamine B1, door B.C.P. Jansen en W.F. Donath in het geneeskundig laboratorium te Weltevreden geïsoleerd.
    Eijkman was een van de eerste tropenfysiologen. Zijn kritische geest toetste de leerstellingen over de tropenanemie die bij Europeanen voorkwam, die het gevolg zou zijn van de hoge temperatuur. Hij toonde aan dat de gezonde Europeaan in de tropen geen verhoogde lichaamstemperatuur heeft, niet aan bloedarmoede lijdt en dat zijn stofwisseling niet verschilt van die van de inlandse bewoners. Daarmede werd de aandacht gericht op de tropische hygiëne. Eijkman onderzocht de bacteriologische betrouwbaarheid van het drinkwater, waarbij hij op vernuftige wijze gebruik maakte van lichtgevende bacteriën ter controle van de doelmatigheid van diverse filters. Daarbij ontging hem het probleem van de filtreerbare virussen niet. Ook was hij geïnteresseerd in hondsdolheid; in 1900 ondernam hij speciaal voor dit onderzoek een studiereis naar Parijs.
    Eijkman was in zijn werk zo geboeid door het leven van de micro-organismen, dat Jansen hem heeft gekarakteriseerd als een onwillige vader van de vitaminenleer. Het is hem zwaar gevallen de visie van Grijns naar waarde te schatten. Zijn Nobelprijsvoordracht in 1929, geschreven in de schemering van zijn levensavond, bevat vele omissies in deze zin. Naast deze hoogste wetenschappelijke onderscheiding vonden zijn kwaliteiten allerwege erkenning in de vele lidmaatschappen van wetenschappelijke instellingen, in de benoemingen in commissies op het terrein van de gezondheidszorg en onderscheidingen. Van al deze stelde hij de benoeming tot Foreign Associate of the National Academy in Washington het meeste op prijs. In 1923 werd een Eijkman-medaillefonds opgericht, dat tot doel heeft het onderzoek op het gebied van de tropische hygiëne te bevorderen.
  • Er ist verstorben am 5. November 1930 in Utrecht ,UT, er war 72 Jahre alt.Quelle 2
  • Ein Kind von Christiaan Eijkman und Johanna Alida Pool

Familie von Christiaan Eijkman

(1) Er ist verheiratet mit Aaltje Wigeri van Edema.

Sie haben geheiratet am 30. August 1883 in Schoterland, Friesland, Nederland, er war 25 Jahre alt.Quelle 3


(2) Er ist verheiratet mit Bertha Julie Louisa van der Kemp.

Sie haben geheiratet am 21. Juli 1888 in Batavia,Indonesie, er war 29 Jahre alt.Quelle 4


Kind(er):


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Christiaan Eijkman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Christiaan Eijkman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Christiaan Eijkman


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. B.C.P. Jansen, Het levenswerk van Christiaan Eijkman 1858-1930 (Haarlem, 1959)
    2. akte 156
    3. akte 60
    4. RA 1989/248

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 11. August 1858 war um die 28,4 °C. Der Winddruck war 0.5 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 77%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
    • Im Jahr 1858: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 30. Januar » Das Hallé-Orchester hat in seiner Heimatstadt Manchester den ersten Auftritt als Sinfonieorchester.
      • 13. Februar » Auf der Suche nach der Quelle des Nils dringen die britischen Afrikaforscher Richard Francis Burton und John Hanning Speke als erste Europäer zum Tanganjikasee vor.
      • 16. Februar » Nahe bei Xanten finden sechs Fischer im Ufergelände des Rheins den Xantener Knaben, eine bronzene Statue aus römischer Zeit.
      • 21. Februar » Ein Erdbeben zerstört die griechische Stadt Korinth. Sie wird danach sechs Kilometer entfernt wieder aufgebaut.
      • 8. August » Der Zoologische Garten Frankfurt am Main wird eröffnet.
      • 28. Dezember » Die Uraufführung der Oper Satanella or the Power of Love von Michael William Balfe findet im Covent Garden in London statt.
    • Die Temperatur am 21. Juli 1888 war um die 19,4 °C. Es gab 0.6 mm Niederschlag. Der Winddruck war 14 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 72%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
    • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1888: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 1. April » Der Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta wird gegründet, aus dem später der Fußballverein Sparta Rotterdam hervorgeht.
      • 15. April » Ein paar Freunde gründen im Berliner Vorort Tempelhof den Fußballverein BFC Germania 1888. Es handelt sich heute um den ältesten noch existierenden Fußballverein Deutschlands.
      • 5. August » Ohne Wissen ihres Mannes Carl setzt Bertha Benz sich mit ihren beiden Söhnen Richard und Eugen in den bereits patentierten Motorwagen und fährt 106 Kilometer von Mannheim nach Pforzheim. Diese erste erfolgreiche Überlandfahrt trägt wesentlich dazu bei, die noch bestehenden Vorbehalte von potentiellen Kunden zu zerstreuen und ermöglicht in der Folge den wirtschaftlichen Erfolg der Firma.
      • 7. September » Das Baby Edith Eleanor McLean wird als erstes Kind in den Vereinigten Staaten in einen Brutkasten gelegt.
      • 18. September » In Hamburg wird die Deutsch-Australische Dampfschiffs-Gesellschaft gegründet, die einen Linienverkehr zum fünften Kontinent einrichtet.
      • 7. Dezember » Der Luftreifen wird von John Boyd Dunlop zum Patent angemeldet.
    • Die Temperatur am 5. November 1930 war durchschnittlich 3,8 °C. Es gab 1,9 mm Niederschlag während der letzten 1,2 Stunden. Es gab 4,1 Stunden Sonnenschein (44%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1930: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,8 Millionen Einwohner.
      • 6. Januar » An der Opéra-Comique in Paris erfolgt die Uraufführung der komischen Oper Le Roi d'Yvetot von Jacques Ibert.
      • 27. Februar » Die unbewohnte Bouvetinsel im Südatlantik wird nach dem Verzicht Großbritanniens von Norwegen abhängiges Gebiet.
      • 5. April » Mahatma Gandhi erreicht auf seinem Salzmarsch die Küste bei Dandi und beginnt mit der durch das britische Salzmonopol verbotenen Gewinnung von Meersalz.
      • 2. Oktober » In Berlin werden die Sammlungen in Alfred Messels monumentalem Dreiflügelbau des zweiten Pergamonmuseums auf der Museumsinsel eröffnet.
      • 14. Oktober » Die Uraufführung des Musicals Girl Crazy von George Gershwin findet am New Yorker Alvin Theatre statt.
      • 12. Dezember » Am Théâtre des Bouffes-Parisiens in Paris erfolgt die Uraufführung der Operette Les Aventures du Roi Pausole von Arthur Honegger nach einem Roman von Pierre Louÿs.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Eijkman

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Eijkman.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Eijkman.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Eijkman (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Wessel Eijkman, "Genealogie Eijkman, De Winter, en anderen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-eijkman-de-winter/I2692.php : abgerufen 6. Mai 2024), "Christiaan Eijkman (1858-1930)".