Genealogie de Ruiter » Anthony Abraham Cassa (1760-1817)

Persönliche Daten Anthony Abraham Cassa 

Quelle 1

Familie von Anthony Abraham Cassa


Notizen bei Anthony Abraham Cassa

Anthony Abraham wordt gedoopt in de Nieuwe kerk. Getuigen bij de doop zijn Frederik Abraham Cassa en Cornelia de Reus. Van vader Anthony Isaac wordt hier nog vermeld dat hij oud opper Coopman en gewesen secretaris van de Hoogmogende Heren scheepenen der stad Batavia is geweest.

Zelf vetrekt Anthony Abraham in 1794 naar Indië. Er wordt vermeld dat hij als Onderkoopman buiten emplooi op 18-7-1794 in afwachting van emplooi naar Java gaat, waar hij eerst kassier en ontvanger der domeinen wordt en op 26-10-1795 wordt hij eerste pakhuismeester te Semarang.

In de tijd van de inbezitneming van Java door de Engelsen in 1811 wordt hij in 1813 door de Engelse Gouverneur Thomas Stamford Raffles naar Japan gezonden, om er het kantoor voor de Engelsen in bezit te nemen en tevens als Opperhoofd aldaar in funktie te treden. Door de vastberadenheid en Vaderlandsliefde van het Nederlandse Opperhoofd Hendrik Doeff worden de maatregelen van de Engelsen verijdeld en blijft de Nederlandse vlag op Decima waaien. Hendrik Doeff zelf beschrijft de situatie als volgt:

"Eindelijk, o vreugde! in Hooimaand 1813 kwamen twee Hollandsche schepen in het gezigt. Geen twijfel kon er bestaan, want die schepen gaven het in 1809 bepaalde geheime sein, en de afgegeven verpraaibrieven waren in orde. Het voormalige Opperhoofd Wardenaar, Raad van Indië, was als Commissaris aan boord, alsmede het nieuwe Opperhoofd Cassa. En toch, het bleek dat het eiland Java den Engelschen in handen was gevallen, en dat Wardenaar met eenen Engelschman, vanwege den Engelschen Luitenant-Gouverneur over Java en ondehoorigheden, naar Japan kwam, om van het Nederlandsche Opperhoofd het eilandje Dezima met de Faktorij, voor de Engelschen over te nemen. Moeijlijk, ja verpletterend was deze toestand voor al de in Japan zijnde Nederlanders, maar bovenal voor Hendrik Doeff. Hij liet zich evenmin bevreesd maken, als omkopen. Doeff en Blomhoff (de pakhuismeester) deden de beide Britsche Commissarissen gevoelen, hoe eensdeels hun leven en dat van alle opvarenden steeds in het dringendst gevaar verkeerde; en hoe anderdeels, op het zachts genomen, als te onregt van de Nederlandsche vlag hebbende gebruik gemaakt, de schepen en lading van regtswege verbeurd, en zij met de hunnen als krijgsgevangenen te beschouwen waren. Zodra zij daarvan overtuigd waren, moesten zij zich elk voorstel laten welgevallen. Met de Commissarissen Wardenaar en Ainslie sloot het Opperhoofd eene overeenkomst tot afbetaling der schuld van de Faktorij aan de Nagasakische geldkamer, ten bedrage van ruim 112.000 thails, tot aan het einde van 1813, uit de aangebragte goederen. In dier voege werden de zaken geschikt. De schepen met beide Commissarissen en het medegekomen Opperhoofd Cassa vertrokken".

Dit eerste verblijf van Anthony Abraham Cassa in Japan duurde ongeveer 4 maanden. De Nederlandsche gemachtigde Cock Blomhoff was eveneens met deze reis naar Java gegaan om met de Luitenant Gouverneur van Java de overeenkomsten af te sluiten. Het enige struikelblok hierin bleef de onafhankelijkheid van de Nederlanders. Hij werd verzocht zich aan het hoofd te stellen van een nieuwe zending naar Japan. Ondanks een aanbieding van Rx 15.000 bleef hij weigeren.

 

Voor de tweede maal wordt Anthony Abraham Cassa als Opperhoofd naar Japan gestuurd. Deze tweede tocht wordt als volgt beschreven:

"Het van Batavia afgezonden schip kwam den 8sten van de Oogstmaand 1814 ter reede van Nagasaki. Het stormachtige weder strekte ten voorwendsel der niet-vertoning van het geheime sein, terwijl Cassa en Voorman zorg  droegen zich te vertoonen. De waakzaamheid der Japanners, die met eene boot ter verkenning waren uitgezonden, was dusdoende verschalkt geworden. Alhoewel Cassa aan Doeff kennis gaf van de heugelijke omkeering in Nederland ten vorigen jare, eischte hij evenwel de overgave der Faktorij aan de Engelschen. Het Opperhoofd had thans, en uit hoofde dier omwenteling, en vanwege het stilzwijgen van den gemachtigde Cock Blomhoff, geen meerdere redenen, om zich aan de bevelen der Engelschen te onderwerpen, dan toen hem, het jaar tevoren, dat voorstel door zijnen vriend Wardenaar werd gedaan. De brief van Raffles, door Cassa medegebragt, getuigde van sluwheid. De handelwijze van Cassa getuigde daarvan niet minder. Twee der oppertolken had hij in zijne belangen weten over te halen. Hij werd nogtans door Doeff vergaauwd; en deze deed hem niet enkel eene overeenkomst teekenen, gelijk aan die, welke het vorige jaar door Wardenaar en Ainslie was geteekend, maar verklaarde bovendien, in zijn bijwezen, aan alle de Japansche hoofdambtenaren, dat gewigtige gebeurtenissen, welke in Europa hadden plaats gegrepen, waarschijnlijk aan den oorlog een einde zou maken, en alle zaken herstellen zoo als ze geweest waren, waarom ook door zijne meesters noodzakelijk werd geoordeeld, dat hij, tot op dat tijdstip, als Opperhoofd in Japan zoude blijven. Hagchelijk bleef nogtans Doeff's toestand tot op het oogenblik van Cassa's vetrek, dewijl hij steeds moest vreezen diens streken te zullen zien gelukken. In het volgende jaar had Doeff het genoegen zich te zien ontslaan van de beide tolken, die met Cassa hadden samengespannen".

 

In Teenstra's "Nederland en Overzeesche Bezittingen" wordt deze episode als volgt beschreven:

"In Julij 1813 verschenen eindelijk twee schepen, die niet alleen de Nederlandsche vlag, maar ook het secrete sein lieten waaijen, dat men in den jare 1809 had ingesteld. Doch hoe verwonderde de heer Doeff zich, toen hij uit de hem ter hand gestelde stukken zag, dat Java in handen van de Engelschen was en de Luitenant-Gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles hem gelastte, zich onder de orders van den heer commissaris Wardenaar te stellen (dezelfde die van het jaar 1800 tot 1804 opperhoofd geweest was), hebbende bij den heer A.A. Cassa tot opperhoofd en opvolger van den heer Doeff benoemd. Doeff vermeende hier aan geen gehoor te moeten geven, zoo lang de Japansche regering toestond, dat de Nederlandsche vlag op Decima bleef waaijen. Men hield de zaak voor de Japansche regering geheim en gaf voor, dat het ingehuurde schepen waren. Doeff bleef in zijne betrekking en, om alles te bemantelen, liet hij de beide schepen met een kleine lading naar Batavia vertrekken.

Raffles, hier over gebelgd, zond andermaal kapitein Voorman met een schip naar Japan, aan boord waarvan de genoemde Cassa was als opvolgend opperhoofd, komende de 8sten Augustus 1814 in de baai van Nagasaki ten anker; doch zijn doel niet kunnende bereiken, keerde hij onder eene voorgewende ziekte, ten einde bij den Gouverneur van Nagasaki geen argwaan te verwekken, onverrigter zake naar Java terug".

In een Engelse registratiehttp://home.planet.nl/%7Esandk012/Stamboom/Stamboom-Holland.htm#_ftn48" title="_ftnref48">[48] van personen op Batavia te Java van 1815 komen we een Mr. Abraham Anthony Cassa tegen. Zijn functie is ‘Magistrate’ en ‘Acting Ballieu of the Town and Suburbs’. Hij is dan woonachtig te Molenvliet.

Op 15-1-1815 verzoekt hij vergunning tot verblijf aldaar. Tot zijn dood in 1817 is hij dan nog Baljuw van Batavia. Tevens geeft hij nog voor 21.000 gulden wissels af op H.M. de Kock doch hij betaalt niet.

Hij wordt op 23-9-1817 begraven als Baljuw van Batavia in kelder no. 32. De scheiding courant van zijn boedel door een curator vindt plaats van november 1817 tot 1821.

 

Ten tijde van het huwelijk van Anthony Abraham Cassa en Anna van der Haer is Anthony kapitein in het regiment mariniers onder Generaal Majoor Douglas.

 

????? Hij woont in 1827 met zijn tweede vrouw in Terwagne bij Luik.

Mogelijk ondervindt zij nog de gevolgen van de financiële perikelen waarin haar echtegnoot verkeert want op haar pensioen worden verschillende malen de navolgende kortingen verleend:

-        op 21-10-1841 aan de Vries Robbé voor 5.470 gulden

-        op 1-4-1842 aan M.S. Catz voor 990 gulden

-        op 28-4-1842 wordt de korting aan de Vries Robbé ingetrokken en tot een bedrag van 7.193,05 gulden verleend t.b.v. C.H.Carl.

-        op 11-5-1842 wordt besloten geen kortingen meer te verlenen, voor dat blijkt dat de weduwe Cassa met de Solliciteur Van Foorn heeft afgerekend.

Op 21-9-1843 wordt haar 6 maanden buitenlands verlof verleend.

Voorts zijn over het pensioen nog de volgende aantekeningen gevonden:

-        "De uitbetaling van het pensioen tot Ultimo Juni 1844 zonder overlegging eener attestatie de vita, geautoriseerd. De weduwe Cassa gewaarschuwd tegen het niet opvolgen der bestaande reglementaire bepalingen 12-7-1844".

 

Gedoopt 8-1-1760 te Den Haag, zoon van Anthony

Isaac Cassa en Catharina Needer.

-Kapitein van een compagnie onder het 1ste bataljon

van het regiment mariniers van luitenant-generaal

Douglas

-De Weledelgestrenge Heer, kapitein in het regiment

mariniers van Douglas, in garnizoen te Vlissingen

 

 

 

8-2-1782

 

 

 10-10-1782

 19-10-1782

 

 

 

    ?

 

    ?

 23-9-1817

 

 

-Commissie / instructie Zeeland   Isis Zeeland

 

 

-Ondertrouw te Leeuwarden

-Huwelijk te Vlissingen met de Weledelgeboren

Jongvrouw Anna van der Haar / Haer, van

Leeuwarden   Collectie Wolters; Vlissingen  

Met dank aan Joop van Campen ;  (1 kind)

-Huwelijk met Anna Maria Frederic von Liebeherr

(5 kinderen)

-Buitenechtelijke relatie met Njai Patra (2 kinderen)

-Overleden te Batavia.   Met dank aan Roel Corzaan

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Anthony Abraham Cassa?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Anthony Abraham Cassa

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Anthony Abraham Cassa

Maria Pook
1666-1752
Beatrix Louw
1698-????

Anthony Abraham Cassa
1760-1817


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Pascal Web Site, Jaap van der Galien, Anthony Abraham Cassa, 12. Juni 2020
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Pascal Web Site
      Stamboom: 0k7hx6_9230360bz756106i3r675j

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 8. Januar 1760 war um die -6 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) war von 1759 bis 1766 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1760: Quelle: Wikipedia
      • 20. März » Beim „Großen Feuer von Boston“ werden 349 Gebäude, etwa ein Zehntel der Stadt, zerstört.
      • 18. Mai » Die Jesuitenkirche in Mannheim, die laut dem Kunsthistoriker Georg Dehio bedeutendste Barockkirche Südwestdeutschlands, wird konsekriert.
      • 16. Juli » Im Gefecht bei Emsdorf gelingt den alliierten Truppen im Siebenjährigen Krieg ein Sieg über ein französisches Korps.
      • 31. Juli » Ein alliiertes Heer aus britischen und protestantisch-deutschen Truppen unter der Führung von Ferdinand von Braunschweig und Karl Wilhelm von Braunschweig besiegt die Franzosen unter Louis Nicolas Victor de Félix d’Ollières in der Schlacht bei Warburg des Siebenjährigen Krieges.
      • 15. August » Friedrich der Große besiegt in der Schlacht bei Liegnitz während des Siebenjährigen Krieges eine doppelt so starke österreichische Armee.
      • 29. September » Das Fort Detroit kapituliert als eine der letzten französischen Befestigungen in Nordamerika kampflos vor britischen Truppen unter Major Robert Rogers.
    • Die Temperatur am 23. September 1817 war um die 14,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1817: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Marcellin Champagnat gründet in Frankreich die Maristen-Schulbrüder mit dem Ziel der religiösen Bildung Jugendlicher.
      • 12. Februar » Im chilenischen Unabhängigkeitskampf besiegen die Rebellen unter Bernardo O’Higgins und José de San Martín die spanischen royalistischen Truppen in der Schlacht von Chacabuco. Damit endet die spanische Reconquista Chiles.
      • 16. Februar » Nach der Einnahme von Santiago de Chile im Chilenischen Unabhängigkeitskrieg wird Bernardo O’Higgins Director Supremo de Chile, ein mit diktatorischen Rechten ausgestatteter Präsident.
      • 10. Juli » Der Erfinder des Kaleidoskops, David Brewster, erhält darauf ein englisches Patent.
      • 9. August » Johann Friedrich Gottlob Koenig und Andreas Friedrich Bauer gründen die älteste Druckmaschinenfabrik der Welt: Koenig & Bauer.
      • 6. November » In Rio de Janeiro heiraten der portugiesische Kronprinz Dom Pedro und die Habsburgerin Maria Leopoldine von Österreich.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Cassa

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cassa.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cassa.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cassa (unter)sucht.

    Die Genealogie de Ruiter-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Marcel de Ruiter, "Genealogie de Ruiter", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-ruiter/I15811.php : abgerufen 12. Juni 2024), "Anthony Abraham Cassa (1760-1817)".