Genealogie de Ruiter » Antoine Cassa (1640-1698)

Persönliche Daten Antoine Cassa 


Familie von Antoine Cassa

Er hat eine Beziehung mit Maria Jonasdr de Wolt.


Kind(er):

  1. Anne Cassa  1673-????
  2. Anthony Isaaq Cassa  1675-1723 


Notizen bei Antoine Cassa

zie ook : HTTPS://WWW.fischer-sandker.nl/genalogie/personen/kt-sandker1954/kt-sandker1954-0004.htm
bron: Stamboom van der Galiën/Bootsman
Kamerhellebaardier van HH Mary Stuart, echtgenote van stadhouder Willem III, prins van Oranje en graaf van Nassau in 's Gravenhage

Antoine Cassa is afkomstig uit Zwitserland. Hij is de stamvader van de Nederlandse tak en vestigde zich in 's-Gravenhage.

Het nageslacht van het echtpaar Cassa-de Wolt manifesteerde zich in de achttiende eeuw als een echte Haagse ambtenarenfamilie.

Voor meer info over deze familie kunt u contact opnemen.Bron: De Indische connecties van de "Haagse" familie Cassa.

Onderstaande komt uit bron: stamboom-holland

Lidmaten Waalse hervormde gemeente (1637-1710):

- Anthony Cassa

- Marie Cassa

- Anne Cassa

 

Anthony en Maria Jonasdr. de Wolt gaan op 21-6-1671 voor de kerk in ondertrouw.

 

Anthony wordt 23-6-1698 begraven. Op 23-6-1698 wordt 3 gulden ontvangen voor het recht op begraven te worden te Den Haag.

 

Hoe en wanneer Anthony Cassa in Holland is terecht gekomen is niet bekend.

In 7-1-1663 schrijft hij zich in als lidmaat van de Waalsche http://home.planet.nl/%7Esandk012/Stamboom/Stamboom-Holland.htm#_ftn38" title="_ftnref38"> 38  gemeente in Den Haag.

 

De familie Cassa raakt snel ingeburgerd. In enkele generaties verwerven de leden van de familie zich een uitstekende maatschappelijke positie. Zijn toegang tot de hofhouding van de Oranjes heeft mogelijk bijgedragen aan de snelle stijging op de maatschappelijke ladder.

 

Antoine Cassa maakt deel uit van een garde Zwitserse hellebaardiers. Dit blijkt uit een notariële akte voor Antoine Cassa waarin als getuige twee “corporaux de la compagnie des Suisses hellebardiers de Sr. A:” optreden. (Met Sr. A: wordt bedoeld seigneur Anthoine)

 

In 1669 en 1673 is Anthony hellebaardier bij Hare Hoogheit de princesse douarrière van Oranje Mary Stuart.

 

In 1672 is hij getuige bij een notariële akte die in de Engelse taal wordt opgesteld. Beheerste hij de Engelse taal reeds of heeft hij dat geleerd voor zijn positie als kamerhellebaardier van Hare Hoogheit Mary Stuart.

 

Op 13-2-1673 maakt Maria de Wolt, huisvrouw van Anthony Cassa een testament. Ze is dan “Sieck te bedde leggende doch haere memorie rede verstant ende sinnen wel hebbende ende geen uijtgesondert als uitwendig bleeck d’ welcke overdijncken de seeckerheijt des doods ende de onseeckere wijze vandien willende deselve voorcoomen met testamentaire dispositie van de goederen bij haer testatrice metterdood te ontruijmen ende naer te laeten beveelende eerst ende alvoorens haere ziele inde genade ende barmartigheid Gods”.

Anthony Cassa krijgt het vruchtgebruik over de hele erfenis, met uitzondering van 1.000 carolus gulden die zullen toekomen aan haar twee broers Aernout ende Jacobus de Wolt. Eveneens zijn haar twee broers de uiteindelijke universele erfgenamen.

Blijkbaar is ze op dat moment erg ziek. Ze overlijdt echter niet.

 

In 1674 is Anthony hellebaardier bij Sijne Hoogheit prins Willem II.

 

Op 28-12-1677 wordt Antoine middels de volgende acte aangesteld als griffier:

Nr. 181: Acte voor Anthony Cassa als griffier van de presentie Camer van Hare Hoogheyt. 28 december 1677: “Sijne Hoogheyt heeft tot griffier van de presentie Camer van Hare Hoogheyt; mevrouw de Princesse van Orange en gemalinne, aangenomen en gesteld de persoon van Anthony Cassa (woongemeente 's-G) nu lange jaars getrouw gediend hebbend. Ordonnerende hiermede dat IJsbrand van Noortwijk aan Anthony Cassa dient te betalen een gagie van 300 guldens/jaars ingang genomen hebbbende met de 19e november en tot anders zal worden geordonneerd. Acte Den Haag 28 December 1677”

 

In 1678 is Anthony kamerhellebaardier bij Hare Hoogheijt Mary Stuart.

 

Op 25-1-1679 wordt Anthony d.m.v. de volgende acte aangesteld als hellebaardier in dienst van Willem III:

Nr. 151: Acte voor Anthony Cassa als Hellebaardier van Sijne Hoogheyt in date 25 January 1679: “Sijne Hoogheyt heeft in plaetse van Alexander Prewool nu onlangs overleden tot sijnen Hellebaardier aangenomen bij desen Anthony Cassa gevoegene Hellebaardier van Hare Hogheyt ende dat op gelijke gagie van honderd gulden jaars en vijftig stuyvers daags voor costgeld als bij den voornoemde Alexander Prewool tot sijnen overlijden is genoten”.

 

In 1679 wordt Antoine nog genoemd op een lijst van Hare Hoogheyts (Mary Stuart) bedienden:

Nr. 603/38 Lijste van Tractementen van Hare Hoogheyts bedienden in dato 2e Meij 1679:          Sijne Hoogheyt ordonneert hiermede Sijnen thesaurier ende Rentmeester Generaal Dirck Verhaagen jaerlijcks te betalen aen de volgende personen hetgeen achter ieders naam is uitgedrukt: “Aen Anthony Cassa pagie van de presentie Camer 300//0//0”.

Hiermee was Antoine met een aantal anderen de laagst betaalde van de lijst. De hofmeester kreeg b.v. 666 gulden en de opperstalmeester 1.066 guldenhttp://home.planet.nl/%7Esandk012/Stamboom/Stamboom-Holland.htm#_ftn39" title="_ftnref39">[39].

 

 

Antoine Cassa is niet onbemiddeld. Hij treedt op als geldschieter. Hij leent hierbij behoorlijke bedragen uit. Vermoedelijk bezit ook Maria de Wolt behoorlijk wat geld. Na zijn huwelijk in 1671 met Maria de Wolt leent Antoine aanzienlijk hogere bedragen uit. Maria lijkt hier duidelijk de hand in te hebben. Een enkele maal treedt zij zelf op als verstrekker van een geldlening of tekent zij voor de aflossing van de lening. De hieronder genoemde geldleningen zijn bekend.

1) Op 4-9-1668 leent Anthony 207 francs hollands geld “à 20 sol le franc” aan baron F.L.N. Bonstettin. Dit wordt bij notariële akte vastgelegd in de Franse taal. (zie voor de akte in het boek “Akten en testamenten” bij de datum 28-5-1665).

De baron kan het bedrag zowel in Holland als in Zwitserland terugbetalen. Op 28-5-1669 heeft Anthony het geld echter weer nodig. Hij cedeert dan de schuldbekentenis aan Jean Poincet, koopman en burger in Den Haag.

2) Op 6-9-1674 leent Maria de Wolt een bedrag van 400 gulden aan J.D. Camps, wapenbewaarder van zijn hoogheid de prins van Oranje en meesterpistoolmaker te Den Haag. Terug te betalen over 1 jaar precies met een rente van 5%.

3) Op 25-7-1678 leent Anthony een bedrag van 300 gulden aan Jacob du Wault. Als onderpand een erfenis die zijn vrouw Anna Cornelia van de Kerckhove toekomt.

4) In april 1679 leent Anthony Cassa een bedrag van 2.400 gulden aan Matthijs Haseur, klerk ter secretarie van de Heeren Raden van State. De rente wordt vastgesteld op 6% per jaar. Haseur stelt als onderpand een schuldbekentenis van Johan Camphuijsen, Capn van een compagnie artillerie van 3.893 gulden.

5) Op 4-4-1680 leent Anthony een bedrag ter grootte van 2.400 gulden aan Johan Dimer solliciteurhttp://home.planet.nl/%7Esandk012/Stamboom/Stamboom-Holland.htm#_ftn40" title="_ftnref40">[40] in Den Haag, tegen een rente van 4,5% terug te betalen over 6 maanden. Als onderpand cedeert Johan Dimer zijn soldij aan Anthony Cassa. Johan Dimer lost zijn schuld in januari 1681 af zoals aangetoond met een kwitantie van Maria de Wolt.

6) Op 31-3-1681 leent Anthony een bedrag van 2.600 gulden aan de heren Wilbrennick en Gerard Groenewegen, postmeesters te Den Haag. Als onderpand ontvangt Anthony 2 obligaties. Maria de Wolt tekent voor de aflossing in juni 1682.

7) Op 21-6-1682 leent Anthony een bedrag ter grootte van 2.000 gulden aan zijn zwager Jacob en schoonzuster Anna van de Kerckhove. De rente is 4% en terug te betalen over 1 jaar precies.

8) Op 21-6-1682 leent Anthony een bedrag ter grootte van 2.000 gulden aan Jacob de Wault. De rente is 4% en eveneens terug te betalen over 1 jaar precies. Dit terugbetalen is lastig voor Jacob, op 11-8-1684 cedeert hij 3 obligaties aan Anthony: Namelijk een schuldbekentenis ter grootte van 387 gulden, een schuldbekentenis van 1.817 gulden en 50 cent en een derde schuldbekentenis van 200 gulden voor huisvesting, drank, vordering en geleend geld. Deze schuldbekentenissen zijn van Rombout Rombouts, inwonend bij Jacob du Wault.

9) Op 12-7-1683 leent Anthony een bedrag van 70 franc à 20 sol in hollandse geldstukken aan Pierre Blanchet. Pierre Blanchet is van geboorte uit Listry bij of in de buurt van Lausanne. De vader van Pierre Blanchet zal dit bedrag terugbetalen in “escus blancs” aan Suzanna Cassa zuster van Anthony wonend in Zwitserland. Dit wordt bij notariële akte vastgelegd in de franse taal.

 

 

Moeder Maria en haar broers Aernout en Jacob de Wolt erven van hun ouders een huis met erf en 3 koetshuizen en 2 stallen. Het pand ligt aan de zuidzijde in de Sterlingstraat (in 2000 de Casuariestraat), tussen het Bleijenburg en de Prinsessegracht. Op 19-2-1684 koopt Anthony (*Listry) het aandeel van Aernout en Jacob voor respectievelijk 1.700 en 1.800 gulden. Het resterende deel is reeds in bezit van Anthony Cassa en zijn minderjarige zoon. Belending oost de heer Vossius, belending zuid de burgemeester Van Beuningen. Dit belendende huis van mr. Coenraad van Beuningen, groot van beslag en hebbende een groot aantal kamers vertoont zich van de zuidzijde als een groot paleis. Dit huis ligt achter enkele huisjes aan het Bleijenburg en is te bereiken via een nauw steegje. De tuin loopt tot aan de Prinsessegracht.

 

 

Zoon Anthony Isaac

Antoine Isaac is de enige zoon. Hij wordt solliciteurhttp://home.planet.nl/%7Esandk012/Stamboom/Stamboom-Holland.htm#_ftn41" title="_ftnref41">[41] militaire. Dit ambt kan aanzienlijke voordelen met zich meebrengen. Een goed betaalde baan die contacten met zich meebrengt met personen op invloedrijke postites.

In 1685 ontvangt Anthony Isaac 30 francs uit een erfenis zoals vastgelegd in het testament van Jean du Commun, citoijen de Genève en chef d’office de S:A: Monseigneur le prince d’Oranje.

 

 

Dochter Jeanne Elisabeth

Ze wordt gedoopt in de Waalse Kerk.


Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antoine Cassa?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Antoine Cassa

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Antoine Cassa


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) war von 1625 bis 1647 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1640: Quelle: Wikipedia
    • 13. April » Weil er Subsidien für einen geplanten Krieg gegen Schottland benötigt, beruft König KarlI. von England nach elf Jahren zum ersten Mal das Parlament ein. Nur drei Wochen später wird er es wieder entlassen, weil es seinen Forderungen nicht nachkommt. Es geht als Kurzes Parlament in die Geschichte ein.
    • 23. April » In Madras wird das Fort St. George als erstes britisches Fort in Indien fertiggestellt. Das Fort wird bald ein Drehpunkt des Handels und Keimzelle einer Siedlung namens George Town.
    • 26. Oktober » Der zweite Bischofskrieg wird mit dem Vertrag von Ripon beendet. Der englische König Karl I. muss darin Schottland Zugeständnisse gewähren, die ihm Konflikte mit dem einberufenen Langen Parlament bereiten.
    • 1. Dezember » Friedrich Wilhelm wird nach dem Tod seines Vaters Georg Wilhelm Kurfürst von Brandenburg und Herzog von Preußen.
    • 1. Dezember » Mit einem Sturm auf den Königspalast beenden die portugiesischen Cortes die Personalunion Portugals mit Spanien. Erster König des wieder unabhängigen Portugal wird Johann IV. aus dem Hause Bragança.
    • 15. Dezember » Herzog Johann II. von Braganza wird als Johann IV. König von Portugal, wodurch die seit 1580 währende Personalunion mit Spanien beendet wird.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1698: Quelle: Wikipedia
    • 4. Januar » Der größte Teil des Palace of Whitehall, die Hauptresidenz der britischen Monarchen, wird bis auf das Banqueting House durch ein Feuer komplett zerstört. Das Gebäude wird wegen Geldmangels nicht wieder aufgebaut und das Gelände in der Folge verpachtet und für den Bau von Stadthäusern freigegeben.
    • 2. Juli » Thomas Savery erhält ein Patent auf eine von ihm zur Verwendung in Bergwerken erfundene Dampfpumpe, einen Vorläufer der Dampfmaschine.
    • 5. September » Nach seiner Rückkehr aus Westeuropa verbietet der russische Zar Peter der Große das Tragen von Bärten, da dieses unzeitgemäß sei. Weil der Erlass im Lande besonders bei den Altgläubigen nicht den gewünschten Erfolg erzielt, wird einige Monate später vom Zaren eine Bartsteuer eingeführt.
    • 26. Oktober » Eine Auswirkung des Friedens von Rijswijk ist die Einführung des Simultaneums, das Recht, wonach im selben Staat der evangelische und der katholische Glaube frei ausgeübt werden kann.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Cassa

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Cassa.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Cassa.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Cassa (unter)sucht.

Die Genealogie de Ruiter-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marcel de Ruiter, "Genealogie de Ruiter", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-ruiter/I13314.php : abgerufen 31. Mai 2024), "Antoine Cassa (1640-1698)".