Genealogie John Muijsers » Magnus vi van Noorwegen (1238-1280)

Persönliche Daten Magnus vi van Noorwegen 

Quelle 1

Familie von Magnus vi van Noorwegen

Er ist verheiratet mit Ingeborg Eriksdotter van Denemarken.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):

  1. Erik ii van Noorwegen  1268-1299 
  2. Haakon v van Noorwegen  ± 1270-1319 


Notizen bei Magnus vi van Noorwegen

Magnus Lagabøte (Tønsberg, 1 mei 1238 - Bergen, 9 mei 1280) was koning van Noorwegen van 1263 tot 1280.
Magnus VI werd geboren op 1 mei 1238 in Tønsberg. Hij was de jongste zoon van Haakon IV. Hij groeide op in Bergen. Toen in 1257 zijn broer stierf, kwam hij in aanmerking als troonopvolger. Nog hetzelfde jaar gaf zijn vader hem de koningstitel. Hij werd koning nadat zijn vader na een kort ziekbed overleed op de Orkney-eilanden waar hij overwinterde in de strijd tegen de Schotten. Op 16 december 1263 werd hij koning van Noorwegen. Magnus was gehuwd met Ingeborg Eriksdotter, een dochter van koning Erik IV van Denemarken en Jutta van Saksen.

In de buitenlandse politiek verschilde Magnus van zijn vader, die een nogal agressieve buitenlandse politiek had gevoerd. In ruil voor een groot bedrag aan zilver en een jaarlijkse betaling gaf hij in 1266 de Hebriden en het eiland Man over aan de Schotten. Hetzelfde jaar erkende de Schotten de Noorse heerschappij over de Orkney-eilanden. Met dit Verdrag van Perth werd de Schots-Noorse Oorlog beëindigd. Magnus had goede banden met zowel de Engelse als de Zweedse koning. In 1260 werd de grens met Zweden voor het eerst vastgesteld. De enige keer dat Magnus tijdens zijn regeringsperiode een vloot samenbracht was toen de twee broers van Waldemar deze vermoordden en naar Noorwegen vluchtten. Magnus confronteerde de koning van Zweden Magnus met zijn vloot om tot een oplossing te komen. Magnus van Zweden gaf echter niet op en Magnus van Noorwegen trok zich zonder conflict terug. Met betrekking tot de binnenlandse politiek stelde Magnus pogingen in het werk de wetgeving te moderniseren. In 1274 bracht hij alle lokale en regionale wetten samen in een landelijk wetgeving. In 1276 werd er ook een licht aangepaste versie voor IJsland ingevoerd. In Magnus' wetgeving werd misdaad gezien als misdaad tegen de kroon, in plaats van misdaad tegen het individu. Op deze manier was het mogelijk misdaden in naam van de koning te vervolgen en perkte hij persoonlijke wraakneming van burgers in. Ook kregen de steden meer vrijheid van de macht van het platteland. Op het gebied van erfopvolging gaf Magnus zijn eerste zoon Erik (II) de titel van koning en zijn tweede zoon Haakon(V) de titel van Baron. Zo was het duidelijk hoe de erfopvolging zou verlopen. Magnus' wetgeving had als consequentie dat de koning ook macht over de kerk zou krijgen, iets dat sinds de investituurstrijd erg gevoelig lag. Magnus kwam dan ook in conflict met de aartsbisschop. Uiteindelijk sloot hij in 1277 een verdrag gesloten met de kerk. Hierin behield de kerk de meeste van haar juridische vrijheid, maar de kerk moest wel de claim van Noorwegen als land van de katholieke kerk opgeven. Magnus was de laatste Noorse koning met een eigen familiekroniek. Helaas is hier maar een klein stukje van bewaard gebleven.

Op 9 mei in het jaar 1280 stierf Magnus in Bergen. Hier was hij eerder dat jaar ziek geworden. Zijn zoon Erik volgde hem op, ook al was hij pas 12. De echte macht lag echter bij zijn adviseurs.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Magnus vi van Noorwegen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Magnus vi van Noorwegen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Magnus vi van Noorwegen

Magnus vi van Noorwegen
1238-1280



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnus_VI_van_Noorwegen

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia

  • 1204 » Agnes, Pfalzgräfin
  • 1247 » Richard de Bures, Großmeister des Templerordens
  • 1280 » Magnus Lagabætir, König von Norwegen
  • 1282 » Volkmar, Benediktinermönch und Abt des Klosters Niederaltaich
  • 1315 » Hugo V., Herzog von Burgund und Titularherrscher des Königreichs Thessaloniki
  • 1329 » John Droxford, englischer Minister und Geistlicher

Über den Familiennamen Van Noorwegen


Die Genealogie John Muijsers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
John Muijsers, "Genealogie John Muijsers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daemen/I7377.php : abgerufen 24. September 2024), "Magnus vi van Noorwegen (1238-1280)".