Genealogie Burgers » Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers (1828-1895)

Persönliche Daten Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers 

  • Spitzname ist Ludovicus.
  • Er wurde geboren am 12. Januar 1828 in Utrecht.
  • Berufe:
    • von 1866 bis 1876 Stalhouder Voorstraat H518/519 Utrecht.
    • von 1876 bis 1883 Ondernemer van de Nieuwe Manège, Voorstraat te Utrecht, handelaar in paarden, stalling voor luxe paarden en rijtuigen.Quelle 1
  • Wohnhaft:
    • Lange Nieuwstraat Wijk A no. 592, Utrecht.
      adres bij de geboorte van Lodewicus Johannes in 1828
    • Ab 1853: Nieuwe Nieuwstraat 23, Amsterdam.
      Beroep: tapper en ongehuwd
    • Ab 1854: Wittevrouwenstraat, Utrecht.
    • von 1866 bis 2. Juni 1883: Voorstraat Wijk H 518/519, Utrecht.
    • Ab 2. Juni 1883: Vijzelstraat 39, Amsterdam.
    • von 12. Mai 1891 bis 1895: Bloedstraat 10-12, Amsterdam.
      bij overlijden
  • (Militair) .
    vrijgesteld "wegens lighaamsgebreken"
  • Er ist verstorben am 23. September 1895 in Amsterdam, er war 67 Jahre alt.Quelle 2
    Overleden op het adres Bloedstraat 10
    Oorzaak: Endeldarmkanker (Carcinoma Recti)
  • Ein Kind von Joannes Burgers und Petronella Lambooij
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 9. Dezember 2022.

Familie von Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers

(1) Er ist verheiratet mit Jacoba Johanna Maria van Heukelom.

Sie haben geheiratet am 7. Dezember 1864 in Utrecht, er war 36 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. NN Burgers  1876
  2. Henri Theodoor Burgers  1877-1929 


(2) Er ist verheiratet mit Hendrikje Urban.

Sie haben geheiratet am 23. April 1885 in Amsterdam, er war 57 Jahre alt.


Notizen bei Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers

LODEWICUS JOHANNES woont vanaf 1854 weer in Utrecht in de Wittevrouwenstraat, waar hij op 7 december 1864 trouwt met JACOBA JOHANNA MARIA VAN HEUKELOM, dochter van de Utrechtse wieldraaier Adrianus van Heukelom en Jannigje Oudstijn. Op de huwelijksakte van 7 december 1864 staat bij hem vermeld "zonder beroep". Waarschijnlijk heeft Ludowicus, zoals hij werd genoemd, dan al plannen om ondernemer te worden. Op 3 juli 1865 laat hij door notaris Hendrik Duyfjes te Utrecht een testament opmaken waarin hij zijn vrouw als enige en algehele erfgename aanstelt van zijn nalatenschap.
Op 17 augustus 1866 koopt hij bij acte verleden voor notaris Hendrik Duyfjes van Antonie Willem Janssens, stalhouder, voor een bedrag van 5100 gulden "---- een koetshuis met stalling, plaats en koets- of inrijpoort met woonkamer, staande en gelegen binnen de stad Utrecht aan de Voorstraat nabij de Boothstraat, wijk H nommer 518 (*), bij het kadaster der gemeente Utrecht bekend in sectie S nommer 568 ---". I.v.m. een erfeniskwestie bleef een klein deel van het perceel in handen van Janssens, maar op 9 april 1867 neemt Ludowicus ook dat deel over en is hij volledig eigenaar van de stalhouderij.

Aangezien het gezin inmiddels gezinsuitbreiding heeft gekregen besluit Ludowicus op 28 april 1870 tot aankoop van het naastgelegen "---huis met erf en grond, staande en gelegen te Utrecht aan de Zuidzijde van de Voorstraat, Wijk H nommer 519(*), bij het kadaster der gemeente Utrecht bekend in Sectie A, nommer 569, groot een en tachtig centiaren of vierkante ellen welk perceel behoort aan Elisabeth Scheer, weduwe van Theobaldus Walsmit ---". Om deze grote aankoop te financieren leent hij bij acte op 30 april 1870 verleden voor notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever, notaris te Utrecht van ene Herman Sandbrink een bedrag van 6000 gulden, met als onderpand zijn beide percelen. Het woonhuis nr. H519 wordt in augustus 1870 verbouwd.

Om de zaken te laten groeien blijkt het ook in de jaren die volgen noodzakelijk om regelmatig bij de geldschieters aan te kloppen en op 1 juni 1874 zit Ludowicus weer bij notaris Henri Willem Theodoor van Goudoever, ditmaal om een acte te laten passeren waarmee hij een bedrag leent van 15000 gulden van Bernardus (Barend) Peletier, firmant van de door zijn broer Gerlach Ribbius Peletier in 1844 opgerichte sigarenfabriek.
Een half jaar later leent Ludowicus van dezelfde Peletier nogmaals een bedrag van 6000 gulden en dient hij op 22 maart 1876 bij de gemeente Utrecht een verzoek in om de drie achter zijn woning gelegen stallen af te breken en daarvoor in de plaats te bouwen "eene Manège met stal, wijders om de voorgevel van zijn woning te veranderen en om de bestaande mestbak te verplaatsen ..."). Deze vergunning wordt vervolgens verleend en als de verbouwing achter de rug is, is Ludowicus eigenaar van "De Nieuwe Manège" :

Dan, op 4 februari 1880, overlijdt na een slepende ziekte van vijf maanden, op 45-jarige leeftijd zijn vrouw JACOBA JOHANNA MARIA VAN HEUKELOM. In de overlijdensadvertentie die verschijnt in het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad laat hij weten: "hem nalatende zes kinderen, te jong om hun verlies te beseffen". Voor Ludowicus is dit een grote klap, hij moet nu een onderneming leiden en staat alleen voor de opvoeding van zijn kinderen. In 1882 leent hij nog eens 6000 gulden van Bernardus Peletier, waardoor zijn totale schuld oploopt tot 31000 gulden, een voor die tijd immens bedrag. Mede onder druk van de concurrentie (er waren een groot aantal stalhouderijen in Utrecht o.a. de grote Stalhouderij van W.v.d. Lee) en onder druk van zijn persoonlijke omstandigheden kon Ludowicus het zakelijk niet meer bolwerken en op 10 april 1883 wordt door Peletier zijn faillissement aangevraagd.
Op 10 mei 1883 verschijnt er een advertentie in de krant waarin tot openbare verkoop zal worden overgegaan van het "gebouw met erf en grond, genaamd De Nieuwe Manège met Handel in Luxe paarden, gelegen te Utrecht aan de Voorstraat Wijk H nommers 518/519, bevattende een groot koetshuis met royale inrijpoort, elk met afzonderlijk bovenhuis, aparte opgangen, ruime stallen voor 19 paarden, groote en naar alle eischen des tijds ingerichte Manège met galerijen (...), bovenhuis met alcoof, keurig behangen, beschilderd en gestucadoord, stookplaats met fraaie marmeren schoorsteenmantel, gang, keuken en welwaterpomp en noodige gemakken, achterkamer met alcoof, kleedkamer, groote Zolder, dienstbodenkamer en ruime droge kelder. Tevens het andere bovenhuis, dito ingericht, maar iets kleiner". Het geheel wordt verkocht op de veiling voor 22000 gulden en hiermee komt een mooie droom tot een triest einde.

Ludowicus is dan inmiddels al met zijn zes kinderen, variërend in de leeftijd van 5 tot 17 jaar (onder wie mijn opa Henri Theodoor), naar Amsterdam verhuisd, waar hij zijn intrek had genomen in het café VIJZELSTRAAT 39 hoek Reguliersdwarsstraat. Omdat het in die tijd voor mensen die in staat van faillissement verkeerden nauwelijks mogelijk was om op hun eigen naam een vergunning te krijgen voor het schenken van sterke drank, werd de vergunning op naam gesteld van zijn jongste broer Theodorus Johannes, die in Amsterdam al een aantal cafés bezat. Van dit adres gaan zij weg in juli 1884.

Op 18 oktober 1884 gaat de familie wonen in de SPUISTRAAT 149, waar toen CAFÉ LA POSTE was gevestigd. Zijn zuster Mathilda, al enkele jaren weduwe van Fredrik van den Heuvel, trekt bij het gezin in om de zorg van de kinderen op zich te nemen. In november van datzelfde jaar wordt door de gemeente Amsterdam een vergunning afgegeven om "sterken drank in het klein te verkoopen in het voorhuis van het perceel Spuistraat 149". Deze vergunning werd verstrekt op naam van Mathilda. Op 6 november van datzelfde jaar gaat Lodewicus Johannes terug naar Utrecht met 5 kinderen. De oudste, Lodewicus Johannes Jacobus, blijft bij tante Mathilda in het café in de Spuistraat wonen. Op 2 maart 1885 voegt L.J. zich dan weer met zijn 5 kinderen bij hen.

Op 23 april 1885 trouwt hij met Hendrikje URBAN en in juni 1885 gaat hij zonder de kinderen wonen op de MARTELAARSGRACHT 20. In mei 1886 komt hij met zijn vrouw wonen in de SPUISTRAAT 149. Op 29 januari 1887 verlaten zij dit huis. Tante Mathilda gaat terug naar Utrecht, de oudste zoon gaat naar het tehuis op het RAPENBURG 2 en het echtpaar met de 5 overige kinderen neemt zijn intrek in de PEPERSTRAAT 1.

Na nog enkele malen te zijn verhuisd komen ze op 12 mei 1891 in de BLOEDSTRAAT 10-12 wonen, waar Ludowicus weer stalhouder is en zijn vrouw Hendrikje Urban een café exploiteert (de gemeentelijke vergunning om sterke drank te verkopen in het voorhuis en binnenvertrek van het pand Bloedstraat nr. 12 staat nu op naam van zijn echtgenote, Hendrikje Urban). Hier overlijdt Lodewicus Johannes Burgers op 23 september 1895, 67 jaar oud.

* N.B. De omnummeringslijst 1890 geeft voor het adres Voorstraat wijk H nr. 518 het adres Voorstraat 75 en voor het oude adres Wijk H nr. 519 wordt aangegeven het adres Voorstraat 71/71bis en 73/73bis. Na nog een aantal jaren dienst te hebben gedaan als spreeklokaal en schoolmuseum, was er vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw een autobedrijf gevestigd. Na langdurige leegstand kwamen de panden 71 en 73 in 1976 in handen van de kraakbeweging die er een politiek-cultureel centrum vestigde.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Lodewicus Johannes Burgers


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Adresboek Utrecht
    2. Patiëntenregister Binnengasthuis Akte 6701
    3. Aktenr. 438

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 12. Januar 1828 war um die 3,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken zwaar mist. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1828: Quelle: Wikipedia
      • 18. Januar » Die Königreiche Bayern und Württemberg bilden den Süddeutschen Zollverein.
      • 1. Februar » Am Stadttheater in Münster wird die Oper Ali Pascha von Janina von Albert Lortzing uraufgeführt.
      • 22. Februar » Friedrich Wöhler bringt die Synthese von Harnstoff aus Ammoniumcyanat zustande. Er gewinnt damit erstmals künstlich einen organischen Stoff und widerlegt die verbreitete These, dass diese nur von Lebewesen unter dem Einfluss der „vis vitalis“ produziert werden könnten.
      • 22. Februar » Russland unter Zar NikolausI. erhält im Frieden von Turkmantschai nach dem Krieg gegen Persien unter dem Kadscharenherrscher Fath Ali Schah Landgewinne im Kaukasusgebiet.
      • 26. März » Der österreichische Komponist Franz Schubert gibt sein erstes und einziges öffentliches Konzert im Lokal der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien.
      • 20. April » Der Franzose René Caillié erreicht als Araber verkleidet als zweiter Europäer nach Alexander Gordon Laing das in Europa geheimnisumwitterte Timbuktu am Niger. Die Stadt entpuppt sich als klein, unbedeutend und arm. Seine für Europa enttäuschenden Berichte führen bis heute dazu, dass seine Anwesenheit in Timbuktu angezweifelt wird.
    • Die Temperatur am 23. April 1885 war um die 14,6 °C. Der Winddruck war 5 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 73%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 23. April 1884 bis 21. April 1888 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1885: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 27. Februar » Der deutsche Kaiser WilhelmI. unterzeichnet für getätigte und zukünftige Gebietserwerbungen der Gesellschaft für deutsche Kolonisation in Ostafrika einen Schutzbrief.
      • 3. März » Die American Telephone and Telegraph Corporation (AT&T) wird gegründet, um das erste Fernsprechnetz der USA zu betreiben.
      • 19. August » Der irische Amateurastronom Isaac Ward entdeckt in der Andromedagalaxie die als S Andromedae bezeichnete Supernova.
      • 29. August » Gottlieb Daimler erhält ein Patent auf seinen Reitwagen, den Prototyp für das Motorrad. Er entwickelte das Fahrzeug mit seitlichen Stützrädern zusammen mit Wilhelm Maybach.
      • 5. November » Der Ort Finschhafen auf Neuguinea wird als Verwaltungszentrum der deutschen Kolonie Kaiser-Wilhelms-Land gegründet.
      • 10. November » Zwischen Cannstatt und Untertürkheim findet eine erste Probefahrt mit dem von Gottlieb Daimler und Wilhelm Maybach konstruierten Reitwagen, einem Vorläufer des Motorrads, statt.
    • Die Temperatur am 23. September 1895 war um die 12,2 °C. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 81%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 9. Mai 1894 bis 27. Juli 1897 regierte in den Niederlanden das Kabinett Roëll mit Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1895: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 15. Januar » David Stempel gründet in Frankfurt am Main eine Firma, die bald darauf als Schriftgießerei D. Stempel führend wird.
      • 11. April » Die Brüder Auguste und Louis Lumière melden ein deutsches Patent auf ihren Cinématographen an, der Filmkamera und Projektionsapparat in einem ist.
      • 7. Mai » Geschichte des Hörfunks: Der russische Physiker Alexander Popow demonstriert die Möglichkeit der Übertragung und des Empfangs elektrischer Schwingungen.
      • 3. Juni » Das Monument aux Bourgeois de Calais von Auguste Rodin wird in Calais eingeweiht.
      • 10. Juli » Die sozialen Verhältnisse in Belgien veranlassen Papst Leo XIII. zur Enzyklika Permoti nos an die dortige Bischofskonferenz.
      • 29. Dezember » Der Brite Leander Starr Jameson überschreitet mit seinen Truppen von Südrhodesien aus die Grenze zur Burenrepublik Transvaal und beginnt damit den Jameson Raid in Richtung Johannesburg, um die Burenrepubliken dem Britischen Weltreich einzuverleiben.

    Über den Familiennamen Burgers

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Burgers.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Burgers.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Burgers (unter)sucht.

    Die Genealogie Burgers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Jan Burgers, "Genealogie Burgers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-burgers/I26.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Lodewicus Johannes "Ludovicus" Burgers (1828-1895)".