Genealogie Buddingh » Adrianus Johannes Immink (1838-1914)

Persönliche Daten Adrianus Johannes Immink 


Familie von Adrianus Johannes Immink

Er ist verheiratet mit Cornelia Margaretha Jacoba Roos.

Sie haben geheiratet am 27. Juni 1874 in Amersfoort, er war 36 Jahre alt.


Notizen bei Adrianus Johannes Immink

Immink, Adrianus Johannes , jurist en rechterlijk ambtenaar in Nederlands-Indië (Doesburg 12-3- 1838 - 's-Gravenhage 24-9- 1914) . Zoon van Wernerus Immink, Nederlands hervormd predikant, en Johanna Elisabeth Ninaber. Gehuwd op 27-6-1874 met Cornelia Margaretha Jacoba Roos.

Immink stamde uit een geslacht van predikanten: vijf generaties vóór hem hadden op de kansel gestaan. Hijzelf brak echter met de familietraditie door een rechtenstudie te Utrecht te kiezen. Op 16 december 1861 promoveerde hij bij prof. G.W. Vreede op een dissertatie getiteld Eenige opmerkingen over de misdaad van brandstichting (art. 434 C.P.) , een dun boekje van nog geen veertig bladzijden, zoals indertijd gebruikelijk. Na een aanvullende studie aan de Koninklijke Academie te Delft legde Immink in 1863 het grootambtenaarsexamen af, waarna hij nog dat zelfde jaar werd benoemd tot ambtenaar van de eerste klasse voor de burgerlijke dienst in Nederlands-Indië. Hiermee was de weg tot een rechterlijke loopbaan in de kolonie voor hem geopend. Na vijf jaren van griffierswerkzaamheden, werd Immink in 1869 benoemd tot officier van justitie te Ambon en nog dat zelfde jaar tot lid van de Raad van Justitie te Soerabaja, eerste handelsstad en tweede stad van Indië. Na een tweejarig Europees verlof volgde in 1874 zijn benoeming tot president van de Raad van Justitie te Makassar en in 1876 tot voorzitter van de Landraad te Soerabaja.

Anders dan men wellicht zou denken, was het Indië van die dagen niet een land van serene rust voor leden van de rechterlijke macht. Niet alleen werd voortdurend geklaagd over de overbelasting van de rechterlijke macht - een ook nu nog bekend thema -, maar ook de verhouding tot het binnenlands bestuur riep grote spanningen op. In 1869 had minister van Koloniën E. de Waal het belangrijke besluit genomen dat de residenten geleidelijk zouden worden ontheven van het voorzitterschap van de landraden, de rechterlijke colleges die de rechtsmacht over de inheemse bevolking uitoefenden. Het voorzitterschap zou in het vervolg worden opgedragen aan rechtsgeleerden, leden van de rechterlijke macht. Dit besluit werd door menig bestuursambtenaar als een aantasting van zijn prerogatieven en aanslag op zijn positie gezien en riep zo de nodige wrevel en wrijving op. Het onbehagen uitte zich in allerlei persoonlijke incidenten.

Ook Immink, die een weinig gemakkelijk en lichtgeraakt heer was, werd daarin betrokken. Onenigheid over de taken op te dragen aan een substituut-griffier die zowel voor de resident van Soerabaja in diens hoedanigheid van voorzitter van de ommegaande rechtbank, als voor de voorzitter van de Landraad moest werken, leidde in 1878 tot Imminks overplaatsing naar het 'ongezonde' Semarang. Bitter heeft hij zich hierover beklaagd, onder andere in zijn in 1880, tijdens een tweede Europees verlof, verschenen (anonieme) brochure, Iets over de tegenwoordige afhankelijkheid van de Nederlandsch- Indische rechterlijke ambtenaren . In dit geschrift hield Immink een pleidooi voor een grotere onafhankelijkheid van de Indische rechterlijke macht. Anders dan in Nederland werd immers alleen de president van het Hooggerechtshof van Nederlands-Indië door de Koning benoemd; de overige leden van de zittende magistratuur, met inbegrip van de staande, waren voor benoeming, overplaatsing en bevordering geheel afhankelijk van de gouverneur-generaal, die zich daarbij liet adviseren door de directeur van het departement van Justitie. Op zijn beurt sloeg deze acht op het aantal dienstjaren van een ieder; met dien verstande dat de leden van het Hooggerechtshof niet tegen hun wil door de Indische regering in een andere ambtsbetrekking konden worden geplaatst. Dit kwam de kwaliteit van de rechterlijke macht niet ten goede en evenmin het onafhankelijk oordeel, omdat de benoemingen in beginsel niet voor het leven geschiedden. Ook in De Indische Gids (3 (1881) I, 491-503) kruiste Immink nog de degens over deze affaire met de oud-resident C. Bosscher.

Veel gezag kan Immink zich met deze pennenstrijd niet verworven hebben. Meer deed hij dit met enkele handboeken. In 1882 verscheen De regterlijke organisatie van Nederlandsch-Indië : een nuttig artikelsgewijs commentaar op het Indisch Reglement op de Rechterlijke Organisatie, met gebruikmaking van tal van tijdens zijn verloftijd geraadpleegde onuitgegeven archivalia van het ministerie van Koloniën. In 1889 volgde het tweedelige De regtspleging voor de inlandsche regtbanken in Nederlandsch-Indië . Inmiddels, na ommekomst van zijn tweede verloftijd, in 1882 benoemd tot raadsheer in het Indisch Hooggerechtshof verliet hij in 1889 de Indische dienst met pensioen.

In Nederland zou nog menige publikatie van zijn hand verschijnen, onder meer 'Over de rechterlijke macht in Nederlandsch-Indië' in De Gids (54 (1890) IV, 102-139), waarin hij een warm pleidooi hield voor hogere bezoldigingen, klaagde over de rechterlijke werklast en het uitblijven van koninklijke decoraties, terwijl hij zich ten slotte keerde tegen het anciënniteitsbeginsel, allemaal zaken die, althans voor de rechterlijke macht in Nederland, in de eeuw daarna weinig aan actualiteit hebben ingeboet. Ook in later jaren toonde hij zich een ijverig publicist, onder andere met zijn Het reglement op de Burgerlijke Rechtsvordering voor de Europeesche rechtbanken in Nederlandsch-Indië... , waarvan alleen het eerste deel, in 1900, verscheen. De rechtshervorming in Nederlands-Indië was in die tijd een kwestie die sterk de politieke aandacht trok, onder meer in verband met de achterstelling van de zogeheten inlandse christenen. In 1892 leidde dit tot de instelling van de Staatscommissie tot de herziening van het Indisch privaatrecht, waarvan ook Immink vele jaren deel heeft uitgemaakt. Aan menig rapport verleende hij zijn medewerking. Zelfs na zijn dood zou zijn publicistische arbeid nog een vervolg vinden in het in 1916 postuum verschenen werkje Maatschappelijke kwalen en hare genezing , waarin hij zich een wel erg geprononceerde laudator temporis acti toonde. Zo deed hij beklag over het hoog opgeschroefde onderwijsprogramma op middelbare scholen: 'hoe meer schoolgeld iemand in Amsterdam betaalt, hoe erger bijziend zijne kinderen worden'.

Immink behoorde tot die kleine keurbende van Indische rechterlijke ambtenaren die zich in het laatste kwart van de 19e eeuw tegen de ogenschijnlijk allesoverheersende invloed van het Indische gouvernement keerde en ijverde voor een zelfstandige rechterlijke macht, hetgeen in een autoritaire samenleving als de Indische maatschappij in het algemeen weinig gewaardeerd werd. Zijn geleerdheid en scherpzinnig inzicht, maar ook gemakkelijk te kwetsen ijdelheid bleken in een lange reeks publikaties.

A: Collectie-Immink in de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage.

P: Behalve de in de tekst genoemde publikaties: 'Des heeren C.B.s beschuldigingen tegen mr. I. weerlegd', De Indische Gids 3 (1881) I, 491-503; 'Anticritiek', in Het regt in Nederlandsch-Indië 39 (1882) 257-264; 'Brief van mr. A.J. Immink...', ibidem 40 (1883) 190-195; 'Praeadvies', in Handelingen der Nederlandsch-Indische Juristen-Vereeniging I (1885) 111-201; 'De opleiding der Oost-Indische administratieve ambtenaren', in De Gids 63 (1899) II, 157-190; 'De Nederlandsch-Indische rechterlijke organisatie en art. 74 van het Regeeringsreglement', in De Indische Gids 24 (1902) II, 1485-1536; 'De herziening der contracten met de Inlandsche zelfbesturen nader besproken', ibidem 25 (1903) II, 1004-1020 en 'Artikel 81 van het Regeeringsreglement van Nederlandsch-Indië', ibidem 26 (1904) II, 1483-1493; C. Fasseur, De Indologen. Ambtenaren voor de Oost 1825-1950 (Amsterdam, 1993).

C. Fasseur

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 4 (Den Haag 1994)
Laatst gewijzigd op 05-09-2003

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Adrianus Johannes Immink?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Adrianus Johannes Immink

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Adrianus Johannes Immink


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 12. März 1838 war um die -1 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1838: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
      • 10. Juni » Die Oper Le Comte de Saint-Mégrin von Friedrich von Flotow hat ihre Uraufführung in Royaumont.
      • 19. Juli » Die Uraufführung der Oper Falstaff von Michael William Balfe findet in London statt.
      • 30. Juli » Im Dresdner Münzvertrag wird der Doppeltaler als gemeinsame Münze des Deutschen Zollvereins geschaffen.
      • 27. Oktober » Der Gouverneur im US-Bundesstaat Missouri verfügt die Ausweisung aller Mormonen aus seinem Staat.
      • 15. November » Am Théâtre de la Renaissance in Paris erfolgt die Uraufführung der komischen Oper Lady Melvil von Friedrich von Flotow.
      • 16. Dezember » Die Buren unter Andries Pretorius besiegen die Zulu von König Dingane in der Schlacht am Blood River. Das ermöglicht in der Folge die Gründung der Burenrepublik Natalia.
    • Die Temperatur am 27. Juni 1874 war um die 18,7 °C. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 77%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • Im Jahr 1874: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
      • 5. April » Die Operette Die Fledermaus von Johann Strauss mit dem Libretto von Karl Haffner und Richard Genée wird im Theater an der Wien in Wien uraufgeführt. Sie gilt als Höhepunkt der klassischen Wiener Operette.
      • 27. August » Die Brüsseler Konferenz von 1874 endet mit der Deklaration über die Gesetze und Gebräuche des Krieges, die zwar nie völkerrechtlich verbindlich wird, aber die Grundlage für die Haager Friedenskonferenzen bildet.
      • 10. September » Papst Pius IX. verbietet in der Bulle Non expedit den italienischen Katholiken, aktiv oder passiv an Wahlen teilzunehmen.
      • 20. Oktober » Die wegen des geringen Erfolges des Originals vom Komponisten Bedřich Smetana überarbeitete Fassung der Oper Zwei Witwen wird in Prag sehr erfolgreich uraufgeführt.
      • 6. November » In Adelaide wird die dritte australische Universität gegründet, die University of Adelaide.
      • 2. Dezember » In Schwerin wird die sogenannte Siegessäule in Erinnerung an die im Deutsch-Französischen Krieg 1870/71 gefallenen 650 Mecklenburger geweiht.
    • Die Temperatur am 24. September 1914 lag zwischen 4,6 °C und 19,7 °C und war durchschnittlich 11,6 °C. Es gab 9,8 Stunden Sonnenschein (81%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Ost-Südost. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 29. August 1913 bis 9. September 1918 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cort van der Linden mit Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1914: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,2 Millionen Einwohner.
      • 10. Februar » Am Theater an der Wien in Wien wird die Operette Endlich allein von Franz Lehár nach einem Libretto von Alfred Maria Willner uraufgeführt.
      • 14. Februar » In Berlin findet die Uraufführung der Operette Jung-England von Leo Fall statt.
      • 19. August » Mit der Schlacht bei Gumbinnen beginnt im Ersten Weltkrieg der Angriff russischer Truppen auf deutsches Reichsgebiet in Ostpreußen.
      • 6. September » Im Ersten Weltkrieg beginnt die Schlacht an den Masurischen Seen. Es gelingt den deutschen Angreifern, russische Divisionen zum Rückzug aus Ostpreußen zu bewegen.
      • 20. September » Die weltberühmte gotische Kathedrale von Reims wird durch deutsche Artillerie schwer beschädigt.
      • 13. Oktober » Der US-amerikanische Erfinder Garrett Morgan erhält ein Patent auf die Gasmaske.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Immink

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Immink.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Immink.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Immink (unter)sucht.

    Die Genealogie Buddingh-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Noortje Buddingh, "Genealogie Buddingh", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-buddingh/I00279.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Adrianus Johannes Immink (1838-1914)".