Genealogie Bruintjes Genemuiden » Klaas Dirks Bruintjes (1831-1914)

Persönliche Daten Klaas Dirks Bruintjes 


Familie von Klaas Dirks Bruintjes

Er ist verheiratet mit Harmpje Beens.

Sie haben geheiratet am 22. Juli 1857 in Genemuiden, er war 25 Jahre alt.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 123.04295
Gemeente: Genemuiden
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 19
Datum: 22-07-1857
Bruidegom Klaas Bruintjes
Geboorteplaats: Genemuiden
Bruid Harmpje Beens
Geboorteplaats: Genemuiden
Vader bruidegom Dirk Jacobs Bruintjes
Moeder bruidegom Annigje Uiterwijk
Vader bruid Arend Karsten Beens
Moeder bruid Janna Harms Roeten
Nadere informatie bruidegom: 25 jaar.; bruid: 24 jaar.

Kind(er):

  1. Annigje Bruintjes  1861-1936 
  2. Dirk Bruintjes  1864-1926
  3. Arend Bruintjes  1867-1868
  4. Arend Bruintjes  1869-1959 
  5. Jacob Bruintjes  1870-1939 
  6. Klaas Bruintjes  1877-1890


Notizen bei Klaas Dirks Bruintjes

Mr. W.O. Servatius te Dwingeloo (toegang 0114.27), 1854, aktenr. 38
Betreft: verkoop van roerend goed.
Genoemde personen: Klaas Bruintjes (Genemuiden).

Klaas Dirks Bruintjes, geboren Genemuiden 25 september 1831, schipper, voerman en agent der stoomboten, overleden Genemuiden 1 februari 1914, trouwde Genemuiden 22 juli 1857 Harmpje Beens, geboren Genemuiden 13 april 1834, overleden Genemuiden 23 augustus 1913, dochter van Arend Karsten en Janna Harms Roeten.Arent (of Arend) Bruintjes was één van de zes kinderen van
Klaas Bruintjes (*25-9-1831 / #01-02-1914) en Harmpje Beens (*13-4-1834 / #23-8-1913)
Dit echtpaar kreeg (voor zover bekend) zes kinderen, op willekeurige volgorde: Arend, Annigje, Dirk, Jacob, Klaas en Johanna.
Dirk Bruintjes bleef ongehuwd en zette het melklokaal van zijn ouders voort.
Klaas Bruintjes is als kind overleden. Van hem heeft mijn moeder nog een portretje, waar hij op staat als jongetje van een jaar of zeven.
Jacob Bruintjes huwde met Hendrikje Bekendam. Zij overleed jong, haar man met twee kleine kinderen achterlatend: Klaas en Aaltje. Aaltje was pas 9 maanden en werd ondergebracht bij Jacobs zuster Annigje, die drie jaar voor het meisje heeft gezorgd. Toen hertrouwde Jacob Bruintjes met Johanna Roos en nam hij zijn kinderen weer bij zich, tot groot verdriet van zijn zuster Annigje die bezwoer nooit weer voor een kind van een ander te willen zorgen als ze het weer af zou moeten staan. Of Jacob nog meer kinderen heeft gekregen is niet bekend; wel heeft mijn moeder een portretje waar Jacob, zijn tweede vrouw en vier kinderen op staan: een meisje en drie jongens. Johanna Roos zou echter ook al kinderen gehad kunnen hebben. Naast dit portretje heeft mijn moeder van deze tak nog de volgende foto's: een portretfoto van Jaap-oom (zoals hij werd genoemd) als ongeveer 50-jarige; een portret van Anna Roos, ook op ongeveer 50-jarige leeftijd, Een portret van zoon Klaas van Jaap-oom, ongeveer 25 jaar oud (deze Klaas heeft een slopende ziekte gekregen en is betrekkelijk jong overleden, maar had toen al wel minstens één kind, dochter Hennie, waar ook nog een fotootje van is). Verder zijn er nog twee fotootjes en een krantenfoto van Aaltje van Jaap-oom en de kapitein, waarmee zij getrouwd was. Wij vermoeden dat Jacob Bruintjes net als zijn broer Arend ook naar Coevorden is verhuisd; in ieder geval is hij niet in Genemuiden blijven wonen, en zijn een aantal van de foto's in Coevorden gemaakt.
Johanna Bruintjes huwde met Johannes van den Berg. Zij kregen drie kinderen: Alberdien, Harmpje en Klaas. Klaas is later naar Zeist verhuisd. Harmpje huwde met ene Dirk Hubert en van hen is nog een hoogbejaarde dochter (mevr. Alberdien Altena-Hubert) in Genemuiden woonachtig.
Annigje Bruintjes huwde met Jochem Heutink. Zij kregen vier kinderen: Annigje (die ongehuwd bleef en 105 jaar werd; zij overleed in 1989 en ik heb deze oudtante heel goed gekend. Van haar zijn ook al die foto's afkomstig), Klaas (die naar Enschede is verhuisd; één zoon van hem, Ferdi, leeft nog en woont ergens in Twente), Willem (die een zoon en drie dochters kreeg waarvan nog twee dochters leven) en Harm (die zes dochters kreeg die allen nog in leven zijn. De oudste dochter is mijn moeder, zij heet eveneens Annigje).
Arend Bruintjes die huwde met Grietje Hammer en gemeentesecretaris in Coevorden werd. Van hem is bekend dat hij drie kinderen kreeg: Klaas, Geertje en Manna. Verder staat er in het schriftje van mijn moeder bij: 'later gehuwd tante Jo'. Of deze Arend Bruintjes wellicht op latere leeftijd ook voor de tweede keer is gehuwd? Zij, die het nog zouden kunnen weten leven niet meer, maar dat is wellicht binnen uw familie nog wel bekend. Ook van deze tak van de familie zijn er nog foto's: een portretje van Arend en Grietje op ongeveer 40-jarige leeftijd; een portretje van zoon Klaas van Arend-oom met een jonge vrouw in waarschijnlijk Friese klederdracht, ongeveer 25 jaar oud; twee fotootjes van Geertje Bruintjes met een man; een krantenfoto van Arend Bruintjes achter een bureau, ongeveer 60 jaar oud

Het mooiste wat wij vonden was evenwel een prachtig portret van de ouders van deze zes mensen, van Klaas Bruintjes en Harmpje Beens dus. Ze zijn op die foto al op leeftijd, misschien rond de 70 jaar maar zien er nog gezond en welvarend uit: Harmpje in de donkere klederdracht van de streek, met een gebreid mutsje op, Klaas met een ringbaardje en een donkere jas tot even boven zijn knie. De foto toont een zekere sobere welvaart, hoewel er in Genemuiden geen echt rijke families woonden. Ik denk dat ze tot de burgerij behoorden en zich financieel goed konden redden. Dat verklaart ook dat ze één van hun zonen lieten leren, wat eind 19e eeuw in Genemuiden zeker niet gebruikelijk was! De foto moet nu dus ongeveer 100 jaar oud zijn maar verkeert nog in prima staat.

U merkt wellicht dat ik, gaande het onderzoekje, zelf ook geïnteresseerd raakte in deze familie, die ook mijn voorgeslacht is. Mocht u nog meer gegevens en verhalen over Klaas Bruintjes en zijn familie boven water krijgen, dan zou ik het zeer op prijs stellen als u mij daarvan op de hoogte stelde.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
Met een vriendelijke groet,
Jannie Bakker - Rietman

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Klaas Dirks Bruintjes?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Klaas Dirks Bruintjes

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Klaas Dirks Bruintjes


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Klaas Dirks Bruintjes



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 25. September 1831 war um die 21,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1831: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
      • 2. Februar » Kardinal Bartolomeo Alberto Cappellari wird nach einem Konklave von 54 Tagen Dauer zum Papst gewählt und nimmt den Namen Gregor XVI. an. Er ist der bislang letzte Papst, der zum Zeitpunkt seiner Wahl kein Bischof ist.
      • 1. Juni » James Clark Ross entdeckt den magnetischen Nordpol auf einer Forschungsfahrt nahe Kap Adelaide bei der Boothia-Halbinsel in Kanada.
      • 1. August » Die Neue London Bridge wird durch König Wilhelm IV. und Königin Adelaide eröffnet.
      • 8. September » Russische Truppen schlagen den Novemberaufstand in Polen nieder, die Stadt Warschau kapituliert.
      • 28. September » Die Uraufführung der Oper Die Amazone oder Der Frauen und der Liebe Sieg von Peter Joseph von Lindpaintner findet in Stuttgart statt.
      • 9. Oktober » Das erste griechische Staatsoberhaupt Ioannis Kapodistrias wird beim Kirchgang in Nauplia von zwei Attentätern erschossen.
    • Die Temperatur am 22. Juli 1857 war um die 18,1 °C. Es gab 12 mm Niederschlag. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Die relative Luftfeuchtigkeit war 98%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 1. Juli 1856 bis 18. März 1858 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van der Brugghen mit Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1857: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 16. Februar » In den Vereinigten Staaten wird auf Initiative Amos Kendalls die Gallaudet University unter dem Namen Columbia Institution for the Instruction of the Deaf and Dumb and the Blind gegründet, die erste Universität für Gehörlose und Schwerhörige.
      • 20. Februar » Die Geschäftsleute Hermann Henrich Meier und Eduard Crüsemann gründen in Bremen die Reederei Norddeutscher Lloyd.
      • 14. März » Mit der Kopenhagener Konvention wird der Sundzoll, eine Haupteinnahmequelle Dänemarks über mehr als vier Jahrhunderte, gegen eine Geldentschädigung abgeschafft.
      • 30. April » Die Operette Dragonette von Jacques Offenbach wird am Théâtre des Bouffes-Parisiens in Paris uraufgeführt.
      • 11. September » Beim Mountain-Meadows-Massaker überfallen Mormonen, die sich mit den Vereinigten Staaten im Krieg befinden, einen Siedlerzug aus Arkansas. Alle Erwachsenen werden getötet, die Kinder an mormonische Familien abgegeben. Der Geheimbund der Daniten wird für die Tat verantwortlich gemacht.
      • 24. Oktober » Mit dem englischen FC Sheffield wird der weltweit erste Fußballverein gegründet.
    • Die Temperatur am 1. Februar 1914 lag zwischen 2,7 °C und 10,6 °C und war durchschnittlich 6,3 °C. Es gab 0.7 mm Niederschlag. Es gab 3,2 Stunden Sonnenschein (35%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 29. August 1913 bis 9. September 1918 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cort van der Linden mit Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1914: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,2 Millionen Einwohner.
      • 1. Januar » Der Ullstein Verlag übernimmt die Vossische Zeitung.
      • 5. August » Erster Weltkrieg: Großbritannien erklärt dem Deutschen Reich den Krieg.
      • 9. September » Erster Weltkrieg:|Im Verlauf der Marneschlacht müssen sich die deutschen Truppen angesichts einer französisch-englischen Gegenoffensive zurückziehen. Der Schlieffen-Plan zur schnellen Niederwerfung Frankreichs ist damit gescheitert.
      • 22. September » Das deutsche U-Boot U 9 unter Kommandant Otto Weddigen versenkt im Ersten Weltkrieg drei britische Panzerkreuzer: die HMS Aboukir, HMS Hogue und HMS Cressy.
      • 10. Oktober » Die Belagerung von Antwerpen endet mit der Einnahme der Stadt durch deutsche Truppen.
      • 5. Dezember » Start der Endurance-Expedition unter Ernest Shackleton in Südgeorgien.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Bruintjes

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bruintjes.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bruintjes.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bruintjes (unter)sucht.

    Die Genealogie Bruintjes Genemuiden-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Simon Blok, "Genealogie Bruintjes Genemuiden", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-bruintjes-genemuiden/I1073814464.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Klaas Dirks Bruintjes (1831-1914)".