Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten » Jan Tonisz de Jonghe (1630-1707)

Persönliche Daten Jan Tonisz de Jonghe 

  • Er wurde geboren im Jahr 1630 in 's-Gravenland.
  • Beruf: Schepen en Waarsman en Bùùrmeester, weesmeester en Houtkoopman te Kortenhoef.
  • (Veehouder?) im Jahr 1675 in cortehoeff.
    heeft vrouw en 2 kinderen dogter van 11 jaar
  • (12-10-0) im Jahr 1679 in Cortehoeff.
    bruijker land en huis belasting
  • Er ist verstorben am 20. April 1707 in Cortenhoef, er war 77 Jahre alt.
  • Ein Kind von Anthonis Claeszn van Cortenhoef und Claesghen Henrix

Familie von Jan Tonisz de Jonghe

Er ist verheiratet mit Neeltgen Heijndricks.

Sie haben geheiratet am 1657 voor tot na 27-03-1669 in Kortenhoef, er war 39 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hendrick Jansz de Jong  1669-1756 


Notizen bei Jan Tonisz de Jonghe



Zijn vader is Tonis (Niko)laasz. (=Claasz)

Repertorium op Loenersloot pag. 13
20-12-1622: Tonis Nikolaasz. (=Claasz) voor de kerk van Kortenhoef, 708. (Ker
16-3-1661: Willem Gijsbertsz., oudste kerkmeester, voor de kerk bij dode van Tonis Nikolaasz. , 708.
---------------------

Repertorium op Loenersloot pag.15
24-11-1649: Johan Dirksz. Suiker te Kortenhoef zoals zijn vader en krijgt 3 morgen ten westen van de dijk in de bruikweer ten eigen, bevestigd door Gerritje ? IJsbrands, zijn moeder, 708. 6-6-1685: (Niko)laas Suiker bij dode van Johan, zijn vader, 708.
52. Een akker (in Kortenhoef), strekkend van de Kortenhoefse dijk tot de Hollandse bodem, zuid: erven Johan van Vlooswijk, noord: Anton Nikolaasz.( Thonis Claasz )
----------
Repertorium op Loenersloot pag.16
57. De helft van een halve akker in Kortenhoef in 4 morgen aan de Kortenhoefse dijk, (1641: bepaald op een breedte van 8 roeden westwaarts en ter lengte van 50 roeden; 1643: zijnde 5 hont?, strekkend van de Kortenhoefse dijk tot Leendert Adriaansz. Man), noord: Arnout Jansz., burgemeester van Gouda, (1641: Adriaan Hugenz.), zuid: Jan Nikolaas Tonisz. (1641: Jan Dirksz. Suiker met nr. 51; 1643: weduwe Dirk Jansz. Suiker; 1645: Jan Dirksz. Suiker).
2-6-1627:
----------------------

Jan Anthoniss de jonge,
Hij is waarschijnlijk geboren rond 1630.
Zijn naam is Jan Anthoniss (ook geschreven als Jan Antonsz of ook Jan Thonisz)de jonge of jonghe
Waar hij is precies is geboren is nog onbekend, mogelijk in Cortenhoef.
Helaas is er geen doop of trouwboek van Cortenhoef uit die tijd bekend.
Zijn vermoedelijke ouders zijn mogelijk dezelfde als van Jan Anthoniss(oon) de Oude. ook kerkmeester in Cortenhoef,

Hij komt zeker voor In 's-Gravenland doopboek in 1666 Hij wordt daar vermeld als Jan Anthonisz de Jonge als hij vader van een dochter Pietertje, doopt op 15 aug 1660 in’ s-Gravenland, de moeder werd helaas niet vermeld , noch een getuige. In hetzelfde boek worden andere moeders werden meestal wel vermeld in dit doopboek. Misschien was de moeder overleden. Zijn broer wordt op de pagina ernaast vermeld als Jan Thonis de Oude en als moeder Marichje Wouters (Suijcker) met de doop van Claas (deze boreling is vernoemd naar vader's grootvader . Verder mogelijk
-----------------
In de Hilversumse Koptienden 1584 wordt een Tonis Jansz vermeld in akte 117, Mogelijke grootvader of familie.
Mogelijk is hij het die in 1595 land verwerft in Cortenhoef in 1595 met zijn vrouw Geertgen en zoon Willem (An)thonis en andere kinderen.
Jan Thonisz vader is niet de Thonis Janszoon uit Kortenhoef die land verwerft in Kortenhoef tijdens de quoterisatie in 1595--1596, Deze Thonis overleed voor 1600 , want in die tijd bewerkt zijn weduwe Geertgen het land met haar zoon Willem en zijn zusters.
Deze Thonis is dan reeds overleden voor of rond 1600. Jan Thonis de jonge is overleden rond 1708. Mogelijk is deze Thonis Jansz wel zijn grootvader.
Ook kan zijn vader Anthonis Claasz zijn
Zijn oudere broer Claas (Nikolaas) Toniss trouwt met Marietje/Marretje Elberts Zij trouwen als JD van Oude Kerk in Loosdrecht met Claas Tonissen JM van Cortenhoef dec. 1649.Bij hun eerste kind is Claas zijn vader doopgetuige :Thonis Claesz van Kortenhoef is doopgetuige (en grootvader ) vader Claas Thonissen en kind Jantien 12 juni 1650 Oud Loosdrecht (moeder niet vermeld)
Er staat:
Aeltien Willems (kinds grootmoeder) Arij Heijnsz:
Janze(of jonge) Thonis Van Cortenhoef (kinds grootvader )
----------------
Familie?Of Jan Thoniszn de Oude ?
pagina 61 voor 1600 te veen en te veld
En er is een vermelding van een JAN Thonisz van voor 1600 in het boek Kortehoef, te veen en te veld.Kortenhoef te veen en te veld pag 55
Dik gedrukt deze tekst is dan 1600. Dan moet deze Jan Thoniss minstens volwassen zijn 1600 en land hebben, hij zal dan geboren voor 1580.
Er staat :
JAN THONISZN II ACKER LAND ' S HEM T OEBEHORENDE ' S-J AERS OP TWAElF ST. XII schr
Nu eigenaar en bruijckster de weduwe van Loogh Hendrix
-----------

( NU = stand van zaken in 1634 circa ) Deze persoon is overleden
Loog Hendrix Hij is mogelijk familie van Hendriks Hendricsx Jan Thonisz vrouw Neeltje Hendricx,
Deze Jan Thonisz was geboren voor of rond 1592 en gehuwd met Beatrix Huberts en is overleden in 1656. in Emmeness
Hij is dus niet deze Jan Anthonis de Jonge of -de Oude.
pagina 62 te veen en te veld
land van Jan Ghysbertszn (van VOOR 1600 ) twee acker landsen III acker ruiglands geestimeeert jaers II gl XIII sch Facit.
nu (1634)circa
eygenaer ende bruijckers Jan Hendricksz Block., Jan Jacobs Huijdcooper, Dirck Jacobsz , Diert Jansz ende Jan Thoniszn.

-------------------------------------------------------------------------------
Te veen en te veld (mogelijk is deze (an)thonis Claesz zijn vader , hij bezat land van de kerk van Kortenhoef
pag 110 (91)Dirck Jan Suijcker i.p.v. Gerrit Joosten 1634
(92) Folio 68) Daaraan volgt nu Anthonis Claeszn benoorden de Grongse polder is vrij groot
III 1/4 acker draagt -0-6-8
( na 1634)hieraf draagt ouwe jan Cornelissz 3/4 acker
rest blijft Tonis Claeszn, (mogelijk zijn vader)
Jan Anthonis de oude heeft een Claas als naam voor de oudste zoon net als Jan Dircksz Suijcker , met wie ze vaak samen genoemd worden Jan Anthonisz de oude trouwt met Jan Dircksz Suijckers nicht Marichje Wouters Suijcker.

Jan Thonis de jonge en zijn vrouw Neeltje beiden zijn erfvolgers van land in Kortenhoef, dit wordt vermeld in hun testament. )
Mogelijk is zij ook de moeder Pietertje. Er is een testamant van hun beiden
en er worden kinderen genoemd, helaas niet bij naam .
Jan Toniss de jonge en zijn vrouw Neeltje beiden zijn erfvolgers van land in Kortenhoef, dit wordt vermeld in hun testament. )

Datering:27-03-1669
Aktenummer:102
Datum:27-03-1669
Soort akte:Testament
Testateur:Jan Toniss
Voornaam:Jan
Achternaam:Toniss
Woonplaats:Cortehoeff
Naam partner:x Neeltie Hendricxss
Erfgenaam:hun kinderen
Notaris:W. VAN VELPEN
Toegangsnummer: 34-4Notarissen in d

Jan Anthonis de Jonge (Jan Thonis ) verwerft land in Cortenhoef (rep Mijnden) op 13-2-1669 via Gijsbert Hendriksz en Gijsbert weer via zijn vader Hendrick Hendrikss de jonge, (akte 708), hij, Jan (An)Thonis is gehuwd met Neeltje Hendriks, sweersuster van Gijsbert Hendrikss akte 61( Jan Thonis is Jan Anthoniiss de Jonge, Neeltje Hendriks is zijn echtgenote). Wat een sweersuster is niet niet helemaal duidelijk. Mogelijk is Neeltje Hendricks een zuster van de vrouw van Gijsbert of is zij de vrouw van Gijsberts overleden broer. Zij is dan weduwe van zijn broer. Sweer = betekend zwager,swegerse) schoonzus(aangetrouwde zuster). Wel is haar achternaam ook Hendricks. Hij moet dan een (dan reeds overleden) broer hebben (gehad), maar in een akte staat dat Gijsbert de enige zoon en erfgenaam feodaal is.
Gijsbert erfde land van Hendriks Hendriksz de Jonge zijn vader , (Gijsbert Hendrixs outste ende eenige soon ende successeur feudael van Hendrick Hendrixsz den jongen wonende tot Cortenhoeff) het testament staat dat de kinderen erfrecht hebben op land in Cortenhoef .
Na Gijsbert Hendriks dood, rond 1678 wordt Jan Anthonis de Jonge voogd over Gijsberts nagelaten minderjarige kinderen. Er is een akte bewaard gebleven van Jan Thonisz als weesmeester waarin ook de kinderen van Gijsbert genoemd worden.

Neeltje en Jan zijn Leenvolger. d.w. z. dat zij een oud erfrecht (successeur feudael ) hebben op een leen in Cortenhoeff, zij kunnen dit leenrecht overdoen op hun kinderen of schenken of verkopen. Theunis-, Hendrik- en Jan- Jansz de Jonge , zijn zonen hebben nog land in Cortenhoef , zo heeft zoon Teunis een campje land in Cortenhoeff en koopt later wat land erbij ook wordt er in 1735 land in Cortenhoeff overgeschreven van zijn broer (?) Jan Jansz de Jonge op Teunis's naam in Cortenhoeff. Deze broer Jan is dan overleden. Later verkoopt Theunis land aan zijn broer Hendrick Jansz de Jong.
Theunis is dan waarschijnlijk geboren in Cortenhoeff hij trouwt voor 1699 met Claesje Teunisse Joppe. Hij is dan diaken in 1699 in Cortenhoef En het echtpaar doopt een zoon in 1700 genaamd Pieter..Teunis vader Jan Anthonis de jonge is op dat moment ook Búúrmeester. Hij is doopgetuige wegens ziekte van de vader en ook de vader van Claasje , de moeder, is doopgetuige.

Jan Anthonis de jonge en zijn vrouw zijn ' successeur feudael',
Beide echtelieden hebben pacht en erfrecht op land in Kortehoef wat blijkt uit hun testament.
Ook hun kinderen hebben er erfrecht op.
Ook is er een akte bewaard gebleven waarin Hout verhandeld wordt uit 1690 uit een perceel door Jan Thonisz de Jonge zich sterk maakt voor Jan Thonisz de Oude en dat de laatste zich sterk maakt voor Gerrit Pietersz Bouman, (gehuwd met Jannetje Jans, misschien Jan Anthonis dochter?) zoon van Pieter Gerritsz Bouman (1590-1672. Deze Gerrit mogelijk al overleden of elders. Er in elk geval is er dan eenrelatie.Feit is dat Jan Anthonis de jonge dan zorgt dat de verdiensten van hun deel van de verkoop van het hout bij deze familie terecht komt.

----------------------
Bron: REPERTORIUM OP DE LENEN VAN DE HOFSTEDE MIJNDEN, 1472-1696
Loosdrecht pag.12
Het betreft land dat in Kortenhoef ligt en hij wordt als buurland vermeld
33. Een deel van een akker in Loosdrecht, (1642: groot 1 morgen, met huisje of hofstede met bepoting en beplanting in de Oude kerk), strekkend van de nieuwe wetering tot over de dijk naar de Drecht ter halve land van JAN THONISZ . en nu: ANTON JANSZ met leen van Mijnden
(1642: Dirk Cornelisz. Hagen?),
zuid: Cornelis Cornelisz. Luyck en nu: Jannetje Gerards, weduwe Tonis Barendsz., en kinderen, noord: Melis Jan Hendriksz. en nu: erven Jacob Lubbertsz.,
(1642: oost: NEELTJE met huizing en hofstede, west: de leenman met huizing en hofstede, en naast het kampje, oost: Hendrik Melisz., west: Adriaan Hendriksz. Schoenmaker).
eronder staat:
19-8-1626: Cornelis Gerardsz. voor Neeltje Gerards bij dode van Tonis Gerardsz., haar broer, fol. 102.ards, gehuwd met Hendrik Timonsz., eerder weduwe Jan Gerardsz., zijn stiefdochter?, na kaveling, fol. 102-103.

Hiervan afgespltst 33B.
11-4-1651: Maarten Fransz. bij overdracht door Splinter Jansz. voor Lijsje, dochter van Gerard Jansz. Broeren, bevestigd door Cornelis Gerardsz. Schipper voor Jan Gerardsz., haar broer, fol. 103v-104.

Hiervan afgesplitst 33A
Huisje of hofstede, west: weduwe Gerard Rijcken, oost: Cornelis Jansz. Wever.
11-4-1651: Splinter Jansz. voor Lijsje, dochter van Gerard Jansz. Broeren, bij dode van haar vader, fol. 104r-v. (deel?)
11-7-1655: Anton Gijsbertsz. Maat voor Lijsje Gerards, weduwe Splinter Jansz., zijn nicht, fol. 104v-105.
20-12-1668: Cornelis Jan Gabrielsz. te Loosdrecht bij overdracht door Hendrik Willemsz. Oude Hein te Loosdrecht voor Lijsje Gerards, weduwe Splinter Jansz., te Loosdrecht, fol. 105bis.
3-4-1672: Gerard Arnoutsz. Vogel bij overdracht door Cornelis Jan Gabrielsz., fol. 105v bis- 106v.

REPERTORIUM OP DE LENEN VAN DE HOFSTEDE MIJNDEN, 1472-1696 pag13
34. Het andere of tweede deel van een akker in Loosdrecht, strekkend midden van het land tussen de dijk en de Drecht of Immers? en nu: Gerard Jansz. Broeren met leen, en het eerste deel van deze akker, zuid: Gijsbert Pietersz. en nu: Hendrik Melisz., noord: Melis Jan Hendriksz. en nu: Adriaan Hendriksz. Schoenmaker c.s.
16-9-1635: Gerard Arnoutsz. Vogel bij overdracht door TONIS JANSZ, fol. 140v-141.(mogelijk de schepen van oud loosdrecht )
------------------------
Toinesz / Jan / 1658 / van Cortehoef / (zie ORA, inv. nr. 1217)
--------------------------------------------------

Jan Anthonis de oude en de jonge kunnen schrijven en hebben diverse bestuurlijke functies beide continue gedurende ongeveer 30 jaar lang. Zij hebben dus een scholing gehad. hij was eerder een bestuurder,en daarnaast veehouder over een tijdsperiode ongeveer 37 jaar (lang in die tijd) bekleedt allerlei functies van Schepen, Waarsman, Buhrmeester (een soort burgemeester , maar met andere taken), Weesmeester. Ouderling
En hij is redelijk bemiddeld. De zoon Teunis van Jan Thonis de Jonge is diaken, hij is dus ook geschoold evenals zijn andere zoon Hendrik Jansz de Jongh, Impostmeester en Cijnsmeester was, de laatste inde de pacht en was overdrager van gelden voor de staten van Utrecht samen met de heer Deurgoeth, vertrouwensfuncties waarvoor je sowieso moest kunnen schrijven en rekenen.
Deze Thonis verhuist naar Baambrugge rond 1707, er is een afscheids dienst voor hem in de kerk van Cortenhoef wanneer hij vertrekt. Hij verhuist naar Baambrugge waar zijn broer Hendrik Jansz de Jonge al woont met zijn vrouw Neeltgen jacobs van Paddenburg, doet. Hij leent zijn broer soms geld. Deze ThonisJansz heeft ongeveer 3000 hollandse guldens bij zijn overlijden. Zijn dochters ontvangen een bruidsschat van 500 gulden , & goud en gouden sieraden, meubels en zelfs behang. Zijn andere zoon Hendrick van Jan Anthonisz de Jonge is Gaardermeester hij int voor de Staten van Utrecht de belastingen op land en personeel het zgenaamde Heeren - of dienstboden geld. Hij heeft daardoor veel contacten met notarissen, waar zijn diverse (klein)kinderen mee ook mee huwen
-----------
verdere vermeldingen
Nu eygenaers ende bruyckers Tytgen Rycken weduwe Marten Adriaenszn tot Loenen
1693 Ruardo Cloppenburgh 1⁄2 acker en 1/4 verl geeft int schilt ende schell. s-jaersmet de collecte
1693 jonge Jan Anthoniszn 1 1/8 verl ackers geeft als uts-3-12

nu Jan Toniszn de jonge 1⁄4 acker
jonge Henric Henrics 1⁄4 acker (familie van Neeltje Hendricks zijn vrouw)
Gysbert Henrics 1⁄2 acker ( zijn zwager))

Gerrit Jans Dorlandt 1 1/2 verl
geeft 0-3-0
Gerrit Luytgerts
is nu Harmen Gerrits ende Dirck Michgiels geeft Harmen 0-0-8
geeft Dirck 0-0-8

B(o)uwe Jan Jans is nu Dirck Jans 1 verl
geeven 0-3-0
----------

Geen genealogisch bewijs gevonden voor een vader(geen bewezen doop).
Door de landoverdracht van Thonis Nicolaas op Jan Anthonisz de Jonge en dat hij kerkmeester was in Kortenhoef lijkt hij de een waarschijnlijke maar geen bewezen vader.
-

land rond 1634
volgens Te veen en te veld pag 98

Rond 1634
Daeraen gracht Dirck Jans Suycker
geet 0-5-0
na 1634
nu 9Later dus)Jan Toniszn de jonge 1⁄4 acker
jonge Henric Henric 1⁄4 acker
Gysbert Henrics 1⁄2 acker

Hij of zijn broer Jan Anthonis de Ouden Huwelijk in Ankeveen NH
26-09-1645 Jan Antonisse Waverveen Dirkje Adriaanse Vrieschoop met attestatie van Kortenhoef

Hij werd gekozen en benoemd voor diverse bestuurlijke functies van 1671 tot 1708 ongeveer bijna 37 jaar . een lange periode in die tijd. Hij had nooit dezelfde functie als zijn broers Jan Antonisz de oude en Gysbert Anthoniss.

tijdlijn en feiten

24 juli 1657 oude tijd.
Jan Thijss Paddenborch maakt zich machtig bij Nicolaes Dirckss Palsgraeff
om te compareren voor Stadthouder endean[n]en van leen van 't huijse van Loenresloot
te cederen ende optedragen aen de Hooch Ed. Vrouwe van Loenreslooth soodanich lant als hij compvant
huijse van Loenreslooth voorsz te leen gehouden heeft, volgens de leenbrieven daer
van sijnde omme van {daermede} weder te verlijen ende te verleenen Hendrick Hendricks den Jongen
daervan ende vandien eijgendom vandien te renuntieren

Toinesz / Jan / 1658 / van Cortehoef / (zie ORA, inv. nr. 1217)

24 julij 1659 oude tijd Hendrick Hendricks de jonge verkrijgt land naast land dat hij al bezit
------------------
pag 65 (cursief)
Folio 2 in mijn legger:
nu 1693 Gysbert Antoniszn schr..mat .... eygenaer vant lant gecommen van Jacob
Hendricksen met 3/4 acker ende betaelt int schilt en schell. met collecte s’jaers
0-12-12
pag 61Ryck Ghysbertszn een acker lands geestimeert op XII sch
Nu eygenaers ende bruyckers Tytgen Rycken weduwe Marten Adriaenszn tot
Loenen
Folio 87 in mijn legger:
1693 Ruardo Cloppenburgh 1⁄2 acker en 1/4 verl geeft int schilt ende schell. s-jaers
met de collecte 0-9-6
1693 jonge Jan Anthoniszn 1 1/8 verl ackers geeft als uts 0-3-12
1693 Cornelis Janszn van Veren als bovens. 1 1/8 verl acker als uts 0-3-12
samen 0-16-14

----------
13-02-1669 Land in kortenhoef (rep Mijnden) via Gijsbert Hendriksz (via zijn vader Hendrick
Hendrikss de jonge,akte 708), hij, Thonis is dan gehuwd met Neeltje Hendriks,
sweersuster van Gijsbert Hendrikss akte 61(Thonis Jans is Anthonis Jansz de Jonge Neeltje
Hendriks is zijn echtgenote).

27-03-1669 In hetzelfde jaar van de landoverdracht laten zijn vrouw en hij een erfenisakte opstellen
Er is in hun In hun testament o.a.te lezen dat zij leenvolger een oud (erf)recht op land.
( er is land in cortenhoef ,(leenvolger zin 45 -54)
Dit wil dus zeggen dat het echtpaar (grond en erf) lenen (gebruiken) van ????
Wanneer dit echtpaar overleden is gaat het Leen over naar de opvolger.
Verder zijn de erfgenamen zijn hun kinderen.Dat betekent ook dat hun ouders (ouders-narecht)
zijn overleden ten tijde van de akte (1669) Soort akte: Testament Erfgenaam: hun kinderen
------------------
1671 gekozen als Scheepenen SAGV05_17_1.1
1675 Cortenhoeff Restentie opgesetenen tot Cortenhoef . Er staat:
Jan Theunisse de jonge met sijn vrouw en twee kinderen, dogter 11 jaeren, geneerd sich met beesten omsteken(Veehouder)
ddochter van 11 jaar is dan geboren rond 1664
-------------------------
1678- 14 maart het morgengeld (belasting op land )in Cortenhoef
Oude Jan Anthonis------Bruijcker (doorgestreept 6-5-0) daarboven staat niet doorgestreept 12-10-0
Jonge Jan Anthonis ---Bruijcker (doorgestreept 6-5-0 )daarboven staat niet doorgestreept 12-10-0
Gijsbert Anthonis Schoenmaker Bruijcker (doorgestreept 6-5-0) daarboven staat niet doorgestreept 12-10-0
------------------------------------------------------------------
5 juni 1678. Jonge Jan Anthonis heeft aangegeven op den 5 de juni 1678 voor seven en des half
morgen 7 1/2morgen

5 juli 1678 (van de weduwe van Jan (Dircksz) Suijcker aangeven door
Claes jans Suijcker ).mogelijk is deze weduwe Cornelia Lourensdr
Ook Rucardo Cloppenburg verkrijgt land uit dezelfde bron , 8 morgen
Ruward (Rucardo) maar elders Ruward genoemd) Cloppenburg trouwde op 18/8 -12-1673 met Adriana Louvre met attest van Muiden en Amsterdam)
----------------------.
1679 gekozen tot Buurmeester of Buymeester (is Burgemeester) in Cortenhoeff en Rentmeester het laatste samen met Gerrit Wouters
en Claes Cornelis Kuijper SAV051_17_2
1680 genomineerd als Schepene
4 juli 1680 Ondertekent de resolutiebetreffende de financiering van de kerk van Kortenhoef
In 1683 werd hij opnieuw benoemd als Scheepene
In 1684 Anthonis de Jonge continueert als Buijrmeester
IN 1685 Koopt hij een graf (steen) in de kerk van Cortenhoef (uit de 13 de eeuw) in 1684 Er staat Jan Thonisz de Jonghe 1684 met daarondere een 'zonnewiel,.Het Christusmonogram bestaat uit de eerste twee letters van de naam Christus, 'chi' (geschreven als X) en 'rho' (geschreven als P).
Het symbool komt ook wel voor met een horizontale kruisbalk en verwijst dan tevens naar de kruisdood van Jezus.
Het teken is in de eerste eeuwen van het christendom ontstaan..
De datum is niet van zijn overlijden , Mogelijk is het de datum van de aankoop van graf . Mogelijk is het het graf van zijn vrouw of kind.
Kortenhoef ,
-----------------------------
Claes Jansz Suijcker volgt zijn vader Jan Dicksz Suijcker op in de vele functies die zijn vader had in Cortenhoeff.
(zijn oom Wouter Dircksz Suijker was de vader van Marichgen Wouters Suijcker, die gehuwd was met Jan Anthoniss de Oude ,
broer van Jan Anthonisz De Jonge.

1687 Cortehoef Claes Jans Suijcker stelt Jan Anthonis de jonge voor als plaatsvervanger.
Zie afbeelding:verder
In 1693 is Claes Gadermeester van de omgeslagen en ontvangen dorpslasten tot Cortehoef
(Bron:orginele akte 1693-SAGV051_17_2)
Hij ontvangt in totaal 509-4-0
En van Cornelis Bouman voor 't gemaal nog 83-3-6 (maakt 592-7-6- )
Daarvan betaald hij weer verschiillende kosten o.a. aan Jan Anthonis de jonge. Er staat:
betaalt aan Jan Anthonis de jonge voort (voor het) overstad van de
omslag als buijrmeester 1-10-

Claes Jansz Suijcker 1-10
--------------------------------------------------------------
Hij treedt op voor de wed(uwe) Jan Suijker land in Kortenhoef.
in 1688, hij is waarschijnlijk haar zoon
In 1687 continuering als Buymeester van Jan anthonisz de jonge
1687 morgen geld hij heeft 7 en 1/2 morgen 1687 morgengeld
In 1689 Jan Anthonisz de Jonge gekozen tot schepen.
1688-21 juni morgengeld op akte 89 pagina 8 wordt Jonge Jan Anthonis aangegeven
op 5 julij 1699 voor zeven en een halve morgen (land) zijn handtekening er onder staat
Carel Anthonis/ bruijn Joosten Vermeer? en de erften van d:----?
1690 jan Anthonisz de Jonge tot schepen genomineerd
1690 land in Cortenhoef (rep. mijnden,)en huis met getimmerte akte 58 via Jan Dirks Suijcker
In 1692 wordt Jan Anthonisz de jonge Weesmeester Pag 155
datering onderaan 4-8-1692
Bron: Weesboek Kortenhoef
In 1693 wordt Jan Anthonis de Jonge als Weesmeester en Buurmeester genomineerd.
Hij wordt voor langere tijd Buurmeester
1693 koopt grond in cortenhoef
1693 Folio 2 . pag 65 te veld en te veen (zijn broer?)
Gysbert Anthonisz schr. mat-- eygenaer van Lant gekommen van Jacob Hendricksen met 3 kwart ende betaelt in t schilld en schell collectie Jaersacker
1693 Folio 67 pag 67/ Gysberts Anthonius - met 3/4 acker(bron te veld en te veen )
1699 Koopt hout in Cortenhoef, samen met Jan Anthonis de Ouden,zie bij *
1699 koopt land in Cortenhoef
In 1699 wordt Jan Anthonisz de Jonge gekozen als Schepen
1700 Hij was getuige bij de doop van kleinzoon Pieter van vader is zijn zoon Teunis Jansz de Jongh ( de laatste is dan Diaken)
1700 Bron: Archief in Hilversum 30-augustus 1699 (oude Stijl ) Kortenhoef
gepasseert pro deo Inv.no 3024
Procratie bij het hof van Utrecht van Teunis Jansz de jongh, (diaken) (zijn zoon) en Antonis Jansz de Ouden (ouderling) ( Jan 's Anthonisz broer) en anderen
1700 gekozen als Weesmeester (akte35 ) in Cortenhoef met Ruward Cloppenburg
1702 januari gekozen als Weesmeester en Bùùrmeester dat laatste samen met Mijs
Pietersz Mooij (akte 66) op pag 43 is hij schepen van Cortenhoef
In 1702 wordt Jan Anthonisz de Jonge Bùùrmeester
In 1703akte 79 gecontinueerd als Bùùrmeester daarnaast gekozen als Bùùrmeester (akte 79 ) Cortenhoef met ClaasJansz Suijker en Pieter
Hendriksz Backer
Akte 66 , Hij tekent f 2 januari 1703 als buurmeester ,een beetje bibberig , bij de volgende
aftekening in 1709 staat hij er niet meer bij met zijn handtekening .
1704 idem bùùrmeester met Maas Gerritse voor Cortenhoef akte 88 op 31 dec 1703
1704 akte 88electie van het molengeltb gekozen voor kortenhoef samen met Mees Gerrits Vleugel
1706 's- Graveland Gestorven te Cortenhoef . Jan Teunisse de Jonge .Eronder staat Hendrik Jansse de jonge zijn zoon (Niet overleden maar hij vertrekt met attestatienaar Baambrugge) Bron Predikant Carel Huijgens tot Cortenhoef ermeld in DTB -'sGravenland 1706
1707-7dec .wordt zijn land -als de erven van(Jan Anthonis de Jong) genoemd (akte 178)

*Akte 6
31 jan 1699 Kortenhoef
Extracte coopconditie, van ’t hout
op het block van[de] agt mergen
Condietien ende voorwaerden waernaer PIETER
HEND(riksz) . BACKER en[de] JOHANNIS GROENEVELT als voogden
over de kinderen van AELTIE GERRITS , Jan antonisz[oon]
de jonge voor sich selven, ende hem sterckmakende voor
Jan anthonisz[oon] den ouden, ende gijsbert antonisz[oon] voor
d’erfgen[amen] van GERRIT PIETERSZ[oon] BOUMAN publicq ten
overstaen van Schout ende schepenen van kortenhoeff [---]
vermelde personen.
AELTIE GERRITS Gerritsz was weduwe van GERRIT Cornelisz. de Cloet (geboren omstreeks 1643), Hij is een zoon van Cornelis de Cloet). Gerrit is overleden omstreeks 1687 in Kortenhoef (NL), ongeveer 44 jaar oud.
De familie verhoudig was als volgt :
Cornelis Cornelisz. de Cloet is (geboren omstreeks 1644),is ook een zoon van Cornelis de Cloet. Hij is een broer van Gerrit Cornelis de Cloet.. Cornelis is overleden in 1717 in Kortenhoef (NL), ongeveer 73 jaar oud. Cornelis trouwde, ongeveer 27 jaar oud, omstreeks 1671 met GRIETJE HENDRiKSD . BACKER , ongeveer 21 jaar oud. Grietje is geboren in 1650. en een dochter van Hendrick Backer en zij is zuster van PIETER HENDRIKS BACKER Hij is Voogd over de kinderen van Aeltie Gerrits) ,
JOHANNIS GROENEVELT is ouderling in Cortenhoef (hij is voogd over de kinderen van Aeltie Gerrits)
en mogelijk ook deze persoon Woerden notariele akten
8548-8549. Notaris Johannes van Groenevelt, 1656-1691
-----------------------------------------------------------------
Klaas Jansz de oude ( zoon van zijn broer Jan Anthonisz de Oude)
verkoopt land aan Dick Wigman Seecq van
Jan Anthonis de jonge akte 178
7-12-1707 in akte 178 (pag)110
, bij een transport van zijn land aan Dirk Wigmans Seecq
"'1 1/2 morgen off so groot of kleijn 't selven gelegen is , onder den geregte van Cortenhoef strekkende van de ERFGENAMEN van Jan Anthonis de jonge aff, westwaarst op tot de ringsloot tot zuijdwaarts Fransje Outshoorn, noortwaerts Anthonij Claes Backer naast gelegen zijn , te aanvaarden met de belofte van verfalft achter in 't zeedijkgelt en een morgen int molengelt [---]"'
------------------
Jan Teunisse de Jonge (doorgestreept ) in 1707 te 's-Graveland er staat bij gestorven . vermeld (de kerk in Cortenhoef werd verbouwd wegens brand) samen met zijn zoon Hendrick Jansse de Jonge (doorgestreept in 1707 die vertrekt naar Baambrugge, waar hij woonde . Mogelijk verzorgde hij zijn vader een tijdje tot zijn dood.

------------
na 1708 wordt Jan Anthonisz de Jonge niet meer in Kortenhoef vermeld.(misschien overleden in 1703)
Op 2 januari 1703 tekent hij zonder de Jonge achter zijn naam te zetten. Het betekent waarschijnlijk dat het voor iedereen toen duidelijk was welke Jan Anthonis werd bedoeld, aangezien Jan Anthonis de Oude, zijn broer , na minstens 30 jaar een rol te hebben gespeeld in Kortenhoef overleden was
-------------------------------------
akte 148 dd 1709? 'strekende oostwaarts op tot jan anthonis de jong toe, zaer zuijdwaartsde wed. geerft ?van Jan Dirck, Suijker noordwaarts Jan Anthonis voord naest geërft gelag zijn, op de later was sodanig achter twee gisseert ongeldig als het voor dijks geerft land, vanouds public is, volgens geblaster quartiren daer van, ende uitsodanige forbbitrijt is geregttigfed als daertoe en aanbehorende sijn waer van 1/16 ackerland
--------------------------------
1734 land verkocht in Kortenhoef Jan Anthonis de jongen erflater, samen in de akte met Jan Dirkze Suijker 16-3-1734 akte 79 In Kortenhoef
--------------------------
Garantie - van borgtocht ten behoeve van de pachters van impost op wynen
Aktenummer: 3
Datum: 05-03-1685
Soort akte: Garantie
Samenvatting: van borgtocht ten behoeve van de pachters van impost op wynen
Notaris: H. VAN HEES
Personen: Verlener: Jan Reyertsz
Verlener: Jan Reynotingh
Verlener: Jacob van Doorn
Verlener: JAN TEUNISZ
Verlener: Cornelis van Dyck
Verlener: Claes Janssen
Verlener: Drost Gerritsen
Verlener: Dirck van Geeshuysen
Verlener: Antony van Golbergen
Verkrijger: Cornelis van Buyren
Verkrijger: Jan van Wintershoven
Toegangsnummer: 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905
Inventarisnummer: U110a002

-----------------------------
Nieuwveen, 27-12-1685
Aktedatum: 27-12-1685
Akteplaats: Nieuwveen
Inhoud:
Claes Cornelis Ghielen verkoopt aan Jan Thonisse de Jongh een huis en erf met twee veenakkers in het Blokland, groot 80 roeden, verongeld voor 2 hond, strekkend van de Heerweg tot de ban van het Sticht, belend ten zuiden Cees Pieter Ghijsen en ten noorden Leendert Thonisz van Harssen. Koopsom 128 gulden.
Toegangsnummer: 131.1.15 Archief van het gerecht van Nieuwveen en Uiterbuurt, 1638-1809
Inventarisnummer: 8
Pagina: 97
-----------------------
Familie? Broer?
HISTORISCHE KRING LOOSDRECHT
nr.: 91
Naam : ANTHONISZ
Voornamen : Rijk (Rijck)
Beroep, ambt: schepen 2)
Bijzonderheden:
Grafschrift kerk Nw.-Loosdrecht: 'Dit graf hoort toe Rijck
Antonis.' Staat diens naam niet in een dooph. poortje 1655? 1)
1628Schepen.
Zie: -Loenen, Ellert W.1631.
ü7.10.0. 4)Als schepen genoemd 13.3.1643; 23.11.1645; 29.3.1651. 2)
Schepeneed 13.3.1643; 22.11.1645; 21.3.1651. 3)
Genoemd 30.6.1649. 3)
Gemeld door: R. Loenen
Bronnen:1) coll. Voogsgeerd, inv.nr. 76; HKL
) idem inv.br. 2613) dorpsgerechten inv.nr. 1184, fol. 26, 44do, 45, 85;
Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek, Hilversum4) Kohier 200e penning, fol. 378vANTHONISZ, Rijk
--------------
Nu eygenaers ende bruyckers Tytgen Rycken weduwe Marten Adriaenszn tot Loenen
1693 Ruardo Cloppenburgh 1⁄2 acker en 1/4 verl geeft int schilt ende schell. s-jaersmet de collecte
1693 jonge Jan Anthoniss
-----------------------------------------



Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Tonisz de Jonghe?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Tonisz de Jonghe

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Tonisz de Jonghe

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Tonisz de Jonghe


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1707: Quelle: Wikipedia
      • 16. Februar » Das schottische Parlament billigt mit 110:69 Stimmen den Act of Union, die Vereinigung mit England. Eine Reihe von Abgeordneten hat sich zuvor bestechen lassen oder erhofft sich mit dem „Ja“ Entschädigungen für das fehlgeschlagene Darién-Projekt.
      • 29. März » Wilhelm Hyacinth, Prinz von Oranien und Regent von Nassau-Siegen, wird von der Bevölkerung von Siegen aus der Stadt und dem Amt gejagt.
      • 22. August » Schwedens König Karl XII. bricht im Großen Nordischen Krieg zu einem Feldzug gegen Russland auf. Die russische Armee weicht jedoch zunächst geschickt einer Entscheidungsschlacht aus.
      • 27. September » Der französische, in Marburg lehrende Physikprofessor Denis Papin befährt mit einem durch Wasserdampf angetriebenen Ruderradschiff die Fulda zwischen Kassel und Hann. Münden.
      • 28. Oktober » Das Hōei-Erdbeben verursacht mehr als 5.000 Tote in Japan.
      • 16. Dezember » In London findet die erste Sitzung der Gelehrtengesellschaft Society of Antiquaries of London statt. Die Mitglieder wollen sich um Altertümer und Kulturgüter des Landes kümmern.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen De Jonghe

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Jonghe.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Jonghe.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Jonghe (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    M.R. Aartsen, "Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-aartsen-de-jong-vleming-van-schooten/R1928.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Jan Tonisz de Jonghe (1630-1707)".