Familienstammbaum Van den Berg, Schets » Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen (± 1505-± 1569)

Persönliche Daten Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen 

  • Rufname Jan Bertelmeus van den.
  • Er wurde geboren rund 1505 in Maerbergen.
  • Wohnhaft im Jahr 1563: -, Zundert-Maerbergen.
  • Er ist verstorben rund 1569.
  • Ein Kind von Berthelmeus Vergroesen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 11. Oktober 2023.

Familie von Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen

Er ist verheiratet mit Maria Cornelis Berthels.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Bartholomeus Jan Groesen  ± 1535-1621 


Notizen bei Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen

http://www.mijn-genea.nl/genea/member/van-groesen/jan-bertelmeus-van-den-groesen/52193

Jan werd geboren omstreeks 1505 te Maerbergen, overleed tussen 1569 en 1574. Te Maerbergen had hij zijn goed en landerijen. Zijn bezit wordt regelmatig genoemd bij verkoop en koop van erfpachten. In 1546 verkocht hij aan Jan Pauwels Hersselmans een zester rogge jaarlijkse erfpacht4, in 1549 kocht hij van Aert Huge Janszone een erfpacht van drie viertelen rogge per jaar0, aan Cornelis Cornelisse Buersteedssone verkocht hij in 1555 een erfpacht van een zester rogge en in 1558 verkocht hij een erfpacht van een zester rogge aan Jakop Jan Kerstiaens, schout van Rijsbergen.'

Jan Meeus Groesen was een van de personen die in 1561 voor schepenen van de enige van Rijsbergen verschenen als ingezetene van Groot-Zundert in verband met de inzameling van gelden om te komen tot heroprichting en restauratie van de in 1561 verbrande kerk van Zundert. In 1562 verkocht Jan Meussone Vergroesen aan Joost Adriaen Joosten een stuk weide van omtrent twee gemeten, waarvan de 13 lopen rogge erfpacht die de kapel van Nieuwmoer daarop placht te heffen, door Jan was afgekocht. In hetzelfde jaar verkocht hij aan Gheridt Aert Nout Ruelenszone een stede met huizing, schuur, hoving en erfenis en de daarbij behorende grond van ongeveer 13 lopenzaad te Maerbergen; tevens werd een tweetal weiden en een perceel beemd aldaar verkocht. Op verzoek van het bevoegde gezag legde Jan Meus Vergroesen samen met andere personen in 1563 een verklaring af voor notaris Hendrick Leest in verband met de paalscheiding tussen Zundert, Hoogstraten en Loenhout, die als volgt luidde: Jan Barthelmeusse van den Groesen, oud omtrent 60 jaar, wonende op Maerbergen onder Zundert, verklaart onder ede dat hij is geboren en opgegroeid op Maerbergen en zodoende vaak op de vroente was die tussen de twee Poppendonken en de heerlijkheid van Meir ligt en dat hij goed weet dat tussen Poppendonk van Loenhout en Poppendonk van Zundert aan de ene kant, en aan de andere kant het moer van de heren van Hoogstraten en de heerlijkheid van Meir twee putten zijn, vlakbij genoemde Poppendonken. De ene put ligt aan de Tolberg en heet de Koeput. De andere, de Tolput, ligt ook op de Tolberg. Verder verklaart hij door Jan Aert Lodders en Anthonis Nout Gorisz en zijn vader te hebben horen zeggen dat eertijds op dezelfde plaats de graaf van Nassau, jonkheer van Arenberg en de heer van Hoogstraten elkaar hadden getroffen, een koe hebben gegeten en veel bier hebben gedronken, die zij met hun hoeden en bonnetten uit het vat schepten, -om nooit meer te vergeten dat op genoemde Koeput deze drie heren de heerlijkheden hadden gescheiden en afgepaald.
In 1569 werd tussen Jan Bertelmeuszoon Vergroesen en Anthonis Valiant, deken van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Breda, een proces gevoerd voor de schepenbank aldaar betreffende de verpachting van de smalle tienden van Zundert. Na het overlijden van Jan Vergroesen verschenen voor schepenen van Breda Marie Cornelis Berthelsdochter als zijn weduwe met haar zoon Berthelmeus Vergroesen, alsook Aert Jan Aert Andrieszone als voogd en Jacob Simon Romboutszone als toeziender over Cornelie, Digne en Marie Jan Berthelmeus Vergroesendochters, allen mede namens Hendrick Jan Berlhelmeus Vergroesen, Jans andere zoon. Gezamenlijk verkochten zij aan Joost Cornelis Peter Jacobszone de stede met huizing, hof en erfenis met toebehoren, ongeveer anderhalve bunder groot, en een stuk heideveld te Zundert op Maerbergen. Voornoemde kinderen van Jan Vergroesen verkochten in 1577 een zester erfrogge aan Merten Godert Mertenssone.

Overgenomen uit : " GRENSPALEN, MIJLPALEN EN STOEPPALEN", Door Gerard Otten: Rond 1530 vond, volgens de geschiedschrijver van Zundert, H. van der Hoeven, een conferentie plaats tussen Hendrik, graaf van Nassau en Antonis de Lalaing, graaf van Hoogstraten. Bij die gelegenheid stak Hendrik van Nassau zijn degen in de hei en verklaarde dat dáár de grens lag. Hij legde zijn handschoen op de degen en zei dat als iemand het er niet mee eens was hij die handschoen daar maar van af moest nemen. Niemand durfde dat uiteraard en daarna werd een koe geslacht en gebraden en er werd een ton bier uitgedronken. Daarna werd een put gegraven die de Koeput werd genoemd. Deze is waarschijnlijk identiek met Grenspaal nummer 226, waar de gemeenten Zundert, Meer en Loenhout tezamen komen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Bertelmeus van den Groesen

Jan van Groesen
± 1440-????

Jan Bertelmeus van den Groesen
± 1505-± 1569



    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen Van den Groesen


    Die Familienstammbaum Van den Berg, Schets-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    T. Nolet, "Familienstammbaum Van den Berg, Schets", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familiestamboom-van-den-berg/I544.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Jan Bertelmeus (Jan Bertelmeus van den) van den Groesen (± 1505-± 1569)".