Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Gerard van Katzenelnbogen (1274-1312)

Persönliche Daten Gerard van Katzenelnbogen 

Quellen 1, 2
  • Er wurde geboren im Jahr 1274.
  • Er ist verstorben im Jahr 1312, er war 38 Jahre alt.

    Fout Pass auf: War 9 Monate vor der Geburt (??-??-1318) des Kindes (Margarethe van Katzenelnbogen) bereits verstorben (??-??-1312).

  • Er wurde beerdigt in kerk van Klooster Eberbach in Eltville am Rhein.
  • Ein Kind von Everhard I. van Katzenelnbogen und Elisabeth van Eppenstein

Familie von Gerard van Katzenelnbogen

Er ist verheiratet mit Margaretha van der Mark.

Sie haben geheiratet am 25. Januar 1299, er war 25 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Gerard van Katzenelnbogen

In 1289 bepaalde Gerard in Maastricht dat de inkomsten van een op dat moment vrijgekomen prebende tijdelijk aangewend moesten worden om het kerkgebouw, dat bouwvallig geworden was, te herstellen en te verfraaien.[5] Deze bepaling, in 1291 vanuit Parijs nog eens herhaald, was het begin van een hernieuwde bouwcampagne in deSint-Servaaskerk, die parallel liep met grote bouwcampagnes in de omgeving (o.a. bij de Luikse kathedraal en de Dom van Keulen).[6] Volgens de kunsthistorica Elizabeth den Hartog is in deze periode een gebeeldhouwd gotisch doksaal tot stand gekomen, waarvan in 1915 verschillende brokstukken zijn gevonden. Het doksaal, waarvan nog 21 fragmenten bewaard zijn, vormde een rijk versierde mergelstenen afscheiding tussen het kerkschip en het priesterkoor, en vormde de achtergrond voor het Servaasaltaar, dat precies boven het graf van de Heilige Servatius stond. Het beeldhouwwerk bestond uit voorstellingen in reliëf, die de Servaaslegende illustreerden.

De bouw van het doksaal hing samen met de uitbreiding van de Servaascultus. In 1289 werd aan het Sint-Servaasfeest, jaarlijks van 9 tot 23 juli, een aflaat gekoppeld.


Proost Gerard van Katzenelnbogen trachtte door deze maatregelen de kerk aantrekkelijker te maken voor https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelgrims">pelgrims, die in toenemende mate naar het graf van Sint-Servaas kwamen.

Toen in 1289 eerst zijn oudere broer Diether en een jaar later zijn andere broer Filip overleed, was Gerard plotseling https://nl.wikipedia.org/wiki/Erfopvolging">erfopvolger. Waarschijnlijk trad hij rond deze tijd uit de https://nl.wikipedia.org/wiki/Stand_(maatschappelijk)">geestelijke stand, evenals zijn broer Bertold, die proost was van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Werden">Abdij van Werden. Gerard trouwde op 25 januari 1299 met Margaretha, dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Everhard_I_van_der_Mark">Everhard I van der Mark. Ze kregen twee zonen: Everhard II († 1329) en Jan II († 1357).

In 1302 nam hij, samen met zijn vader en broer, deel aan een strafexpeditie van https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_I_(Rooms-koning)">koning Albrecht I tegen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_aartsbisschoppen_van_Keulen">Keulse aartsbisschop https://nl.wikipedia.org/wiki/Wigbold_I_van_Holte">Wigbold I van Holte. Toen zijn vader in 1311 stierf werd Gerard graaf van het Obergrafschaft Katzenelnbogen. Hij overleed al na een jaar en werd opgevolgd door zijn oudste zoon. Gerard werd begraven in de kerk van https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_Eberbach">Klooster Eberbach in https://nl.wikipedia.org/wiki/Eltville_am_Rhein">Eltville am Rhein.


 


 

Gerard van Katzenelnbogen (? - 1312) was een vooraanstaand geestelijke en edelman in het Heilige Roomse Rijk. Hij was proost van het kapittel van Sint-Servaas in Maastricht en proost van een kapittel in Utrecht[1], en werd later graaf van Katzenelnbogen.

Otto was een telg uit het het geslacht van de graven van Katzenelnbogen. Hij was een zoon van Everhard I, grondlegger van de Obergrafschaft Katzenelnbogen en vertrouweling van koning Rudolf I.

Als jongere zoon was Gerard van Katzenelnbogen voorbestemd voor een geestelijke loopbaan. Wellicht is hij dezelfde Gerard van Katzenelnbogen, die genoemd wordt als ridder van de Duitse Orde.[2] In 1279 en 1280 is deze landmeester van de Lijflandse Orde in Lijfland.[3] Als proost van het Sint-Servaaskapittel wordt hij genoemd in 1289 en 1291.[4] In 1290 is hij aanwezig op de Rijksdag te Erfurt. Keizer Rudolf I noemt hem zijn huiskapelaan (capellanus noster).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerard van Katzenelnbogen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerard van Katzenelnbogen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Severijns en Bargeman Website, Richard Severijns, Gerhard von Katzenelnbogen, 26. August 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: Severijns en Bargeman Website Family tree: severijns1a
  2. GeneaGooik, Johnny Van Bavegem, Gerhard van Katzenelnbogen, 30. Mai 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: GeneaGooik Family tree: Vorstenhuizen

Historische Ereignisse


Über den Familiennamen Van Katzenelnbogen


Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I52891.php : abgerufen 20. Juni 2024), "Gerard van Katzenelnbogen (1274-1312)".