Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Elisabeth Richezza van Polen (1286-1335)

Persönliche Daten Elisabeth Richezza van Polen 


Familie von Elisabeth Richezza van Polen

(1) Sie ist verheiratet mit Rudolf I. van Oostenrijk.

Sie haben geheiratet im Jahr 1306, sie war 19 Jahre alt.


(2) Sie war verwandt mit Hendrik van Leipá.

Ereignis (MYHERITAGE:REL_FRIENDS).

Ereignis (MYHERITAGE:REL_FRIENDS).


(3) Sie ist verheiratet mit Wenceslaus II. van Bohemen.

Sie haben geheiratet im Jahr 1303, sie war 16 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Agnes van Bohemen  1305-1337


Notizen bei Elisabeth Richezza van Polen

Intussen was Richezza een relatie begonnen met een aanvoerder van de Boheemse adel, Hendrik van Leipa. Dit was een doorn in het oog van koningin Elisabeth van Bohemen, die Hendrik in 1315 in de gevangenis liet gooien. Hierdoor kwam de Boheemse adel nogmaals in opstand en uiteindelijk werd Hendrik in 1318 onder druk van de adel opnieuw vrijgelaten. Richezza en Hendrik van Leipa vestigden zich vervolgens in Brünn, de hoofdstad van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Markgraafschap_Moravi%C3%AB">markgraafschap Moravië. Hier richtte ze een hof in dat leek op een koninklijk hof. In 1323 stichtten Elisabeth en Hendrik van Leipa in de stad het https://nl.wikipedia.org/wiki/Cisterci%C3%ABnzers">cisterciënzerinnenklooster Maria Saal.

In 1329 stierf Hendrik van Leipa. De laatste jaren van haar leven hield Richezza zich bezig met het beheer van haar enorme vermogen, schonk ze verschillende steden in het zuiden van Bohemen privileges en zamelde ze goederen in voor het klooster van Brünn. Na haar dood ging het grootste deel van haar vermogen naar dit klooster.

In oktober 1335 stierf Elisabeth Richezza op de leeftijd van 49 jaar. Ze werd bijgezet naast haar laatste geliefde Hendrik van Liepa in het klooster van Brünn.

 

 

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenceslaus_III_van_Bohemen">Wenceslaus III, de zoon uit het eerste huwelijk van Wenceslaus II, werd vervolgens de nieuwe koning van Polen en Bohemen. In augustus 1306 werd Wenceslaus III vermoord, waarna het in Bohemen tot chaotische toestanden en een machtsstrijd kwam. Uiteindelijk bezette https://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_van_Duitsland">Rooms-Duits koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_I_(rooms-koning)">Albrecht I van HabsburgBohemen en gaf hij het in leen aan zijn zoon https://nl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_I_van_Bohemen">Rudolf, die eveneens hertog van Oostenrijk en Stiermarken was. Opdat de Boheemse adel Rudolf als koning zou aanvaarden, werd hij uitgehuwelijkt aan Richezza.

Een deel van de Boheemse adel weigerde echter om Rudolf te aanvaarden als koning van Bohemen en het kwam opnieuw tot een machtsstrijd. Tijdens deze machtsstrijd stierf Rudolf in juli 1307 aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Dysenterie">dysenterie, nog voor hij en Richezza voor nakomelingen hadden gezorgd. De inmiddels 21 jaar oude Richezza was nu al twee keer weduwe geworden en ze erfde een enorm fortuin na de dood van Rudolf. Van deze rijkdom kon ze echter nog niet genieten omdat ze tijdens de machtsstrijd in Bohemen gedeeltelijk gevangen werd gehouden. Uiteindelijk slaagde ze erin om met haar dochter naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenen">Wenen te vluchten, waar ze een tijdje in een klooster verbleef.

Nadat de situatie in Bohemen weer rustig was geworden, kreeg Richezza van de nieuwe Boheemse koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Karinthi%C3%AB">Hendrik van Karinthië de toestemming om terug te keren naar Bohemen. Ze vestigde zich in de stad https://nl.wikipedia.org/wiki/Hradec_Kr%C3%A1lov%C3%A9">Königgrätz. Na een nieuwe machtsstrijd kwam in 1310 https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_de_Blinde">Jan van Luxemburg aan de macht in Bohemen. Jan was gehuwd met https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_I_van_Bohemen">Elisabeth van Bohemen, de jongste dochter uit het eerste huwelijk van Wenceslaus II en dus de voormalige stiefdochter van Richezza. Beide vrouwen konden het niet met elkaar vinden.

 

Richezza was de dochter van hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Polen_(historische_regio)">Groot-Polen https://nl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_II_van_Polen">Przemysł II, vanaf 1295 eveneens koning van Polen, en diens eerste echtgenote Richeza, dochter van koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_I_van_Zweden">Waldemar I van Zweden. Ze verloor haar ouders al zeer vroeg: haar moeder stierf toen ze zes jaar oud was en haar vader werd in 1296 door ontevreden Poolse adel vermoord.

Oorspronkelijk was ze verloofd met Otto, zoon van markgraaf https://nl.wikipedia.org/wiki/Albrecht_III_van_Brandenburg">Albrecht III van Brandenburg. Het was dan ook in Brandenburg dat Richezza een opleiding kreeg. Haar verloofde overleed echter nog voor het huwelijk.

De prinses was als erfgename van Polen een goede partij voor de Boheemse koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenceslaus_II_van_Bohemen_(koning)">Wenceslaus II. In 1300 werd ze naar Bohemen gebracht en werd er opgevoed door de tante van Wenceslaus II. In 1303 huwde de toen 17-jarige Richezza met de 32-jarige Wenceslaus II, die naast koning van Bohemen in 1300 ook koning van Polen was geworden. Vervolgens werd Richezza door https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_W%C3%BCrben">Hendrik van Würben, de bisschop van https://nl.wikipedia.org/wiki/Aartsbisdom_Wroc%C5%82aw">Breslau, tot koningin-gemalin van Bohemen gekroond en nam ze voortaan de naam Elisabeth aan. In 1305 baarde Richezza een dochter Agnes. De verwachte zoon, die de Poolse kroon zou erven, kwam er niet meer omdat Wenceslaus II in juni 1305 stierf. Hierdoor werd Richezza op slechts 19-jarige leeftijd al weduwe.

 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Elisabeth Richezza van Polen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Elisabeth Richezza van Polen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Elisabeth Richezza van Polen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Polen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Polen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Polen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Polen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I52213.php : abgerufen 23. September 2024), "Elisabeth Richezza van Polen (1286-1335)".