Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Frederik Hendrik Constant van Motman (1809-1889)

Persönliche Daten Frederik Hendrik Constant van Motman 

Quelle 1

Familie von Frederik Hendrik Constant van Motman

Waarschuwing Pass auf: Frau (Sophia Maria geadopteerd van Riemsdijk) ist auch sein Cousin.

Er ist verheiratet mit Sophia Maria geadopteerd van Riemsdijk.

Sie haben geheiratet am 11. August 1833, er war 24 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Frederik Hendrik Constant van Motman

Frederik Hendrik Constant was geboren te Pondok Gedeh op 21 juli 1809, gestorven op het land Tadjoer (Buitenzorg) op 19 september 1889 en is begraven op de familiebegraafplaats te Djamboe. Hij trouwde op 11 augustus 1833 met Sophia Maria, geboren op 22 februari 1815 dochter van de vrije onchristenvrouw Mientje van Mandhaar geadopteerd door Petrus Wilhelmus van Riemsdijk en diens vrouw Sophia Cornelia Bangeman. Zij stierf op 2 april 1888 te Batavia en werd een dag later op Tanahabang begraven.
Vóór zijn huwelijk had hij twee kinderen en gedurende zijn huwelijk nog een kind bij de Chinese vrouw Tan Nieo, bij de doop genaamd Wilhelmina en gestorven te buitenzorg op 5 maart 1900 oud 96 jaar en begraven op Djamboe. Tijdens zijn huwelijk had hij ook twee kinderen bij Tan Kang Nio, waarvan één door zijn broer Willem Reinier werd geadopteerd en één in het huis van zijn broer willen reinier werd geadopteerd en één in het huis van zijn broer Pieter Cornelis werd opgevoed.

Van Motman zonder champagne is Nederland zonder Oranje


Aan het hoofd van deze tak staat de kleurrijkste figuur met het meest uitgebreide nageslacht, zo kan men Frederik Hendrik Constant van Motman misschien het beste typeren. Hij stond in zijn tijd bekend als een bon vivant en rokkenjager. Tijdens zijn huwelijk met veel kinderen verwekte hij bij twee andere vrouwen nog drie kinderen.

Een van zijn hobby’s was de jacht op groot wild. Hij was lid van de Nimrodclub, een exclusief jachtgezelschap. Het is zeer waarschijnlijk aan zijn levenswijze te danken, dat de slogan “Van Motman zonder champagne is Nederland zonder Oranje”ontstond.  FHC was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en landheer/eigenaar van de landen Semplak, Tjikandi Oedik en Kedong Badak; in 1846 was hij lid van de vrijmetselaarsloge “Ster in het Oosten in Batavia. Hij heeft de regering veel diensten bewezen, zo sloeg hij de opstand op het land van Tjikandi neer.

Van de erven van Willem Vincent Helvetius van Riemsdijk huurde hij het land Tjampea c.a. dat wil zeggen Tjampea, Tjiboenboelan en Sadeng Oost; vanaf 1882 bedroeg de huur fl. 202.000,-- per jaar. In verband met betalingsmoeilijkheden werd de huur over 1886 en 1887 verlaagd tot fl. 150.000,-- en werd de huur per 1 januari 1888 beëindigd. Volgens een familieaantekening werd zijn graf door de bevolking heilig verklaard. In de jappentijd is het graf gerampokt en verloren gegaan.

 

Kinderen


FHC trouwde op 24-jarige leeftijd met de 18-jarige Sophia Maria van Riemsdijk, een adoptiefdochter van Pieter W.H, en Sophia Cornelia Bangeman, een zuster van zijn moeder. Zij kregen samen negen kinderen. Bij andere vrouwen had FHC echter ook kinderen. Vóór zijn huwelijk kreeg hij een zoon en een dochter uit een verbintenis met de vijf oudere Tan Nieo en 20 jaar later -tijdens zijn huwelijk- nog een zoon van haar. Deze kon wegens buitenechtelijkheid niet worden erkend, maar heeft wel altijd de naam Van Motman gedragen. Verder had hij nog een zoon en een dochter uit een verbintenis met Tan Kang Nio, eveneens geboren tijdens zijn huwelijk met Sophia, Deze groeiden op bij broers van FHC. Om door de het bos de bomen te kunnen zien volgt hier een rangschikking in chronologische volgorde, eerst van de zes dochters:

  • Frederika Constantina, geboren in 1831 te Djamboe uit Tan Nieo, trouwde met Pieter J.F. ten Cate en had zeven kinderen.

  • Sophia Maria, geboren in 1834 te Buitenzorg, trouwde met Pieter j. Mess en had 12 kinderen.

  • Jacoba Maria, geboren in 1839 in Buitenzorg, trouwde met Folkert J. ten Cate, broer van Pieter J.F., en had geen kinderen.

  • Carolina Catharina, geboren in 1842 te Dramaga, trouwde met haar neef GWC van tak A en had 11 kinderen.

  • Cornelia Charlotte, geboren in 1844 te Nanggoeng in 1844 uit Tan Kang Nio, geadopteerd door Willem Reinier van tak A. Zij trouwde met Erland Th. Van Bronckhorst en had geen kinderen.

  • Henriette Dorothea, geboren in 1848 te Dramaga, trouwde Albertus J. van Bronckhorst, broer van Erland, en had acht kinderen.

Van de zes meisjes hadden er twee geen kinderen maar de overige vier hadden samen liefst 38 kinderen, Wat verder opvalt is dat twee meisjes met een Ten Cate en twee met een Van Bronckhorst trouwden. Vervolgens van de acht zonen:

  • Willem Reinier jr, geboren in 1833 uit Tan Nieo, had een relatie met Rowena en slechts één zoon, die jong overleed.

  • Jacob Gerrit Theodoor, geboren in 1844 in Dramaga, trouwde met Ida en had vijf kinderen, waarvan twee zonen, die mannelijk nageslacht hadden; gerangschikt onder tak B1.

  • Hendrik Pieter, geboren in 1846 in Nanggoeng uit Tan Kang Nio, trouwde met Theodora E. Schiff en had zes kinderen, gerangschikt onder tak E omdat hij opgevoed werd door Pieter Cornelis.

  • Reinier Jacob, geboren in 1846 te Dramaga, trouwde met Johanna A. Leidelmeyer en had 134 kinderen waarvan 5 zonen met mannelijk nageslacht gerangschikt onder tak B2.

  • Cornelis Frederik Johan, geboren in 1851 te Dramaga, trouwde met zijn nicht Geertruida Wilhelmina van tak D, had drie kinderen, waarvan één zoon met mannelijk nageslacht: gerangschikt onder tak B 3.

  • Charles Constant Theodoor, geboren in 1853 te Batavia, trouwde met Josephine M. Leidelmeyer, een zus van Johanna A., had acht kinderen, waarvan één zoon met mannelijk nageslacht; gerangschikt onder tak B4.

  • Frederik Hendrik, geboren in 1851 te Buitenzorg uit Tan Nieo, had zes kinderen, waarvan twee zonen met mannelijk nageslacht; gerangschikt onder tak B5.

  • Frederik Herman Johan, geboren in 1856 te Batavia, kinderloos overleden vóór 2 april 1888.

Opmerkelijk is dat vijf kinderen in de periode 1842 tot 1851 op Dramaga zijn geboren, bij oma thuis dus. En dat twee broers met twee zusjes Leidelmeyer trouwden.

 



Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Frederik Hendrik Constant van Motman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Frederik Hendrik Constant van Motman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Frederik Hendrik Constant van Motman


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. Van Gelderen / Van de Klashorst Web Site, PH van de Klashorst, Frederik Hendrik Constant van Motman, 16. August 2023
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com Familiesite: Van Gelderen / Van de Klashorst Web Site Stamboom: Gelderen Family Tree

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 21. Juli 1809 war um die 11,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1809: Quelle: Wikipedia
    • 22. Mai » Im Fünften Koalitionskrieg bringt der österreichische Erzherzog Karl dem französischen Kaiser Napoleon Bonaparte in der zweitägigen Schlacht bei Aspern nahe Wien zwar dessen erste Niederlage bei, versäumt es aber, den Sieg auszunutzen und die erschöpften Franzosen entscheidend zu schwächen.
    • 31. Mai » In der Schlacht von Čegar nahe der Stadt Niš werden Rebellen im Ersten Serbischen Aufstand von osmanischen Truppen besiegt.
    • 5. Juli » Die Schlacht bei Wagram zwischen französischen und österreichischen Truppen im Fünften Koalitionskrieg beginnt; sie zieht sich bis in den folgenden Tag hinein.
    • 12. Juli » Der Znaimer Waffenstillstand wird zwischen den österreichischen und den französischen Truppen geschlossen.
    • 10. August » Der Aufstand von Quito ist erster Schritt zur Unabhängigkeit Ecuadors.
    • 30. November » In Paris findet die Uraufführung der Oper Pimmalione von Luigi Cherubini statt.
  • Die Temperatur am 11. August 1833 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt winderig regen. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1833: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Die weltliche Kantate Die erste Walpurgisnacht von Felix Mendelssohn Bartholdy wird in der Sing-Akademie zu Berlin uraufgeführt. Grundlage für das Werk ist eine Ballade von Johann Wolfgang von Goethe. Am gleichen Tag wird unter Mendelssohn Bartholdys Leitung auch die überarbeitete Fassung seiner Hebriden-Ouvertüre uraufgeführt.
    • 4. Mai » In Leipzig erscheint die Erstausgabe des Pfennig-Magazins, der ersten deutschen Illustrierten.
    • 26. Juni » Russland und das Osmanische Reich schließen einen Vertrag, der die Hohe Pforte zur Schließung der Dardanellen und den Zaren zur Hilfe im Krieg des Sultans mit Ägypten verpflichtet.
    • 29. August » Der vom englischen Parlament erlassene Factory Act schränkt erstmals die Arbeitszeit von Kindern und Jugendlichen in der Textilindustrie ein. Kinderarbeit unter 9 Jahren wird verboten.
    • 5. Oktober » Mit einem Aufstand der baskischen Provinzen bricht in Spanien der erste Carlistenkrieg aus.
    • 26. Dezember » Lucrezia Borgia von Gaetano Donizetti auf ein Libretto von Felice Romani.
  • Die Temperatur am 19. September 1889 war um die 11,1 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 14 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1889: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 17. Februar » Die Sinfonie in d-Moll, die einzige Sinfonie des belgischen Komponisten César Franck hat ihre Uraufführung am Conservatoire de Paris mit Jules Garcin am Dirigentenpult.
    • 23. März » US-Präsident Benjamin Harrison unterzeichnet eine Proklamation, mit der das letzte Indianerterritorium auf dem Gebiet der Vereinigten Staaten in Oklahoma zur Besiedlung für Weiße freigegeben wird. Der darauf basierende Oklahoma Land Run findet am 22. April statt.
    • 6. Mai » In Paris wird die Exposition Universelle offiziell eröffnet. Wahrzeichen der Weltausstellung, die unter anderem am Champ de Mars, den Jardins du Trocadéro, dem Quai d’Orsay und auf der Seine abgehalten wird, ist der höchst umstrittene Eiffelturm. Ein Publikumsmagnet wird die Galerie des Machines.
    • 8. Juli » Die Erstausgabe des Wall Street Journal wird veröffentlicht.
    • 14. September » Das Wiener Volkstheater wird unter dem Namen Deutsches Volkstheater mit Ludwig Anzengrubers Bühnenstück Der Fleck auf der Ehr eröffnet.
    • 15. November » Durch einen Militärputsch in Brasilien wird Kaiser Pedro II. gestürzt. Marschall da Fonseca ruft um 8:30 Uhr die Republik der Vereinigten Staaten von Brasilien aus. Der Stand der Gestirne über Rio de Janeiro zu diesem Zeitpunkt wird in der Flagge Brasiliens abgebildet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Motman

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Motman.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Motman.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Motman (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I197511.php : abgerufen 20. Mai 2024), "Frederik Hendrik Constant van Motman (1809-1889)".