Familie Verhulst-Juncker » Joris Eliasz "Joos" Van Boven (< 1590-< 1631)

Persönliche Daten Joris Eliasz "Joos" Van Boven 

  • Spitzname ist Joos.
  • Er wurde geboren vor 1590.
  • Beruf: Landbouwer.
  • Funktion: Schepen.
  • Er ist verstorben vor 19. November 1631.
  • Die leibliche Mutter ist Lienken Elias
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 13. Juli 2011.

Familie von Joris Eliasz "Joos" Van Boven

(1) Er ist verheiratet mit Tanneken Jacobsdr. Medts.

Sie haben geheiratet vor 1609.


(2) Er ist verheiratet mit Lidia Vermander.

Sie haben geheiratet vor 25. Januar 1623.


Kind(er):

  1. Tobias Jorisz Van Boven  ± 1625-> 1678 


Notizen bei Joris Eliasz "Joos" Van Boven

adere informatie over Joris (Joos) Eliaszn van Boven.
Joris Eliasse van Boven is met recht de stamvader van het geslacht Van Boven uit Zuid-Beveland. Over hem is veel bekend. Hij woonde te Valkenisse op het eiland Zuid Beveland. Hij was landbouwer in de Oost-Hinkelenpolder, een ca. 556 gemeten grote polder, (her-)bedijkt na de inundaties van. 1530 en 1532, gelegen ten oosten van Kruiningen. Hij woonde aldaar in 1612 in het huis van Foors Janisse, gelegen tegenover de kerk in de polder, die ook wel de "Onzer Vrouwenpolder" wordt genoemd. Vermoedelijk wordt met de kerk bedoeld, de op 22 januari 1643 ingestorte (kerk-)toren van Nieuwkapelle. Deze parochiekerk, gewijd aan Onze Lieve Vrouw, was gelegen in de Middel-Hinkelenpolder. Deze polder is in het begin van de 17 de eeuw gedeeltelijk onder water gelopen; een deel werd niet herbedijkt, zodat ca. 305 gemeten resteerde. Dit resterende deel van de polder werd vermoedelijk toegevoegd aan de Oost-Hinkelenpolder; in "besturende" zin werd derhalve slechts over de Oost-Hinkelenpolder gesproken.
In het navolgende worden enkele belangrijke zaken aangaande Joris Eliasse van Boven genoemd, te beginnen met de eerste vermelding uit 1609. Op 9 september 1609 heeft Adriaan Meeuse van Burght betaald aan "Joris Elias" uit de Oost-Hinkelenpolder de helft van 34 L.Vls. dat is 17 L.Vls. De kosten zijn ontstaan vanwege de wees Claes Bruijne; de andere helft van het bedrag mag Adriaan Meeuse behouden, nadat dat hij zijn onkosten heeft afgetrokken. Op 4 februari 1610 eist (zijn schoonvader) Meester Jacob Medts namens "Joris Eliassen" van Pieter Claes 1-13-4 L.Vls. voor het doodbijten van een varken; op 7 februari 1610 eist verweerder, dat eiser moet zweren, dat de hond het varken gebeten heeft. Op 16 februari 1611 besluiten schepenen in een (vml.. dezelfde) zaak: "Partijen zullen bij malcanderen comen ten huijse van Jorijs Elias op te elff uere om met malcanderen te accorderen ofte soo sij niet cunnen accorderen sullen sij wederom op haer recht staen oft soo wie niet ende compareert sal verbeuren voor de armen vijff schellinge".
Op 3 april 1611 wordt vastgelegd het eerste gebod "...van het huis van Foors Janisse, waar "Joris Elias" in woont". Op 6 juli 1611 wordt in de schepenakten vastgelegd, dat zondag 4 september 1611 het 1ste gebod van het sterfhuis van "Joris Elias" zal zijn; op zondag 11 september 1611 het 2 de gebod. Blijkbaar is Tanneken Jacobse Medts,. de vrouw van Joris Eliasse van Boven (kort) voor 6 juli 1611 overleden.. In de schepenakten van de Oost-Hinkelenpolder d.d. 27 oktober 1611 wordt vastgelegd: "Joris Elias als vader en toeziend rechtevoogd met Jacob Medts als grootvader en toeziend voogd van zijn jonge wees Maeijken Joris gepr bij Tanneken Jacob Medtsdochter en heeft verklaard met een eed en op zijn naam en waarheid dat hij de wees zal voorstaan en helpen tot zijn gerechtigheid totdat is gekomen op zijn mondige jaren". Op 27 oktober 1612 wordt in de weesakte vermeld: " Joris Elias als vader en rechtevoogd van sijn wees geprocureerd bij Tanneken Jacob Medtsdochter genaamd Maeijken Joris, oud 3 jaar, en Jacob Medts als grootvader en toeziend voogd zijn overeengekomen dat de vader sal behouden alle inschulden ende vuytschulden met alle de goederen ten sterfhuise bevonden gereserveerd de kleeren, juweelen, lijnen ende wollen de moeder toebehoord hebbende met de leffkorff, kintslappen doecken balijnen ende alles de korff toebehoort sal het kint behouden ende boven dese sal de vader nog behouden sijn te betalen aen de weese enz.,. .........verbindende hij comparant voor de voldoeninghe van dese specialyc sijn huis daer de moeder uitgestorven is, gestaen in de OH polder tegenover de kerck en voorts generael alle sijne andere goederen. Actum deser 27 october 1612".
In de schepenakte wordt gesproken over een huis in de Oost-Hinkelenpolder tegenover de kerk. Zoals gezegd wordt vermoedelijk bedoeld de kerk van Nieuwkapelle, die gelegen was in de Midden-Hinkelenpolder. Deze laatstgenoemde polder is in de loop van de 17 de eeuw verder geinundeerd. In 1616 was Joris Eliasse van Boven schepen van de Oost-Hinkelenpolder. Enkele feiten betreffende Joris Eliasse van Boven na de dood van Tanneke Jacobse Medts zijn de volgende. Op 9 november 1616 koopt Joris Eliassevan Boven een huis. Op 25 januari 1623 verhuurt Jacob Vermander een koe aan zijn zwager Joris Eliasse van Boven. Hieruit mag worden geconcludeerd, dat Joris Eliasse van Boven voor 25 januari 1623 is gehuwd met Lidia Vermander; Jacob Vermander is dus zijn zwager en Michiel Vermander is zijn schoonvader. Op 15 maart 1628 draagt Joris Eliasse van Boven op aan de wezen van Jacob Medts 3 gemet tarwe gelegen in de parochie Waarde in de Lorchenhoek; hij had blijkbaar een schuld aan zijn (eerste) schoonvader Jacob Medts, die inmiddels overleden is. Joris Eliasse van Boven draagt tevens op aan zijn dochter Maeijken Jorisse van Boven 2 rode koeien om te voldoen aan een schuld.
Op 5 december 1630 eist Anthony Kostens, getrouwd met de weduwe van Sent Willebort, van "Joos Elias" geld over huispaai over 1626 en 1627. Op 26 januari 1631 leveren Jacob Vermander, voor zichzelf in een zesde deel en als voogd over de wezen Samuel en Bartelmeus Vermander, elk ook voor een zesde deel, Pieter Vermander voor een zesde deel, Joris Elias, gehuwd met Lidia Vermander voor een zesde deel en Dingenis Vermander voor een zesde deel voor 75 L.Vls. een huis met schuur etc. te Kruiningen aan Abram Marinusz. Blijkbaar is Machiel Vermander, de vader van zijn vrouw Lidia Vermander kort voor genoemde datum overleden.
Op 29 oktober 1631 eist Ingel Adriaanse Boone geld van "Joris Elias". Betaling zal binnen 14 dagen plaatsvinden. Op 19 november 1631 vindt een overdracht plaats van een akte van het sterfhuis van "Joris Elias" aan Ingel Jansz Boone. Op 3 december 1631 eist Steven Daneels namens Jacob Vermander van Jan Jansz Weije,. dat hij borg zal staan voor de paarden, die hij heeft gekocht van het sterfhuis van "Joris Elias".
Na het overlijden van Joris Eliasse van Boven tussen 29 oktober 1631 en 19 november 1631. (zie voorgaande data) zijn enkele zaken met betrekking tot de achterblijvende weduwe Lidia Vermander bekend. De belangrijkste melding betreft de verkoop van het huis met de schuur op 18 oktober 1634: "Jacob Vermander als broer van de weduwe van Joris Eliassen in bijwezen van voorz. wed. met name Lidia Vermander, vervangende de nagelaten wezen van Joris Eliassen met name Elias Jorissen, Jacob Jorisse, Tobias Jorisse, Abram Jorisse en Machgiel Jorisse levert aan Bartholomeus Dregghe een huis, schuur in de O.H. Polder, bdg: oost de erfgenamen van Arie Weije, zuid Jan Weij, west de Zeedijk, noord de erfgenamen van. Adriaan Weije voor 52 L.Vls., Goessemarkt 1635 3-6-8 L.Vls., en zo jaarlijks. Het huis is belast met 300 gulden, die Corn. Dingemanse vanwege zijn huisvrouw Maeyken Joris vanwege haar moederlijk goed daarop sprekende, gedaan op 19 september 1634". In de cohieren van de 100 ste penning vande Oost-Hinkelenpolder van 1641 tot en met 1673. komt het aan Bartholomeus Dregghe verkochte huis met schuur (ook genoemd: hofstee, hofstedeken) nog vele malen voor.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Joris Eliasz "Joos" Van Boven?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Joris Eliasz "Joos" Van Boven

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Joris Eliasz Van Boven

Joris Eliasz Van Boven
< 1590-< 1631

(1) < 1609
(2) < 1623

Lidia Vermander
????-> 1658


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Van Boven

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Boven.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Boven.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Boven (unter)sucht.

Die Familie Verhulst-Juncker-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Bram Verhulst, "Familie Verhulst-Juncker", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familie-verhulst-juncker/I321.php : abgerufen 22. Mai 2024), "Joris Eliasz "Joos" Van Boven (< 1590-< 1631)".