Dingeman Hendrikse Legacy » Quellen » Feestrok van Ria Bohré

Quellenbeschreibung

Personen Maria Bohré (Ria, dochter van Jo en Ida, zus van Henk

Feestrok van Ria Bohré

2005: Herdenking 60 jaar bevrijd

Op maandag 11 juni 2001 ontving de Historische Kring van mevr. Ria v.d. Velde-Bohré haar nationale feestrok, die thans een voorname plaats gekregen heeft op de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in de oudheidkamer.
Het was op initiatief van mevr. Mies Boissevain- van Lennep (1896-1965), feministe, verzetsstrijdster en overlevende van het vrouwenkamp Ravensbruck dat deze feestrokken gelijk na de bevrijding van ons land werden gemaakt. Deze van patchwork gemaakte rok moest de vrouwelijke uitbeelding zijn van de hoopvolle sfeer van nationale opbouw en vernieuwing na de Tweede Wereldoorlog.

Oud rokje
De rok werd gemaakt naar het volgende voorschrift:
,,Neem een oud rokje of, of een stuk stof, dat als ondergrond dienst kan doen. Hiervoor is alles bruikbaar. Maak het model dat u hebben wilt (rimpelrokje, klok, glad, baantjes, wat u zelf het leukst vindt).

Naai hierop in bonte kleurenmengeling of in een vast patroon, ook alweer zoals u dat zelf het mooist vindt, alle lapjes uit uw lappenmand. Schik en harmonieer, totdat het geheel u bevredigt, alle restjes (herinneringen die u heeft overgehouden uit uw leven) en bezin u al werkend op alles wat u gehad heeft. U krijgt dan een zeer persoonlijk bont geheel.

Op de zoom brengt u nu een rand aan die van effen punten is vervaardigd. Deze punten stellen de hoogtepunten voor uit ons volksbestaan, die wij jaarlijks samen vieren, de dagen van bevrijding en saamhorigheid. Ieder jaar zet u het jaartal in de volgende punt, wanneer u de rok op die 5e mei werkelijk heeft gedragen.

In de rok zelf memoreert u persoonlijke herinneringen, die aanleiding waren tot persoonlijke feestvreugde. De rok wil uitdrukking geven aan de gedachte, dat de mens altijd een onderdeel van zijn volk blijft; ook als persoonlijkheid is hij dat. Daarom zijn er saamhorigheidsfeestdagen en persoonlijke. Beide zijn nodig voor het geluk en de harmonie in het mensenbestaan. De vrouwen zijn degenen, die de saamhorigheid hecht maken door het werk van haar handen en haar hart.''

Registreren
De nationale feestrok kon men laten afstempelen en registreren in het rokkenregister. Dit rokkenregister werd bijgehouden en bewaard bij het Internationaal archief van de Vrouwenbeweging (I.A.V.), Keizersgracht 264, Amsterdam -C. Hiervoor moest men de rok opzenden met de volgende gegevens:
Naam, voornamen, geboortedatum, adres en f 1,50 voor de registratiekosten en een postzegel voor terugzending. ,,Het registreren resp. afstempelen behoeft slechts éénmaal te geschieden. Duidelijk schrijven!''

Het register diende voor later. Wie haar rok liet registreren, kreeg een registratiekaart met nummer toegezonden. ,,Het verdient aanbeveling het stempel met een dun draadje zijde op te borduren en het nummer in de rok te werken. Dit voorkomt zoekraken, aangezien men dan een verloren rok kan herkennen door het nummer dat er in staat bij het register op te vragen.
Moeders moeten haar feestrok nalaten aan de oudste dochter, zodat na een paar geslachten een rokkengeschiedenis ontstaat. Men moet adresveranderingen bij het register melden.
De nationale feestrok draagt men op 5 mei, Koninginnedag en alle grote nationale feestdagen. Bijzonderheden uit het familieleven memoreert men in de lapjes van de rok. De puntenrand blijft echter voor het nationale gebeuren gereserveerd.''

Toelichting op de jaartallen op de feestrok nr. 3225:
13-3-1875 geb. Hendrik Johannes Bohré
1-6-1878 geb. Maria Adriana Bernadina Schoonhoven
24-10-1889 geb. Elisabeth Bastiana de Stigter
10-10-1891 geb. Gijsbert van As
13-2-1912 geb. Johannes Bernardus Bohré
3-3-1916 geb. Ida Corstiana Cornelia van As
2-2-1941 verloving J.B.Bohré en I.C.C. van As
20-7-1944 huwelijk J.B.Bohré en I.C.C. van As
22-11-1945 geb. Maria Adriana Bernardina Bohré
19-3-1951 geb. Hendrik Johannes Bohré
28-7-1951 bezoek koningin Juliana aan Groot-Ammers
6-9-1948 kroning koningin Juliana
2-1-1953 Overstromingsramp
20-1-1957 12œ jarig huwelijk J.B. Bohré en I.C.C. van As
20-1-1969 25 jarig huwelijk J.B. Bohré en I.C.C. van As




Informationen von dieser Quelle


Zu der Liste mit Quellen


Die Dingeman Hendrikse Legacy-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf