De voorouders van de gezusters van Bruggen » Jan Vogelzang (1855-1927)

Persönliche Daten Jan Vogelzang 


Familie von Jan Vogelzang

Er ist verheiratet mit Grietje Fonk.

Sie haben geheiratet am 21. Mai 1881 in Roden, er war 25 Jahre alt.Quelle 3

Jan is een 25 jarige bakkersknecht en afkomstig uit Roden. Zijn ouder zijn uit Roderwolde en zijn aanwezig bij het huwelijk. Grietje is een 25 jarige dienstmeid die woonachtig is uit Leek. Ook haar ouders, afkomstig uit Roden, zijn aanwezig. Alle ouders geven hun toestemming.

Bewijzen die bij het huwelijk zijn aangeleverd waren:
Uittreksel uit het geboorteregister Jan
Uittreksel uit het geboorteregister Grietje
Huwelijksverklaring afkondigingen
Verklaring van de Nationale Militie

De getuigen waren allemaal familie van het bruidspaar. Philippus Johannes Smit, 42 jaar, grofsmid en is een neef van de bruid. Pieter Vogelzang, de oudste broer van Jan, die op dat moment 34 jaar oud is en arbeider van beroep. Roelf Vogelzang, ook een broer van Jan, een 28 jarige arbeider. Geert Vogelzang, die als zwager van de bruidegom staat genoteerd. Dit is de echtgenoot van Jans zuster Grietien. Alle aanwezigen waren in staat de akte te ondertekenen. (Let eens op de 10 handtekeningen onderaan de akte)

Kind(er):

  1. Aaltien Vogelzang  1882-1973
  2. Alida Vogelzang  1883-1942
  3. Jan Vogelzang  1886-1967
  4. Geertien Vogelzang  1888-1947
  5. Geert Vogelzang  1891-1967 
  6. Grietje Vogelzang  1894-1989
  7. Pieter Vogelzang  1896-1973
  8. Trientje Vogelzang  1898-1983


Notizen bei Jan Vogelzang

Jan Pieters is een arbeider van 36 jaar als hij de geboorte van zijn derde zoon komt aangeven bij de burgerlijke stand op 10 september. Hij verklaard dat zijn vrouw de vorige dag van Jan is bevallen om 9 uur in de avond. Jan nam 2 mannen mee om te getuigen. Evert Roelfs Niesing, een 52 jarige boerenknecht en Geert Lanting, een 44 jarige timmerman.

Volgens de verklaring bij de huwelijkse bijlagen heeft Jan zijn volledige diensttijd uitgediend van 4 mei 1875 tot 3 mei 1880. In totaal 5 jaar. Hij was toen nog bakkersknecht.

Zijn beroep als bakkersknecht deed hij bij de firma Holthuis en Datema die hem eerden met een jubileum advertentie in de Leekster courant van mei 1912 waarin ze hem bedankten voor 35 jaar trouwe dienst. Hij moet er dus al in 1877 hebben gewerkt. Het bedankje bestond verder uit een doos gebak.
«i»"Vrijdag j.l. herdacht Jan Vogelzang alhier den dag waarop hij nu 35 jaar geleden in dienst was getreden bij de familie waar hij nu nog altijd in't werk is.
Die 35 jaar onafgebroken is voorzeker een bewijs van plichtsvervulling en van de beste harmonie die er al dien tijd tuschen hem en zijn patroons heeft bestaan"
«/i»Ergens tussen 1898 en 1906 is Jan van functie over gegaan naar dat van arbeider. Tenminste zo staat het in de akten van die tijd. Gezien de jubileumadvertentie boven was hij echter nog steeds bij dezelfde baas. De bakkerij was gelegen op de Brink in Roden in wat nu de Pompstee is en voor die tijd de Brinkhoeve. Jan en Grietje woonden er naast.

Naast deze werkzaamheden bij de bakkerij was hij ook opzichter bij de leveranties van de Landbouwvereniging en was hij jarenlang bode van de begravenisonderneming. Samen met zijn vrouw was hij van 1910 tot 1912 verantwoordelijk voor de 'boterhammenuitdelling' die mede tot stand kwam door giften van de gegoede burgerij. Ook hier blijkt de sociale inborst van het paar want op 10 februari 1912 stond er weer een artikel in de Leekster courant.
«i»"De boterhammenuitdeling van de schoolkinderen is woensdag j.l. weer begonnen. Een schaar van 70 kinderen trekt om 12 uur naar het huis van Grietje Vogelzang vanwaar men ze ziet terugkomen met een A.B.boekje dat ze recht goed kunnen lezen. De gevers zouden zeker plezier van hun gift hebben, zo ze konden zien, hoe heerlijk de boterham smaakte"«/i»
Natuurlijk deed het gezin dit niet alleen omdat ze zo sociaal waren, maar ook om rond te komen, want om 6 kinderen groot te brengen is best een hele opgave.

De aanspreker Albert Keun wit op 9 december te vertellen dat Jan, inmiddels zonder beroep, de vorige dag om 8 uur in de namiddag in Roden is overleden. Hij had Freerk Wolfis als getuige meegenomen. Dit was een kleermaker van 65 jaar en wellicht een verwant van Klaas Wolfis die later bij de met Trientje trouwt.Quelle 4

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Vogelzang?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Vogelzang

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Vogelzang


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Geboorteregister, Roden 1855, aktenummer 38, (Akte)datum: 10-09-1855
    2. Overlijdensregister, Roden 1927, aktenummer 70, (Akte)datum: 09-12-1927
    3. Huwelijksregister, Roden 1881, aktenummer 14
    4. Genealogie, Vogelzangs uit Noordenveld en Westerkwartier
      Met toestemming van, de nog enig overlevende auteur, Jan Geerts Vogelzang.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 9. September 1855 war um die 16,1 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 2 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Die relative Luftfeuchtigkeit war 90%. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Von 19. April 1853 bis 1. Juli 1856 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Im Jahr 1855: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
      • 23. Januar » In Wellington kommt es zum Wairarapa-Erdbeben mit einer Stärke von 8,2 und massiven Landhebungen im Stadtgebiet und in der Region.
      • 9. Februar » Am Morgen ängstigen im Süden der englischen Grafschaft Devon mysteriöse Spuren im Schnee die Bevölkerung. Man vermutet „Fußspuren des Teufels“.
      • 11. Februar » Nachdem er die äthiopischen Fürstentümer unter seiner Herrschaft vereint hat, wird Fürst Kassa Hailu zum Kaiser von Abessinien gekrönt. Als Negus nimmt er den Namen Theodor II. an.
      • 18. März » Die von John August Roebling erbaute Niagara Falls Suspension Bridge, die erste dauerhafte Brücke über den Niagara River und die erste Hängebrücke im Eisenbahnverkehr, wird nach vierjähriger Bauzeit eröffnet.
      • 4. Mai » Der US-amerikanische Abenteurer William Walker und 57 Gefolgsleute verlassen trotz Verbots durch die US-Behörden San Francisco per Schiff, um in Nicaragua die Macht an sich zu reißen.
      • 31. Oktober » Die K. k. priv. Österreichische Credit-Anstalt für Handel und Gewerbe wird gegründet.
    • Die Temperatur am 21. Mai 1881 war um die 15,7 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 70%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1881: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 12. Mai » Nach dem Einmarsch französischer Truppen wird das bisher dem Osmanischen Reich zugehörige Tunesien durch den Bardo-Vertrag, auch genannt Vertrag von Ksar Said, zu einem Protektorat Frankreichs, auch wenn der Bey von Tunis, MuhammadIII. al-Husain, formal Herrscher des Landes bleibt.
      • 3. August » Die südafrikanische Burenrepublik Transvaal erhält nach einem durch die britische Annexion 1877 ausgelösten Aufstand eine weitgehende Selbstverwaltung von Großbritannien.
      • 1. Oktober » Der Fluss Wey speist mit seiner Energie das erste Elektrizitätswerk auf der Erde in Godalming in der englischen Grafschaft Surrey. Mit Wechselstrom wird unter anderem die Straßenbeleuchtung betrieben.
      • 25. November » Im Wiener Theater an der Wien wird Johann Strauss' Operette Der lustige Krieg uraufgeführt. Das Libretto stammt von dem bewährten Gespann F. Zell und Richard Genée.
      • 4. Dezember » Die Los Angeles Daily Times erscheint erstmals. Nach einem Konkurs wird das Blatt unter dem heutigen Namen Los Angeles Times zu einer auflagenstarken US-Tageszeitung.
      • 15. Dezember » Die Staumauer El Habra in Algerien bricht. Die Wassermassen verursachen bis zu 250 Todesopfer.
    • Die Temperatur am 8. Dezember 1927 lag zwischen -0.5 °C und 2,3 °C und war durchschnittlich 0.6 °C. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1927: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,5 Millionen Einwohner.
      • 17. Februar » In Dresden findet die Uraufführung der Oper Hanneles Himmelfahrt von Paul Graener statt.
      • 21. Februar » Am Deutschen Künstlertheater in Berlin erfolgt die Uraufführung der von Franz Lehár für den Tenor Richard Tauber geschriebenen Operette Der Zarewitsch.
      • 4. Mai » 36 Personen gründen in Hollywood die Academy of Motion Picture Arts and Sciences mit dem Zweck, sich für den Fortschritt im Bereich der Filmwirtschaft einzusetzen. Erster Präsident der gemeinnützigen Vereinigung, die ab 1929 die als „Oscars“ bekannt werdenden Filmpreise vergeben wird, wird Douglas Fairbanks.
      • 13. Mai » Der Schwarze Freitag lässt den Aktienindex des Statistischen Reichsamtes an der Börse Berlin um 31,9 Prozent einbrechen.
      • 21. Juli » Der Italiener Alfredo Binda wird Sieger bei den UCI-Straßen-Weltmeisterschaften der Profis, die auf dem Nürburgring ausgetragen werden. Binda ist der Erste, der ein Regenbogentrikot erhält.
      • 22. Juli » Der Fußballverein AS Rom wird gegründet.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Vogelzang

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Vogelzang.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Vogelzang.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Vogelzang (unter)sucht.

    Die De voorouders van de gezusters van Bruggen-Veröffentlichung wurde von Chris Boerema erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Chris Boerema, "De voorouders van de gezusters van Bruggen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-voorouders-van-de-gezusters-van-bruggen/I52.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Jan Vogelzang (1855-1927)".