Damm - Lansdaal genealogie » Pieter Nicolaase de Gier (1672-????)

Persönliche Daten Pieter Nicolaase de Gier 

Quelle 1

Familie von Pieter Nicolaase de Gier


Notizen bei Pieter Nicolaase de Gier

document 6120 april 1714Bericht op een rekest van Pieter de Gier vorster binnen de vrijheid Oisterwijk die octrooi aanvraagt om de olieslagmolen die met paarden wordt getrokken staande ‘op de plaets off huijsinge geneoempt Weijenburgh’ te mogen verzetten naar het huis van de Gier staande achter de gereformeerde kerk. Men wint nadere informatie in.

In 1648 kwam de kerk echter in handen van de Hervormden. De katholieken betrokken enige decennia later een schuurkerk aan de Schijf. In 1722 splitste de parochie Berkel-Udenhout zich van Oisterwijk af en in 1851 werden Berkel en Udenhout beide zelfstandige parochies.

document 21 – MOLEN te OISTERWIJK

De geburen van het huis van Pieter de Gier te Oisterwijk leggen op verzoek van genoemde Pieter een verklaring af over een octrooi om achter zijn huis een paardenoliemolen te mogen zetten waartegen ze zich niet zullen verzetten. De ondertekenaars zijn P.D. Lange, T. Hanewinckel, Ariaen Janssen van ierssel, Willem Hendricx van Aelst, Cornelis Wouter Bogaerts, jacobus Jacobus van Gorcum, Gerit van Overeem (?), Jan Lambert Vuchts, Adriaen Adriaen Poorters, Antony van Corven en Lambert Wouters van Baest – juni 1713.

Aanvraag voor het octrooi door Pieter de Gier om de molen die aanvankelijk toebehoorde aan Jan de zoon van Gerrardt Lievens, nadien aan diens kinderen en laatstelijk aan Leonard van Rijs, staande binnen de vrijheid Oisterwijk ‘aghter de groote kinde aldaer opde huysinge geneoempt Weijenbergh’ te mogen verplaatsen naar de andere kant van de vrijheid Oisterwijk ‘aghter d egroote kercke’. N. Pouderoyen vorster der dingbank zal hiervan de publicatie aan het volk en ingezetenen verzorgen en verzoeken hierop binnen 14 dagen te reageren. Onderaan een verklaring van Michiel Scholten als vorster van de vrijheid dat hij de publicatie heeft opgehangen voor de kerk. Oisterwijk 2 en 4 maart 1714.

document 21 – MOLEN te OISTERWIJK

Bij de raad en rentmeester generaal Philip Jacob van Borssele is een klacht binnengekomen dat ‘de molder vanden wintcorenmoolen van Karckhoven onder Oysterwyck sigh niet ontsiet met sijn karre en paert met bellen alomme geheel Udenhout door te rijden en aldaer d egraenen van d eingesetenen op te laden en als dan te brengen op sijne molen om te breecken en te maelen’. Daarna brengt hij die weer bij d einwoners thuis. Dit gaat ten koste van de windmolen der domeinen aan de Zandkant te Udenhout en is bovendien tsrijdig met de placcaten en dus ongeoorloofd. De deurwaarder wordt opdracht gegeven de mulder te arresteren als hij door udenhout rijdt – 26 november 1701.

Identiek stuk met dezelfde datum.

Voor Isaacq van Ruelo openbaar notaris bij de Raad van Brabant residerend ete ‘sBosch zijn verschenen, in presentie van getuigen, Mons. Gerardus van Asten en Jasper van den Boer, beiden van competente ouderdom en woonachtig te Oisterwijk. Zij verklaren te rinstantie van Gijsbert van Iersel molenaar te Oisterwijk, dat ze zaterdag 11 februari 1719 zijn geweest te Enschot bij een zekere Teunis Joosten, te Heukelom bij Jan Burgers, Wouter van Rijswijk, Ariaen Coymans en Jan Claessen, alsmede te Berkel bij Teunis van de Ven en zijn oudste zoon. Al deze personen zouden gezegd hebben: “Wij souden wel op andere meulens onse graenen laeten maelen als op die meulen van Ariaen van Dal, maer om sijn dreijgementen durven wij niet op een ander gaen, want voornoemden van Dal heefft geseght dat hij ons soude becalengieren over het vlaggen van de heij en begaen van de straaten en stroomen en wij souden onse graenen liever selffs op den meulen brengen, als door den moolenaer laaten afhaelen, oock durven wij soo lange als van Dal rentmeester blijft met onse graenen niet op een ander gaen”. Getuigen van deze afgelegde verklaring waren Hendrik Pijnappel en Johan van Ham inwoners van ‘sBosch. Actum ‘sBosch 13 februari 1719.

Compareerden voor Gratiaen Jacob de Villé openbaar notaris bij de Raad van Brabant te ‘sBosch, Anthony Joosten uit Enschot, Jan Burgers, Wouter van Rijswijk, Adriaen Coymans en Jan Claessen, allen wonende te Heukelom, en Theunis van de Ven uit Berkel. Adriaan van Dal is op dat moment pachter van de houtschat te Oisterwijk en commies van de grote Brabantse Landtol. De verklaring betreft de korenwindmolen te Oisterwijk toebehorende de weduwe van Bartholmeus van Turnhout en de waterkorenmolen te Heukelem toebehorende aan Jonker Matthijs van Cannart. De pachter zou hen gezegd hebben: “ Soo gij lieden bij mij op de molens niet en cooren off granen te laten malen ofte te laten breecken en comt, soo sal ick ulieden als pachter vanden houtschat off anders als commies van thol, wel wat anders doen”, maer dat wij comparanten altijt te rmolens onder de jurisdictie off gemael van Oisterwyk hebben gevaren ofte aen die respective molenaersknechten de granen hebben mede gegeven om gebroocken te worden daer en aen wie het ons heeft gelieft en oock dan wederom is thuys gebrocht, sonder oyt door den requirant daerin belet te zijn geworden, dit bijsonderlijck, dat den molenaer selffs van den coornwintmolen gestaen tot Carckhoven onder Oisterwijk ofte desselfs knecht met car en peert met bellen omhangen tot Berckel, Entschot en Huyckelum comt varen om granen van den ingesetenen naer den selveb Kerckhovensmolen te brengen om gebroocken te worden ende oock soo langhe ons geheught sijne voorsaten hebben gedaen en desen iegenwoirdige tot huyden deser dage noch doet”. Actum 15 februari 1719.

Compareerden voor notaris Gratiaen Jacob de Villé Corstiaen Janssen Timmermans [83], Andries Herberts de Cort oud schepen van Oisterwijk [73], Jan Willem Scheffers [70], Wouter Jan Emmen oud borgemeester en gewezen provisor van de armentafel [72], Jan Jorden van Beurden oud president en gewezen provisor [70], Simon Jan Emmen oud borgemeester [69], Dirck van den Wiel [70], Adriaen Thomas van Breda [65], Jacon Corthout regerend borgemeester [67], Adriaen Laurens Maes [57], Matheus van Hemert oud provisor der armentafel [60], Embert Wytmans provisor der armentafel [60], Adriaen Robbert Hendricx borgemeester [64], Jan Ariens van Rijswijck oud borgemeester [76], Embert Jan Emmen [57], Jan Janssen Roestenborgh [60], Thomas van Breda [[57], Pieter de Gier [58], Jan Janssen Berghmans [55], Anthony van Megen [54], Huybert Jacob Swaens oud borgemeester [53], Jan Janssen van Roessel [46]. Zij leggen een gelijkluidende verklaring af als in de vorige akte staat genoteerd. Actum 16 februari 1719.

Compareerden voor notaris Gratiaen Jacob de Villé Peter van de Sande, Marten Cornelis van de Voort, Adriaen van Someren, Joost van Thuyl, Cornelis van der Sterre, Carel Henrickx van den Hoove, Joost Janssen van de Voort, Jacob Huybert Covels, Goossen Peter Verhoeven, Gerrit Embertus van Leijten, Jan Ariens Ariens en Adriaen Peters van de Ven met een nagenoeg gelijkluidend everklaring over de Oisterwijkse molens te Kerkhoven, achter de Lind en de watermolen – 17 februari 1719.

Verklaring van geërfden en ingezetenen van het dorp Haaren ter instantie van molenaar Pieter Staymans, aangaande de molen staande tussen Haaren en Helvoirt, die beweren dat onde rhun dorp nooit karren hebben zien rijden afkomstig van de Kerkhovense molen of van de Oisterwijkse korenwindmolen. Zij gaan meestal naar de molen aan de Helvoirtse kant. Ze verklaren wel dat ze van Dal gesignaleerd hebben metzijn paard omhangen met bellen. Dez everklaring wordt afgelegd door Gerit Janssen Peijnenborgh, Wouter Janssen Peijnenborgh, Cornelis Vreyssen van Haaren, Arien Janssen Peijnenborgh, Hendrick Cornelis van Vucht, Hendrick Peijnenborgh, Hendrik Joost Lombarts, Jan vrijsse van den Bos, Seijmen Janssen van den Boomgart, Jacobus drabbe, Frans Vermeer, Aryen Maties van Kalst, Jacobus Lanen Verhoeven, Lourens Driessen, Wouter van de Ven, Huybert Cornelis van Balsvoort, Willem Claessen Verhoeven, Areyen Breeckels, Jan Peijnenborgh en Baltus Willems – 22 februari 1719.

Compareerden voor Dirck van Wijck openbaar notaris bij de Raad van Brabant residerende te ‘sBosch Nicolaes Blankers [85], Aert Huybertse van Elshout [72], Cornelis Deckers [59], Peter Michiel Deckers [63], Dirck Mighielse van Iersel [45], Adam Smits [60], Hendrik Versteijnen [54] en Adriaen van der Loo [44] allen inwoners van d evrijheid Oisterwijk. Ze leggen ten verzoeke van Baltus Versteijnen en Gijsbert van Ierssel, beiden molenaars, een verklaring dat er geen molenkarren getrokken door paarden met bellen hebben gereden. Oisterwijk – 22 februari 1719.

Pagina 80

Diversen 14.01.1672 Claes de Gier sijn soontjen Pieter.

Plaats doop Driel

Datum doop 14-01-1672

Kind Pieter

Kind geslacht m

Vader Claes de Gier

document 61

20 april 1714

Bericht op een rekest van Pieter de Gier vorster binnen de vrijheid Oisterwijk die octrooi aanvraagt om de olieslagmolen die met paarden wordt getrokken staande ‘op de plaets off huijsinge geneoempt Weijenburgh’ te mogen verzetten naar het huis van de Gier staande achter de gereformeerde kerk. Men wint nadere informatie in.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pieter Nicolaase de Gier?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Pieter Nicolaase de Gier

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Pieter Nicolaase de Gier

Pieter Nicolaase de Gier
1672-????


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Craamer 846-2013, Johannes Antonius Craamer, Pieter Nicolaase De Gier, 24. Juli 2013
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Craamer 846-2013
    Stamboom: Craamer van 846 tot 2013

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) war von 1672 bis 1702 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1672: Quelle: Wikipedia
    • 15. März » Der englische König KarlII. erlässt die Erklärung zur Gewährung der Gewissensfreiheit (Royal Declaration of Indulgence), die auf Toleranz gegenüber den Katholiken des Landes abzielt. Nach Widerständen des Parlaments wird sie im Folgejahr zurückgenommen.
    • 6. April » Der französische König LudwigXIV. erklärt der Republik der Sieben Vereinigten Niederlande den Krieg. In der Folgezeit marschiert er mit Truppen in das Land ein. Sein Vorstoß ist mit anderen Mächten diplomatisch abgesichert. Das Rampjaar der Niederländer hat im März mit der Kriegserklärung des englischen Königs KarlII. begonnen.
    • 20. August » Der niederländische Politiker Johan de Witt wird zusammen mit seinem Bruder Cornelis de Witt von Anhängern des Hauses Oranien brutal ermordet. Den Brüdern wird die Verantwortung für die Kriege im Rampjaar in die Schuhe geschoben.
    • 28. August » Die Provinzstadt Groningen überwindet die Belagerung durch Christoph Bernhard von Galen, Fürstbischof zu Münster.
    • 4. September » Georg Wilhelm von Braunschweig-Lüneburg-Celle erwirbt drei große Elbinseln, die daraufhin eingedeicht und durch Verbindungsdeiche vereint werden. Sie tragen fortan den Namen Wilhelmsburg, heute Hamburg-Wilhelmsburg.
    • 23. Dezember » Giovanni Domenico Cassini entdeckt den Saturnmond Rhea.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen De Gier

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Gier.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Gier.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Gier (unter)sucht.

Die Damm - Lansdaal genealogie-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Peter Damm, "Damm - Lansdaal genealogie", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/damm-lansdaal-genealogie/I10745.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Pieter Nicolaase de Gier (1672-????)".