Andere Nappen » Harm Harms Nap (1767-1832)

Persönliche Daten Harm Harms Nap 

  • Er wurde getauft am 11. Oktober 1767 in Nieuwe Pekela, Groningen, NLD.
  • Berufe:
    • Ab 1829 voorzitter Kamer van Koophandel in Groningen, Groningen, NLD.
      Start Groningse ‘Kamer’ belemmerd door Belgische opstand
      De Groningse ‘Kamer van Koophandel en Fabryken’ kende in 1829 een moeizame start. Hoewel de schoonzoon van voorzitter Nap als betaalde kracht in dienst was genomen, had de Kamer de eerste jaren weinig aan hem. De schoonzoon, De Gavere genaamd, vervulde vier jaar lang namelijk een andere dienst. Vanwege de Belgische opstand verbleef De Gavere als militair in Zuid-Nederland en werd zijn werk voor de Kamer waargenomen door secretaris Schilthuis.
      Eeuwenlang zijn ambachtslieden en kooplieden verenigd in gilden. In de Franse tijd komt er een einde aan deze organisatiestructuur. Keizer Napoleon stelt per 1 januari 1811 in Nederland ‘Kamers van Koophandel’ in naar Frans voorbeeld. Als de Fransen worden verdreven, blijven de Kamers bestaan en in 1815 krijgen ze, uit naam van koning Willem I, een ‘reglement van orde’.
      Groningen krijgt niet direct een Kamer, maar in 1829 acht een ‘aantal personen’ de tijd rijp en richt zich tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Nationale Nijverheid. De provinciale gouverneur – baron G.W. van Imhoff – adviseert positief, maar laat het ministerie wel weten dat zijns inziens in Groningen niet alle bepalingen van het reglement van orde hoeven worden gevolgd. Volgens hem is het ‘te voorzien, dat de werkzaamheden niet zo vele zullen zijn, dat het nodig zou wezen, dat zij, ter afdoening derzelve, geregeld twee maal in de week vergaderen’. Om dezelfde reden meent hij dat B&W jaarlijks geen duizend, maar slechts vijfhonderd gulden hoeven te doneren.
      Op 6 november 1829 maakt Willem I per Koninklijk Besluit bekend dat Groningen voortaan een ‘Kamer van Koophandel en Fabryken’ heeft. Als plaatsvervanger van baron Van Imhoff installeert burgemeester J.F. van Iddekinge op 28 november in de raadszaal de twaalf bestuursleden van de Kamer. Zes dagen later vergaderen zij voor het eerst en kiezen uit hun midden de oudste – de 63-jarige houtkoper Harm Harms Nap - tot voorzitter en de jongste – de 30-jarige graanhandelaar Ulferdus Gerhardus Schilthuis – tot secretaris.

      De Kamer besluit een keer in de veertien dagen op donderdag om 16 uur te vergaderen. Het vraagt en krijgt van het gemeentebestuur daarvoor de beschikking over een lokaal in het stadhuis. Uit een stuk uit 1841 blijkt dat dit het vertrek op de tweede verdieping in de noordoosthoek van het stadhuis is geweest, de huidige kamer van wethouder Paas.

      Tijdens de eerste donderdagvergadering – op 17 december 1829 – wordt de aanstaande schoonzoon van voorzitter Nap – de 26-jarige Mr. Pierre Lambert (‘Petrus Lambertus’) de Gavere – benoemd tot betaalde kracht. Voor zijn secretariaatswerk zal De Gavere jaarlijks tweehonderdvijftig gulden ontvangen. De benoeming wordt op 12 februari 1830 door de koning goedgekeurd.

      De Gavere is nauwelijks aan zijn werkzaamheden voor de Kamer begonnen of hij wordt opgeroepen zijn militaire dienstplicht te vervullen. De Groninger moet naar Zuid-Nederland om deel te nemen aan de strijd tegen de Belgische opstand. Zijn werk bij de Kamer wordt zo goed en zo kwaad als mogelijk waargenomen door secretaris Schilthuis. Een van de eerste klussen van de Kamer is het maken van een inventarisatie van alle aanwezige bedrijven. Verder is de Kamer in de eerste plaats een adviesorgaan, bijvoorbeeld met betrekking tot de verbetering van de infrastructuur.

      In 1833, als drank- en graanhandelaar Pieter Damsté de overleden Nap als voorzitter is opgevolgd, is het bestuur flauw van De Gaveres langdurige afwezigheid. Namens het bestuur doet Schilthuis een poging hem voor onbepaalde tijd met verlof vrij te krijgen. Maar het ministerie is niet gevoelig voor Schilthuis’ pleidooi en legt het verzoek naast zich neer. Pas in april 1834 keert De Gavere in Groningen terug en hervat zijn werk voor de Kamer.

      De Gavere neemt niet alleen het secretariaatswerk over van Schilthuis. Als de graanhandelaar in 1844 verhuist naar de Noorderhaven NZ, doet hij ook zijn huis op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraat over aan De Gavere. De twee hebben daarna nog acht jaar met elkaar te maken. Hoewel De Gaveres zwager Christoffer Meijer Nap in 1852 voorzitter van de Kamer van Koophandel wordt, helpt de familierelatie hem dit keer niet. Na 22 jaar wordt De Gavere niet herbenoemd en bedankt voor bewezen diensten.
    • negotiant, houtkoper.
  • Er ist verstorben am 10. Juni 1832 in Groningen, Groningen, NLD.Quelle 1
    Groninger Courant 12 Jun 1832
    Heden overleed alhier, tot mijne en mijne Kinderen innige droefheid, mijn hartelijk geliefden echtgenoot HARM HARMS NAP, in leven Negotiant, President der Kamer van Koophandel en Fabrijken en Lid van den Raad dezer Stad, in den ouderdom van bijna 66 jaren.
    Groningen, den 10 Junij 1832
    E. HESSELING Wedw. Nap
  • Ein Kind von Harm Andries Nap und Maria Jans Mooij
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 1. Juli 2013.

Familie von Harm Harms Nap

Er ist verheiratet mit Elisabeth Derks Hesseling.

Sie haben geheiratet am 12. Mai 1796 in Oude Pekela, Groningen, NLD.Quelle 2

kranten.kb.nl
Kop: Familiebericht
Krantentitel: Amsterdamse courant
Datum, editie: 19-04-1796, Dag
Jaargang, nummer: 2, 47
Uitgever: Otto Barentsz Smient
Plaats van Uitgave: Amsterdam
PPN: 832797472
Verschijningsperiode: 167X-
Periode gedigitaliseerd: 1670 - 1811
Voorloper : Courante uyt Italien ende Duytschlant, &c.
Verspreidingsgebied: Regionaal/lokaal
Soort artikel: familiebericht
Bezit en bezitskenmerk: KB C 20

Kind(er):

  1. Maria Nap  1797-1856 
  2. Harm Andries Nap  1799-1825
  3. Derk Hesseling Nap  1801-1835
  4. Johanna Margaretha Nap  1803-1878 
  5. Christoffel Meijer Nap  1807-1886 


Zeitbalken Harm Harms Nap

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Harm Harms Nap


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. overlijdensakten Burgerlijke Stand 1811-, Genlias, ~overlijdens, Genlias BS, Groningen 1832 no 330
      Bron Burgerlijke stand - Overlijden
      Archieflocatie Groninger Archieven
      Algemeen Gemeente: Groningen
      Soort akte: overlijden
      Aktenummer: 330
      Aangiftedatum: 12-06-1832
      Overledene Harm Harms Nap
      Geslacht: M
      Overlijdensdatum: 10-06-1832
      Leeftijd: 65
      Overlijdensplaats: Groningen
      Vader Harm Andries Nap
      Moeder Maria Mooi
      Partner Elisabeth Hesseling
      Relatie: echtgenoot
      Nadere informatie geboortepl: Nieuwe Pekela; beroep overl.: negotiant; beroep vader: koopman
    2. Doop- Trouw- en Begraafboeken prov. Groningen vanaf 1811; Groninger Archieven, DTB Groningen - tot 1811, Doop- en trouwboek Nieuwe Pekela 1762-1811
      Huwelijk12-05-1796 Nieuwe Pekela
      trouwen hervormde kerk te Oude Pekela
      BruidegomHarm Harms Nap, van Nieuwe Pekela
      BruidElizabet Derks Hesseling, van Oude Pekela
      BronDoop- en trouwboek Nieuwe Pekela 1762-1811
      Collectie DTB (toegang 124)
      Inventarisnummer 615 (Luthers), folio 57
      / Groninger Archieven

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 11. Oktober 1767 war um die 7,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Besondere Wettererscheinungen: ijs. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1767: Quelle: Wikipedia
      • 23. Februar » Der Regensburger Theologe Jacob Christian Schäffer entwickelt einen Vorläufer der Waschmaschine, die Rührflügelmaschine, die er in seiner Schrift Die bequeme und höchst vortheilhafte Waschmaschine als Fortschritt preist.
      • 6. April » Markgraf Karl Friedrich von Baden schafft die Voraussetzungen für die deutsche Schmuck- und Uhrenindustrie. Er erteilt dem Franzosen Jean Francois Autran die Erlaubnis zur Eröffnung einer Taschenuhrenfabrik im Waisenhaus in Pforzheim. Die Erweiterung zu einer Schmuck- und Stahlwarenfabrik erfolgt noch im gleichen Jahr. Die Goldstadt bildet bis heute das Zentrum der deutschen Schmuckindustrie.
      • 24. April » Die komische Oper Lottchen am Hofe von Johann Adam Hiller wird am Theater auf der Ranstädter Bastei in Leipzig uraufgeführt.
      • 26. April » Am Burgtheater in Wien erfolgt die Uraufführung der Oper L’amore artigiano (Handwerkerliebe) von Florian Leopold Gassmann, die bald in ganz Europa aufgeführt wird.
      • 21. Juni » Der englische Kapitän Samuel Wallis entdeckt die Insel Tahiti.
      • 3. Juli » In Trondheim wird die erste Tageszeitung in Norwegen herausgegeben, die heutige Adresseavisen.
    • Die Temperatur am 12. Mai 1796 war um die 13,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1796: Quelle: Wikipedia
      • 10. April » Nachdem er im März vom Direktorium den Oberbefehl über die Italienarmee im Ersten Koalitionskrieg erhalten hat, beginnt Napoleon Bonaparte den Feldzug in Italien und zieht in Richtung Cairo Montenotte.
      • 1. Juni » Tennessee wird der 16. US-Bundesstaat.
      • 9. Juli » Österreichische und französische Truppen liefern sich im Ersten Koalitionskrieg eine erbitterte Schlacht um die Gemeinde Malsch in der Markgrafschaft Baden. In der Schlacht bei Malsch wechselt die Ortschaft mehrfach den Besitzer, ehe die Franzosen sich zurückziehen.
      • 8. September » In der Schlacht von Bassano während des Ersten Koalitionskrieges unterliegen österreichische Streitkräfte unter General Dagobert Sigmund von Wurmser in Oberitalien der von Napoleon Bonaparte geführten französischen Armee.
      • 17. November » Am Todestag seiner Mutter Katharina der Großen erklärt sich ihr Sohn Paul zum neuen russischen Kaiser.
      • 17. November » In der Schlacht bei Arcole im Ersten Koalitionskrieg siegen die Franzosen unter Napoleon Bonaparte über die Österreicher unter Joseph Alvinczy von Berberek.
    • Die Temperatur am 10. Juni 1832 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder windstil nevel. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1832: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
      • 7. Juni » In Großbritannien wird der Reform Act von 1832 verabschiedet.
      • 9. Juni » Die Unterdrückung Polens durch Zar NikolausI. nimmt Papst GregorXVI. zum Anlass, in der Enzyklika Cum primum über den bürgerlichen Gehorsam von Christen nachzudenken.
      • 13. Juli » Henry Rowe Schoolcraft findet mit dem Lake Itasca die Quellen des Mississippi River.
      • 30. August » Ein Londoner Protokoll der Schutzmächte grenzt das Staatsgebiet des Königreichs Griechenland vom Osmanischen Reich ab.
      • 15. November » Nach Geheimverhandlungen bilden sechs konservative Schweizer Kantone den Sarnerbund als Reaktion auf das zuvor entstandene Siebnerkonkordat der liberalen Kantone.
      • 26. November » Die erste Straßenbahn der Welt geht in New York City mit Pferden in Betrieb.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Nap

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Nap.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Nap.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Nap (unter)sucht.

    Die Andere Nappen-Veröffentlichung wurde von Lisa Nap erstellt (Kontakt ist nicht möglich).
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Lisa Nap, "Andere Nappen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/andere-nappen/I5.php : abgerufen 9. Mai 2024), "Harm Harms Nap (1767-1832)".