Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » 'T Geloof Gevelsteen

Persönliche Daten 'T Geloof Gevelsteen 

  • Physikalische Beschreibungen:
    • im Jahr 1961 Geplaatst in de blinde muur.
    • im Jahr 2008 Alle 8 gevelstenen gerestaureerd.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 19. April 2016.

Der Verfasser dieser Publikation verfügt über die Genehmigung der betreffenden Person (sofern es sich um eine lebende Person handelt) zur Weitergabe der Daten.


Familie von 'T Geloof Gevelsteen


Notizen bei 'T Geloof Gevelsteen

"T Geloof.
Deze steen werd door een nieuwe bewoner aangetroffen in een pand op de Herengracht 66.
Vermoedelijk had de vorige bewoner het plan om hem in de gevel te plaatsen, maar is het er nooit van gekomen.
De nieuwe bewoner schonk de steen aan het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en deze stelde hem in 1961 ter beschikking. Oorspronkelijk was de steen aangebracht in de gevel van een rond 1680 gebouwd pand in de Nieuwe Spiegelstraat 42. Dit pand is in 1935 afgebroken, ondanks dat het toen op de lijst van voorlopige monumenten stond.
Het pand op nummer 40 droeg een gevelsteen "De Liefde" en daarnaast op nummer 38 stond tot omstreeks 1870 "De Hoop" in de gevel.
Deze trits Geloof, Hoop en Liefde kwam nogal veelvuldig in de stad voor en niet alleen als gevelsteen, maar ook bovenop kerkorgels in diverse Amsterdamse kerken staan beelden met hetzelfde onderwerp, waarbij altijd De Liefde centraal staat, geflankeerd door De Hoop voor de aanschouwer rechts en Geloof links.
De steen in onze muur laat ons een vrouwspersoon zien met in haar rechterhand een vlammende toorts, terwijl haar linkerarm rust op de rechtopstaande opengeslagen Bijbel op een kolom en haar rechtervoet rust op een hoeksteen.
De foto's tonen ons een beeld van voor, tijdens en van na de restauratie door de bekende Gevelsteen restaurateur Wil Abels in 2008, waarbij het opvallend is dat de schilder aan de borstpartij een geheel eigen intepretatie heeft gegeven.
Op de foto waar de verf is verwijderd is duidelijk te zien dat de jurk van de dame hoger sloot en er geen blote buste te zien was.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit 'T Geloof Gevelsteen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Abbildung(en) \'T Geloof Gevelsteen


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Gevelsteen

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gevelsteen.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gevelsteen.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gevelsteen (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I962.php : abgerufen 30. Mai 2024), "'T Geloof Gevelsteen".