Familienstammbaum Van Dijk » Gerrit Pothoven (1766-1819)

Persönliche Daten Gerrit Pothoven 

Quelle 1

Familie von Gerrit Pothoven

Er ist verheiratet mit Hendrina Jansen Meulenkamp.

Sie haben geheiratet am 17. Oktober 1800 in Otterlo, Gemeente Ede, Gelderland, Nederland, er war 34 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hendrik Pothoven  1809-1810
  2. Gerrit Pothoven  1805-1832
  3. Rikje Pothoven  1804-1811
  4. Gerritje Pothoven  1801-1883 


Notizen bei Gerrit Pothoven

Huwelijk Hendrina Jansen Meulenkamp en Hendrina Meulenkamp, Jansen, 17-10-1800

Huwelijksdatum: 17-10-1800

Huwelijksplaats: Otterloo

Kerkelijke gemeente: Otterloo

Bruidegom/bruid:

Hendrina Jansen Meulenkamp

Hendrina Meulenkamp, Jansen

Gerrit Pothoven

Gerrit Pothoven

Getuigen e.a.:

G. Pothoven

Toegangsnummer: 0176 Retroacta Burgerlijke stand

Inventarisnummer: 606.1

Pagina: 16

Volgnummer op pagina: 5

Tot de kostersplichten behoren: het schoonhouden van de kerk, zorg dragen voor boeken en uurwerk en dominee de nodige eerbied toedragen. Van zijn beloning voor al dat werk worden we niet veel wijzer; er staat alleen vermeld: Gerrit Pothoven zal alle tracktementen en emolumenten genieten als daartoe van ouds zijn aangewezen. De brief is gedateerd 27 augustus 1757 en vanaf deze datum is Gerrit Pothoven de koster-schoolmeester van Otterlo. Hij zou het blijven tot zijn overlijden, 27 februari 1796. bijna veertig jaar en werd opgevolgd door zijn zoon eveneens een Gerrit. geboren 6 juli 1766 die als hulpmeester al enkele jaren aan de school was verbonden.

Burgemeester

Deze Pothoven nam niet alleen de baantjes van zijn vader over maar was van zijn vader. Een goede dertig jaar

geleden werd op verzoek van Otterlose zijde, de naam Kerkhoflaan die voor velen minder prettig in het gehoor lag

gewijzigd in Pothovenlaan. Daarbij bleek dat lang niet iedereen met de geschiedenis van onze gemeente op de

hoogte is, want vrijwel geen enkel raadslid had ooit van de naam Pothoven gehoord.

In Otterlo genoot Gerrit Pothoven het vertrouwen van de bevolking, reden voor de bezetters om hem tot burgemeester en tevens secretaris te benoemen. Januari 1818 werden de vier plaatsen weer tot één gemeente Ede verenigd en was Pothoven weer burgemeester af.

Hij overleed een jaar later en haalde dus bij lange niet het aantal dienstjaren bleef, kwamen er geleidelijk klachten

Deze man vervulde reeds de functies van schoolmeester, koster, voorlezer en doodgraver en werd nu tevens burgemeester en gemeente-secretaris tegen een salaris van honderd gulden per jaar. Dat lijkt op zichzelf niet

veel, maar er kwam nog wel een en ander bij. Uit hoofde van zijn kosterschap bewoonde hij een ambtswoning die hij nu als gemeentehuis en secretarie inrichtte. Daarvoor declareerde hij een vergoeding van respectievelijk

vijftig en tweehonderd gulden per jaar. Voeg daarbij de kosten van verwarming, licht, papier, inkt en portokosten, een bedrag van rond honderdvijftig gulden, dan kon de burgemeester zich heus wel redden.

Bovendien ontving hij uit de gemeentekas een jaarlijks bedrag van honderd gulden voor zijn werkzaamheden als schoolmeester.

De totale jaarlijkse begroting van de gemeente Otterlo bedroeg ruim elfhonderd gulden zodat er weinig ruimte overbleef voor verdere openbare taken. Financieel gezien stond burgemeester Pothoven er dus niet zo slecht voor,maar zijn baan bezat ook haar schaduwzijden. Vooral in de Franse jaren,toen hij bevelen van de prefect te Arnhem maar had op te volgen.

Het was volop oorlog,de tocht van Napoleon naar Rusland stond voor de deur,dus waren er veel soldaten nodig. Daar het aantal vrijwilligers bij lange na niet toereikend bleek,werden in alle gemeenten van ons land,dus ook in Otterlo ,jonge mannen gerecruteerd.

Burgemeester Pothoven had maar te zorgen dat de aanwezige mannen uit Otterlo ook werkelijk kwamen opdagen en moest hen, zekerheidshalve persoonlijk bij het bureau in Arnhem afleveren.

Trouwens ook voor andere zaken moest de burgemeester dikwijls naar Arnhem,waarmede minstens een dag gemoeid was met als gevolg dat de school gesloten bleef.

Verder had hij regelmatig te voldoen aan de vordering van paarden en wapens ten behoeve van het leger,aanvankelijk op Frans bevel,maar ook na de bevrijding van 1813. Zo moesten voor een troepentransport

Door de gemeente Otterlo ,op zondag 18 februari 1816 te Arnhem vijf tweespanwagens met elk twee paarden of zeven karren ,bespannen met een paard ,geleverd worden.

En daar had de eerste burger van Otterlo maar te zorgen dat de opdracht tot volle tevredenheid werd uitgevoerd.

Nog een belangrijke taak het innen van belastingen ,ook een karwei in een gemeente als Otterlo. Het merendeel van de bevolking verkeerde in armoedige omstandigheden en moest bestaan van de landbouw.

Van de ruim zeshonderd inwoners waren er slechts achtennegentig aangeslagen voor belasting, die dus de gemeente financieel draaiende moest houden.

Maar burgemeester Pothoven was blijkbaar uit het goede hout gesneden en heeft al deze moeilijkheden glansrijk doorstaan.

Als op 1 januari 1818 aan de zelfstandigheid van Lunteren,Bennekom en Otterlo een einde komt en zij weer verenigd worden in de gemeente Ede,keert hij weer terug tot zijn school en kerkelijk werk.

In de vijftiger jaren heeft de gemeenteraad van Ede de Kerkhoflaan te Otterlo ,op verzoek gewijzigd in Pothovenlaan. Toen bleek dat verschillende raadsleden nog nooit van de man hadden gehoord,waaruit blijkt dat ook een burgemeester in het vergeetboek kan raken.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit Pothoven?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit Pothoven

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerrit Pothoven

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerrit Pothoven


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Pothoven Web Site, Willem Pothoven, Gerrit Pothoven, 29. Mai 2012
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Pothoven Web Site
    Stamboom: Willem1952

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 6. Juli 1766 war um die 16,0 °C. Es gab 92 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: regen. Besondere Wettererscheinungen: donder. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1766: Quelle: Wikipedia
    • 11. Februar » In Ludwigsburg findet die Uraufführung der Oper Vologeso von Niccolò Jommelli statt.
    • 10. März » Die spanische Regierung in Madrid verbietet ihren Bürgern, den runden breitkrempigen Hut und den langen Mantel zu tragen. Unwille in der Bevölkerung löst dreizehn Tage später den Madrider Hutaufstand aus.
    • 18. März » Das britische Parlament hebt das Stempelgesetz auf, das in den nordamerikanischen Kolonien Widerstände bei den „Söhnen der Freiheit“ ausgelöst hatte.
    • 7. April » Joseph II. öffnet den Wiener Prater, das bisherige höfische Jagdrevier, für die Nutzung durch die Allgemeinheit.
    • 23. April » Die komische Oper Les Pêcheurs (Die Fischer) von François-Joseph Gossec hat ihre Uraufführung an der Comédie Italienne in Paris.
    • 25. November » In Leipzig findet die Uraufführung der romantischen und komischen Oper Lisuart und Dariolette oder Die Frage und die Antwort von Johann Adam Hiller statt.
  • Die Temperatur am 17. Oktober 1800 war um die 9,0 °C. Es gab 44 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Westlich vom Süden. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1800: Quelle: Wikipedia
    • 2. Mai » Anthony Carlisle und William Nicholson gelingt es, Wasser mittels elektrischen Stroms in Wasserstoff und Sauerstoff zu spalten. Diesen Vorgang wird Michael Faraday dementsprechend als Elektrolyse bezeichnen.
    • 5. September » Die Briten erobern Malta durch eine erfolgreiche Blockade der von französischen Truppen besetzten Mittelmeerinsel.
    • 1. Oktober » Im Dritten Vertrag von San Ildefonso zwingt Napoleon Bonaparte Spanien zur Abtretung seiner Kolonie Louisiana an Frankreich.
    • 1. November » US-Präsident John Adams bezieht seinen neuen Amtssitz, das spätere Weiße Haus.
    • 17. November » In Washington, D.C. tagt erstmals der US-Kongress im Kapitol, das noch nicht ganz fertiggestellt ist.
    • 14. Dezember » In der zweitägigen Schlacht am Walserfeld gelingt es im Zweiten Koalitionskrieg den unterliegenden österreichischen Truppen sich einer Einkesselung durch französische Einheiten zu entziehen. Jean-Victor Moreau quartiert seine Soldaten in der Folge in Salzburg ein.
  • Die Temperatur am 1. Januar 1819 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1819: Quelle: Wikipedia
    • 15. Februar » Der Kongress von Angostura beginnt, auf dem sich am 17. Dezember die aus dem früheren spanischen Vizekönigreich Neugranada hervorgegangenen Staaten Venezuela und Kolumbien zu Großkolumbien vereinigen werden.
    • 2. August » In Würzburg beginnen die Hep-Hep-Unruhen. Antijüdische Demonstrationen und Ausschreitungen greifen in den folgenden Tagen auf andere Städte in Deutschland über.
    • 7. August » In der Schlacht von Boyacá besiegt Simón Bolívar die spanischen Truppen, bringt Bogotá unter seine Herrschaft und festigt damit die Unabhängigkeit Neugranadas.
    • 19. November » Das Museo del Prado wird in Madrid eröffnet.
    • 14. Dezember » Alabama wird 22. Bundesstaat der USA.
    • 17. Dezember » Simón Bolívar erklärt auf dem Kongress von Angostura im heutigen Ciudad Bolívar die Bildung der Republik Kolumbien und damit die Unabhängigkeit von Spanien.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Pothoven

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pothoven.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pothoven.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pothoven (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Van Dijk-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
F. van Dijk, "Familienstammbaum Van Dijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_van_dijk/R905.php : abgerufen 27. Mai 2024), "Gerrit Pothoven (1766-1819)".