Familienstammbaum Pot(t)jewijd » Tine Pottjewijd (1923-2019)

Persönliche Daten Tine Pottjewijd 


Familie von Tine Pottjewijd

Sie ist verheiratet mit Jan Wildvank.

Sie haben geheiratet am 11. September 1946 in Emmen, sie war 23 Jahre alt.


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. (Nicht öffentlich)
  4. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Tine Pottjewijd

Interview door Marti Hagg-den Haan voor de Gereformeerde kerk in Hooegeveen
Even contact met.
Als ik voor een ‘even contact met’ aanbel bij Tinie Wildvank- Pottjewijd heb ik al enig idee hoe het gesprek zal verlopen. We zullen het hebben over de ouderenmiddagen in het Bavinckhuis en het kerkenwerk in Weidesteyn, waar Tinie zich veel mee bezig houdt. Het loopt echter heel anders en dat komt doordat zij tussen de gang en de kamer een deur heeft, die je op de hele wereld niet meer vinden zal. Een deur uit het huis van haar grootvader in Winscho¬ten. En als we daarover aan de praat raken hoor ik het verhaal over de familie Pottjewijd.
Zo’n mooi verhaal, dat ik het graag hier wil doorgeven.
Het begint achter in de 19e eeuw in Oude Pekela, waar haar grootvader opgroeit als zoon van een schipper die met zijn eigen zeilschip voor een reder een vrachtdienst onderhoudt op Riga, de hoofdstad van Letland. Op een kwade dag vergaat het schip tijdens een storm in het Kattegat. De enige overlevende is de scheepsjongen die de scheepspapieren, die bewaard wor¬den in een platte bus, kan redden. De scheepspapieren gaan naar de reder, maar de bus gaat naar de vrouw van de schipper. Momenteel is deze in het bezit van Tinie. Tijdens het verhaal staat ze op, loopt naar een kastje en haalt hem tevoorschijn. De bus is niet zo groot, een beetje afgerond, zodat hij precies tegen het bovenbeen past, zoals Tinie me ook laat zien. Op de bus staat de naam van het schip ‘Alida Petronella’ geschreven en is de vlag van Letland afgebeeld.
Haar grootvader, zo vertelt Tinie, treedt niet in de voetsporen van zijn vader, hij is heel kunstzinnig en volgt een opleiding aan de tekenacademie in Groningen. De afstand Oude Pe¬kela - Groningen moest wel te voet worden afgelegd. Als hij de opleiding voltooid heeft wordt hij geen schilder of tekenaar maar fotograaf. Hij vestigt zich in Winschoten en laat daar een huis bouwen naar eigen ontwerp. Het huis bestaat niet meer, maar Tinie heeft er wel een foto van. Het is een imposante villa met een kleine vijver ervoor, waarop Tinie nog heeft leren schaatsen. De foto is, omdat er nog geen kleurenfotografie bestond, handmatig ingekleurd
Wat niet op de foto staat, is het glazen atelier, dat zich achter het huis bevond. Daar oefende grootvader zijn beroep uit. Soms kwamen er hele families om zich te laten vereeuwigen.
‘Vooral op 2e kerst- en 2e paasdag was het druk’ zegt Tinie ‘dan hadden de mensen toch al hun mooie kleren aan, er was zelfs een wachtkamer, want zo’n foto was niet even snel ge¬maakt.’ Verder reisde haar grootvader het hele land af om schoolfoto’s te maken. En hij maakte in het huis de deur! De deur, het enige overblijfsel uit het huis, waar ik vanaf de plaats waar ik zit een goed zicht op heb. Hij is gemaakt van smeedijzer en gekleurd glas. In het midden is een beschilderd ovaal en daarom heen positieven van foto’s in glas. ‘Ik kijk daar graag naar, naar al die gezichten en afbeeldingen’ vervolgt Tinie ’vooral als de zon erop staat is het zo mooi!’ Grootvader mocht zich ook hoffotograaf noemen, het daarbij behorende schild staat ook afgebeeld op de foto van het huis. Tinie vertelt mij hoe hij daaraan is gekomen. In 1901 kwam koningin Wilhelmina een krans leggen bij het monument van de slag bij Heiligerlee.Omdat dat gedeelte van Groningen niet bepaald koningsgezind was en er zelfs sprake was van
vijandigheid bij de bevolking werd de ceremonie in ijltempo uitgevoerd. Op de foto die gemaakt werd door haar grootvader, is de koningin al verdwenen, maar wel staan de kransen erop. De foto werd opgestuurd naar het hof en na enige tijd schrijft haar grootvader, mede op aandringen van enige notabelen in het dorp, een brief aan Hare Majesteit de Koningin, waarin hij vraagt zich hoffotograaf te mogen noemen. Het klad van die brief heeft Tinie in haar bezit en ze leest hem mij voor. In prachtige bewoordingen, heel onderdanig, wordt het verzoek gedaan. Er volgt dan een hele correspondentie alvorens dit verzoek wordt ingewilligd. Al die brieven van het hof met echte lakzegels er op krijg ik ook te zien. Het schild met de vermel¬ding hoffotograaf is er niet meer. Waarschijnlijk in de oorlog meegenomen door de Duitsers.
Als inmiddels Tinie’s vader de zaak heeft overgenomen is fotograferen aan huis uit de tijd. Er moet een winkel komen met een etalage. Die komt er ook, echter niet in Winschoten maar in Emmen. Tot haar trouwen werkt Tinie daar bij haar vader. Na haar huwelijk blijft ze de eer¬ste jaren in Emmen wonen. Haar man heeft een conservatoriumopleiding, is koordirigent en geeft muzieklessen op piano, orgel en viool. Om gezondheidsredenen mag hij op een bepaald moment dat beroep niet langer uitoefenen, musiceren moet een hobby worden. Werk wordt gevonden bij Lucas Aardenburg, en dan volgt logischerwijze de verhuizing naar Hoogeveen. Het leven gaat daar voor Tinie niet over rozen. De gezondheid van haar man gaat achteruit, hij moet vervroegd ophouden met werken en overlijdt in 1978. Tinie komt te werken in Olden Kinholt. Met heel veel plezier trouwens. Het is dan ook met pijn in haar hart als zij op 65-jarige leeftijd met een groot feest afscheid moet nemen van col¬lega’s en bewoners. Maar dat houdt niet in dat zij achter de geraniums komt te zitten. En dan hoor ik toch nog over datgene waarover ik dit hele stukje had willen schrijven: haar werk als ouderling, wat ze vier periodes gedaan heeft, waarvan één in de geriatrisch psychatrische af¬deling van Weidesteyn. Over de ouderenmiddagen die begonnen zijn in het oude Bavinkhuis met het doen van spelletjes, wat later veranderde in middagen waarop een spreker werd uitge¬nodigd. Het werk dat zich uitbreidde via het verpleeghuis aan de Brinkstraat waar zuster Westerhof directrice was, naar het nieuw gebouwde Weidesteyn. En het gaat nog steeds door zo¬wel daar als in het Bavinckhuis.
‘Ze vragen me wel eens wanneer ik ga stoppen’ zo besluit Tinie, ‘ik ben uiteindelijk 79 jaar, maar ik vind dat je als oudere best nog wel wat doen kan en zo lang als ik mij goed voel wil ik ermee doorgaan’
Ik ben het hartgrondig met haar eens.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Tine Pottjewijd?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Tine Pottjewijd

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Tine Pottjewijd

Vorfahren (und Nachkommen) von Tine Pottjewijd


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 12. Januar 1923 lag zwischen -0.4 °C und 7,0 °C und war durchschnittlich 2,3 °C. Es gab 6,1 Stunden Sonnenschein (75%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 19. September 1922 bis 4. August 1925 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck II mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1923: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,1 Millionen Einwohner.
      • 25. März » Großbritannien trennt Transjordanien von Palästina ab und bildet im Mandatsgebiet Palästina ein selbständiges Emirat. Daraus entsteht mit der Zeit das Königreich Jordanien.
      • 14. Mai » Die Oper The Perfect Fool von Gustav Holst wird von der British National Opera Company in London erstmals zur Gänze uraufgeführt. Einzelne Teile des Werkes sind schon früher erstmals aufgeführt worden.
      • 26. Mai » Im französischen Le Mans beginnt das erste 24-Stunden-Rennen. Veranstalter ist der Automobile Club de l’Ouest.
      • 17. Juni » In Bad Schmiedeberg wird vom Bund Deutscher Radfahrer das Bundesdenkmal des Bundes Deutscher Radfahrer eingeweiht.
      • 13. September » In Spanien findet unter General Miguel Primo de Rivera ein Staatsstreich statt.
      • 21. Oktober » Bei der Nationalratswahl in Österreich erhält die Christlichsoziale Partei die Mehrheit. Ignaz Seipel bleibt Bundeskanzler.
    • Die Temperatur am 11. September 1946 lag zwischen 11,2 °C und 17,9 °C und war durchschnittlich 14,1 °C. Es gab 3,3 mm Niederschlag während der letzten 1,9 Stunden. Es gab 2,5 Stunden Sonnenschein (19%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
    • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1946: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 9,3 Millionen Einwohner.
      • 22. Januar » Qazi Mohammed ruft auf dem Car-Cira-Platz in Mahabad die Republik Kurdistan auf iranischem Territorium aus. Der bislang einzige kurdische Nationalstaat wird nur bis zum 16. Dezember des gleichen Jahres Bestand haben.
      • 8. Mai » Uraufführung der Oper Das Medium von Gian Carlo Menotti am Brander Matthews Theater der Columbia University in New York City
      • 17. Mai » In Potsdam-Babelsberg wird die Deutsche Film AG (DEFA), das volkseigene Filmstudio der Deutschen Demokratischen Republik, gegründet.
      • 24. September » Zwei Piloten gründen in Hongkong die Fluggesellschaft Cathay Pacific.
      • 17. Oktober » Mit der Gründung der Union française versucht Frankreich sein Kolonialreich nach dem Vorbild des britischen Commonwealth of Nations umzugestalten.
      • 29. November » In Mainz wird mit französischer Lizenz die Allgemeine Zeitung gegründet. Aus ihrer Redaktion wechselt ein Teil der Crew im Jahr 1949 zur Gründung der Frankfurter Allgemeinen Zeitung.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Pottjewijd

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Pottjewijd.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Pottjewijd.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Pottjewijd (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Geert Jan Pottjewijd, "Familienstammbaum Pot(t)jewijd", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pottjewijd/I17.php : abgerufen 23. Mai 2024), "Tine Pottjewijd (1923-2019)".