Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert) (± 1170-1242)

Persönliche Daten Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert) 


Familie von Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)

Er ist verheiratet mit Margaretha van Born.

Sie haben geheiratet.


Kind(er):



Notizen bei Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)

Dirk III, heer van Altena, patroon van de kerk van Kortessem, schenkt aan het kapittel van Kortessem de kerken van Kortessem, Wintershoven, Kuttekoven, Son, Strijp en Nuenen, met hun patronaatsrecht. (Deperditum)
In het jaar 1240:
"Zelfs vinden wij in een oorkonde uit 1240 Dirk van Altena en zijn neef Willem van Horne broederlijk bijeen met Sibert en Herman van Asselt benevens (=naast?) Johan van Kruchten, in welke plaats Dirk van Altena eveneens allodia (eigendommen, niet in leen!) bezat".
Dirk zou gehuwd zijn met Margaretha van Born en was "heer" van Altena en Brusthem. Doordat Dirk III en zijn twee zussen kinderloos bleven gaat Horne, Altena en Weert naar Engelbert III van Horne hun Neef.
Klaversma; Altena en Horn p 14 en 15 en 17. Regesten Roermond.
1229 maart 4 (1250 n.s.).
Dirk (lll) van Altena verkoopt de abdij Hocht 53 allodiale bunders en zijn tiend op 21 bunders te Boorsheim met toestemming van zijn neven en erfgenamen Willem en Engelbert van Horn voor
185 £ en 10 solidi luiks. Nadien is de grond door bevoegde lieden 60 £ lager in vaarde geschat; Dirk betaalt dat bedrag terug.
Klaversma; Altena en Horn p 22. .
Ridder Dirk van Altena, bewoner van het kasteel van Horn, ondernam begin dertiende eeuw een bedevaart naar Sint Jacob van Compostela.
Een tocht van zeker tweeduizend kilometer enkele reis. De risico's en de ontberingen onderweg namen de pelgrims voor lief. Je verzekerd weten van een plek in de hemel is de middeleeuwse gelovige wel wat waard.
De pelgrim uit Horn moest tijdens zijn terugtocht de reis in Dyon wegens ziekte onderbreken. Monniken van de strenge orde van de Caulieten vingen hem liefdevol op.
De ridder wilde de paters rijkelijk belonen voor hun goede zorgen. Geld weigerden de Caulieten. Wel hadden ze oren naar het stichten van een klooster in het gebied van het bisdom Luik.
Zo belandt Dirk van Altena in de geschiedenisboeken als stichter het klooster St.-Elisabethsdal.
Een en ander blijkt onder meer uit een historisch onderzoek van kanunnik Jozef Coenen in het midden van de vorige eeuw.
In 1223 droeg Dirk van Altena zijn bezitsrechten over Hugten over aan de Munsterabdij in Roermond.
Na zijn kinderloze dood in 1242 erfde zijn neef Engelbert III van Horne de goederen.
Vermoedelijk was het Engelbert die tussen Maarheeze en Soerendonk een kasteel liet bouwen.
Het kasteel werd 'Cranendonck' genoemd, naar de natuurlijke omstandigheden ter plaatse ('kraan' van kraanvogel en 'donk' van heuvel).
Stichter van het klooster st. Elisabeth
63. 1247
Leonius, burggraaf van Brussel, en Sophia, echtelieden, staan hun goederen verkregen uit de erfenis van Diederik van Altena af aan hun Willem van Altena, met inbegrip van Cruchtene
en Werte (Weert).
Van den Bergh, Oorkondenboek I nr. 443
53. 1242 juni
Het kapittel van Oudmunster te Utrecht geeft de tienden van Altena in erfpacht aan Willem van Horn na overlijden van Dirk van Altena.
Van den Bergh; Oorkondenboek I nr. 386 Korteweg; Rechtsbronnen nr. 12

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)

Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)
± 1170-1242



Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I534.php : abgerufen 26. Mai 2024), "Dirk III van Altena (Heer van Altena (Brabant) 1197- 1242, Brusthem en Weert) (± 1170-1242)".