Familienstammbaum Hobers » Jan Alberts (1747-1808)

Persönliche Daten Jan Alberts 

  • Er wurde getauft am 26. März 1747 in Oostermeer.Quelle 1
    "1747 Den 26 Maart is gedoopt Jan het Zoontje van Albert Goffes, woonende bij de Wal"

    Bij andere doopinschrijvingen vermeld als "timmerman bij de wal"
  • Beruf: im Jahr 1786 "Meester Schuitmaker".Quelle 2
  • Eintrag: "Opmerkelijk".
    Hoe het leven van "schuitmaker" Jan en dat van 'stamboomonderzoeker en zeiler' Wim Hobers parallel loopt, is wel erg bijzonder. Lees bij notities.
  • Eintrag: Ook vermeld als Dusselaar.Quelle 3
    In de overlijdensakte van zijn vrouw (1845), wordt hij vermeld als Jan Alberts Dusselaar. In zijn eigen begraafinschrijving (vóór 1811) wordt hij nog vermeld als Jan Alberts.
  • Eintrag: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Glaube: Nederlands Hervormd.Quelle 4
  • Er ist verstorben am 13. Juli 1808 in Bergum.Quelle 5
    "Jan Alberts Schuitmaker, oud 61 jaar"
  • Ein Kind von Albert Goffes und Liepkjen Jans
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 30. Dezember 2021.

Familie von Jan Alberts

Er ist verheiratet mit Fokje Jurjens.

Sie haben in der Kirche geheiratet am 25. Mai 1777 in Drogeham.Quelle 6

"Jan Alberts en Fokjen Jurjens beide onder Harkema - Opende
zijn alhier kerkelijk geproclameerd, zonder spieringe, den 11, 18 en 25 Maij
en alhier getroud den 25 Maij 1777"

Kind(er):



Notizen bei Jan Alberts

Opmerkelijk toeval
Ooit ben ik (Hagenees) als onderwijzer vanuit Wageningen heel bewust naar Friesland verhuisd. Een belangrijke reden om naar Friesland te verhuizen was onze liefde voor "zeilen". We voeren 's zomers vanuit Wageningen met onze boot naar Friesland om daar onze zeilvakanties door te brengen. Toen ik dan ook een baan in Friesland kreeg, wilden we beslist in een dorp wonen met een jachthaven. Het werd Bergum. We waren totaal onwetend van het feit dat daar zo'n 200 jaar eerder iets had plaats gevonden in de familiegeschiedenis van mijn vrouw, wat wij zouden "herhalen".

Op één van de oudste plekjes, de Bergumerdam, is een oude werf waar ik een traditioneel Engels zeilschip (afbeelding) afbouwde. Als ik zo'n twintig jaar later met mijn stamboomonderzoek begin, ontdek ik dat op diezelfde plek eind 1700 ook al een werf was, waar ene Jan Alberts "Meester Schuijtemaecker" schepen bouwde. Deze scheepsbouwer is N.B. (via mijn vrouw) de voorvader van mijn kinderen Allerd, Suzanne en Margie Hobers. Toeval?

Bergumerdam
De Bergumerdam was een korte dijk tussen de hoge grond bij Bergum en bij Suameer die bij zuidwestelijke storm het lage land om het Bergumermeer beschermde. De tijd van aanleg is niet bekend. Na 1600 had de dam geen belang als waterkering meer. De dam werd in de 20e eeuw vervangen door een brug. Bij die brug stond de herberg "De Drie Gekroonde Baarzen" (afbeelding). Bij die herberg kwamen vooral mensen vanuit de haven en vissers. Ook lag daar aan het water de scheepswerf van "Meester Schuijtemaecker" Jan Alberts.

In 1777 trouwen in Harkema Jan Alberts en zijn vrouw Fokje Jurjens; ze wonen daar ook. Tussen 1780 en 1784 worden daar hun kinderen Lypkjen, Saakje en Jurjen geboren. In 1785 verhuist het gezin van de scheepsbouwer naar de Bergumerdam in Bergum. Jan heeft de scheepswerf tegenover herberg "De Drie Gekroonde Baarzen" gekocht waar in 1786 weer een Saakje wordt geboren; de eerste is blijkbaar overleden. Ook Jurjen is jong overleden, want op 2 november 1788 wordt in de (Hervormde) Kruiskerk van Bergum (afbeelding) weer een Jurjen gedoopt. In 1791 laten ze Fedde dopen, in 1794 Egbert en in 1796 hun dochtertje Sietske.

Daar op zijn werf de Bergumerdam bouwt Jan Alberts zijn houten schepen. Op de werf en bij "De Drie Gekroonde Baarzen" is het natuurlijk een komen en gaan van schippers. De schipper die het meest aanwipt is Ulbe Hotzes van Sinderen. Ulbe is beurtschipper Bergum Leeuwarden Vice Versa. Ulbe heeft niet alleen belangstelling voor schepen maar ook voor Jans oudste dochter Liepkje (Lypkjen). In juli 1803 trouwt de 30-jarige Ulbe met de 23-jarige Liepkje. (Liepkje zal later in Suawoude overlijden aan boord van hun schip "de jonge Johannes").

"Een bevaren Coffeschip"
Een paar maanden na het huwelijk koopt schoonzoon Hotze Ulbes van Sinderen een "bevaren Coffeschip", waarbij zijn schoonvader Jan Alberts en zijn stiefvader Salomon Bachman borg staan voor het geld. Hotze koopt het schip van de weduwe van Jochum Tjeerds "meester Scheepstimmerman" op de Bergumerdam. Het is goed mogelijk dat Jochum bij scheepsbouwer Jan Alberts in dienst was. Hij betaalt voor het schip 285 Caroli Gulden, die hij in klinkende zilveren munten moet betalen. Deze gulden met de afbeelding van Carolus (Karel V) was er in verschillende waardes. Hotze moet betalen in guldens die "XX" (20 stuivers) waard zijn. Hij moet ieder jaar 50 gulden aflossen en ook 5 gulden rente. (Hier volgt tekst over coffeschip).

In "de Nedergerechten Tietjerksteradeel" is de volgende "scheepsbrief" te vinden. (Voor de leesbaarheid heb ik de juridische termen niet getranscribeerd (.....) en afkortingen aangevuld).
"Nabeschreeven Scheepsbrief gepreesenteerd te Registreeren den 23 december 1803 middags om half een uur.

Ulbe Hotzes van Sinderen woonagtig te Bergum bekenne door deesen schuldig te zijn aan Hiltje Wytses wed(uwe). wijlen Jochum Tjeerds in leeven Mr Scheepstimmerman bij de Bergumerdam onder Bergum een summa van Twee hondert vijfentagtig Caroli guldens van XX (20) st(uive)rs ieder ter zake coop en overdragte van een bevaren Coffeschip lang 37 voeten en wijd en vol na rato alles invoegen ik reeds tot mijn volle genoegen heb ontvangen, alwaaromme ik ( ......) aanneeme en belove gemelde coopsumma ad Twee hondert vijf en tagtig Caroli guldens te betalen in silveren klinkende munte sonder ’s lands obligatien op termijnen van vijftig Caroli guldens, ’s jaars, waar van het eerste verschijnen zal den 12e November 1804 met daar ten boven tot intressen vijf gelijke guldens van ’t hondert in ’t jaar en van het mindere pro rato aanvang genomen hebbende met den 12 November 1803 en loop houdende tot de volle betalinge van voors(eide): Capitaal toe, waar voor als meede voor Costen, Schaden en intressen in cas van wanprestatie ik verbinde alle mijne goederen, geene uitgezonderd, tot meubilen en huisgeraden incluis, en wel speciaal het gekogte Coffeschip (......) en bovendien geve ik aan de vercopende en creditrice de magt en authoriseere haar bij deesen om in cas van wanbetalinge zoo van Capitaal als renthen het verkogte Coffeschip met al wat er aan, in en op mag zijn, het zij geladen of ongeladen, bevragt of niet bevragt, op alle wateren en plaatzen geene uitgezondert, zoo buiten als binnenlands waar ook gevonden wort als eijgen meden aan te tasten, te ontroeren, vervoeren, en na haar te neemen publicq of int de hand ten haren hande te verkopen en te gelde te maken, ten einde zij uit den opbreng dies hare competentie zoo Capitaal als renthen (....) mag behouden (....)

En tot meerder securiteit van de vercopende verklaaren wij Jan Alberts Mr. Scheepstimmerman te Bergum en Salomon Bacman Coopman in de Dragten ons te stellen tot ware Borgen voor de Coper met aanmaninge om incas van wanbetalinge zoo van Capitaal als renthen, het zelve als eigen schuld te zullen voldoen (....)
Terwijl ik Coper teevens aanneme en belove mijnen borgen in alle costen schuldeloos weder te zullen ontheffen (....) aan den Hove van Vriesland en alle Gerechten.

……
In kennisse onse handen verteekend te Bergum den 6e december 1803 (was geteekend)

Ulbe van Sijnderen, Jan Alberts schuijtmaker, Hiltje Wijtses"

Schuldbekentenis
Het door Ulbe van Sinderen gekochte kofschip heeft blijkbaar een grote onderhoudsbeurt nodig. Op zijn werf op de Bergumerdam knapt Jan Alberts het schip op en levert de materialen. Ulbe hoeft niet contant te betalen, hij mag in termijnen aflossen. Vanzelfsprekend wordt bij de notaris een schulbekentenis opgesteld.
Nabeschreeven Obligatie gepresenteert te Registreeren den 4e Maart 1804 ’s avonds om half vijf uur.

Ulbe van Sinderen woonagtig bij de Bergumerdam onder Bergum bekenne door deesen deugdelijk schuldig te weesen aan Jan Alberts Mr Scheeptstimmerman meede aldaar woonachtig een summa van Een honderd en twintig Caroliguldens van xx st(uive)rs weegens verdiend arbeidsloon en geleverde materialen aan mijn schip. Weshalven (....) neeme aan en belove gedagte summa ad 120 F op behoorlijke aanmaninge te zullen opbrengen en betalen in klinkende munten zonder Lands Obligatien ofte iets diergelijks, met daar te boven een behoorlijke Intrest, op welke zijn loop houden zal tot dat het volle Capitaal zal zijn betaald. Tot nakominge deeses verbinde ik alle mijne geene uitgezonderde goederen Generaal en Speciaal meubilen, huisgeraden, en verder dat geene ’t welk onder een Generaal Verband (....) aan den Hove van Friesland en alle andere Geregten,
In kennisse mijn hand onderteekend te Bergum den 13 Februarij 1804 (was geteekend)

Ulbe van Sinderen

Relatie met de familie Hobers
Jans nakomeling Jacoba Quartel (dochter van Jan Quartel en Rinske Snijder) trouwt met Willem Hobers (samensteller van deze stamboom). Hun kinderen Allerd, Suzanne en Margie Hobers zijn nakomelingen van Jan.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Alberts?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Alberts

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan Alberts

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Alberts

Albert Goffes
± 1716-1786
Liepkjen Jans
1717-1780

Jan Alberts
1747-1808

1777

Fokje Jurjens
± 1756-1845


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Doopboek Oostermeer en Eestrum
    2. Doopboek Bergum
    3. BS Tietjerksteradeel
    4. Trouwboek Hervormde gemeente Drogeham Harkema Opeinde
    5. Begraafboek Tietjerksteradeel
    6. Trouwboek Drogeham Harkema Opeinde

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen Alberts

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Alberts.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Alberts.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Alberts (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I58.php : abgerufen 28. Mai 2024), "Jan Alberts (1747-1808)".