Familienstammbaum Hobers » Gerrit Jan ter Veer (1736-1809)

Persönliche Daten Gerrit Jan ter Veer 

  • Er wurde getauft am 14. Oktober 1736 in Kampen.Quelle 1
    Gerrit (Jan) wordt vernoemd naar zijn grootvader van moeders kant: Gerrit Wennink

    Hij wordt gedoopt in de "Buijtenkerck" van Kampen:
    "Ao 1736 den 14 october; Gerrit Jan soon van Abram ter Veer en de moeder Geertruijt Wenninks"
  • Eintrag: Opmerkelijk.Quelle 2
    Acht (!) van zijn kinderen overlijden voor het tweede levensjaar.
  • Eintrag im Jahr 1771.Quelle 3
    Ingeschreven als poorter van Amsterdam:
    "Sep 5 1771; Veer (Gerrit Jan ter) van Campen heeft als getrout Alida Hobers, dogter van Dirk hobers in leven Coopman behuwd"
  • Glaube: Nederduitsch Gereformeerd.Quelle 1
  • Wohnhaft:
    • im Jahr 1765: Amsterdam "op de hoek van de Haarlemmer Dijk en de Binnen Wieringerstraat".Quelle 4
    • im Jahr 1771: Amsterdam "in de Binnen Wieringerstraat".Quelle 5
    • von 1771 bis 1784: Amsterdam "den Haarlemmerstraat noordhoek Binnen Wieringerstraat".Quelle 6
    • von 1784 bis um 1786: Amsterdam "Wieringerstraat, Binnen oostzijde".Quelle 7
    • im Jahr 1788: Amsterdam "op de Heeregragt bij de HarteStraat".Quelle 6
    • im Jahr 1790: Amsterdam "op de heeregragt bij 't blaauwhuijs".Quelle 8
    • von 1800 bis 1805: Amsterdam "d'Egelantiersgragt bij de Panseren Dwarstraat".Quelle 6
  • Er ist verstorben am 12. September 1809 in Kampen.
    "Overleden 12de van de oogstmaand 1809"
  • Ein Kind von Abraham ter Veer und Geertruijd Wennink
  • Gerhard Johannes ter Veer ist sein Patenkind
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 16. September 2022.

Familie von Gerrit Jan ter Veer

Er ist verheiratet mit Alida Hobers.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 3. Mai 1771 in Amsterdam erhalten.Quelle 5

Sie haben in der Kirche geheiratet am 20. Mai 1771 in Amsterdam.Quelle 9

"Gerrit Jan ter Veer van Campen, gereformeert, oud 30 jaar, in de Binnen Wiringerstraat, sijn moeder Geertruij Wennink te Campen en Alida Hobers van Amsterdam, oud 23 jaar, gereformeert, Haarlemmerdijk, geassisteerd met haer moeder Zeijbrechje Franke."

Ze kunnen beiden naamtekenen.
In de marge:"Hij moeders consent goed ingebragt".

Kind(er):

  1. Abraham ter Veer  1772-1788
  2. Dirck ter Veer  1773-1774
  3. Dirk ter Veer  1775-1775
  4. Dirck ter Veer  1777-1777
  5. Isaack ter Veer  1781-1783
  6. Hendrik Jacob Terveer  1783-1835 
  7. Jozua ter Veer  1784-1784
  8. Abraham ter Veer  1789-1790


Notizen bei Gerrit Jan ter Veer


Ik moet deze persoon nog helemaal uitwerken. Hij is blijkbaar van belang voor de familie Hobers, want hij gaat met zijn gezin wonen in het ouderlijk huis van zijn vrouw Alida Hobers. Het lijkt erop dat hij het bedrijf van zijn rijke schoonvader Dirk Hobers, koopman in wijnen overneemt. Ze kopen het pand naast het wijnpakhuis (afbeelding)


Kampen
Gerrit Jan groeit op in het gezin van Abram ter Veer en Geertruijd Wennink in Kampen. Het gezin telt (tenminste) vijf kinderen waarvan Gerrit Jan de middelste is:
Piter (1733), Elsien (1735), Gerrit Jan (14 oktober 1736) , Sijmon (1738) en nog een Sijmon (1741).

Veel verdriet
Het gezin van Gerrit Jan ter Veer en Alida Hobers kent veel verdriet: van de 11 kinderen sterven er 9 !! op zeer jonge leeftijd, variërend van 16 dagen tot 3 jaar. Slecht twee zonen blijven in leven en zetten de naam "Ter Veer" voort. Zoon Dirk geboren in 1778 wordt later "Leeraar der Gereformeerde Godtsdienst", wat dominee betekent. Hij zal zijn naam dan ook veranderen het geleerde Didericus. Hij heeft een gemeente gehad in Zoelmond, Dubbeldam, Maarssen en Breda. De vijf jaar later geboren zoon Hendrik Jacob wordt winkelier en blijft in Amsterdam wonen. Het moet voor de twee broers veel betekend hebben, het overlijden van negen broertjes en zusjes.

Het Poorterschap van Amsterdam
Gerrit Jan ter Veer " koopman van Campen" verkrijgt op 15 september 1771 het poorterschap van Amsterdam. Hij wordt daarmee een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. In de poorterboeken onderscheidde men drie soorten poorters. Gerrit Jan hoorde tot tweede soort "de getrout hebbende poorters": wat wil zeggen dat hij trouwt met iemand die het poorterschap al heeft, waardoor hij ook aanspraak mag maken op het poorterschap. Zijn bruid Alida Hobers was toegelaten tot het poorterschap van de Stad Amsterdam door vererving via haar vader Dirk Hobers die poorter was. Men was daartoe vaak verplicht. Om lid van een gilde te kunnen worden, moest hij namelijk poorter zijn. Nadat Gerrit Jan de eed aan de stad had afgelegd, krijgt hij een ingezetencedel (klein poortercedel).
"Sep 5 1771; Veer (Gerrit Jan ter) van Campen heeft als getrout Alida Hobers, dogter van Dirk hobers in leven Coopman behuwd"

"Quitantie indato 15 Maart 1780"
Een testament dat Dirk Hobers en Sijbrecht Franke op 6 oktober 1745 hebben laten opstellen was niet alleen ten behoeve van de toen nog levende Reinier Hobers, 'voorzoon' van Dirk, maar ook voor de nog te verwekken kinderen. Ook die nog ongeboren kinderen, het zijn er elf geworden, krijgen recht op hun erfdeel. Nu in 1780, dus 35 jaar later, is Reinier overleden en van de elf kinderen zijn er nog vier in leven, onder wie twee "onmondige" Johanna en Susanna Gesina. De nog levende volwassen kinderen Alida en Abraham Hobers tekenen middels een "quitantie" dat ze hun kindsdeel uit de nalatenschap reeds ruimschoots hebben ontvangen. Excerpt van de akte:
"Den 15 Maart 1780 voor ons gecompareerd D'heer Gerrit Jan ter Veer in huwelijk hebbende Juffrouw Alida Hobers en deszelves vrouw .... D'heer Abraham Hobers, kinderen van wijlen Dirk Hobers door hem in huwelijk verwekt bij Sijbreg Franken ..... te kennengevende dat sij respectivelijk soo ten tijde van hun trouwen als staande hun huwelijk van hun moeder .... hebben bekomen, meerder bedraagt dan hun respectivelijk legitime portie".

Het is dus duidelijk dat de kinderen zowel bij hun bruiloft als tijdens hun huwelijk méér hebben gekregen dan waar ze recht op hebben.
Ze tekenen dan ook .....
 
Gerrit Jan ter Veer
Alida hobers
Abraham Hobers

Het opstellen van deze quitantie is blijkbaar nodig geweest omdat moeder Sijbrecht het ouderlijk huis heeft verkocht voor het enorme bedrag van 13.000 gulden. Alida en Abraham hebben dus (voorlopig) geen recht op een deel van die som. Na moeders overlijden ontstaat er een nieuwe situatie

Verkoop ouderlijk huis Haarlemmerstraat
Het woonhuis annex wijnpakhuis dat vader Dirk Hobers in 1740 kocht en waar Gerrits vrouw Alida geboren en opgegroeid is, is 40 jaar in het bezit van de familie Hobers geweest. Na het overlijden van haar man in 1770 is het eigendom van Sijbrecht en de kinderen geworden. Als het huis verkocht wordt, heeft ieder kind recht op zijn of haar kindsdeel. Van de elf kinderen die ze met Dirk Hobers had, zijn er nog vier in leven. Sijbrecht meldt zich bij de Schepenen om de akte te laten op stellen, waarin de vier kindereren of hun voogd bevestigen dat ze hun kindsdeel hebben ontvangen. De volwassen kinderen zijn dochter Alida, die vanzelfsprekend wordt vertegenwoordigd door haar man Gerrit ter Veer en zoon Abraham Hobers. Er is blijkbaar bij het opstellen van de akte op gerekend dat hij ook aanwezig zou zijn, want zijn naam is wel twee keer vermeld, maar beide keren doorgehaald en vervangen door de naam van de voogd van Sijbrecht. Abraham is een paar maanden geleden verhuist naar Schiedam. De onmondige kinderen zijn Johanna (19) en Susanna Gesina (17). Excerpt van de akte:
"Den 14 meij 1780, dat voor ons gecompareerd is Sijbreg Franken weduwe Dirk Hobers met wie zij in gemeenschap van goederen getrouwt geweest is en uit hoofde van de testamente door hun te samen op den 6 october 1745 gepasseert ..... en vermits de voorzoon met name Reinier van dezelves Dirk Hobers is overleeden .....ende voogd over de twee nog onmondige kinderen Johanna en Susanna Hobers ....... hebbende des comparantes twee meerderjarige kinderen bekend van derzelves vaderlijke legitime portie voldaan te sijn".

In dit gedeelte van de akte erkennen de kinderen (en voogden) hun legitieme vaderlijke erfdeel ontvangen te hebben. Dan volgt hoe moeder aan deze som geld is gekomen.
Sijbrecht Franke heeft ..... " blijkens de acte van quitantie op den 15 Maart 1780 uit de hand verkogt een Huis en Erve staande en leggende op de Haarlemmerstraat op de Noorderhoek van de binnen Wieringer Straat .... en verklaart wel betaald te weesen den laatsten penning met de eersten"

In de marge van de verkoopakte staat het bedrag dat de kopers betalen:

"f   3500 Contant
 f 10000 intrest
 f 13500, --"

Het is moeilijk na te gaan hoe groot het kindsdeel precies geweest is, maar uit de "quitantie" blijkt dat de kinderen meer kregen dan hun rechtmatige erfdeel. Het is dus meer dan 1600 gulden geweest, een enorm bedrag voor die tijd.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, Kwijtscheldingen '5062-154-92'

Herengeld
Gerrit Jan blijkt eind 1700 "op de heeregragt bij 't blaauwhuijs" te wonen. Hij betaalt "Herengeld"

Vanaf 1792 werd het herengeld geheven, een belasting op dienstboden, waarin het redemptiegeld was begrepen. De belasting steeg meer dan evenredig met het aantal dienstboden, die in iemands huishouding werkzaam waren. Naast dienstboden, die geacht werden tot iemands staat te behoren, onderscheidde men werkboden, niet bedoeld voor huiselijke bezigheden, maar voor werk of waarneming van iemands beroep, zoals knechts en winkelmeisjes. Het hebben van werkboden werd voor een klein vast bedrag aangeslagen, evenredig met het aantal boden. Naast de impost moest nog 's lands recht op het zegel betaald worden, dat meer dan evenredig opliep met het aantal dienstboden. Een kleiner bedrag voor het zegel gold voor werkboden, dat wel evenredig naar aantal opliep, terwijl twee werkboden voor één dienstbode golden.
Hij betaalt voor 1 dienstbode in KLasse 1 Hij woont op "Heeregragt 422". Omgerekend het huidige nummer 206

Huizen en erven
Gerrit Jan ter Veer koopt en verkoopt verscheidene huizen en de daarbij behorende erven. Na zijn overlijden worden die weer "gekocht" door zijn erfgenamen. Zo is de waarde en de exacte locatie van deze panden te traceren.

Binnen Wieringenstraat Oostzijde

Gerrit Jan ter Veer koopt in 1784
"31/40 gedeelte van een huis en erf Binnen Wieringerstraat oostzijde naast een gang"
.
In 1810 "op den 4den van den Hooimaand" wordt dit pand "verkocht" aan zijn erfgenaam, zoon Dirck ter Veer:
"de helft in een Huis en Erve, staande en gelegen in de Wieringerstraat aan de Oostzijde, op de hoek van een gang gelegen in wijk 32 Get.(ekend) D13 G5 No.10. Oude No. 5762 5833 blaauw "

Veer, Gerrit Jan ter Looiersstraat, Oude zuidzijde tussen dwarsstraat en Blinde Hoek1785

15 jaar later verkocht aan zoon Dirck de dominee
19-10-1810
verkoper:
[ter] Veer echtgenoot Alida Hobers, Erven Gerrit Jan
koper:
[ter] Veer, Ds. Dirk
straatnaam:
Oude Looiersstraat
straatnaam in bron:
Oude Looiersstraat (ZZ)
omschrijving:
De Hoeksteen, 1/2 in 3 huizen met 9 achterhuizen en erven, tussen Looiersdwarsstraat en Blindehoek
Gevelsteen DE HOEKSTEEN zat tot 1926 boven een poortje in de Oude Looiersstraat zat. Het poortje gaf toegang tot een inpandig terrein met een paar woningen die oorspronkelijk deel uitmaakten van het doopsgezinde hofje De Hoeksteen. Oude Looiersstraat 65 - 73.

Veer, Gerrit Jan terhuis en erf Looiersdwarsstraat, Eerste tussen Looiersgracht en achter het hoekhuis van de Oude Looiersstraat1787

Veer, Gerrit terhuis en erf Vinkenstraat1799

Gerrit ter Veer koopt verscheidene panden; oa het huis naast dat van zijn schoonvader
Verhuizing naar de Egelantiersgracht

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit Jan ter Veer?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit Jan ter Veer

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Gerrit Jan ter Veer

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerrit Jan ter Veer

Gerrit Jan ter Veer
1736-1809

1771

Alida Hobers
1745-1805

Dirk ter Veer
1775-1775

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Doopboek Kampen
  2. Begraafregister Amsterdam
  3. Poorterboek Amsterdam
  4. Notarieel Archief Amsterdam
  5. Ondertrouwregister Amsterdam
  6. Begraafregister Amsterdam
  7. Kwijtscheldingen Amsterdam
  8. Middel op Begraven; Amsterdam
  9. FamilySearch

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen Ter Veer

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Ter Veer.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Ter Veer.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Ter Veer (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2667.php : abgerufen 16. Mai 2024), "Gerrit Jan ter Veer (1736-1809)".