Familienstammbaum Hobers » Grietje (Geert(ien)) Jans (± 1678-± 1715)

Persönliche Daten Grietje (Geert(ien)) Jans 

  • Sie ist geboren rund 1678 in Ane (Gramsbergen).
  • Eintrag: Belijdenis.Quelle 1
    "A[nn]o 1705 op St. Jan Rese
    Geertien Jansen van Ane, vrouw op ’t Splitlofs te Rese"
  • Glaube: Nederduitsch Gereformeerd.Quelle 1
  • Wohnhaft von vor 1705 bis nach 1708: Rese.
    "op 't Splitloff"
  • Sie ist verstorben rund 1715 in Reeze.Quelle 2
    In maart 1715 wordt een naar haar vernoemd dochtertje gedoopt.
    "A[nn]o 1715 den 3 Meert
    Geertje Dogt[er] van Hermen Jansen Sprijtlof te Rheese"

    Echtgenoot Harmen Jans blijkt in 1716 hertrouwt te zijn met "Egbertje Hermsen, vr[ouw] op 't Sprijtlof"
  • Ein Kind von Jan Reijndertse (Hobers) und Jennichjen Hendriksen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 31. August 2021.

Familie von Grietje (Geert(ien)) Jans

Sie ist verheiratet mit Harmen Jans Sprijtlof.

Sie haben geheiratetQuelle 3

Bij de verdeling van de erfenis van oudtante Geesje jans blijkt dat Grietje met Harmen Jans is getrouwd:
"Geert Jans (Lees Grietje Jans) dogter van Jan Reijnders en huijsvrouw van Harmen Jans en die qualiteijt meede Erfgenaamen van Geesje Jans"

Notizen bei Grietje (Geert(ien)) Jans

Verantwoording
In 1708 zijn bij de grote brand in Hardenberg niet alleen vrijwel alle huizen, maar ook de doop- en trouwboeken verwoest. Van Grietje is daar dan ook geen enkele bron meer te vinden. We weten gelukkig wel van haar bestaan doordat Grietjes oudtante Geesje Jans naar Amsterdam vertrok en daar in haar testament haar vele familieleden in Ane en omgeving, waaronder Grietje tot erfgename benoemt. Daardoor weten we nu van haar bestaan en dat van haar man Harmen Jans.

Testament van tante Geesje Jans Hobers
Grietjes opa Reijnder Jans Hobers is geboren en opgegroeid op 't erve Hobers in Ane, samen met zijn broers en zus Geesje. Tante Geesje vertrekt omstreeks 1638 van 't erve Hobers naar Amsterdam, waar ze een vermogen opbouwt met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in de Jordaan.

Geesje is 82 (!) jaar oud als ze in 1702 haar testament opstelt en alle namen van haar erfgenamen aan notaris 'Slijck' dicteert. Geesje benoemt haar neven en nichten van de Hobers-kant en hun kinderen tot haar erfgenamen. Het overgrote deel van haar (achter)neven en nichten heeft ze nooit gezien en van een aantal kent ze de namen dan ook niet. Ze zijn in Ane en omgeving geboren nadat Geesje naar Amsterdam vertrok.

Dankzij dit testament weten we nu van het bestaan van Grietje Jans in relatie tot de familie Hobers. Gedeelte van het testament waarin Geesje de (Klein)kinderen van haar broer Reijnder Jans Hobers noemt:
" ... Lijsbet Jans, hendrick Jans en Grietje Jans woonende in overijsel kinderen van Jan Reijndertse

mitsgaders alle de kinderen van wigbert Reijndertse in Overijsel dewelcke sij testatrice verklaarde bij naamen niet te kunnen noemen, woonende mede in overijsel

Noch de kinderen van Egbert Reijndertse die sij mede niet kan noemen woonende int wester drent

mitsgaders de kinderen van hermen Reijndertse die sij mede niet kan noemen woonen(de) in Ov(er)ijsel

en eyndelijk de kinderen van Hend(rick) Reijndertse

(bovengen(oemde) erffgen(amen) sij testatrice oud meuje staat)
en dat alle hooft voor hooft en yder van hun overlijden van de testatrice in levende lijve sullen sijn, ..."

Uit dit gedeelte van het testament blijkt dus het bestaan van Lijsbeth en haar broer Hendrick en zus Grietje Jans. Tante Geesje overlijdt vrij kort na het opstellen van dit testament en de zinsnede dat zij "in levende lijve sullen sijn" geldt voor alledrie de kinderen, zoals blijkt uit de verrekening van de erfenis.

QUITANTIE
(Oud)tante Geesje heeft haar neef Gerrit Hendrikse Nieuwenhuijs tot executeur-testamentair benoemd. Gerrit woont al jaren in Amsterdam, maar is ook in Ane geboren. In de zomer van 1704 komt een grote groep erfgenamen naar notaris Slijck in Amsterdam voor de finale afhandeling van de erfenis. Zowel familie uit Ane en omgeving als uit Amsterdam tekenen middels een "Quitantie" voor de correcte ontvangst van hun erfdeel. Grietje heeft de reis naar amsterdam niet gemaakt. Wel heeft de man van haar zus Lijsbeths namens zijn vrouw de reis naar Amsterdam gemaakt evenals haar broer Hendrick.

Uit deze 'quitantie' blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving.

Dankzij deze quitantie weten we weer wat meer van de onderlinge familierelaties.
"3 Augustus 1704

Quitantie ten behoeven van de executeurs van den Testament van Geesje Jans.

Op Huyden Den 3e augustus 1704 compareerden voor mij Joannis Slijck notaris publicq bij den hoven van Holland geadmitteert binnen Amsterdam residerende in praesentie vande naargen(oemde ) getuijgen Joannis Boom woonende tot Leijden dog althans sijnde binnen dese stad, Johannes Waakhuijsen als in huwelijk hebbende Hendrikje Hendriks Nieuwenhuijs, Hendrik Hoberts, Jan Meijer als in huwelijk hebbende Jannetje Nieuwenhuijs, Theunis Janse als in huwelijk hebbende Hendrickje Wouters, Jan Hoberts (…..) alle woonende binnen dese stad,

Mitsgaders Jan Egbert Hoberts ende Jan Janse Monickemeijer als in huwelijk hebbende Jannetje Egberts ende nog de voornoemde Jan Egberts Hoberts ende Jan Janse Monikemeijer als procuratie hebbende van Jan Egberts,.."

Dan volgt het gedeelte waarin Grietjes zus Lijsbeth en haar broer Hendrick genoemd worden; Lijsbeth wordt zoals gebruikelijk vertegenwoordigd door haar man Dirck Egberts:
"Dirck Egberts, als in huwelijk hebbende Lijbeth Jans, Hendrick Janse,"

Opmerkelijk is dat Grietje zelf hier niet wordt vermeld. De afrekening van haar erfdeel vindt een jaar later plaats als oom Wigbolt Reijnders naar Amsterdam reist om dan in een nieuwe quitantie te tekenen voor de ontvangst van Grietjes erfdeel. Hij heeft dan een procuratie bij zich van Grietje Jans die dus pas in 1705 haar erfdeel ontvangt. Het is niet duidelijk wat de reden van deze "nagekomen" quitantie is. Duidelijk is wel dat er in 1704 / 1705 drie kinderen van Jan Reijndertse (Hobers) in leven zijn. De 'quitantie van 1704 vervolgt:
"Roelof Janse, als in huwelijk hebbende Egbertje Albertse Hoberts, Albert Egbertse Hobberts ende van van Jan Hendrikse, als in huwelijk hebbende Hendrickje Egberts, alle woonende in den banne van Hardenberg in Overijssel. Sijnde de procuratie gepasseert voor Jan van Borne, Verwalter Schout tot Hardenberg voornoemd in dato 23 Julij 1704. in die qualitijt alle tesamen mede Erfgenamen van Geesje Jans eerder Weduwe van Andries van de Mie, en laast van Claas Jacobs volgens de Testamente door de voornoemde Geesje Jans voor mij notaris en seekere getuijgen gepasseert in dato den 27 Meij 1702.

Te kennen geevende dat Gerrit Hendrikse Nieuwenhuijs en Dirk Smit als Executeurs van de voornoemde Testamente en voogden over de minderjarige Erfgenamen van de voornoemde Geesje Jans aan haar comparanten in haere respect: qualiteijten hebben gedaan behoorlijcke Reeckening van haare administratie bij haar wegens den boedel van de voornoemde Geesje Jans tot dato deses gehouden, Welcke Reeckening bij haar comparanten in haare respect: qualiteijten is onderteekent.

Verklarende sij comparanten de gemelde Reeckening van post tot post soo van den ontfang als uijtgave te hebben nagesien ende deselve in alle sijne deelen opregt en deugdelijk gevonden, bij welcke reeckening consteert van de voornoemde boedel meerder ontfangen als uijtgegeven te sijn, een Somme van ses duijsend, drie hondert drie en vijftig guldens, seven stuijvers en tien penningen van welcke somme sij comparanten bekennen ijder ontfangen te hebben een somme van hondert een en ’t seventig guldens, veertien stuijvers en agt penningen; voor welke betalinge sij comparanten de voornoemde Executeurs tot soo verre niet alleenlijk bedancken, maar ook voor de somme quiteren bij desen.... "

De transcriptie van tante Geesjes testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane staat bij Geesje Jans.

Relatie met de familie Hobers
Lijsbeth is de kleindochter van Reijnder Jans Hobers.

Hier eindigt deze tak van de stamboom Hobers
Als ik alle (aangetrouwde) nakomelingen van stamvader Jan Hobers in deze stamboom zou opnemen, levert dat een enorme hoeveelheid namen op. Dit bevordert echter niet de leesbaarheid. Ik kies er daarom voor, bij een naamsverandering (Hobers> Reijnders > Egberts) te stoppen met deze tak van de stamboom.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Grietje (Geert(ien)) Jans?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Grietje (Geert(ien)) Jans

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Grietje (Geert(ien)) Jans

Reijnder Jans Hobers
± 1622-< 1673
Hendrik Hermsen
????-< 1673

Grietje (Geert(ien)) Jans
± 1678-± 1715



    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Lidmatenboek Heemse
    2. Doopboek Heemse
    3. Notarieel Archief Amsterdam

    Über den Familiennamen Jans

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Jans.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Jans.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Jans (unter)sucht.

    Die Familienstammbaum Hobers-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    W. Hobers, "Familienstammbaum Hobers", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1446.php : abgerufen 13. Mai 2024), "Grietje (Geert(ien)) Jans (± 1678-± 1715)".