Familienstammbaum Helmantel » Hendrik Roelof (Henk) de Jong (1911-1945)

Persönliche Daten Hendrik Roelof (Henk) de Jong 

  • Er wurde geboren am 20. Oktober 1911 in Heeg, Wymbritseradeel, Friesland.Quelle 1
  • (Levensloop) von 1940 bis 1945.Quelle 2
    Henk de Jong is in 1940 getrouwd met Joop Wiersma. Hij heeft theologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Toen hij afstudeerde, bestond er een overschot aan predikanten. Hij vond uiteindelijk toch werk als hulpprediker te Venlo. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. In kerkdiensten sprak Henk zich in bedekte termen uit tegen de Duitse bezetter. Ook raakte hij betrokken bij het verzet. Hij vluchtte naar Amsterdam in 1944. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en gefusilleerd. Op de Jan Gijzenbrug in Haarlem is hij samen met zeven andere mensen doodgeschoten. Dat gebeurde op 12 feburari 1945. Enkele burgers van Haarlem werden gedwongen om getuige te zijn van de executie. Ingeborg de Wit was zeventien jaar toen zij, samen met andere voorbijgangers, door de Duitsers gedwongen werd om de executie bij te wonen. De inmiddels in Australië woonachtige Ingeborg de Wit las in de Libelle het schokkende verhaal van Joop Wiersma over de dramatische dood van haar man. Zij realiseerde zich toen, dat zij getuige was geweest van de executie van ds. Henk de Jong. Ingeborg nam contact op met Joop Wiersma en heeft haar daarna ontmoet in Nederland. Er ontstond een warme band tussen beide vrouwen. Joop Wiersma is later opnieuw getrouwd met Johannes Catharinus (Jos) Lindeboom, burgemeester te Leens en Bedum.

    Voordat hij werd terechtgesteld, lukte het Henk de Jong om een briefje te geven aan een jongen (Pieter Kok) met een bemoedigende boodschap voor zijn vrouw, die als weduwe zou achterblijven. Zijn laatste woorden voor zijn vrouw Joop waren: "Lieve Joop. Dank voor al je liefde. God zij je nabij. Tot weerziens bij Jezus. Je Henk." Weken later kreeg Joop Wiersma dit laatste levensteken van haar man. Ze heeft het altijd bewaard als een kostbaar kleinood.

    Het verzetsmonument in Haarlem is opgericht ter nagedachtenis aan de acht verzetsmensen die hier op 12 februari 1945 door de bezetter zijn geëxecuteerd. De namen van de acht slachtoffers luiden: Bastiaan van Beveren (21 jaar), Klaas de Boer (32 jaar), Bernardus G.J. Genemans (25 jaar), Walraven van Hall (39 jaar), Ds. Hendrik R. de Jong (33 jaar), Frederik Nieuwenhuijsen (39 jaar), Johannes W. Oudenaller (68 jaar) en Egbert Snijder (32 jaar). De executie was een represaille voor de aanslag van het verzet op twee Duitse officieren op 11 februari 1945. De acht slachtoffers waren door de bezetter gearresteerd, omdat ze verdacht werden van verzetsactiviteiten en zaten opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringenschans te Amsterdam. Op 12 februari 1945 werden de gevangenen per vrachtauto naar de Jan Gijzenbrug in Haarlem vervoerd. Bij de brug werd door Duitse soldaten een groep burgers bijeen gedreven, terwijl de acht mannen naast elkaar werden opgesteld op de Rijksstraatweg. Vervolgens werd het vuurpeloton opgesteld en gaf een officier het bevel tot executie.

    Een van de slachtoffers was Henk de Jong. Hij werd geboren op 20 oktober 1911 in Heeg, gemeente Wymbritseradeel, in Friesland. Drie weken voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwde hij met Joop Wiersma (nu geheten Joop Lindeboom). Het echtpaar ging in Venlo wonen, waar predikant De Jong zijn eigen gemeente had. Al spoedig raakte De Jong betrokken bij het verzet. Hij had contact met de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Knokploeg. Omdat begin 1944 in Venlo vele verzetsleden werden opgepakt, besloot De Jong onder te duiken in Amsterdam. Hier raakte hij betrokken bij het Nationaal Steunfonds en de Trouwgroep. Op 27 januari 1945 was op een geheim adres een vergadering van het Landelijk Werkcomité gepland, waarbij De Jong zou worden ingeleid. Maar de verzetsmensen werden opgewacht door een groep SS'ers die hen arresteerden. Na een aantal weken kreeg Joop Lindeboom via een koerierster van de Trouwgroep het bericht dat haar man op 12 februari 1945 op de Jan Gijzenbrug in Haarlem was gefusilleerd. Na de oorlog is het stoffelijk overschot van Henk de Jong in de duinen nabij Haarlem opgegraven en werd hij herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.
  • Er ist verstorben am 12. Februar 1945 in Haarlem (Jan Gijzenbrug), er war 33 Jahre alt.Quelle 3
    Overledene
    Hendrik Roelof de Jong
    Geboorteplaats
    Wymbritseradeel
    Geslacht
    Man
    Leeftijd
    33
    Vader
    Geert Hendriks de Jong
    Moeder
    Zwaantine Anna Buffinga
    Echtgenoot
    Johanna Hieke Wiersma
    Gebeurtenis
    Overlijden
    Datum
    12-02-1945
    Gebeurtenisplaats
    Haarlem
    Documenttype
    BS Overlijden
    Erfgoedinstelling
    Noord-Hollands Archief
    Plaats instelling
    Haarlem
    Collectiegebied
    Noord-Holland
    Aktenummer
    A 1719
    Registratiedatum
    1945
    Akteplaats
    Haarlem
  • Sterberegister im Jahr 1945.Quelle 4
  • Er wurde beerdigt im Jahr 1946 in Bloemendaal (erebegraafplaats).Quelle 5
  • Ein Kind von Geert Hendriks de Jong und Zwaantina Anna Buffinga
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 28. September 2019.

Familie von Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Er ist verheiratet mit Johanna Hieke (Joop) Wiersma.

Sie haben geheiratet am 3. April 1940 in Amsterdam, er war 28 Jahre alt.Quelle 6

Ds. J. D. Boerkoel, de wijkpredikant van Joop Wiersma, leidde de trouwdienst met de kerkelijke inzegening in de Rehobothkerk aan het einde van de Zacharius Jansestraat nummer 57 in Amsterdam-Oost.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Roelof (Henk) de Jong?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik Roelof (Henk) de Jong

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik Roelof (Henk) de Jong

Hendrik Buffinga
± 1851-????

Hendrik Roelof (Henk) de Jong
1911-1945

Hendrik Roelof (Henk) de Jong

1940

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Stamboom familie Popke Sjoerds Bakker; Gezinskaart Geert Hendriks de Jong (Stadsarchief Amsterdam)
  2. T. A. Pera-Helmantel; http://teleblik.nl/media/2985407; http://www.bedumer.nl/site/Nieuws-uit-de-gemeente/In-Memoriam-Johanna-Hieke-Lindeboom-Wiersma.html; http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/498
  3. http://www.eo.nl/archief/tv/tzaljemaargebeuren/aflevering-detail/aflevering/man-zonder-naam/; Overlijdensadvertentie van Johanna Hieke Wiersma; http://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/Dbase/Biografie_J/Hendrik_Roelof_DE_JONG.html; "Trouw" 21-1-2013;
  4. BS Haarlem 1945, aktenr. A 1719
  5. Overlijdensadvertentie van Johanna Hieke Wiersma
  6. A. Schipper; Trouwkaart van Hendrik Roelof de Jong en Johanna Hieke Wiersma

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Über den Familiennamen De Jong

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Jong.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Jong.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Jong (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Helmantel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Klaas Pera, "Familienstammbaum Helmantel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helmantel/I19872.php : abgerufen 4. Juni 2024), "Hendrik Roelof (Henk) de Jong (1911-1945)".